Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Napoleonică

Lumea se teme ca Stanciu fotbalistul să nu o ia pe arătură. Dar şi drumul drept e plin de gropi

Permalink to Napoleonică
marți, 5 aprilie 2016, 9:27

Ani de zile i-a atârnat greu geanta de sport cu afurisitul ăla de baston pitit printre rufele murdare. Stanciu a fost bun, apoi n-a mai fost şi iar a fost şi iară nu. Din fericire tonourile ăstea nu i-au luat o viaţă, le-a executat rapid, pe unele alături de Iancu, geniu neînţeles din marea galerie naţională. Aşa a ajuns să fie bun înainte să fie un Sânmărtean. Babyface Stanciu, cu falsele lui sfieli de pension, ne-a împărţit între cei care se sperie de un astfel de fotbalist şi ceilalţi, care îl aşteptau de mult.

Aceste destine nu sunt prea fericite. Avem un mare talent în a ne îngropa talentele, operaţiune la care ele însele contribuie cu voioşie. Rătăciri sunt multe,  Alibec sau Chiţu, Maxim ori Chipciu. Nu tocmai pierduţi, dar fără un nord precis. Busola le dă cu virgulă. Stanciu e primul care nu a ajuns în bolgiile cele mai de jos înainte de a urca spre statutul de reală vedetă.  Paradoxal, pericolul, pentru el, e încă şi mai mare. Pentru că n-a văzut „moartea” cu ochii.

Degetul său erect împungînd cerul la Severin arată că stelistul se crede nemuritor. Riscul, am fost avertizaţi, ar fi să decoleze din realitate, ceea ce Stanciu nu a făcut. Pluteşte constant, cu doar mici devieri de la parcurs. Pasele lui de gol şi autogol din meciul cu ASA o demonstrează.

Nu, spaima e alta. Decarul campioanei creşte fotbalistic mai repede decât uman. Piciorul în pântecele lui Voiculeţ şi mai apoi răspunsul lui nervos la reacţia adversarului arată că omul poate să strice opera. Şi că oamenii pot strica omul. Oamenii iertători, cei care cereau ca el să nu fie suspendat pentru gestul pornografic de la finalul cu Pandurii. Copiii însă înţeleg rar de vorba bună. Stanciu e un jucător suprafaultat, superhuiduit, de acord. Dar asta e marca acelora care ies din rând.

Pe vremuri, fiii capetelor încoronate erau educaţi special pentru a gestiona faima şi responsabilitatea ei. Astăzi regii-proletari au senzaţia că moştenesc lumea. Noi ştim bine asta, tindem să profităm de prostiile prinţilor mingii, Maradona dopat, ratând meciul cu România la World Cup, Benzema tras acum pe dreapta după o poveste cu mafioţi.

Amândoi au continuat să fie fotbalişti uriaşi. Dar o parte a lumii s-a întors cu spatele la ei. Au crescut strâmb. Stanciu, aud, nu mai vrea să-i fie diminutivat prenumele. Foarte bine. Dar pentru asta trebuie să arate că nu mai e un Nicuşor.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

oy (1 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 11:07

"Degetul său erect împungînd cerul la Severin arată că stelistul se crede nemuritor" - sunt foarte curios cum v-ati simti dumneavostra, muritor sau nemuritor, atunci cand niste *** v-ar injura de mama si de toti sfintii, si v-ar balacari in ultimul hal, aratandu-va si vreo 50 de degete mijlocii. Eu nu-mi aduc aminte ca in DEX, la muritor, sa scrie ca trebuie sa stai cu capul plecat in fata unor *** care te scuipa si te injosesc. Sa-i ceri unui fotbalist sa fie Plesu, in conditiile in care esti intelegator cu suporterii care il injura si ii arata semne obscene, spune multe despre cel care scrie asa ceva. In acelasi ton, v-as ruga sa scrieti maine un articol in care ii faceti morala lui Hagi pentru cuvintele grele adresate jucatorilor sai(si asta e doar ce se vede la televizor) sau, de ce nu, pentru toate greselile si gesturile obscene pe care le-a facut in cariera. Daca insa veti considera ca Hagi este deja nemuritor si ii este permis, va rog sa faceti niste calcule si sa ne spuneti si noua cam pe cand va avea voie Stanciu sa isi b@6# p()!^ si sa porcaiasca suporterii si ziaristii. Chiar astept acest calcul de la dumneavoastra si de la celelate virgine de la gsp.

geo (3 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 12:07

Se pare ca la GSP e la moda sa se comenteze despre degetul lui Stanciu. Nu se vad iesirile *** ale lui Sapunaru, comportamentul de joasa speta a lui Sumudica, dar se vede degetul lui Stanciu. Adevarul e ca GSP dovedeste "mare echilibru si totala impartialitate" in abordari. Aveti o problema, in curand o sa va mai citeasca numai cei care urasc Steaua.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flo (1 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 12:10

Bravo *** .... cred ca editorialistul și moderatorul cu opinie ar trebui sa evadeze din fața calculatorului și să se oprească din scris .... carolina garcia s-a referit și la tine. Nuie ție, radu maum.

catio (17 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 13:34

Daca tot comentam despre "degetul lui Stanciu", sa precizam ca, spre deosebire de "iesirile lui Sapunaru" si "comportamentul de joasa speta a lui Sumudica"', Stanciu nu a fost sanctionat in niciun fel pentru gestul lui, iar ceilalti doi da. Si atunci nu e firesc sa ne imaginam ca s-ar putea ca Stanciu (fost Nicusor) sa si-o ia in cap? Pentru ca tot s-a adus vorba de impartialitate.

ciupi (38 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 14:51

apoi vedeti? dv. insiva il combinati cu maradona si cu benzema... poate ca degetul ala ridicat "cu fala" - confundat cu cel de alaturi, care chiar inseamna altceva - era gandit si ca o inaltare fizica spre 1,66.

negru (2 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 15:55

daca nu sarea in sus, era luat cu tot cu fulgi de voiculet....unde era sa aterizeze mai Naum!

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  5 aprilie 2016, 21:45

...stanciu este un fotbalist care nu o sa reuseasca in vest ...nu i bun de nimik ...nu are constanta ...

Bodo (1 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 0:26

mai naum,parerea mea este sa te intorci la turul Frantei acolo nu te aude nimeni, ne-am saturat de parerile tale de vanzator la taraba in piata si de "nu stiu,zic si eu" daca il suspendau pe Stanciu,cate etape ii dadeau lui Sapunaru pt toate golaniile facute in timpul meciului cu Steaua? dar lui Sumudica ? comisiile cred ca au judecat corect toate cazurile si au luat decizi in spiritul jocului si nu in litera regulamentului nu mai incercati sa bagati in capul microbistilor ca Steaua este impinsa de la spate de catre arbitri. vezi-ti de turul Frantei amice !

drako (7 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 8:25

Bravo,Raducule !!! I-ai tras-o !

FanaticSport.ro (1 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 10:40

Stanciu este un jucator bun, a demonstrat asta si la echipa de club, dar si la Nationala, daca se va tine de treaba ar putea ajunge la o echipa mare in maxim 2 ani, intrun campionat mai puternic .

Anonim (19 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 18:13

Stanciu este bun si poate fi si mai bun, insa a inceput s-o ia pe aratura, dupa cum scrie Radu! Daca va dori sa nu ramana dator celor care-l faulteaza si-l gratuleaza cu gesturi obsecene, va ajunge ca ei! Sapunaru si celelalte exemple date de cititori nu mai sunt la varsta la care s-ar mai putea face ceva pe plan educativ, asa ca niciun avertisment de acest gen nu-i de prisos in privinta junelui Stanciu! A.

Comentează