Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Steaua nu moare! (n-o lasă ceilalţi)

Automutilarea şanselor de către cei care au urlat după ele

Permalink to Steaua nu moare! (n-o lasă ceilalţi)
marți, 1 septembrie 2015, 10:57

Cînd juniorului i-a scăpat mingea printre degete ca un săpun la Alkmaar, s-a pierdut nu numai o calificare, s-a prăbuşit o lume. Astra, paralizată de această alba-neagra cu propriul destin, arătase ca dusă la o tăiere ritualică, şi noi o dată cu ea. Am sperat degeaba, nepermis. Ca şi cum grupele ar fi fost o impietate faţă de minima morală a fotbalului. Nu se poate aşa. Nu cu acest fel de poker. Nu cu heirupismul vecin cu miserutpismul. Astra s-a scufundat. Steaua era scufundată de mult, torpilată de propriul imobilism şi de bombardamentul surd al armatei, care, conform unei frumoase tradiţii, a întors armele.

Vi se pare că fotbalul românesc aduce a sectă Moon? Oamenii se adună, rîd, glumesc, se înjură, apoi se aşază unii lîngă alţii şi se sinucid. Rapid, Urziceni, Vaslui, Timişoara, Petrolul. Azi, focuri de artificii, mîine, glonţ în tîmplă. Dar nimic se compară prin bizarerie cu ce se întîmplă acum cu acest împărat nebun care umblă gol pe străzi, ca un Caligula cu mingea la picior.

Există de zeci de ani un reper naţional. Steaua. Sîntem astăzi într-un moment istoric: Steaua nu mai există. Cel puţin nu aşa cum ne-a obişnuit. Puternică, unită, performantă, dominatoare, sfidătoare faţă de toată plebea dimprejur. Astăzi cetăţenii acestui popor bicolor simt că-i ia cu ameţeală, văd dublu, sînt două Steaua. Şi nici una aşa cum ar trebui să fie. O şansă nemaivăzută pentru toţi oprimaţii acestui colos acum crăpat. O nouă istorie ar putea să înceapă, o nouă rivalitate aşa cum a fost cea cu Dinamo sau, mai spre noi, cu CFR. De aceea am crezut o vreme în omuleţii galbeni de la Ploieşti, cu galeria lor împuşcînd avioane americane. Mai tîrziu, ASA ne-a făcut ochii mari. S-a umflat, s-a umflat…şi-apoi a plesnit. Dacă lua titlul, ehei!… Şi Astra dacă se califica, altă viaţă! Ca o mînă la black jack, îţi iese sau nu-ţi iese. Dar nu, nu iese. E ceva în aer. N-au noroc. N-au, vorba lui Nistor, un penalty, un 5%, ceva… Nu, nu rîdeţi. Această glumă e pe bani mulţi. Dar nu e chiar totul despre bani.

Unde e povestea? Nu se poate ca la o secundă după ce nu ţi-a ieşit pasienţa să spui că vine sfîrşitul lumii, şi chiar să vină! Tristeţea apocaliptică din vocea lui Şumudică e de neacceptat. Păi, după toţi bobîrnacii daţi căpcăunului, după toate miştourile şi încordările de muşchi, ce facem?! Strîngem circul şi plecăm acasă? Ei bine, asta e insuportabil, nu prostiile de pe teren. În cel mai rău moment al rivalului de moarte vitejilor le cade inima în nădragi. Şi cît de simplu ar fi! Un mic plan de business, o construcţie de un an-doi-trei. Banii din ţară vin la fix, cei de afară aşteaptă să fie luaţi. Simplu. Afaceri sănătoase. Da, acum puteţi să rîdeţi.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Silviu Dumitru (1 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 11:34

@. R.N. De ce „î” in loc de „â”, in mijlocul cuvantului? Lamuriti-ma, va rog, caci nu pricep…

GOGOBERIDZE (10 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 12:01

Cand mi-oi vedea eu ceafa mai pupati voi bani de-afara.A intarcat balaia cu luam banii de la UEFA si plecam cu ei acasa percum Bucsaru,Paszkany,Stan si mai nou Becali,dar lui nu i-a iesit,desi el spunea ca vrea sa duca banii acasa la fete.Megiesii zic ca ar vrea sa faca nunta cu fetele mai ceva decat aia a lui Carpaci,ca el este aroman si aromani sunt mai ai dracului decat tiganii.Eu n-as zice ca este asa,am vazut nunta lui Crpaci ,nunta spalata spre deosebire de o nunta aromaneasca imbracati in dimie din lana saina si caciuli sau fesuri pe cap si mancau numai placinta cu spanac si iaurt.Un singur lucru nu stiu, de ce le zice lor Tzantzari.

FYRY (16 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 12:06

domnule noam mare allez vouz faire la pougnette

Cristi (1 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 12:08

Unul din cele mai frumoase si curate comentarii, scurt si la obiect, fara a pupa in cur pe cineva si a ridica in slavi pe cineva. Jos palarie domnule

Dodo (1 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 13:28

Nu ai idee Radu, sau poate ai, dar nu poti sa o impartasesti pentru ca ti-ai ales aceasta meserie si trebuie sa te mentii impartial, dar chiar daca nu am decat 26 de ani, imi amintesc de vocea ta la televizor cum te bucurai si tu cu noi. Chiar daca ai comentat mai mult meciuri cu Hutupan decat cu Lacatus. Nu ai idee cat de gol de simti pe dinauntru….pare absurd ce zic, dar cand eram trist stiam ca e ceva care o data pe saptamana, sau chiar mai des ma face sa uit de suparari. Era Steaua, asa cum era ea…dar era, era acel lucru pentru care plecam de la Navodari (CT) pana in Ghencea sau National Arena, mai curand, ca sa am motiv sa ragusesc, era acel lucru pentru care nu am mai vb cu nimeni o saptamana dupa golul cu capul al lui Torje (cel mai mic om de pe teren, mai mic si decat copii de minge) la ultima victorie a „lor” in fata Stelei.
Asta iubeam cu totii, mai rai sau mai buni, mai cu torte si injuraturi sau mai cu aplauze, eram un peste un milion, si suntem in continuare chiar mai multi, dar nu o mai vedem pe Steaua, nicaieri.
Ma uit la ultrasii nostri…sunt si ei pierduti, ca si noi ceilalti din tara sau strainatate. Nu stim incotro sa o apucam, ne minte Gigi, sau armata, sau toti. Suntem legati la maini si la ochi si uneori imi e rusine de ce se intampla la noi, in comparatie cu U Cluj, Timisoara, Arges, UTA, chiar si Rapid. Sunt uniti si si-au gasit calea lor. Suntem multi, dar nu suntem deloc …. 3-4000 la meci, ca sa mergem sa facem poze cu Gigi si sa le punem pe FB. Aia nu suntem noi cei in doua culori.

Mihai S (2 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 13:34

Tot ce se intampla acum la clubul acesta, FCSB sau cum mai vreti voi, este doar o consecinta. Simpla si cinica dupa un sir lung si dur de cauze. Dintre acestea se cuvine sa amintim doar managementul amator de la club,in care un singur om decide iar ceilalti executa tacit orice aberatie ivita din creierul prea odihnit al…stapanului, ca actionar nu poate fi vorba, transferurile facute dupa ureche si avand un singur avantaj, acela de a fi cat mai ieftine posibil, antrenor pus pe motive de…familie, nu si performanta, vanzarea a tot ce se putea vinde (dublata de transferurile de care aminteam mai devreme), clubul capusat de tot felul de rude si prieteni care nu au treaba cu managementul eficient si profesionist, relatia deteriorata cu suporterii, pierderea siglei si a palmaresului din cauza unei gandiri puerile dublate de un orgoliu mult prea mare pentru o inteligenta atat de mica (pe de-o parte negociezi si pe cealalta dai in judecata CSA Steaua pentru marca- manevre de culise tipice gainarilor sau a celor fara multa carte) si alte asemenea. Fara o gandire pe termen lung, fara un management eficient, fara o gestionare corecta a relatiei cu suporterii si detinatorul marcii-CSA in speta, performante nu vor fi. Va fi doar o cadere. Anul acesta e doar inceputul. Si, cand FCSB va incepe sa consume din resursele finantatorului, va fi vanduta. Sa fie clar, FCSB (inca) il intretine pe Becali. Anul viitor insa….vom vedea. Listarea la bursa dublata de adaptarea managementului la cerintele actuale si reconcilierea cu CSA pentru marca ar fi singurele solutii. Din pacate insa nu vom vedea asa ceva. Iar legea, dura de multe ori, nu va tine seama de faptul ca in perioada de domnie a lui Becali s-a ajuns pana la o calificare in semifinalele Europa League. Trist, dar asa stau lucrurile.

Alex (5 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 14:33

:))
Cine sa faca ce spuneti in ultimul paragraf? Cine?
Si stiti care e chestia cea mai misto? Toate cluburile de pe la noi sunt sau au fost pastorite de tot felul de imbogatiti. Averi de zeci, sute de milioane. Dar niciunul n-a reusit sa prospere mai mult de cativa ani. Sa aiba un plan si sa se tina de el. Si acum sa ne intrebam cum au reusit oamenii astia sa-si faca averile, daca o echipa de fotbal nu sunt in stare sa administreze.

antimafia (5 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 15:15

Marca se cedeaza legal, orice se cedeaza, temporar sau definitiv. CSA poate ceda marca oricui si in mod legal poate exista o echipa Steaua detinuta de „x” sau de „y”. Becali nu mai are nimic, este o hotarare definitiva. Un investitor poate oricand sa preia brandul Steaua, adica marca, si sa faca o echipa competitiva de fotbal. Restul sunt vorbe.

mihai (15 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 16:05

Radule,chiar daca va e ciuda …ni se rupe! daca basescu a condamnat comunismul, normal era,ca aceste doua echipe ,,copiii otravitiai comunismului ,,sa fie Desfiintate!!!poate Bunul dumnezeu o sa faca dreptate,si o sa le desfiinteze!!!oricum ne-ati facut praf cu steaua asta!!!!

antimafia (5 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 16:49

Becali a venit cu „docomentele”! Adica cele pe care le-a prezentat si la procesul privind „marca” Steaua pe care l-a pierdut! Adica , ce sa vezi, „docomentele” „e” mai tari decat o hotarare definitiva si neatacabila!! Becali nu mai are nimic, zero barat, doar niste jucatori de vandut.

Claudiu (1 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 17:13

lasati aceasta inventie a comunistilor sa moara,veti face o tara fericita

Sorin444 (6 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 17:41

Steaua e un brand romanesc cunoscut in strainatate. Desi sunt dinamovist infocat de vreo 35 de ani, as vrea sa supravietuiasca, pentru ca si asa nu avem prea multe. Restul e gazetarie (siropoasa sau veninoasa).

bogdan (1 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 17:48

Radu, o intrebare am si eu: ipotetic vorbind, in cazul in care Armata detine palmaresul pana in 2003, sigla, culorile, denumirea, baza sportiva, si stadionul – poate ceda legal, sa zicem lui G.Hagi, de exemplu? Si daca da, ar putea acesta sa transforme Viitorul in Steaua Bucuresti?
performantele de pana acum ale Viitorului s-ar dauga la palmaresul existent al Stelei, Armata ar putea avea un procent numai si numai din exploatarea brand-ului (merchandising, etc) excluzand orice venit care tine de performanta si nu de brand, Hagi ar putea folosi gratis baza sportiva si stadionul dar se va ocupa de intretinere – modernizare etc. Mai mare palma ca asta nici ca exista pt G.B. desi sunt sigur ca nu asta isi doreste Hagi.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 21:31

steaua reper national !? poate pt. comunisti. idem cainii.

Optimvs (2 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 22:20

Mai Radule, Rapidul nu s-a sinucis, a fost retrogradat de mafia lui Mircea Sandu pe o regula inventata doar pentru el. Regula care apoi nu s-a mai aplicat absolut nimanui, fiind anulata pe sestache. Iar toata treaba asta s-a intamplat cu largul concurs al unei prese sportive aservite lui becali si terorizata de faptul ca s-ar putea sa se supere „nasu”.
P.S. De sinucis ce e, Rapidul a jucat prima etapa din sezonul 2015-2016 al ligii a doua cu 7000 de oameni in tribuna.
Ma astept ca acest comentariu sa nu fie aprobat, pentru ca, nu-i asa, „je suis Charlie” doar la export =))

cosmin (1 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 1:27

frumos scris… dar nu e vorba doar despre Steaua.. e vorba despre intreg fotbalul romanesc.. depre Dinamo care de mult s-a stins, despre Craiova care exista sau nu exista ( stim cu totii ca nu mai exista), despre Poli Timisoara, despre CFR, Urziceni, ASA, Otelul , Rapid… si da sa nu uitam de Rapid… pacat ca se intampla asemenea fapte.

Am fost la meciul Stelei cu Viitorul lui Hagi ( nu sunt stelist si nici un mare fan al lui Hagi, sunt oltean si tin cu Universitatea – cea care nu mai exista pe scena, dar undeva exista.. trebuie sa existe), la meci s-a anuntat ca au participat 4500 de spectatori( nu cred ca erau mai multi de 3000 – 3400 ), am vazut un meci trist, mult prea trist si pentru liga a 2 a, un meci la care spectatorii aia putini care au fost l-au aplaudat pe Hagi si pe Hagi jr. , un meci la care toata lumea parca isi dorea sa castige Viitorul si nu pentru ca Steaua juca in deplasare, pentru ca nu juca in deplasare. Juca acasa, dar pentru modul cum juca lumea parca isi dorea victoria Viitorului, in momentul in care oaspetii sunt aplaudati si incurajati la faze lor de atac, iar jucatorii stelei sunt huiduiti la atingerea balonului inseamna ca ceva nu e bine.. nu e bine de loc…

Am vazut la meci multi copii, multi tineri, dar si multi nostalgici ai vremurilor de demult apuse, am auzit povesti frumoase de la astfel de oameni, povesti care te fac sa iti doresti sa fii trait vremurile acelea.

Pe langa toate ironiile aduse lui Radoi si echipei ( ironii care sunt multe si sunt venite de la suporterii Stelei) cea care mi-a ramas intiparita in minte a fost replica unui tata ce venise la meci cu fiul lui la stadion, sarmanul copil il tot batea la cap sa plece acasa ca nu-i place meciul,ca se plictiseste ca nu joaca.. la sfarsitul meciului tatal „grijuliu” din fire, facand o analiza asupra meciului ii spune celui mic : ” De acum, daca nu esti cuminte te aduc la meciurile Stelei sa te plictisesti !”… Cred ca asta spune multe !

IO (15 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 4:13

Domnule Naum, cu tot respeectul (nu, nu e doar o formula de politete), Steaua nu a fost sfidatoare niciodata. Ultimii ei reprezentanti, da. Becali, MM Stoica si mai apoi Reghekampf au fost monumente de arogantza.
Steaua si-a respectat adversarul si suporterii ( a fost prima echipa din Romania care si-a salutat galeria la sfarsitul meciurilor) .A respectat competitia , dovada stand cel mai mare numar de cupe si campionate castigate.
Declaratile lui MM Stoica, „Cupa e pentru losers”, pardon, luzari, cum spunea domnia sa, nu au facut decat sa raneasca suporterii stelisti, pt ca neputintza echipei de a lupta si pt acest trofeu era evidenta pt toata lumea.
Si da, Steaua nu este Fecesebe, iar armata are dreptate, nu se poate asocia cu indivizi care au „beneficiat” de sistemului penitenciar din Romania sau de aiurea.

vasco (164 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 8:32

” Şi cît de simplu ar fi! Un mic plan de business, o construcţie de un an-doi-trei. Banii din ţară vin la fix, cei de afară aşteaptă să fie luaţi. Simplu. Afaceri sănătoase. Da, acum puteţi să rîdeţi.”
Am inceput cu un citat din incheierea articolului tau pentru ca e ,de fapt ,miezul tuturor lucrurilor.Ar fi fost valabil pentru orice echipa,dar la STEAUA ar fi mers aproape de la sine,toata lumea pricepe de ce.Toata lume cu exceptia personajului tragicomic si in acelasi timp sinistru numit becali gheorghe.Dar…totul ni se trage nu de la el ci de la faptul ca suntem ,ca societate,ceva unic in lume ,care permite unor asemenea indivizi sa ajunga,desi „calitatile „lor morale ,intelectuale ,umane ,nu-i recomanda absolut deloc,oameni de succes.Astfel au ajuns sa faca reguli in societate si in fotbal specimene ca si fratii becali,borcea,turcu,copos,padureanu,pinalti,mircea sandu,kassay,mitica dragomir si atati altii,unii ajunsi la puscarie,tarziu si greu..altii aflandu-se inca in libertate si tragand sfori,iar becali,in aceasta jungla,desi e la fel de corupt ca si ei,face o figura aparte fiind cateodata o figura simpatica prin prostia si nebunia scenelor pe care le face in fata unui microfon.Din pacate cam acesta e un mic fragment din tabloul fotbalului romanesc,criza financiara adancind criza morala a lui.Finalul e previzibil de mult..Practic nu mai avem fotbal in intelesul pe care acest fenomen social si economic il are prin societati normale.Acum incepem sa nu-l mai avem deloc ,fotbalul romanesc e pe aparate de surescitare dar sanse de supravietuire nu are pentru ca nu are cine sa insanatoseasca societatea romaneasca ,din care el face totusi parte.

hgrd (1 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 15:27

asta cu steaua nu mai exista este o prostie. n-au fost taranii ajunsi ofiteri cei care au colaborat cu becalii ani de zile recunoscind de atitea ori faptul ca i-au dat steaua? asa zisul jurist este precis de provenienta rurala iar astia au distrus de cind au fost scosi din sate orice s-a putut distruge. este dealtfel singurul lucru pe care-l pot face! explicatiile lui sint hilare si pot avea consecinte. vorbitul aiurea le este tot lor caracteristic! adica cineva s-a facut ca vinde ceva care nu avea?! au semnat oameni care nu aveau dreptul? cum se cheama aceste fapte? adica a fost inselata uefa care a cerut la modul expres privatizarea echipei steaua interzicind astfel participarea echipelor departamentale in competitii europene?! taranimea are mereu doua motive cind se baga in ceva cu mare aplomb: slugarnicia desantata fata de straini si mindria personala de-a se da rotund in fata altor tarani pt ca astia domina romania cu rezultatele care se vad si care sint de la catastrofal in sus. si daca uefa se va sesiza si va cere niste despagubiri pt ca practic privatizarea echipei n-a avut loc continuind sa participe in competitii europene neindeplinind astfel conditiile impuse? si daca ne va exclude pe un numar de ani din toate competitiile? imposibil? absolut deloc! tipic taranilor este sa ofere mereu un model strain de functionare pe care nu-l inteleg in cazul de fata partizan belgrad. si organizarea campionatului romanesc este tot o propunere a unuia provenit din familiile de flotanti si tot in deplina slugarnicie fata de maretele valori ale vestului. respectivul taran nu stie ca sistemele reductioniste duc la distrugeri care nu pot fi recuperate si care vor lasa pagube f mari. deja se vad nu-i asa? e ca si cum te duci la doctor iar acesta ca s-o duci mai bine it propune niste amputari „benefice”: zaci mai mult, maninci mai putin, nu mai ai nevoie de mult sapun, inima se chinuie mai putin… numai avantaje nu-i asa?! altfel taranimea „conducatoare” din fotbal s-a facut de ris propunid la uefa pt o functie in care trebuie sa fie un localnic in cel mai scirbos stil de slugarnicie un strain. ne vor respecta strainii tare mult de aici incolo pt ca ne-am prezentat nemaipomenit! tot ce face taranimea lipsita total de constiinta nationala si sociala este sa ne prezinte in cel mai nevaforabil mod cu putinta si desigur ca sint consecinte iar acestea au un pret f mare pe care-l platesc si acesti inconstienti.

der_grosse (3 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 15:36

ei bine suntem destui care o lasam sa moara. da’ de ce nu moare odata?!? reinvie intr-a 4a, aleluia! o sa castigam derby-ul mereu cu 3-0 prin neprezentare! schön! 😀

azimut (3 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 22:13

trebuie trasa apa peste toata liga 1 . mai putin pe Viitorul ca sunt bani privati 100% . nu vi se pare ca sunt prea multi puscariasi pe la Steaua ? si nu numai ?

Comentează