Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Dincolo de vîrf

Un fenomen paranormal se dezvoltă într-o lume perfect anormală

Permalink to Dincolo de vîrf
marți, 28 iulie 2015, 11:28

Sînt mii şi mii de oameni. Atît de mulţi încît din drumul oricum îngust a rămas doar o potecă. Sînt toate steagurile pămîntului şi toate fizionomiile. Şi toţi urlă de parcă s-ar înscrie mereu, la fiecare pedală, mii de goluri. Un munte din Turul Franţei e o Maracana în pantă. Un Alpe d’Huez e o finală de Cupă Mondială. O nebunie care urcă spre cer. Feţele sînt deformate. Cîteodată se văd şi funduri. Şi, din ce în ce mai des, se văd seringi uriaşe agitate spre ciclişti. Se văd degete mijlocii şi braţe îndoite peste pumn. Un om aruncă în tricoul galben cu urină. Sau e bere? Ceilalţi urlă fericiţi. Poate că au văzut, poate că nu. „Dopat!”. E un verdict pronunţat în acelaşi timp cu bucuria de a trăi momentul pentru care familia şi-a aranjat vacanţa exact în această perioadă a anului, fix pe acel munte, a împachetat totul, s-a trezit cu noaptea în cap ca să prindă un loc tocmai în acel viraj. A aşteptat toată ziua cu ochii pe televizorul portabil şi urechea la radio. Şi va coborî toată seara în coada interminabilă de vehicule. Un chin plin de stele, care sînt întotdeauna mai mari la altitudine. De ce? Au luat-o razna?

Sîntem probabil pe creasta dintre lumi. Sportul nu mai e sport, dar încă nu e altceva. Oamenii vor să vadă eroi de legendă, dar nu sînt gata, printr-un bizar complex de conştiinţă, să renunţe la adevăr. Le-ar fi mult mai simplu fără. Dopaj la liber. Muntele, o cuşcă imensă. Noi, savurînd printre gratii bătălia pe viaţă şi pe moarte, la propriu. Dar nu e aşa. Pasiunea îi împinge pe serpentine sus pe Jean, Juan şi Jan, dar, şi aici e paradoxul emoţionant, ceea ce îi ţine acolo e tocmai puterea de a contesta. Ciclismul a creat un popor care iubeşte şi se îndoieşte, ceea ce pare schizofrenic, dar de fapt e cel mai sănătos lucru din lume. E ceea ce nu poate înţelege Froome. Nu e vorba de a fi sau nu curat, e despre faptul că un ciclist, azi, e văzut ca un politician. Care nu poate fi curat, chiar dacă poate e. Logic e să nu fie.

După ce, decenii, regula a fost trişatul, nu poţi veni acum să te dai Fecioara Maria. Un fost tokkotai (kamikaze) care n-a apucat să moară la datorie a creat Muzeul Păcii de la Chiran, în Japonia, adunînd scrisorile camarazilor, împrumutate de la familii. Cărora mai întîi le cerea iertare că nu s-a strivit de un portavion american, ca toţi ceilalţi. Există o umilinţă profundă care, ea singură, poate depăşi psihozele. E ceea ce le lipseşte englezilor de la Sky. Froome şi ai lui ar trebui să facă o plecăciune precum japonezii şi să ne ceară scuze pentru că îşi permit să cîştige. Noi, aici, după Armstrong şi Pantani sîntem precum după Hiroshima şi Nagasaki. Şocaţi pentru generaţii. Mirîndu-ne că încă existăm. Trăind cu speranţă şi cu groază. Şi ştiind că mulţi dintre noi vor mai muri de cîteva ori pînă cînd va înflori o altă minunată lume nouă.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Gica Paunescu (8 comentarii)  •  28 iulie 2015, 12:58

Radule, vorbele tale adunate-n articole despre sportul pe doua roti, la cel mai inalt nivel – iar Marea Bucla-i unul dintre ele – sunt precum mirarea noastra ca lumea inca mai exista, in ciuda nebuniei care-a cuprins parca mintile multora, intre care cele dintai ar putea fi ale noastre. Insa, nu-i totul pierdut… Ahoe !

teo (7 comentarii)  •  28 iulie 2015, 13:17

De asta data comentariul este slabut desi este domeniul in care te pricepi! Daca Froome este vazut ca singurul politician corupt din caravana inseamna ca nu ai simtul realitatii ! Ostilitatea fata de Sky si Froome s-a vazut inca de la inceput! Ei erau favoritii! Ma intreb daca Quintana reusea sa-l devanseze in ultima etapa cind Froome a fost in impas care erau comentariile?

cornel (5 comentarii)  •  28 iulie 2015, 15:28

Cam urat ce faci ! Nu ai nici o dovada sa arunci cu noroi in Froome si SKY ! Mai tii minte când impreuna cu Banciu il ridicati in slavi pe Contador ca e curat si de aia nu poate sa castige turul Frantei ? Poate ai uitat , eu nu ! Poate si voi ati fost ”dopati” si de aia ati fost exclusi de la Eurosport !!!!

Mihai Toma (4 comentarii)  •  28 iulie 2015, 17:08

Sincer, dupa „fenomenalul Armstrong” eu unul nu pot sa ma mai uit la nici un tur ciclistic.Asa cum nu pot sa ma mai uit la Barcelona , Real Madrid sau Bayern cand joaca cu alte echipe. Asa cum nu pot sa ma uit la tenis cand joaca Nadal sau Serena. Atletismul mai are ceva din Sebastian Coe !?Froome seamana macar un pic cu Eddy Merckx!!??Nadal aduce fie si din profil cu McEnroe,Serena cu Chris Evert!!??Ce legatura are Cruyff cu Ronaldo sau Messi!?
Atletii zilelor noastre par ca se antreneaza si noaptea iar de recuperat o fac poate doar in somn!?Ca si cum cei mai deunazi ar fi stat toata ziua prin carciumi si baluri de curtoazie!?Cum sunt posibile performantele din ziua de azi comparativ cu cele de astazi !?Sa inteleg ca Nadal si Serena fac antrenamente specifice halterelor, Froome mersului pe bicicleta in imponderabilitate, iar Ronaldo si Messi se antreneaza intr-o sala de real play station tridimensionala fara pereti, tavan si podea!!??
Ma apuca rasul daca nu plansul cand ma gandesc cat de mult transpir eu la o ora de zi la sala sau bazin si cat de greu imi vine sa ma uit la spotivii care parca se antreneaza non stop , nu au organe interne de tip uman si devin exemple sau nu doar pentru fanatici,ziaristi sportivi si bineinteles sau mai ales „doctorii” intra-ver(N)osi !
Copiii nostrii se uita lung si nu inteleg fenomenul, sau doar par ca il inteleg la nivel de PS4 la care se intorc si joaca, si joaca iar terenurile de sport devin muzee pentru atleti incredibili, infailibili si de neinteles; ca niste jucatori alesi pentru un joc play station.

dudu (3 comentarii)  •  28 iulie 2015, 22:59

Nu, Radule, gresesti! Froome si Sky nu sunt huiduiti pentru ca lumea ii crede dopati. Ci pentru ca au distrus spectacolul. Froome a luat secunde la contratimp, pe accidentele adversarilor, apoi carat in spinare de Porte, in prima etapa din Pirinei. In rest, a jucat la meci egal si a castigat turul nu atat pentru ca e el valoros, cat pentru ca principala sarcina a lui Quintana a fost aceea de a securiza locul 3 al lui Valverde.
In mentalul public, Froome e baiatul bogat si norocos, care are o etapa neverosimil de buna, apoi 10 etape in care echipa face treaba pentru el. Si care e dus in spate de carausii echipei si de cele 30 de milioane de euro – bugetul Sky pentru echipa, preparatori, autocare etc. Froome e considerat dopat cu euroi, nu cu substante ilegale.
Adu-ti aminte cum arata fata lui Nibali in penultima etapa – cea pe care a castigat-o. Nibali era fresh, plin de viata, revigorat de victorie. Juma de ora mai tarziu, urcat pe podium in tricoul galben, Froome era palid, desfigurat, arborand un zambet chinuit, dupa o etapa in care pana si atacul lui Contador il speriase. Asta e imaginea care dainuie – a unui amarat tras in sus de talpasii echipei, de milioanele de euro bagate pentru ca el sa castige si de jocul dubios de prost al principalilor adversari.

Popa Mihai (2 comentarii)  •  28 iulie 2015, 23:02

@ Cornel, Contador nu a fost dovedit dopat! Sau cel putin pentru mine nu a fost dovedit. A fost o decizie abuziva! Nivelul de clenbuterol a fost de 1000 de ori mai mic decat ceea ce inseamna dopaj…ei au considerat ca insa ca INDIRECT ar fi dovada de dopaj.
Iar Banciu si Naum au comemtat ciclismul ca nimeni altii, datorita lor m-am indragostit de acesst sport minunat.

alex (1 comentarii)  •  29 iulie 2015, 2:05

Acum pe bune, cine naiba se uita la ciclism. Cat de plictisit sa fii sa te uiti la oameni care dau din pedale. Mai bine iesiti la o plimbare! Sa mai si faci un articol despre cel mai plictisitor sport ever.

catio (17 comentarii)  •  29 iulie 2015, 7:37

Dincolo de toate speculatiile, mai mult sau mai putin indreptatite, raman frumusetea efortului de pe Alpe d’Huez, nebunia multimii isterizate, spectacolul, strategiile, efortul inuman pentru fiecare metru de catarare, chipurile incinse ale unui Froome sau Quintana, insistenta obsedanta a unui Sagan sau sacrificiul unui Porte. Ce spectacol magnific!

hahaha (1 comentarii)  •  30 iulie 2015, 15:29

Mai urmaresc acest sport rar, poate din nostalgia altor ani dar sincer nu are sens sa ne uitam la niste dopati care cica concureaza……cand de la echipa sky au scapat date din care reiesea ca froome are performante mai bune decat doapatul sef armstrong ce sens are sa te mai uiti la ei………

foxy (5 comentarii)  •  31 iulie 2015, 0:16

Domnul Naum iti scriu dupa rezultatul fantastic al Astrei de 2-2 si iti sugerez ,dar stiu ca n-am nici o sansa sa vorbiti mai mult si de celalalte echipe din Romania…De cand il aveti pe Duckadam in studio, vorbiti doar de Steaua…pardon FCSB(dar voi ziaristi nu vreti sa acceptati)…vorbiti exasperant doar de Steaua…nu va mai urmaresc decat intamplator si atunci Steaua,Steaua…

Obiectiv (5 comentarii)  •  1 august 2015, 11:37

@ alex
Daca ati vizitat de mai multe ori locurile prin care trece un tur, atunci inteleg sa va plictisiti; cum nu cred sa fie cazul, orice tur este un bun prilej de a mai afla si vedea cate ceva! O.

revoltat (1 comentarii)  •  2 august 2015, 12:59

Făcând abstracție de simpatii, este de recunoscut că Contador nu are echipă. În Turul Italiei, Contador a fost singur împotriva tuturor. La finele acestuia, practic, el era stors de vigoarea necesară participării și la Turul Franței. De altfel nici în Turul Franței nu a avut un sprijin real din partea coechiperilor. Îmi permit să aduc în discuție următoarea problemă: este corectă înserarea într-o competiție ciclistă cu caracter individual, o etapă, ca cea de contratimp pe echipe, etapă, în care, teoretic și practic, în marea majoritate a cazurilor, un ciclist fără veleități deosebite, dacă este component al unei echipe deosebite, este beneficiarul, unui sprijin oarecum nesportiv, care poate să-l claseze înaintea unor adversari, evident superiori? Cu rezervele de rigoare, aceeași problemă se pune și în cazul celorlalte etape(considerate cu clasificare individuală), când echipele, și nu ciclistul singular, duc la victoria acestuia din urmă. Recentul încheiat tur al Franței, este edificator în acest sens. Se pare, că este necesară, o dezbatere pe această temă. A se pune în discuție – indiferent de rezultat – o asemenea problemă, este posibil să genereze o reașezare principială a celor comentate în cele de mai sus. Cu speranță.

Comentează