Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Tandreţea tancului

E o constantă indiferent de epocile sportului: piscurile şi abisurile uriaşilor campioni

Permalink to Tandreţea tancului
marți, 30 iunie 2015, 8:42

Cînd am văzut-o pe Serena suită pe scenă şi supraînălţată pe toace alături de Taylor Swift, sărbătorind, defilînd, comportîndu-se de parcă era în vacanţă cu doar cîteva zile înainte de Wimbledon mi-am amintit o poveste adevărată.

Într-un Tur al Franţei de prin anii ’60, cînd lumea nu lua chiar atît de în serios sportul (şi nici sportul pe el însuşi), toată caravana a fost invitată la un grătar oficial. Pentru ciclişti chemarea era, evident, de formă.

Nimeni nu pierdea seara dinaintea unei etape pentru o distracţie cu jurnaliştii. Cînd colo, surpriză! La eveniment a apărut însuşi Maiestatea Sa Jacques Anquetil, liderul cursei şi marele tartor al acelui sport. A mîncat şi a băut cot la cot cu ceilalţi voinici, spre uimirea presarilor care rămăseseră cu gura căscată, şi nu pentru că îi frigeau cotletele.

Maître Jacques s-a întors la hotel tîrziu şi uşor avariat. A doua zi tot plutonul era la curent. „Aha, şi-au zis adversarii francezului, carevasăzică vrea să ne ia la mişto. Păi, atunci să-l vedem la treabă!”.

Bănuiţi ce a urmat. De la primele pedale a început iureşul. Toată lumea ataca. Anquetil, zic martorii, nu arăta prea bine. La fiecare demaraj băieţii se întorceau spre el cu o privire de „sta-ţi-ar în gît!”.

S-au dezvoltat evadări epice. Regele urma să fie scurtat de cap. Dar veselia generală a murit brusc. Tipul în galben îşi revenea miraculos şi începea să îi la mînă pe toţi. I-a ajuns şi i-a depăşit unul cîte unul. A terminat primul. Avea să cîştige pînă la urmă 5 Tururi şi să-l piardă pe cel al vieţii, împotriva cancerului. Nu înainte să recunoască, pe ultimii metri, că s-a dopat vîrtos.

Marii campioni sînt aşa, oameni aparte, cu poveşti speciale, cu lumini orbitoare şi umbre groase. Sînt precum figurile istorice turnate în statui indiferent de cîţi morţi sînt îngropaţi sub soclu. Serena, ca şi Anquetil pe vremuri, e un amestec fascinant de tandreţe şi blindaj.

Mulţi o suspectează de teatru atunci cînd se arată bolnavă pentru ca imediat să-şi atomizeze victimele. Dar momentul de după semifinala de la Paris, cînd s-a sprijinit ca un copil pierdut de umărul lui Mouratoglou, a dezvăluit o fiinţă care tînjeşte să fie ca oricare alta.

De aici şi oboseala la care s-a supus, în stil de adolescentă, mergînd la un concert uriaş şi acceptînd să defileze pe podium, ca într-un vis de copilările. Serena nu mai poate fi însă un om oarecare. E sortită să îşi distrugă adversarele şi cîteodată chiar pe sine. Specialiştii spun că nu are contracandidată reală la Londra.

De la înălţimea podiumului din Hyde Park pare adevărat, indiferent de cîtă invidie şi dorinţă de răzbunare ar naşte şoldurile ei mari dansînd pe muzică pop. Serena pare să poată face orice, cu oricine. Marele Şlem? Posibil. Dar poate că mai greu va fi Marele Exit. Cel ratat de marele Jacques.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Jules (10 comentarii)  •  30 iunie 2015, 9:56

Am totusi impresia ca-si dau masca jos cam tarziu, atunci cand nu prea mai este nimic de facut. Si toti cei care te criticau ca-i suspectezi pe acesti ipocriti vor uita ca le-au luat apararea.

victor L (73 comentarii)  •  30 iunie 2015, 10:08

Se dopeaza Serena? nu stiu.
Se dopeaza Froome? cum tot dadeau de inteles niste comentatori culinari. Nici aici nu stiu.
Dar e frumos ce ne arata; ma plictisesc cei mai catolici decit Papa.
Poate ca nu ar strica sa se „dopeze” si Halep ori alti sportivi romani.

Bibicul (9 comentarii)  •  30 iunie 2015, 11:41

Suprainaltata pe toace? Ati incercat o exprimare mai smechereasca insa ati reusit contrarul. La valoarea si cultura domniei voastre mi-este imposibil sa cred ca nu stiti ca plurarul de la toc este tocuri si ca pluralul de la toaca (de biserica) este toace. Un pic de atentie in exprimare nu strica nimanui, mai ales unui jurnalist cunoscut.

Bibicul (9 comentarii)  •  30 iunie 2015, 11:41

Suprainaltata pe toace? Ati incercat o exprimare mai smechereasca insa ati reusit contrarul. La valoarea si cultura domniei voastre mi-este imposibil sa cred ca nu stiti ca plurarul de la toc este tocuri si ca pluralul de la toaca (de biserica) este toace. Un pic de atentie in exprimare nu strica nimanui, mai ales unui jurnalist cunoscut.

TUDORICA (7 comentarii)  •  30 iunie 2015, 12:19

Am parcurs”eseul” cu respiratia taiata,acum,acum, apare si trimiterea la Simona Halep,dar n-a fost asa,felicitari domnule Naum.Vedeti cu cat de putin ne declaram multumiti la aceasta Gazeta,unde din senin ne pomenim cu numele lui Becali sau cel al aromancei de la tenis.Altii mi-au raspuns ca asa cere publicul.Care public? E suficient se evitati anumite nume(nomina odiosa) si publicul se declara multumit.

lord belial (19 comentarii)  •  30 iunie 2015, 13:26

ai pus un titlu f taranesc articolului. de neam prost.
ai vrut sa faci balet cu vorbe, dar ai dat cu bata in balta comparand o femeie cu un tanc

Bocanci (3 comentarii)  •  30 iunie 2015, 14:57

Pe Caster Semenya au umilit-o cerandu-i sa se dezbrace si sa faca teste injositoare. De ce pe Serena n-o suspecteaza nimeni de PIP?

almaviva (3 comentarii)  •  30 iunie 2015, 17:48

Nu inteleg aceasta obsesie legata de fizicul Serenei? Asa este ea, mai dotata fizic, ca multi altii din rasa ei. Prea multi vin cu epitete insultatoare precum ‘tanc’, ‘gorila’ samd. Daca – printr-un exercitiu imens de imaginatie – Halep sau o alta jucatoare romanca ar fi avut fizicul Serenei, toti pe aici ar lauda-o ca fiind ‘cea mai frumoasa’ ‘cea mai buna’ sau ‘cea mai sexy.’ Ca de! asa ne place romanilor, sa ne credem noi buricul pamantului – cand de fapt suntem toti niste amarati, rupti in posterior…

Mihai (5 comentarii)  •  30 iunie 2015, 20:53

Felicitari pentru articol.

Mihai (5 comentarii)  •  30 iunie 2015, 21:06

Radu stie sa scrie,nu ca marioara,asa ca stiu eu ce vorbesc.Nu la fel se poate spune despre cel care aproba comentariile.Vreti sa stau in pozitie de drepti?Nu se poate.Schimbati tactica.Se poate sau nu se poate comenta?

Mike (1 comentarii)  •  1 iulie 2015, 8:48

Draga Naum, intr-un ziar serios din vest cu un titlu de genul asta ingrosai coada la centrul de plasament someri. Doar in Romania mai poti afisa un misoginism demn de epoca neanderthaliana a jurnalismului si eventual sa mai primesti si laude penmtru asta.

TUDORICA (7 comentarii)  •  1 iulie 2015, 9:56

Vedeti domnule Naum, nici n-au trecut 24 de ore si panarama asta de la tenis a mai confirmat inca o data cat de umflata cu pompa a fost valoarea ei de catre presa.La ce foloseste aceasta propaganda pe seama panaramei de la tenis si a echipei de fotbal Steaua.Chiar in dimineata aceasta la stirile GSP1 de la ora noua o stire a fost cu infrangerea panaramei si sapte !!! stiri consecutive despre Steaua,una mai fada decat alta.Halal presa sportiva.Nu aveti dvs. nicio vina ,dar imi vars si eu amarul pentru ca pe celelalte bloguri nu prea am spor.Multumesc pentru intelegere.PS Copa America parca nici n-ar exista pentru gazeta ,exista numai Steaua si Becali.

teo (7 comentarii)  •  1 iulie 2015, 12:19

Cind nu comentezi fotbal esti OK!

brazvan (2 comentarii)  •  1 iulie 2015, 12:48

bre nea bo. canci, vrei sa se dezbrace fata in fața lui matale? nebunaticule…

vali (5 comentarii)  •  2 iulie 2015, 6:54

Trimiterea nu era la fizic, ci la cauzele care au dus la un asemenea fizic….gresesc Radu?

sebi (1 comentarii)  •  2 iulie 2015, 8:23

inca o data ai demonstrat ca esti un pseudojurnalist,cu un caracter indoielnic…ai o frustrare de care nu vei scapa niciodata…

jay (4 comentarii)  •  2 iulie 2015, 9:01

Chiar, lui Jacques Anquetil de ce nu i-au anulat victoriile din TdF, ca si lui Lance?

jalabert (6 comentarii)  •  5 iulie 2015, 23:20

un articol exceptional in stilul consacrat de radu naum. am un singur regret ca nu mai comenteaza turul frantei. inainte nu ratam nici o etapa din tur si de multe ori urmaream cu nesat si reluarile doar pentru a-i aizi pe cei doi monstri sacri radu naum si radu banciu. acum cu creu apuc sa ma uit la un sfert de etapa si rar vad doua etape consecutive.

Comentează