Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Momentul zero al generaţiei infinite

Hagi e supărat pe Kovacs care i-a atacat fiul şi îi cere socoteală lui Iordănescu. Vor rămîne toate statuile în picioare?

Permalink to Momentul zero al generaţiei infinite
marți, 31 martie 2015, 8:42

Hagi e supărat. Supărat rău. Mă refer la Gică, deocamdată pe Ianis nu l-am auzit. Ar trebui totuşi să vorbească şi el, a mai făcut-o şi nu le zice rău. Deocamdată se deduce din scrisoarea tatălui său că reflectează la ideea de a mai îmbrăca sau nu tricolorul după ce a fost făcut „un nimic, un zero”. Ar fi o ştire mondială, Hagi mic să-şi renege ţara din cauza unui străin! Dar nu sîntem încă acolo. Încă. Ce e trist în această poveste e că intenţii poate bune se transformă în poveşti urîte. Şi e de-a dreptul bulversant cum o generaţie care ar trebui să o ajungă în istorie pe cea zisă „de aur” dă loc unui cutremur colosal în chiar sînul acesteia.

Hagi trimite o scrisoare deschisă cu un mesaj grav. Cel puţin la fel de important e destinatarul. Nemulţumit de felul în care au fost trataţi cîţiva jucători, între care şi fiul său, de către Zoltan Kovacs, Hagi nu i se plînge public lui Burleanu sau lui Chivorchian, ci lui Iordănescu! Kovacs nu e angajatul lui Iordănescu, e colaboratorul lui în Comisia Tehnică. Dar Hagi vrea să arate că la FRF nu recunoaşte decît un singur interlocutor, pe „nea Puiu”, chiar dacă l-a dojenit atunci cînd a rămas alături de noua conducere a fotbalului „trădînd” echipa lui Popescu. Iordănescu e „tata”, „figura tutelară” dacă vreţi să vorbim lemnos. Iar „fiul” e supărat pe el. Nu pe angajatorii lui Kovacs, nu pe şefii lui Iordănescu.

Hagi nu recunoaşte aceste ierarhii cînd cuţitul îi e la os (la os din osul lui). El ştie numai de familia lui, cea naturală şi cea fotbalistică. Îi reproşează deci cuvintele lui Kovacs – „You are nothing. You are zero” – prin care susţine că era „vizat direct Ianis”. Dacă acestea sînt vorbele, e deranj. Poate că belgo-croatul a vrut să utilizeze tactica dură a trupelor speciale, să îi convingă că nu numele, ci omul joacă. Sigur e însă că directorul de dezvoltare al FRF nu a priceput deloc contextul. În această ţară, Hagi e numit rege şi a fost dorit ca preşedinte. Poţi avea dreptate pînă la Dumnezeu, treaba e că pînă şi Lui I-a fremătat barba la golul de pe Rose Bowl.

Şi dintr-o dată, şocul! Hagi îi cere lui Iordănescu să reproducă public o discuţie privată în care selecţionerul infirma că „domnul Kovacs se află printre cei care au contribuit la revirimentul fotbalului belgian (…) aşa cum a susţinut Domnia sa”. Pe baza acestei mărturii a lui Iordănescu, Kovacs ar trebui să-şi dea demisia. Astfel, „cîrmaciul” unei generaţii e pus în faţa unei alegeri clare: ori, ori. Microfonul, un obiect mai periculos decît mingea, e acum la Iordănescu. Din afară întrebarea e: ar trebui să trăim toate astea? Fotbalul întreg şi fanii lui sînt chemaţi să răspundă. După compromiterea imaginii Stelei sîntem în faţa unui uriaş coşmar: finalul unui vis pe care l-am crezut etern.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

misu denisov (4 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 10:55

Il cunosc pe Ianis Hagi de la turneele de copii.Intr-adevar e fortat talentul acestui copil.Sunt copii cu mult mai talentati dar care din lipsa unui nume nu sunt selectionati la nationala.Copilul lui Florentin Petre este mai mare cu 2 ani dar cu mult mai talentat.Din cauza ca jucatorii de la Academia Hagi trebuie oligatoriu luati la lot ,altii mai talentati nu au loc de ei.Ar trebui si Hagi sa-si vada lungul nasului si blaturile cu Viitorul ,Dinamo si Steaua.

Axel (4 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 12:33

Hagi gresea daca ii lua apararea copilului facut vinovat de aspecte tehnice punctuale: nu coboara cu adversarul, nu da drumul la minge, chiar e lenes, nu alearga.

Dar nimic si zero nu e un repros punctual. Nu are in dreptul sau remedii. E o concluzie prin care se acuza selectia deficitara, indreptata catre cine nu trebuie.

robespierre (2 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 17:56

E impardonabil sa folosesti asemenea metode de ev mediu. La varsta acestor copii, orice adult care interactioneaza cu ei are responsabilitatea educatiei. Mai ales intr-un job de constructie a psihicului, cum este cel de antrenor. Nu inteleg cum a ajuns scursura asta sa se ocupe de copii. Trebuie sa ai un caracter abject sa consideri ca esti profesionist jignind un copil. La urma urmei, nici pe front nu se mai folosesc asemenea tehnci. Exista un singur spatiu unde sunt in vigoare – in puscarie. Adica exact acolo unde ii e locul lui kovacs.

dragan (3 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 18:55

Nasu’ ar trebui sa fie invidious si sa ia lectii de la Bulanica si gasca lui. Atatia postaci platiti nu au avut nici partidele sau canditatii la prezidentiale. Baietiii astia investesc banii pe care ii iau cu japca de la FRB, in imagine. Acesti NIMENI SI NIMICURI ai FRB, care ataca pe oricine se ia de Bulanica si gasca lui. Vroiam sa scapam de NAsu’, da’ am dat din lac in put. Aia mai de frica mai de prietenie si pentru ca stiau si meserie , mai faceau si ce trebuia. Astia sunt RAI si HABARNISTI si CORUPTI. O sa vina si dupa doi , trei sau patru ani ( doamne frereste !!! ) dupa ce vor fi facut in continuare NIMIC, sa ne spuna ca ei au planuri mari, , ce stim noi , daca nici sensul necunoscutei limbi – engleza – nu il stim. Nu intelegem domnule , ce mai . Nu intelegem de ce jucatorii sunt pusi sa care bagajele angajatilor federatiei, de ce sunt umiliti, de ce li se vorbeste intr-o limba straina , de unu care nici nu o cunoaste bine, de ce sunt rezultate de rahat ale nationalelor si vinovati sunt altii numai ei nu, de ce….. (lista e lunga)) .\Si vin postacii sa ne conviga ca unul care a jucat pe la nus’ce echipe si nu a avut nici un fel de rezultate pe care sa le remarci , are un CV “respectabil”. SI poate sa vorbesaca in orice limba , oricum. Haideti mai baietei, ca am mai evoluat de pe vremea lui Dobrin , ce facem nu evoluam si in comportament. PENIBIL. Ce sa te astepti de la niste NIMENI si NIMICURi – ZERO BARAT.

JIM LEONIDAS (5 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 22:57

@subzero, ai spus ceea ce eu spun de mult despre acest Naum, care cauta scandal in toate emisiunile si art. lui,el altceva nu stie sa faca,in plus datorita invidiei arunca-n derizoriu orice mare glorie a sportului romanesc, o terfeleste etc.Acum da!, ii ia apararea lui Burleanu si el l-a promovat asiduu pt. alegerile la FRF !, cind nimeni nu auzise de el citeam-scris de Naum ca ar fi bun ca aera mari perf. la minifotbal???!.Niciodata nu va recunoaste asta..!

George 27 (4 comentarii)  •  2 aprilie 2015, 8:09

Singura mea legătură cu fotbalul este echipa Steaua de care sunt apropiat sufleteşte de pe vremea când se numea CCA. Mu am pretenţia, prin urmare, să exprim judecăţi de valoare despre acest sport. Unele acuze de naţionalism şi xenofobie întâlnite în comentariile acestui articol îmi impun însă să mă pronunţ. Cei care-l acuză pe Hagi (e destul atât, nu domn, nu altceva, ci pur şi simplu Hagi) nu merită de fapt să fie băgaţi în seamă. Stârnesc însă o indignare fără margini, aşa că o să-mi permit să fiu raţional şi în locul lor.
Vă rog să observaţi, voi gânditori internaţionalişti, că Hagi senior sare în apărarea fiului său jignit, dar nu doar atât, de un impostor. Spun că nu doar atât, pentru că un părinte ştie cât de greu se sădeşte în mintea unui copil încrederea în sine şi cât de uşor poate fi dărâmată. Nu ştiu, nu cred, că dacă eu, ca părinte, aş fi fost în locul lui Hagi aş fi reacţionat atât de controlat. În al doilea rând, naţionalismul este legat de naţiune şi va dispărea doar odată cu aceasta. Este cel mai nobil simţământ pe carer-l poate dobândi o persoană aparţinînd unei naţii. Dar e greu de obţinut şi, după câte se vede, le lipseşte multora. Or fi prea tineri, n-or fi avut părinţi, bunici şi dascăli sau pur şi simplu sunt……
Iar îndrăzneala de a răbufni împotriva unui apatrid obraznic nu este deloc xenofobie ci exact opusul ei. Tineri, nu uitaţi ţara asta, învăţaţi Doina lui Eminescu !

unfan (1 comentarii)  •  2 aprilie 2015, 10:14

Domnule, Radu Naum, as dori sa va vad sau citesc reactia referitoare la dumneavoastra dupa conferinta de presa a domnului Gheorghe Hagi. Nu stiu daca ati vazut-o integral, dar numele dumneavoastra a fost rostit de dansul de cateva ori in conferinta de presa de ieri. V-am urmarit si emisiunea de ieri, de la Digi, asteptand o reactie din partea dumneavoastra, fara niciun rezultat.

Cu stima,
Un fan

vladp (1 comentarii)  •  2 aprilie 2015, 15:44

@Dragan

Am evoluat „de pe vremea lui Dobrin”, spui? Cum, poti sa ne explici? Imi aduc aminte ca pe vremea aia, echipele romanesti castigau/faceau meciuri mari in fata unor nume mari precum Real Madrid, Inter Milano, SV Hamburg, Feynoord Rotterdam, Kaiserslautern, Fc Barcelona, Leeds United;adica pe vremea aceea se juca fotbal cu adevarat! Acum, jucam bambilici si nici asta dar ne dam ‘evoluati”. Ne chinuim cu bucatarii lui Feroe , pierdem cu Ludogorets… in ce privinta am evoluat, ca in materie de fotbal nu poate fi vorba?

Am evoluat in ifose si in figuri in cap. Sportul ca orice domeniu in care se doreste excelenta, cere sacrificii. Sacrificiile pot include si momente de umilinta dar ele nu trebuie sa doboare, ci sa provoace, sa intareasca. Daca se intampla altfel, atunci vorbim de slabiciune, de un material de slaba calitatecare nu suporta perfectionarea, cizelarea si prin urmare, nu se poate face multe cu el. Nu are rost sa-ti irosesti timpul cu plastilina sperand ca odata si-odata o s-o transformi in otel.

Hagi nu-si mai a duce aminte cand cara mingile la Farul Constanta? S-a simtit oare atunci umilit sau fericit ca era inregistrat intr-un club de fotbal serios si ca juca alaturi de niste nume consacrate? Inceputurile profesionale nu sunt usoare si nu sunt scutite de momente neplacute, nu inteleg de ce i se da atata apa la moara lui Hagi care pana la urma, n-a fost nici Nadia Comaneci, nici Ivan Patzaichin; n-a fost nici macar un Ilie Nastase al fotbalului. Haideti sa nu ne isnultam propriile simturi si perceptii: Hagi a fost un fotbalist bun, un Ion Dumitru mai norocos si mai modern, un fotbalist talentat, bun spre foarte bun dar fara niste realizari deosebite, totusi. De unde atunci atatea ifose pe capul lui si de unde atata scarmanat in coarne de catre media roamneasca? Poate pentru ca ne-am departat prea mult de ceea ce inseamna profesionism si reponsabilitatea lucrului bine facut? Asta inseamna pt dumeata evolutie? Caratul bagajelor si mingiilor de pe vremea lui Dobrin a creat nume mari in fotbalul nostru si n-am auzit pana la Ianis, sa se mai fi facut atata tam-tam pe acest subiect. Mutu, despre care stim cu totii cat de rebelios a fost, credeti ca n-a carat mingile, n-a fost umilit in sensul in care numiti voi umilinta? A inghitit si-a mers mai departe demonstrand ca stie fotbal si nu s-a mai plans ca un copil de gradinita ca a fost pus sa care nu stiu ce bagaje. Pana la a discuta modul in care a inteles acest Kovacs sa-si faca meseria cred ca trebuie sa ne facem probleme in legatura cu ifoseala asta a copiilor de bani gata. Nu vedeti ca aproape orice domeniu de activitate este dominat de nulitati? De unde vin ele si cum de se inmultesc asa de rapid, nu cumva din cauza unor prestatii educationale prea „evoluate” si a unor promovoari nemeritate/supralicitate? Chiar vreti sa ruinati complet fotbalul romanesc? Avem copii foarte, foarte talentati dar trebuie gasiti si promovati. Terminati odata cu obiceiul asta de a gadila orgoliile unora prin promovari si ridicari in slavi nejustificate. Hadeti sa nu ne mai mintim atata, sa ne acceptam fiecare locul pe care-l meritam; sa trecem la munca cu responsabilitate si profesionalism si sa mai lasam linguselile de tip ioanitoaia caci numai asa evoluam!

maciste (1 comentarii)  •  4 aprilie 2015, 7:41

Hagi este vesnic cu scandalul!I-au tradus cuvint cu cuvint,nu expresia in sine..El vrea ca sa domine tot in Romania,face scandal,uita cite meciuri a cumparat sa ramina in A..Ajunge dle Hagi,fotbalul romanesc nu se rezuma numai la dta,ajunge!Tu stii tot ,restul e zero pt tine..Da fiul joaca si el ceva,ca multi altii la virsta lui..Opreste dle Hagi scandalul,te stim ce guraliv esti,gata AJUNGEEEEEEEE!

samp (1 comentarii)  •  4 aprilie 2015, 13:06

mda, ianis… ce nume de român adevărat

anado tauriga (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 15:09

„a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.”
Dar autorul o fi vreun intangibil, vreun Mare Maestru, de nu poate fi atacat? Pe el nu-l poate critica nimeni, atunci cand ataca fara nici un drept si tocmai pe cine?! Stie aceasta mare scula de naum sa faca o comparatie intre Hagi si penalii din fotbalul romanesc( pinalti, becali v si i, niculae, copos, borcea,ala de la Urziceni, paszkanyi, etc,etc)? Se pare ca nu si atunci, noi trebuie sa-l laudam?

alex (3 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 8:56

pentru tot ceea ce a facut pentru fotbalul romanesc, si aici ma refer mai mult la academia de fotbal decat la rezultatele lui ca fotbalist Hagi are dreptul la un punct de vedere; nu stiu daca ar fi fost la fel de vocal daca ar fi fost vorba de un alt jucator si nu de Ianis dar asta e alte treaba
Hagi are dreptul sa vorbeasca de cum trebuie sa te comporti cu juniorii pentru ca dupa revolutie a fost cam singurul investitor care a scos 2 echipe de fotbalisti in 3-4 ani
daca asta de la federatie asa le-a vorbit si lui Hazard&comp e grav
nu am inca copii dar daca as avea nu i-as spune copilului meu ca e un zero decat daca vreau sa il demoralizez; nu asa se creste un copil, nu asa ii cresti personalitatea si in nici un caz nu asa il modelezi pentru viitor
parca asta tre sa faca astia la loturile de juniori nu? trebuie sa creasca jucatori pt echipa mare

Comentează