Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Steaua, blestemul pămîntului

Pentru cine nu pricepe de ce o echipă cu nume nu mai are unul.

Hai, că nu e complicat! G. Becali a făcut o afacere cu V. Babiuc din care i-au revenit nişte terenuri de lux ale Armatei. Ca bun […]

marți, 27 ianuarie 2015, 8:45

Pentru cine nu pricepe de ce o echipă cu nume nu mai are unul.

Hai, că nu e complicat! G. Becali a făcut o afacere cu V. Babiuc din care i-au revenit nişte terenuri de lux ale Armatei. Ca bun negustor, a cumpărat ieftin şi a vîndut scump. Afacere profitabilă şi imputabilă. Becali şi Babiuc au primit pedepse de cîte doi ani închisoare cu executare. Dar preţul nu e mare, cum n-a fost nici cel al pămîntului. În acele vremuri Armata cea mult prea iubită de popor a fost nevoită să dea şi nestemata la care contribuiseră de-a lungul vremurilor cu suflet şi „bănuţi” (terminologie la modă, în care diminutivul devine un soi de amortizor psihologic) toţi epoleţii. Generalii nu mai aveau fonduri să o ţină, abia îşi ţineau propriile funduri.

Steaua a ajuns a fraţilor Păunescu, care mai apoi au încredinţat-o finanţatorului Becali. Care, după cum povesteam mai sus, îşi construise averea şi cu ajutorul Armatei. Iată cum se închide, în cîteva rînduri, cercul militar. Pe Becali nu îl interesează Steaua, s-a făcut frate şi cu Dinamo de-a fost să treacă vreo punte. Nu-i nimic rău, nici Glazer n-a iubit în vreun fel Man. Utd – culmea e că şi el şi-a propulsat averea cumpărînd o fostă bază a US Air Force! – armata e peste tot bună la toate. Ideea e că alţii, care chipurile şi-au iubit colosal echipele, de pe la Craiova, Dinamo sau Rapid, le-au adus în faliment sau în anticamera lui. Becali a ţinut Steaua în viaţă şi acum a pus-o în vîrful bradului. Cîntă cineva vreun colind?

Nu. În schimb se huiduie gros. Cea mai iubită echipă a fost ajunsă din urmă de blestemul pămîntului. Babiuc s-a dus la umbră, dar au venit alţii care nu s-au împăcat niciodată cu această ironie a sorţii, aceea că Becali a luat Steaua tocmai după ploconul făcut de Armată. Costurile în Ghencea pentru echipa rătăcită au urcat într-un ritm care ar face să pălească francul elveţian. Patronul a răspuns sulfuric. S-au închis ambasadele şi au început să vorbească avocaţii. Niciodată acestă entitate nu a fost atît de dezbinată, tocmai ea, care a dat sportului un exemplu de castă. Steliştii s-au tras în funcţii unii pe alţii ca în teoriile conspiraţiei. Astăzi sînt zob.

Se încearcă mai nou să se dea impresia unei conlucrări instituţionale. De fapt, nimeni nu vrea împăcarea. Becali are o firmă lucrativă, prea puţin îi pasă cum se cheamă. Iar Armata n-a stat ani de zile prin tribunale ca să se părăsească acum tranşeele. Rămîn suporterii, dar rămîn ai cui? Noile bannere afişate împotriva ambelor părţi confirmă că acest război nu are învingători, numai perdanţi. Steaua e depersonalizată, iar Armata e decredibilizată. Amîndouă sînt pe punctul să distrugă ceea ce s-a clădit în două treimi de secol: identitatea celui mai mare brand sportiv. Steaua era o stîncă. Acum arată a caşcaval plin de guri şi de găuri. O nouă poveste românească de succes.

Comentarii (41)Adaugă comentariu

gima (10 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 9:29

domnul radu cu respect te anunt ca Dinamo este cel mai mare brand sportiv la nivel de Romania! se poate verifica.
si apoi ce ne intereseaza pe noi de echipa fara nume? ce luam noi vreun ban ca ne spargem plaminii? sa se duca pe apa Dimbovitei! dixit!

ciprian (12 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 9:40

Niiice

xolv (16 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 11:52

Sa precizam din start ca Babiuc si Armata cu generalii ei sunt doua lucruri diferite. E o mare diferenta intre cei care au sustinut sportul si politrucii pusi pe jaf in locuri strategice. Din motive de rating, vad ca presei ii convine sa-i vopseasca pe generali drept marii nesatuli ce vor sa spolieze sportul romanesc. De fapt spus, afacerile create pe jafuri tolerate cu datorii la stat lasate in aer si marci inregistrate din neant. In capitalismul de jungla la care am aderat, avem pretentia sa cumparam tot ce a produs fostul sistem la pret de fier vechi sau degeaba, nu ?

marian (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 12:39

O nouă poveste românească de succes. Bravooo.Ca multe alte lucruri care s-au distrus in aceasta tara.Mare lucru nu-i asa?Doar traim in romania ,,,si ce va mai place asta…..hai sa distrugem si Steaua ca ce mama naibii mai avem nevoie de ea?Vai capul vostru ( ziaristi,armata,gigei) ,catre ce ne indreptam oare????

Lary (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 12:46

Stati linistiti cu palmaresul in buzunar se va recladi o echipa bazata pe adevar si nu pe minciuna.Avem tendinta asta de a fi fatalisti.Tot ce s-a intamplat in curtea echipei de fotbal si a ministerului armatei a fost o minciuna singurul adevar este palmaresul cladit de jucatorii,antrenorii,conducatorii si suporterii echipei de-a lungul timpului.
Hai sa facem un experiment.Sa lasam toti jucatorii actuali ai echipei lui Becali cu palmaresul obtinut de cand este Becali la echipa si sa facem o alta echipa cu palmaresul vechi si care sa beneficieze de numele jucatorilor care l-au creeat care sa inceapa din divizia D si sa joace in Ghencea.Unde credeti ca vor merge mai multi suporteri in tribuna?Unde sunt suporteri in tribuna creste interesul pentru mediatizare,publicitate cerere de tricouri si oferte de sponsorizari.Daca totul ar fi lasat sa se dezvolte pe baze legale si in deplina libertate economica ar rasari o noua echipa cu sanse mari sa depaseasca predecesoarea si sa arunce la gunoiul istoriei asa zisa stea a lui Becali.
P.S
Eu de exemplu asi dona bani pentru o astfel de echipa daca asi putea verifica oricand situatiile financiare ca sa stiu cum au fost folositi banii.

Freddy RE (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 12:58

Becali are o firmā lucrativā… rāmâne de vāzut.
Nu știu dacā ai observat cā bārbații nu au nici un fel de problemā în a schimba neveste, dar când vine vorba de echipe favorite rien ne va plus. Dar, G Becali are o familie largā. Nu va avea nici o problemā în a umple un stadion de cinci zeci de mii. Mai ales dacā joacā dânsul.

LEFTER POPESCU (12 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 13:33

.
Domnule Radu Naum,

ce inseamna „armata” in viziunea dvs. si a d-lui Argaseala ? De ce nu folositi titulatura MAPN? Babiuc a fost cumva ministrul acestui minister ? Baza sportiva din Ghencea este a MAPN-ului ? Lecturand articolul descopar ca sunteti un fin manipulator care plange dupa pierderea titulaturii echipei pe care o indragiti. Va rog sa respectati decizia data de instanta si nu-i mai folositi in scris vechiul nume al echipei preferate atat timp cat este interzis acest lucru. …EFN (echipa fara nume )sau pomeniti-o cum doriti, macar pana se pun pun de acord in vreun fel „ARMATA” DVS. si BECALI .
Ar fi frumos , moral si sanatos dpdv ziaristic sa respectati o decizie definitiva a justitiei . FACETI-O …CA NU DOARE !

vasco (164 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 14:10

Articol dureros de corect,nici prea vast,ca sa se piarda in detalii inutile,dar nici prea vag,cat sa nu se inteleaga ca de fapt problema Stelei e de fapt problema intregi societati romanesti si anume coruptia generalizata,dezbinarea,manipularea.
Din pacate,stelistii mai vechi trebuie sa admita,sa se ompace cu adevarul crud:Steaua,frumoasa Steaua,care ne-a facut mandri ca suntem romani,nu mai exista.Si,oricat mi-ar spune ba unul ,ba altul ca becali a tinut Steaua in viata,ca uite ce au patit Craiova,Rapidul ,Dinamo si celelalte foste glorii,am sa le raspund:niciuna dintre aceste foste glorii nu e STEAUA!Steaua se poate intretine singura,deci si fara becali,ba chiar cu un management mai profesionist,cu un patron normal la cap si mai priceput si MAI ALES STELIST,ar fi ajuns departe,nu in mizeria morala in care e acum.Manarelile unor generali si ale ïnocentilor”frati Paunescu,cei niciodata cercetati de DNA…au facut ca Steaua sa incapa pe mainile unui sarlatan si nebun.Modul in care acesta a intrat in posesia clubului e clar fraudulos,fapt care duce si azi la problema cu CSA.Daca traiam intr-o societate normala,becali,cu aptitudinile lui,nu ajungea nici macar vanzator de bilete la negru in fata stadionului.Avem ce meritam!

celestyus (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 14:55

@gima

Cand spui ca Dinamo e cel mai mare brand sportiv din Romania si adaugi ca se poate verifica, probabil te gandesti la numarul mai mare de medalii olimpice si modiale obtinute de sportivii CS Dinamo de-a lungul timpului. Tot cu respect, te anunt ca nu ai dreptate in ce afirmi si nu stii ce insemna brand !

Imperator (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 14:57

Statul in 25 de ani a fost cel mai prost administrator. Dupa ce a pus jefuit si pus pe butuci toata economia apoi au privatizat-o pe 1 dolar plus mita aferenta.
Steaua era singurul club sanatos financiar din Romania si generalii comunisti i-au dat o lovitura de moarte.
Mergem inainte alaturi de Fotbal Club Steaua Bucuresti, palmaresul a declarat si directorul OSIM Alexandru Ioan Andrei nu a facut obiectul acestui proces si este in continuare al clubului privat.
Nu inteleg ce vor generalii din moment ce UEFA interzice in fotbalul profesionist cluburile departamentale?
Deci vor o mita grasa.
Sa isi faca generalii un club nou, el va putea evolua doar la amatori, in prima liga si in UEFA va fi interzis.

rezidenta creatza (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 14:59

Radule,

Ori esti naiv ori esti rau intentionat !

1. Becali nu a facut nici o afacere cu Babiuc. Ministrul de atunci al armatei a fost doar un pion. Acea afacere cu schimbul de terenuri a fost APROBATA de presedintele tarii, la acea vreme CONSTANTINESCU. Acest taranist nici macar nu a fost chemat la judfecvatorie sa spuna care a fosr adevarul. Dupa un proces care a durat… „UN SECOL” vinovati au fost Becali si Babiuc. MINCIUNI GROSOLANE. Ambii si-au pus semnatura pe act dupa o APROBARE a CSAT condus de Constantinescu.

3. Radule, principala misiune a armatei, este de aparare a tarii. Sa ne fereasca cel de sus de un conflict armat… vom deveni sclavii altora in mai putin de un sfert de ceas. Cu asemenea conducere, alergatoare dupa banii lui becali, dupa profituri nemeritate, nu putem spera la mai mult. Tineti minte: 15 minute !!! As vrea sa traiesc acele clipe cand toti burtosii din armata vor fi puisi sa measrga pe jos, sa munceasca, sa fie in rolul de a executa ordine fara nici o logica.

Cinste armatei romane, cea care a castigat multe razboaie pt tara asta, rusine actalei armate: o adunatura de neispraviti, care imbraca haina militara doar ca armata e un job bine platit, doar ca sa se simta ca ordona si ei cuiva. In viata civila ar fi niste neica nimeni cu bataturi in palma.

2. Istoria se repeta… In 1989, a cazut comunismul. Din 2003, Becali a preluat Steaua.
Intrebare: De ce dupa „un secol de cinema” o gasca de generali BURTOSI, fara nici un merit in armata romana, si-au adus aminte de fosta Steaua ? Daca aveau ceva de CERSIT trebuia sa o faca atunci in 1989 sau 2003. De ce acum ? Nu va suna a hotie si inselatorie la drumul mare ?

calinescu_ (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 15:04

OARE NU E VORBA DE O PRIVATIZARE FRAUDULOASA ????
CAND ITI INSUSESTI ACTIVUL SI „PASEZI ” PASIVUL LA … ARMATA , CUM SE POATE NUMI ?????
PROBABIL DENUMIREA E D.N.A. ……!!!!

DENETHOR (5 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 15:14

@gima: fugi tare. si mai treci prin niste carti. de preferat „Limba romana”. dixit!

Bubucul (10 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 15:20

Frumos articolul si bine punctat! Sunt stelist si-mi pare rau pentru situatia in care s-a ajuns. Daca Armata (de fapt MAPN) nu are bani sa faca performanta, de ce insista sa detina ceva ce nu mai are de-a face ea?!? Doua fraze cu adevar: ,,Cea mai iubită echipă a fost ajunsă din urmă de blestemul pămîntului.” si ,,acest război nu are învingători, numai perdanţi.”
TRIST! Si asistam neputinciosi in a face ceva mai mult decat sa comentam, sa ne dam cu parerea. Probabil suporterii nestelisti se bucura vazand ca a sosit si ‘ziua’ Stelei, singura care parea privilegiata zeilor. Eu insa nu m-am bucurat de necazul niciuneia dintre rivalele Stelei, ba, mai mult, in cupele europene le tineam pumnii. Cine stie nude s-o ajunge?….

lucid (5 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 16:14

De ce aceasta mizerie este”creata”dupa 10 ani? De ce s-a tacut pana acum?

vasglo (13 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 16:39

#8 vasco

„Steaua se poate intretine singura,deci si fara becali,ba chiar cu un management mai profesionist,cu un patron normal la cap si mai priceput si MAI ALES STELIST,ar fi ajuns departe,nu in mizeria morala in care e acum.”

Da, dar la concluzia asta ai ajuns dupa 12 ani, cand ai vazut ca echipa ta de suflet a castigat cu patronul numit, numai 4 titluri nationale, o cupa, 2 Supercupe si a inregistrat „contraperformanta” de a juca an de an in grupele competitiilor europene si o data in semifinala Cupei UEFA!..:)
In tot acest timp, alte echipe romanesti cu mare traditie cum ar fi Rapid si Dinamo au gasit investitori valorosi, care au inregistrat performante de neegalat, respectiv sa se lupte cu succes cu „insolventa”!!..:)
Te-ai gandit vreodata ca dupa 12 ani, cu un „Ciobanas” la carma, Steaua putea fi azi precum Dinamo, Rapid, CFR Cluj, SC Vaslui etc. care, oricum, pareau a avea patroni mai „rasariti” decat Steaua??!!..

grant (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 17:02

steaua este o simpla echipa comunista si comunismul nu mai este. urmeaza dinamo…

grant (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 17:05

hai sa fim corecti cum sa format acest club (steaua) ? cu japca !

vasglo (13 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 17:10

#5 Lary

„Dacă îşi face Armata echipă merge în Liga a patra, fără fani. Cîţi suporteri credeţi că o să aibă? Un astfel de proiect nu cred că ar putea avea succes. Cred că acea facţiunea care boicotează echipa este alimentată de cineva“, a spus Gino Iorgulescu.

Deci, esti naiv sau te alimenteaza cineva???..:)

vasglo (13 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 17:21

#12 calinescu_

Tu stii ce scrii sau scrii asa, la deruta??
Ce „pasiv a fost pasat la armata”?? A ramas „armata” cu vreo „datorie la stat” dupa privatizarea Stelei in 2003?? Daca era asa, nu erau toti cei implicati in „furtul Stelei” de la stat in parnaie??!!..:)))

alex (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 19:46

@grant: inainte sa vb, treci pe la scoala. in loc de teatrul giulesti ..faceti 2 scoli. Rapid este rezultatul partidului comunist muncitoresc roman. istoria Rapidului nu se pune doar de la Copos incoace

corneliu (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 19:49

Decizia ICCR este o „comanda politica”. Justitia este parte componenta, prin Ministerul Justittiei, a unui Guvern. Guvernul se formeaza prin alegeri, deci Polotic. Ministerul Apararii face si el parte tot din acelasi Guvern. Deci a avut loc o Decizie a ICCR in care a executat ORNINUL de a da in proprietatea STATULUI o PROPRIETATE PRIVATA!!! In 2003 Armata a cedatCLUBUL MILITAR (departamental) spre privatizare. Becali a devenit PROPRIETAR. A investit bani in baza din Ghencea, in jucatori etc. Armata a stat pasiva. Abia dupa ce au vazut ca JUSTITIA l-a codamnat pe Becali si Babiuc si au vazut ca se poate, ca dercizia CSAT-ului nu este luat in considerare pt ca justitia nu poate aces la documentele CSAT-lui, au intentat proces. Desi din 2008 era termenul limita, cand puteau sa mai faca ceva in Justitie, comanda era comnda si ICCR s-a CONFORMAT! In Constitutie scrie ca proprietatea privata va fi aparata de STAT! Asa sa fie oare? Becali face puscarie de pomana, intr-un stat de drept, poate i se daea o amenda! Dar Becali a jignit pe foarte multa lume dim mass-media sin din clasa politica si acum trage consecintele!! Dl Bodu va spune ceva> A declarat in mass-media ca pana nu il baga la puscarie pe oier, nu se lasa! PROCURORII CONDUC ACEASTA TARA, iar Codul Penal este facut de EI pentru EI!

adi (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 20:08

Echipa de fotbal Steaua Bucuresti ,cea care are in palmares CCE ,nu mai exista din momentul in care noul proprietar (Gigi Becali) a refuzat sa plateasca datoriile echipei(in jur de 12 milioane $) si a schimbat numele societatii (la sfatul atotstiutorului Mitica Dragomir).Deci din acel moment Steaua nu mai exista ,Becali a pastorit o echipa care s-a folosit ilegal de imaginea Stelei .Un Becali care a pozat in finantator ,dar in realitate a fost un profitor ,un peste care a prostituat echipa,si-a batut joc de suporteri ,a cumparat massmedia si jurnalisti si a scos profit cat a putut si a trecut rateurile la imprumuturi ptr echipa. Asta e istoria pe scurt ,restul sunt povesti.

Moni (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 20:15

Voi stiti door sa faceti bascalie ma? becali e detinut politic 3000%.

vasco (164 comentarii)  •  27 ianuarie 2015, 22:01

@vasglo,nu vreau sa polemizez cu tine,dar esti in mare eroare,arata-mi,daca stii asa de bine,unde nu am zis eu in 12 ani de batjocura becaliota ca becali nu trebuie sa plece de la Steaua.De cand e el la Steaua nu ma mai bucura nici macar victoriile,alea cumparate sau obtinute cu brichete sau cumparate …Repet,cu un mangement profesionist si cu un patron normal Steaua era departe,nu in mizeria asta morala in care e acum si a fost mereu de cand a luat-o cu japca acest interlop jalnic si mistic idiot,pe care tu-l admiri.Admira-l sanatos!Repet,Steaua nu e Dinamo,ca dovada ca nu a ajuns ca Dinamo cu un retardat mafiot si puscarias…De ce nu intelegi?Esti cumva unul dintre zabrauteni?Sau ” freegigisti „?Zi asa,nu ma mai face sa pierd vremea cu tine!

Budjec (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 6:23

Trei sferturi din ziar e plin cu stiri legate de fcsb.
Aceiasi placa, aceleasi idei.
Jucați singuri si muriti singuri.

Bobo (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 7:29

Manipulari ieftine de presa …. este vorba numai despre o sigla inregistrata la OSIM …..sigla asta s-a modificat de mai multe ori de la Revolutie si nimeni nu s-a scandalizat ca si acum ….se va face o noua sigla care sa aiba modificari de peste 30 % di sigla veche …. nu este vorba despre denumire , culori sau palmares ….este vorba numai despre sigla ….adica acel model grafic ….acum s-a facut in graba un model , pt. ca echipa trebuia sa joace dar sunt sigur ca niste designeri vor pregati o sigla noua realizata de profesionisti …. cat despre ziaristi …numai de bine …sunt satul de SOC ….STIRI BOMBA ….etc. …cand vad din astia schimb canalul ….este loc pentru toata lumea ….

cezar (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 8:18

dle ”gima”….dimamo nu a fost si nu va fi niciodata ce a fost STEAUA….ever…

Ardeleanu’ (3 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 8:57

@vasco
Total de acord cu tine, Steaua era capabilă de performață și fără jiji, nimic altceva decât un oportunist parvenit.
O târât clubul în atâtea scandaluri și polemici, cu toată lumea, inclusiv glorii ale clubului, oameni care au contribuit la crearea mărcii Steaua, fără nici o urmă de decență.
Cu o conducere profesionistă se poate face performanță, să nu uităm că suntem singurul club din România care se poate susține financiar.
Așa că din punctul meu de vedere, Steaua e cea c are are palmaresul, dacă rămâne la cea de acum, lucrurile sunt clare, dacă nu chjestiunea e un pic mai delicată.

vasglo (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 9:41

#25 vasco

Ma dau batut! Argumente ca „.. Steaua nu e Dinamo,ca dovada ca nu a ajuns ca Dinamo..”, precum si ca cei care nu sunt de acord cu tine sunt „zabrauteni” (cred ca ai vrut sa zici „din Zabrauti”!..), sau „freegigisti” (te referi cumva la cei care solicita liberalizarea marijuanei??!!..) m-au invins!!.. Ramai cu frustrarile tale si cu revolta ca exista cineva care nu ti-a urmarit „geniul” din ultimii 12 ani….:)

cornel brates (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 17:41

Draga Radu,am un comentariu de bun simt pe care, te-as ruga daca poti sa-l publici. Este foarte important, din punct de vedere al suporterilor!Nu am fost de acord nci eu cu multe dintre deciziile lui Becali,mai ales cele referitoare la implicarea lui in transferuri si in schimbarile comandate antrenorilor in timpul meciurilor!
Dar intre timp se pare ca a mai invatat si si-a dat seama de greselie facute. Este foarte important ca el a salvat echipa de la un faliment iminent si a bagat foarte multi bani in echipa, chiar cu riscul unei condamnari pt mita care nu exista in fotbalul european si se pracitca, atunci cand stimulezi o alta echipa sa castige!
Indiferent de ce se intampla in negocierile cu MAPN, fac un apel la adevaratii suporteri sa sustina noua STEAUA, deoarece daca nu era Becali,nu mai exista!
Pentru adevaratii suporteri, asta este Steaua!Ce s-ar intampla daca Dinamo ar cere bani pt brand, Rapid, etc.
Am ajunge intr-un haos!
I-am scris lui Ponta sa se implice in aceasta situatie, mai ales ca se declara stelist!
Nu s-a implicat!
Asa ca nu avem alta varianta, decat ca cei care tin cu Steaua, sa fie alaturi de noua denumire!
Multumesc!

gicapuia (11 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 20:52

Referitor la articol, in sfirsit cineva care printre rinduri vrea sa zica ceva. Ca Becali a luat Steaua fara aport personal, ca a luat un brand nu o echipa in faliment. Ca de fapt a privit-o ca pe o afacere. Nu il condamna nimeni pentru asta, dar sa nu mai pupe crucile si icoanele si sa recunoasca acest fapt. De ce nu a luat Foresta Falticeni sau Onestiul de la Puiu, sa ia campionatul si apoi sa te bati cu pumnul in piept. Copos cu toate pacatele lui a facut de o mie de ori mai mult decit fariseul asta de Becali. A luat o echipa de B si a facut-o campioana. Becali a luat o campioana si 7 ani nu a luat campionatul.
Pentru Becali Steaua a fost o afacere. Asa a privit-o si asa o priveste. Iar astia de la Armata s-au prins si de aceea il pun sa plateasca.
Dar pentru ca el nu stie sa respecte ce a fost Steaua, nimic in afara de bani, nu poate sa plateasca. Nu intelege ce insemna istoria Stelei! Pentru el gloria se reduce la bani. Bani obtinuti usor prin speculatii. El cumparat citeva firme care au falimentat. Ca om de afaceri e zero. Orice agarici care avea un pol de bani cumpara terenuri la vremea aceea stiind ca in citiva ani pretul lor se va inzeci. Atit stie.
Dragi STELISTI nu va mai dati cu dudul de pamint. Puteti sa stati acasa, sa nu va duceti la meciuri Gigi n-o sa platesca. Nu are nimic de cistigat.
CHIAR NU INTELEGE NIMENI !?
Chiar credeti ca o sa iasa din inchisoare in mai 2015 !?
Probabil dar nu pentru multa vreme. Urmatorul mandat e pe teava. Si nu e cel de europarlamentar.
Asa sa-i ajute Dumnezeu!

vasco (164 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 20:55

@Vasglo,nu te mai amagi ca te dai batut….nu o sa te dai,dovada multitudinea de comentarii de-ale tale la ale celorlalti,de parca ai fi autorul articolului si te-ai simtit dator sa le raspunzi TU tuturor,in locul lui Radu…Frustrarile mele…daca stau sa ma gandesc bine,poate fi considerata o frustrare ,dar nu este numai a mea,faptul ca un idiot mistic,labil psihic,escroc,mafiot(dovada ca este in puscarie),fara a fi specialist in fotbal,nici macar simpatizant stelist,fara o stiinta a managementului in nici un domeniu,dovada ca nici o afacere de-a lui nu merge,in afara de Steaua care se intretine singura..,a reusit sa puna mana ,prin mijloace ilegale,pe singurul club din Romania care era si este profitabil,si l-a tarat de la inceput in mocirla,si-a batut joc de tot ce insemna Steaua ,pentru poporul stelist.Ghinionul nostru a fost si este ca sunteti tare multi dintrastia ca si tine,care il admirati pe infractor numai pentru ca are bani,nu conteaza pentru voi cum i-a facut,dovedind ca sunteti la fel ca si el de imorali.DA!Asta e frustrarea mea maxima,ca suntet tare multi ca el,de aceea suntem si cu fotbalul si cu societatea in halul in care suntem.

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 21:13

Radu Naum: „Pentru cine nu pricepe de ce o echipă cu nume nu mai are unul.
Hai, că nu e complicat! G. Becali a făcut o afacere cu V. Babiuc din care i-au revenit nişte terenuri de lux ale Armatei.“
– adica Becali, la vremea aia un cioban cu gura mare dar mic negustor imobiliar, fenteaza Puterea Absoluta ori se asociaza ca sa poata finanta Steaua, apoi devine rau, musca si ca atare i se ia jucaria.

Ba, se pare ca pentru Naum, dar mai ales pentru invitatii sai, pentru cei cu care discuta la telefon, este foarte complicat. Bine, ei sint doar fotbalisti. Dar un Naum ar trebui sa citeasca, sa se informeze, nu sa dezinformeze si sa permita tuturor fotbalistilor sa debiteze timpenii.

„în rechizitoriul întocmit, că, în perioada 1996-1999, MApN, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali.“ Ghici in cite acte apare citatul ?

1- MApN, MI, CSAT, adica Puterea a facut schimbul, un simplu cioban nici nu putea refuza. Se uita mereu ca Babiuc a fost si ministru de interne, chiar si ministrul justitiei. Se uita mereu ca acest schimb a fost aprobat de CSAT. Babiuc spune ca Ilici Iliescu n-ar fi strain. Ilici KGB s-a bucurat enorm ca-i poate avea pe toti din CSAT la mina cu ceva in plus.

2- „in calitate de administrator“:
a- intareste punctul 1. Nici Al Capone nu avea puterea sa schimbe ori sa vinda ce nu-i apartinea.
b- o eventuala ilegalitate a comis Puterea, abuz in serviciu, fals intelectual cei care au semnat.
c- eventual caci exista o hotarire CSAT. Documentat, spune seful Structurii de Securitate a ICCJ:
http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/condamnat-cu-acte-secrete-ascunse-apararii-george-becali-a-fost-bagat-la-inchisoare-fara-sa-i-se-fi-aratat-documente-clasificate-din-dosarul-mapn-pentru-a-se-putea-apara-unii-judecatori-iccj-nu-au-avut-certificate-orniss-pentru-acces-la-documente-dosarul-?print=1
d- „armata“ nu avea ce face cu terenul, nu-l putea vinde, statul nu-l putea scoate mai simplu
e- s-a extins orasul, cea ce nu-i rau
f- Becali a facut doar o afacere buna, cine n-ar fi facut-o. Nu era greu de prevazut ca orasul se va extinde.
g- norocul lui a fost ca avea terenuri unde cumnatul lui Cioflină era primar.
f- nici terenurile lui Becali nu puteau altfel ajunge inapoi 2002 la primarul Roboboc si satenii lui.

3- uitati domnule Naum, sa va intrebati cum a ajuns Paunescu la bani, la bani, om cu banci, … În anul 1998, Babiuc, pe atunci ministru al apărării, a fost cooptat în Consiliul de Administrație de la Bankcoop, deținută majoritar de frații Păunescu[1]. Timp de 4 ani Becali a bagat 4 milioane in Steaua , dar nu avea nimic de spus, ci doar primea glumite de la legendele si coloneii care nu puteau sustine echipa, in afara de faptul ca nu aveau o baza legala. Chiar daca presupunem absurditatea ca generalii au ales sa dea banii Stelei printr-un cioban, este totusi o rezolvare legala si chiar eleganta. Credeam ca enormitati din astea, oricum de nedovedit, pot debita doar cartoanele Oprea si Dusa.

4- Cine e domnule Naum „armata“ de care tot vorbti in fiecare zi ?
Ieri au fost Babiuc si Cioflină, au fost arestati.
In curind vor fi fost si Oprea si Dusa, care s-au tot rotit si ei pe la armata si interne.
Alaltaieri a fost si Milea, Ilie Ceausescu iar echipa 86-90 a facut-o Valentin nu Oprea, Dusa.

5- Aveti mereu tendinta sa rideti de Babiuc si Cioflină, sa-i faceti oamenii „ciobanului“. Ii jigniti cu astfel de teorii. Au peste 150 de lucrari, au muncit, n-au evoluat meteoric ca Oprea. De ce nu ctiti cine au fost. N-au fost decorati de Basescu ca Boroi, dottore al lui Oprea, ci de Presedintele Statelor Unite. Ia faceti o comparatie cu plutasii ff (fara frecventa):

Generalul Dumitru Cioflină a fost decorat, ca recunoaștere a rolului său în modernizarea structurilor Armatei Române și în optimizarea relațiilor acesteia cu armatele statelor membre ale NATO, cu mai multe ordine atât românești, cât și străine:
„Legiunea de Merit în grad de Comandor”, acordată de președintele Statelor Unite ale Americii
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, acordat de președintele României (2000).
Generalul Dumitru Cioflină a fost totusi un om cu scoala, cu realizari:
Dumitru Cioflină s-a născut la data de 16 iunie 1942, în orașul Strehaia (județul Mehedinți). A absolvit cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” (1956-1960), apoi Școala Militară Superioară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (1960 – 1964) și Academia Militară (1973 – 1975).
După absolvirea Școlii de ofițeri, a fost încadrat în funcțiile de comandant de pluton de infanterie Rgt. 3 infanterie (1964), ulterior de mitraliere antiaeriene în Regimentul 21 mecanizat, comandant de pluton și companie în Batalionul 22 vânători de munte în garnizoana Sf. Gheorghe (1965-1967), după care a fost numit în secretariatul Comandamentului Armatei a 3-a din Cluj-Napoca, unde a activat până în anul 1973.
Absolvind și Academia Militară, devine ofițer de stat major și este numit ca șef de stat major la Batalionul 22 Vânători de Munte de la Sf. Gheorghe (1975 – 1977), comandantul Batalionului 27 Vânători de Munte de la Borșa (1977-1980), pe care l-a și înființat, ceea ce a consolidat atașamentul față de corpul vânătorilor de munte.
Ulterior, Dumitru Cioflină a îndeplinit funcțiile de șef al cercetării Brigăzii 4 vânători de munte și șef de stat-major al Brigăzii 2 Vânători de Munte de la Brașov (1980 – 1985); șef al Secției Pregătire de Luptă și șef al Secției Operații din Comandamentul Armatei a 3-a; comandantul Diviziei 2 mecanizată (ian. – oct. 1990); primadjunct al M.I. (14 – 16 iunie 1990), comandantul Armatei a 3-a (oct. 1990 – ian. 1991).
În ianuarie 1991, a fost numit secretar de stat și șef al Departamentului pentru Învățământ, Știință și Cultură din Ministerul Apărării Naționale.
Apoi, la data de 3 mai 1991, generalul-locotenent Dumitru Cioflină este numit în funcția de secretar de stat și șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, pe care a îndeplinit-o până la data de 22 ianuarie 1997. După cum o caracterizează el însuși, „a fost o perioadă complexă, marcată, în limite controlabile, de imprevizibil, de unele indecizii, de manifestări izolate de rezistență la schimbare”. În timpul mandatului său, Marele Stat Major și-a schimbat titulatura în cea de Statul Major General (denumirea sa istorică).
Generalul-locotenent Dumitru Cioflină a fost înaintat la gradul de general-colonel (cu 3 stele) la 21 octombrie 1994 [1].
În calitate de șef al Statului Major General, generalul Cioflină a inițiat și condus procesul de restructurare și modernizare a armatei conform noilor opțiuni politice ale statului român. În timpul mandatului său, s-a semnat actul de aderare al României în Parteneriatul pentru Pace al NATO, țara noastră fiind primul stat care a semnat documentele de aderare la acest important sistem politico-militar.

Generalul Victor Babiuc, desi securist pe lista Goma dar si elementar logic , a avut insa o contributie in aderarea la NATO. A Nastase, Basescu, nici nu puteau s-o faca ! Minciuni ordinare.
Cu 150 de lucrari, ramine modest, cu dreptul terminat odata cu cei cu doua clase ca trenul, se recomanda inainte cadru, azi doar ca om politic. Respect:
n. 3 aprilie 1938, Răchiţi, judeţul Botoşani; căsătorit, un copil.
Studii:
Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (1958);
doctor în drept al Universităţii Bucureşti.
absolvent de cursuri postuniversitare de drept maritim (1979).
Activitate profesionala:
1958-1963 – consultant arbitral la Arbitrajul de Stat Braşov;
1963-1965 şi 1966-1968 – consilier juridic la intreprinderea ‘Tractorul Braşov’;
1965-1966 – judecător, Tribunalul Popular oraş Braşov;
1968 – 1971 – consultant şi apoi consilier arbitral la Arbitrajul de Stat Central;
1971-1977 – consilier juridic şi consilier juridic şef la Ministerul Comerţului Exterior;
1977-1990 – cercetător ştiinţific principal gr.II şi apoi gr.I la Institutul de Economie Mondială;
1980-1987 – profesor asociat la Academia de Studii Social Politice şi la Academia de Studii Economice;
1985-1989 – consilier temporar la Consiliul Legislativ.
1990, martie – iunie – expert la Comisia Constituţională a CPUN;
1990, iunie – 1991, octombrie – Ministru de Justiţie;
1991 – membru al panelului de arbitri al American Arbitration Association (A.A.A.) al Abu Dhabi Commercial Conciliation and Arbitration Center şi al Curtii de Arbitraj Comercial Internaţional de la Sofia;
1991, octombrie – 1992, noiembrie – Ministru de Interne;
1992 – profesor universitar de drept al Comertului Internaţional;
1993 – preşedinte al Curtii de Arbitraj comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României;
Ministrul Apărării Naţionale
autor a peste 150 de lucrări ştiinţifice publicate.
Activitate politică:
membru FSN;
deputat FSN (1990-1992);
deputat FSN (septembrie 1992);
membru al Grupului parlamentar al PD;
1995 vicepreşedinte PD;
în feb.2000, demisionează din PD
din mai 2000, membru PNL
Activitate parlamentară:
1990-1996 deputat, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii;
vicepreşedintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare;
preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă.

Spre comparatie cu Becali: ha
Spre comparatie cu Oprea:
Oprea a terminat la ff dreptul, ca baiat bun, asa cum i-a fost recomandat si lui Miron Cozma, caruia ii ducea geanta, cit timp impartea izmene recrutilor. A iesit de buna voie din armata, ca sa faca liber afaceri. Perioada de acerist, de Cocos 2, adica 10 ani, lipsesc din CV. Prin relatii, a reusit sa expulzeze un partener din tara si i-a vindut firma. Asa a ca.at un milion. Suedezul a cistigat procesul la CEDO. Plin de bani, cu rromanca Cocos bine plasata, si-a cumparat „seful mafiei lui Nastase“ (zice Traian Basescu, fara ca SRI sa priceapa) stele dupa stele, urcind ca o racheta. Oprea Nasul nr 1 al lui Pota, dottore al lui Nastase, ca si Nasul nr 2 al micului Titulescu, plasat tot de Basescu tocmai la SRI, ca sa alega prioritatile, are numai succese, face si politica si legi. Te crucesti efectiv.
Primii trei cu care Presedintele discuta teme de securitate securitate sint Dusa, Oprea si Maior, de alti dottore ca Pota nici nu mai trebuie amintit. Maior, seful SRI !!!, se plinge ca nu are legi, CCR ar produce un vid. Ca prietenii lui au strecurat intentionat citeva mici paragrafe care nu sint in concordanta cu legislatia europeana nu stie. S-a trezit dupa 8 ani ca Romania este singura tara unde nu se pot urmari telefoane, conturi bancare, unde infractorii pot conversa si face afaceri fara sa lase nici o urma. Sa fim seriosi, marile dosare au fost sesizari de afara. La el Abramburica poate face pe proasta, Mondialu filmari, iar cel care a incasat sute de mii, bani pe care un profesor nu-i cistiga intr-o viata, poate fi acasa ! Bine macar ca cineva l-a avertizat pe Basescu ca iubita rromanca trebuie sa divorteze. Traficantii de arme, bine cunoscuti, au fost prinsi tot de altii. Recunoaste ca teroristii ii primeste la frontiera si nu are cum sa nu-i piarda. Pai cine e de vina. Becali ?
Cea mai mare greseala e sa pui politruci in astfel de functii. Ne amintim si de Melescanu, de figura facuta la München si Paris. Ca un taran plutonier de militie ajuns sef de scara !
Trebuie pusi profesionisti. Or fi atitia care au lucrat efectiv in institutii ani buni, care sint respectati de colegi, nu au tata fost ministru, nu au fost la puicute cu Pota. Caci asta era in stare sa-l plaseze pe Nicolae Banicioiu, de la fetite la sport, la sanatate, de ce n-ar fi bun la SRI iar Negoita ori Oprea la SIE, caci oricum are experienta la expulzat ?

PS
De fapt domnule Naum, necazurile lui Becali, necazurile Stelei, norocul la 11 m al CFR-ului, au inceput sa curga atunci cind Becali a deconspirat, in direct la tv, mafia romana. Cei care au incercat sa-si recupereze proprietatile, au fost mai intii santajati, apoi furati asa ca au primit eventual o mica parte, au facut precis sesizari. Astea puteau fi ascunse. Dar Becali, in direct la tv, a creat o mare problema. Iar faptul ca nu-i recunoasteti si meritele, cum ar fi cei 13 stelisti pe teren cu Irlanda si Danemarca, ori locul 17 ocupat in ierarhia mondiala de Steaua in 2014, ma pune pe ginduri.
E doar de numarat pina la 13. Iar pozitia 17 in ierahia cluburilor, stabilita de del mai prestigios institut de statistica in fotbalul mondial, eu o stiu din GSP, era un titlu mare de tot.

De-o jumate de secol contin cu o continuitate zilnica toate actele FRF, Liga, UEFA numele Steaua Bucuresti. Burleanu si tov. Nea Gino cum expica pierderea, amestecul politicului, al Puterii Statului in actele lor si cum vor transmite disparitia mai departe le UEFA ? Pe ei de nu-i intrebati ?
Dar pe Oprea si Dusa ? Ce pot face ei cu sigla si „proprietatea intelectuala“ Steaua ?
Altfel e dragut sa raspunda Bello, Laca, Balint, Stoica dar l-ati uitat pe Claudiu Raducanu !

Dar de sigla UNPR furata de la Steaua nu ziceti nimic ? Astia fura pina si sigle !

marcel savaniu (2 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 12:15

Cred ca revenirea la prima emblema, cea cu pentagrama rosie cu un „A” mare in mijloc ar fi cea mai buna solutie.
Cea mai veche emblema a clubului reprezinta toata istoria din 47 si pana acum.
Cu o alta emblema, steaua va fi depersonalizata.
Creata ca echipa-sora a TSKA Moscova, steaua trebuie sa-si protejeze istoria si palmaresul.
Comunismul a trecut si n-o sa-si mai aduca nimeni aminte de hotii, de comunicate P.C.R. sau ordine ale familiei Ceausescu. Celor care contesta trecutul stelei le readuc aminte ca nu s-ar fi obtinut nimic daca mijloacele clubului steaua ar fi fost pur sportive.
Idem Dinamo.

albanezu (22 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 16:23

Ne cerem scuze ca ne-a scapat pacientu’ . N-a apucat sa-si ia nici medicatia .

puiu mordasan (4 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 16:31

D-le Naum,
Tot respectul ptr.dvs.si emisiunea Fotbal Club al carei fan sunt,dar din motive deontologice ar trebui invitate persoane competente care sa explice cum e posibil sa apara acronimul FCSB,pe o parte si Becali sa faca inchisoare degeaba pe de alta parte. Pai degeaba tot invitati cate un fost sau actual fotbalist prin emisiune sa-si exprime opinia despre STEAUA…..e greu cu fotbalistii…daca aveau un IQ mai mare,nu mai erau fotbalisti…Becali a fost condamnat aiurea ptr o fapta care a comis-o CSAT-ul,dar a fost ambitia procurorilor sa-l scoata din peisaj ca a dat bine la MCV,iar acum Oprea si alti generali se gandesc sa mai ciupeasca ceva,ca de traim in Romanica unde e posibil orice…..oricum nu conteaza ca ne batem joc de un brand national si rade toata Europa de noi……..

vasco (164 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 21:01

@Puiule Mordasan,iti place becali?Du-l acasa!
Dar mai asteapta putin,sa iasa…

lucian (6 comentarii)  •  31 ianuarie 2015, 14:57

VAI DE TARA ASTA ATAT DE BOGATA SI FRUMOASA DAR OCUPATA DE OAMENI CARE NU SE GANDESC DACAT LA EI PERSONAL DOAMNE IARTAI CA NU STIU CE FAC AMIN

Goguta (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2015, 22:35

Pentru interesa(n)tii de mai sus, sa lasam sa vorbeasca cifrele:

http://ro.wikipedia.org/wiki/CSA_Steaua

vs

http://ro.wikipedia.org/wiki/CS_Dinamo_Bucure%C8%99ti

Alex One (43 comentarii)  •  7 februarie 2015, 9:22

D-l ziarist, Babiuc a primit 2 ani de puscarie iar Becali 3 ca asa functioneaza justitia, analfabetul a luat mai mult decat profesorul. Asta e, daca n-a vrut sa dea palatul cui trebuie ? Oricum vizavi de subiect concluzia e una si clara, Armata romana a ajuns sub orice critica daca Clubul ei sportiv nu poate supravietui decat din banii ciobanului. Indiferent ce sentimente nutresc unii fata de Becali este foarte clar pentru oricine ca ceea ce a facut MAPN este un santaj ordinar.Faptul ca a castigat in instanta nu schimba cu nimic sentimentul. Ramane o intrebare, sau mai multe, de ce nu s-au cerut bani pentru folosirea siglei si a numelui de la inceput ca sa stie Becali in ce se baga ? De ce nu s-a cerut acesti bani macar ulterior ca Babiuc nu mai este ministru de mult timp ? Si mai ramane o certitudine, fara Becali Steaua era azi istorie intra direct in faliment pentru ca pe vremea aia nu exista smecheria insolventei. S-a uitat ca tribuna oficiala si instalatia de nocturna erau sub sechestru precum s-au uitat si investitiile masive facute de Becali intr-un bun ca nu ii apartinea fiind atat de naiv, adica fraier, sa nu incheie un cotract cu CSA care sa prevada compensarea sumelor de bani cheltuite cu chiria stadionului si costul utilitatile folosite. Asa e cand esti mare „om de afaceri” si te lasi excrocat ca ultima gaina ! PS. Mai mult ca sigur ca Becali o sa vanda in cativa ani echipa,cine va plati palmaresul, sa zicem asa la vreo 100 de milioane de euro, pentru perioada Becali ?

Comentează