Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Nimic nou în ochii lor

O înfrîngere nu-i sfîrşitul lumii. Am ajuns acolo unde nu mai există nici măcar o lume care să se sfîrşească

Nu, nu e adevărat că România n-a mai învins Norvegia la handbal fete de 14 ani. Adevărul e că n-a […]

marți, 9 decembrie 2014, 2:45

O înfrîngere nu-i sfîrşitul lumii. Am ajuns acolo unde nu mai există nici măcar o lume care să se sfîrşească

Nu, nu e adevărat că România n-a mai învins Norvegia la handbal fete de 14 ani. Adevărul e că n-a învins-o niciodată. Nici în meciul pentru bronz din ’93, nici în sferturile din ’95, nici un an mai tîrziu, cînd la Euro nordicele au smuls un egal şi s-au dus să ia argintul. De fiecare dată Norvegia ne-a oprit din drum către ceva, dintr-un soi de împlinire. În meciul din 2000, în Polivalentă, fetele lui Breivik erau la odihnă după bronzul olimpic. În locul lui Grini apărea păluga Hammerseng legănînd mingea cu două mîini ca pe coada unei bîte de baseball. Le-am bătul grav, dar inutil la scară istorică. N-am luat medalie, n-am crescut în grad. De fapt, prinvind-o pe Aurelia Brădeanu în dezintegrarea cuminte de la Debrecen am reîntîlnit ochii plini de doină de după ratarea singură cu portarul în ultimele secunde ale semifinalei din ’99 cu Franţa. A trecut mult timp de atunci, da. Dar e ca în Interstellar. E ca şi cînd ele ar fi plecate pe lîngă o gaură neagră. Doar noi, la reîntîlnire, sîntem mult mai bătrîni şi deloc mai înţelepţi. Ele au rămas proaspete şi minunate, neatinse de vremuri, de deveniri şi de tristeţi. Sînt aşa cum sînt.

„Aşa a fost să fie”, a declarat emblematica jucătoare exprimînd insondabilul infinit românesc. E destul de clar. Lucrurile vor fi sau nu vor fi după cum ni se va da. S-ar putea să fie, dar să ne lase la fel de nelămuriţi ca şi dacă n-ar fi. După zeci de ani de dese ratări şi cîteva emoţionante succese arătăm de parcă tot n-am avea habar de ce ni se întîmplă ceea ce ni se întîmplă. Suportăm realitatea în loc să o transformăm. De aceea trăim în buclă. Aceiaşi oameni, aceleaşi cuvinte, acelaşi Tadici, aceiaşi nervi. Între timp, imperii s-au construit, au înflorit, au decăzut sau au fost lăsate moştenire. Ulrik Wilbek cu ale lui nebunii aurite, Marit Breivik şi aurorele ei boreale, Olivier Krumholz, veşnic franctiror împotriva marilor armate. Au venit, au cîştigat, au plecat. Mai sînt şi altele de făcut în viaţă.

Noi nu reuşim să consumăm un prezent care se întinde ca un gumilastic de vreo 20 de ani. Dacă nu ne vom trezi – sau dacă nu ne va trezi cineva – din acest vis fără sfîrşit, vom continua ziua cîrtiţei închipuindu-ne orice, că avem ghinion, că ne fură arbitrii, că dacă ar fi fost cutare sau cutare istoria s-ar fi scris altfel. Dar istoria nu se mai scrie deloc, am rămas cu pana deasupra hîrtiei şi cu gîndul aiurea. Deşteptarea! Nu ştiu ce mai poate fi făcut acum, dar măcar fetele acestea care ţin capul în pămînt la time-out ar putea să se revolte. Un deces în linişte mormîntală ar fi cu adevărat insuportabil. Dacă nu pot să bată, măcar să se zbată. E ultima onoare a celui care vine cu săbii şi cai la o luptă cu mitraliere şi tancuri. După care ar trebui să înceapă o altă poveste. Aceasta nici măcar nu mai adoarme copiii, îi sperie.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Tara Hategului (6 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:07

Cu cine sa bati NOR,doar cu Neagu nu se poate,o echipa are 7 jucatoare,dar 6 sunt f slabe,mai ales toate jucat de la 9 m,adica unde este mai important,dar si la PIVOT si POARTA stam la fel de rau!

silviu (4 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:09

Oh DA! Foarte bine mister, foarte bine punctat : „mergem cu sabii si cai la o lupta cu mitraliere si tancuri” (ca si in jocul ala Civilization). suntem ca si talibanii cu bombe improvizate, fata de satelitii si rachetele ghidate prin laser, ale razboiului modern.
pe mine ma socheaza faptul ca nu avem un inter drept de mana stanga. macar ca si back-up ar trebui luat un inter de mana stanga, chiar daca nu ai de gand sa-l folosesti in primul 7. mai bine sa ai un teren care se chinuie si nu aduce nici un plus, decat o jucatoare familizata pe pozitia respectiva?
din pacate fetele nu mai reactioneaza la stilul lui Tadici, probabil si la antrenamente sunt la fel de apatice ca si in fata instructiunilor primite in time-out-uri. le tin pumnii fetelor, dar mergand pe firul articolului, degeaba ne incredem in noroc, in fata tunurilor, tancurilor, mitralierelor s.a.m.d.

Primarul (4 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:11

Nicio grija….se ocupa Dedu impreuna cu acest „mare” conducator de arbitrii,pe nume Cirligeanu. Plus Manea,acest mare observator care observa doar ca fiul nevolnic sa ajunga acolo „noone has gone before”….plus si plus si plus….toti la fel, toti precum handbalul…sarac si corupt! Nu ca la nivel international e mai bine ( cand le vezi pe bonaventure stii sigur ca acolo e manarie si comanda facuta)….dar macar international au putin stil in a fura. La noi…pe fata nenicule….da-i sa doara si sa se vada ca este Manea mare sef…ca e Dedu unde trebuie…ca e Cirligeanu mare stab si s-a ajuns dom’ arbitru! Oameni de bine zau asa! Asadar si prin urmare….Domnul Naum…nu mai sperati la „sabii si lupte” la ” luat taurul de coarne”….ei sunt ei si in ,lumea lor mica si saraca isi impart „gloria” si saracia! Numai bine tuturor! Si sa speram ca vedeta echipei nu va mai rata in min 60 singura cu portarul….nota bene,atunci a dat-o in bara…bara de sus…ca sa fie si metaforic dar si fizic ca la carte! Unde am ajuns….Bradeanu vedeta echipei! ( cineva care vine doar la oficiale pt ca la amicale e zgaraiata la deget si nu poate veni….acest cineva nu poate fi numit vedeta echipei nationale….e poate vedeta echipei de club…insa nici acolo nu e….superb)

Primarul (4 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:12

Eratum….”mare conducator de arbitri”.
…”acolo unde ‘noone….”. Multumesc!

euxin5 (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:20

Superb articol. Felicitari

Primarul (4 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:27

Rectificare la pamflet…”fiul nevolnic” poate fi inlocuit doar cu „fiul”….si atat! E de ajuns. Multumesc! Numai bine!

bubalus (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:28

Foarte frumos….excelent articol.

Primarul (4 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:28

Nicio grija….se ocupa Dedu impreuna cu acest „mare” conducator de arbitri,pe nume Cirligeanu. Plus Manea,acest mare observator care observa doar ca fiul sa ajunga acolo unde „noone has gone before”….plus si plus si plus….toti la fel, toti precum handbalul…sarac si corupt! Nu ca la nivel international e mai bine ( cand le vezi pe Bonaventure stii sigur ca acolo e manarie si comanda facuta)….dar macar international au putin stil in a fura. La noi…pe fata nenicule….da-i sa doara si sa se vada ca este Manea mare sef…ca e Dedu unde trebuie…ca e Cirligeanu mare stab si s-a ajuns dom’ arbitru! Oameni de bine zau asa! Asadar si prin urmare….Domnul Naum…nu mai sperati la „sabii si lupte” la ” luat taurul de coarne”….ei sunt ei si in ,lumea lor mica si saraca isi impart „gloria” si saracia! Numai bine tuturor! Si sa speram ca vedeta echipei nu va mai rata in min 60 singura cu portarul….nota bene,atunci a dat-o in bara…bara de sus…ca sa fie si metaforic dar si fizic ca la carte! Unde am ajuns….Bradeanu vedeta echipei! ( cineva care vine doar la oficiale pt ca la amicale e zgaraiata la deget si nu poate veni….acest cineva nu poate fi numit vedeta echipei nationale….e poate vedeta echipei de club…insa nici acolo nu e….superb)

Alejandor Dominged de Alvaro do Nascimento (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:36

Draga dl Naum nu inteleg mesajul. Parca daca ne uitam la valorea jucatorilor anternorului sau la jocul colectiv a echipei am fi îndreptatiti sa speram la ceva la o medalie.
Cu actuala echipa nu putem spera la un loc mai bun de 7-8 luand in considerare si tragrea la sort.
De ce pretindem de fiecare data cand incepe un turneu final ca ne este locul in elita in careul de asi sau stiu si eu unde.

unul (2 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:39

Un sincer BRAVO domnule Naum ! …..Sunt multi care il contesta pe domnul Tadici, implicit selectia facuta …De unde nu e, nici D-zeu nu cere ! Vorba unui hatru: „As vrea sa mor , cand toti suporterii sunt multumiti „..

emilou (4 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:49

că ne fură arbitrii
chiar ne-au furat arbitrele. A fost un fault in atac in prima repriza foarte clar, la care s-a dat gol pt. Norvegia, cand tocmai se termina o inferioritate fara gol luat. treaba aia a fost strigatoare la cer. Chiar a contat arbitrajul.

bilu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:53

cata vreme nu avem un sistem competitional de masa la nivel national incepand cu clasa a cincea (prima de gimnaziu), nu ne putem dezvolta, nu se formeaza caractere tari, etc,etc.

Soso (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 15:57

„Aceiaşi oameni, aceleaşi cuvinte, acelaşi Tadici, aceiaşi nervi.” Precum bine ai zis!!!! Ne-am saturat de acest Tadici care convoaca la lot aceleasi jucatoare pe care el le-a format. Nu conteaza ca echipele la care evolueaza acele fete sunt pe ultimele locuri in campionat….!!!! Si ce campionat… vai si amar!!! O sa-mi spuneti ca nu avem de unde!!! Va rog sa va mai ganditi putin: Eliza Buceschi, Parvut, si mai sunt cateva… Ce cauta Chinteuan acolo??? Dar uriasa aia de la Zalau (nici nu mai stiu cum o cheama)???? Ce calitati au aceste jucatoare, nu inteleg??? Aseara am vazut Serbia-Muntenegru!!!! Ce meci, ce echipe!!! Eu fac pariu ca daca aceste fete (Bulatovici, et. comp.) ar fi jucat cu o echipa de baieti de la noi din campionat, nu stiu care ar fi fost scorul!!!! Sa recunoastem nu avem ce cauta acolo!!!! Vom fi ciuca batailor!!! Din pacate la noi e cam gata cu sporturile de echipa!! Sa auzim numai de bine!!!!

Ilie (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 16:19

Mi-e dor de meciurile comentate de dvs. Dle. Radu Naum. Mi-e dor pana si de cum roseati cand juca Sorina Lefter, de care se spune ca sunteti indragostit, la vremea aceea.

In meciul cu Franta, la ultima faza, oare nu Varzaru a fost cea care a ratat dand prea tare mingea in podea ? Sau asta a fost inainte de a se intra in prelungiri?

Comentariul este o variabila importanta in placerea vizionarii unui meci de handbal. va asteptam implicarea. Reconstructia poate incepe de acolo.

Despre articol, nu pot sa spun decat ca este minunat. Felicitari!

tyto4 (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 16:57

Domnule Naum cu o floare nu se face primavara.. nu putem sa stam la infinit intr+o singura jucatoare.Am fost la meci si dupa un gol primit Tadici a certat’o pe Neagu la care aceasta a spus asa mai mult pt. ea „n-am cu cine” si asa este…

indisciplinatu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 17:27

Articol superb!!!
Radule, nu degeaba ai avut o revelatie la …”CALAUZA” lui Tarkovski. Felicitari!

sorin-arges (2 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 17:43

… bara Auricai ! Nici eu n-am uitat-o !

Cioco (2 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 18:07

Ramai la fotbal ! Nu uitam articolul care a dus la indepartarea tandemului Bellu Bitang de la Nationala de Gimnastica! Tonul plangacios ,pe alocuri al comentariului tau TV de pe vremuri era penibil! Ia-l pe Banciu de mana si comentati turul Albaniei la ciclism!

Robert (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 18:44

Jucatoare avem , ne lipseste antrenorul cu siguranta (cand va pleca Tadici vom avea si inter dreapta – Melinda Geiger sau Aneta Pirvut). Numai bine.

costin (1 comentarii)  •  9 decembrie 2014, 19:10

dupa meciul cu norvegia am scris asta (si nu cred ca se schimba nimic in seara aceasta):

Romania 19-27 Norvegia, un meci in care au fost si 12 goluri diferenta.
Daca nu dai cel putin 10 goluri pe contraactac + faza a 2a (noi am dat 0+0), nu te numesti echipa cu pretentii. Daca joci in centru (atac si aparare) cu o jucatoare de 35 de ani si ai cel putin 2 viteze in minus fata de adversar, ajungi maximum in grupa principala cu 0 puncte. Daca insistam cu tactici din anii ’70-’80 si modelul nostru se cheama Rusia, ne batem de la egal la egal doar cu Ucraina.
De cand s-au tras grupele, adversarele s-au pregatit pentru aparare la Neagu. Atat. Iar norvegiencele, cu Nora Mork in centru (1,67m – care e de fapt extrema dreapta), le-au innodat picioarele romancelor (cu 10-20 de cm mai inalte) din centrul apararii… Totul pleaca de la inteligenta antrenorului. Cand nu e, nu e…

Tara Hategului (6 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 0:16

Pâna la urma fetele s-au,,zbatut”,chiar daca au facut 29-29,pe atac Neagu,dar mai ales Tacalie a fost senzationala,dar pe aparare,în special pe partea dreapta Tacalie -Chiper a fost BULEVARD!

stelu (1 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 9:26

echipa de handbal femini a rromaniei e cea mai buna din lume, dar femeile nu au noroc..in plus, le fura halbitrii!

marian (9 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 10:47

ca de obicei aceeasi cadere in finalul meciului,trei minute de joc doua goluri avans si nu reusim sa castigam.practicam un handbal obosit fara imaginatie depindem de neagu fara ea suntem dezastru.cu respect un ciumpalac.

Ramon (13 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 10:50

v-ați gândit și ce procent din populație, sau din femei face handbal în Norvegia ? Câte titluri la handbal feminin au norvegiencele (pen că ale noastre nu au niciunul). Care este PIB ul Norvegiei, sau banii cheltuiți de NOR în sport față de al nostru ? La populația noastră de 20 mln, sau vreo 16 prostite in campania electorală, cât este direct productivă și care este PIB ul pe cap de producător (la noi vs la ei) ? Pentru că noi dacă producem puțin și mediocru, mai și cheltuim aiurea pe limuzinele investigaților DNA. Atunci când din muncă și creație vom produce poate vom avea și prima victorie împotriva NOR (la handbal).

maistor kokir (8 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 13:47

Naumule, matale cu ce solutie antichelire iti dai ?
Ma rog ai ceva inceput de chelie ,dar il ai de cand te vad la TV , in mod normal trebuia sa fi chel demult …

jalabert (6 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 17:52

radule sa fim cinstiti nu merita rromania sa bata norvegia sau danemarca nici macar o data la 100 de ani. ar fi pacat sa vedem jegoasele noastre bucurandu-se in detrimentul nordicelor.

kostea (4 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 18:16

Nu o sa uit niciodata semifinala aia din 1999, de la mondial, cu Franta, bara Aureliei Bradeanu din ultimul minut al meciului aceluia imi va ramane vesnic intiparita in minte, la fel si vocea lui Radu Naum, naucit si el in momentele alea, ca noi toti. Daca ar fi marcat, ne-am fi desprins la doua goluri si ne-am fi calificat in finala, cu Norvegia, asa, ne-au egalat la ultimul atac si ne-au batut in prelungiri. Mi-ar fi placut se revad meciul ala, dar nu l-am gasit pe net.
Multa vreme am asociat insuccesele nationale de handbal – fete cu comentariul lui Radu Naum, injust, desigur, dar aveam nevoie de un alibi.
Acum, ne-au egalat danezele, tot la ultimul atac, dar fara Radu Naum, pot doar sa-mi imaginez cum ar fi comentat meciul, si, mai ales, finalul. „Nu se poate…” ar fi spus, ba se poate, cum sa nu !!!

kostea (4 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 18:19

Radule, Radule, cand te vad si te aud pe tine imi aduc aminte de toate esecurile de la handbal, cand am fost de atatea ori la cateva secunde de ceva si niciodata nu am ajuns nicaieri !!!

Monica (1 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 18:30

Super articol..imi aduc aminte de aceleași comentarii făcute de același antrenor acum câțiva ani buni in urma.La time out daca Sunteti atenți la indicațiile antrenorului sunt de ordinul trecutului :nu ati închis culoarul pe stânga,ati luat gol pe contraatac,pivotul nostru nu prinde minge,etc .Aceste comentarii numai la echipa României le aud.Trebuiesc niste comentarii constructive ce este de facut , pentru ca ce s a facut stim cu toții…
Mai avem multe de schimbat ..enorm chiar as putea spune!!!
Credeam ca venind in staff ul federatiei persoane din alta generație se va schimba ceva, dar m am Înșelat amarnic”aceeași marie dar cu alta pălărie”…

Razvan (27 comentarii)  •  11 decembrie 2014, 21:10

E clar.Ne vom bate iare pentru locurile 5-8…

nu conteaza! (4 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 19:05

Contraatac Franţa paşi, paşi este 2-0 . Atacă România 7 metri 7 metri , dă doar 9 metri !

Comentează