Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Fotbal fără oameni

Cînd ne e lumea mai dragă obişnuim să ne dăm singuri la picioare

Meciul nu era rău. Ocazii, bare, traiectorii „milimetrice”. Apoi o peluză s-a luminat ca ziua. Un banner uriaş cu un mesaj care părea a fi patriotic. […]

marți, 30 septembrie 2014, 1:42

Cînd ne e lumea mai dragă obişnuim să ne dăm singuri la picioare

Meciul nu era rău. Ocazii, bare, traiectorii „milimetrice”. Apoi o peluză s-a luminat ca ziua. Un banner uriaş cu un mesaj care părea a fi patriotic. Un tricolor, un nene care aducea a dac. Şi torţe. Multe torţe. În clipa aceea a început teama. Puteai lesne să vezi în viitor arena goală, pustie. Am mai văzut asta, dar nu ne săturăm. Torţe şi bannere patriotice. Şi strigături pentru duşmani. Şi imediat totul gol, gol. Scaune printre care fluieră vîntul. Inele superioare pierzîndu-se în întuneric. Un pumn de tipi bogaţi la oficială făcînd pe suporterii. O ciudăţenie. Un fotbal contra naturii lui, de spaţiu al pasiunii populate şi nu al patimilor autodistructive.

La Steaua-Astra am retrăit povestea ipocrită a fotbalului românesc, cel care se plînge de înapoiere, dar care o cultivă cu abnegaţie. În oricare aeroport din lumea asta, din Bujumbura pînă la Ulan Bator e imposibil să intri fie şi cu o sticlă de apă dincolo de controlul de securitate. În România poţi eventual să ajungi pînă în mijlocul terenului cu un tanc. Fotbalul îşi trage singur la ţurloaie. Fotbalul acesta ar trebui dus la psihiatru. E cam sado-maso.

Victoraş Astafei bagă gol şi îşi duce apoi spre o cameră de luat vederi casca de Iuri Gagarin. Are un mesaj, evident. Îşi ridică tricoul ca mulţi dintre români pe stradă, dar în loc de clasica burtică pompată cu berică apare un înscris. „Uniţi sub tricolor”. Foarte frumos. Grafica e aparte, aşa cum era şi pe bannerul stelist. E un tricou primit, zice el, de la membrii galeriei echipei naţionale. Apoi adaugă, uşor confuz: „Sînt naţionalist, patriot şi ţin cu România”. Ajungea să fie patriot. În fine. Dar e de sezon, se apropie meciul cu Ungaria. Se apropie coşmarul. Se apropie ameninţarea unui stadion gol la partida cu Irlanda de Nord, echipa  care tocmai a bătut Ungaria, care n-a putut, jucînd cu porţile închise, să treacă de România care a bătut Grecia pe un Karaiskakis deşert.

E prea complicat? Sper că nu şi pentru cei care sînt sau se dau patrioţi. Simplă socoteală: am luat 4 puncte mari din şase pe stadioanele cu lacăte puse ale adversarilor. Acum sîntem la un joc de a da prilej să ni se întoarcă norocul. Asta e demonstraţia cinică. Pentru că dincolo de interesul imediat stau civilizaţia şi bucuria de lungă durată. Un joc e confiscat de un grup de cetăţeni care fac agenda a milioane. Fac fotbalul searbăd şi ne fac de ruşine cu scandări de Ev Mediu. Falimentul unei democraţii exact ăsta e, cînd cîţiva iau prizonieră o masă mare şi bleagă. De aceea dacă se va întîmpla din nou, după atîtea repetiţii ale acestei absurdităţi, nici măcar nu va fi vina ultraşilor, ci a tuturor celor care, incapabili sau complice, lasă să se propage această boală. Nu va conta că n-o vor recunoaşte. Va conta doar fotbalul hîd şi mut pe care îl vom moşteni cu toţii.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

nu conteaza (4 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 15:17

se poate si oameni fara fotbal

cristid. (5 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 15:36

Nu. Stadioanele nu sunt goale din cauza suporterilor. Stadioanele sunt goale din cauza patronilor romani care au dus la rang de arta blaturile, scandalurile si mitocania. Sunt goale pentru ca voi, mass-media, ati ascuns sub press atatea si atatea marsavii facute de Sandu, Mitica si compania ani intregi.
Ipocritilor! Sa ii pupati picioarele lui Astafei! E mai roman de 10 ori decat voi! Singurul care s-a sinchisit din sportul romanesc sa aduca vorba de Rosia Montana, de problema nationala, etc.
Aveti capul plecat pana la genunchi, sa nu cumva sa ii suparam pe „prietenii” nostri de peste Tisa. Pff, m-am saturat de atata political corectness.

Tudor (2 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 15:42

Hai dom’le ce naiba… e vorba de varsta si de profilul psihologic al societatii de azi. Mereu vor veni altii din urma si la varsta aceea vor fi teribilisti si vor intinde coarda pana unde le permite ceea ce se intampla atunci in familie si in societate.

Este mereu un compromis intre ce se cere (in gasca) si ce se poate (pacalirea legilor si autoritatilor plus damage control in caz ca e prins). Nu e mai grav la ultrasi decat la politicieni de exemplu, e acelasi pattern aplicat la alt nivel. Noi astia care am trecut de hopul acela ne permitem sa-i iertam pentru ca si noi am bagat in pantofi fumigene facute din mingi de ping pong si strigam cu „sa moara dinamo” 🙂 ca asa erau vremurile.

ion gheorghe vasile (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 15:45

1) 110% sun vinovate firmele de paza care asigura controlul si accesul pe stadioane. Pai ce control fac ele, daca se patrunde cu torte si alte asemenea obiecte. Ele ar trebui amendate si nu cluburile care sunt ultimele vinovate in a aceste cazuri. Si asa au bani de azi pe maine, trebuie sa mai plateasca si pentru incompeneta unora sau pentru nebunia unior asa-zisi suporteri.
2) Pe toate stadioanele pe unde ne ducem suntem facuti tigani. Ati vazut vreun asemenea stadion inchis pentru asa ceva? De ce in situatiile acestea jucatorii nostri nu se opresc din joc, protestand astfel la aceste jigniri. De ce Federatia, cluburile nu fac sesizari la UEFA?

eu (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 15:48

de cand este interzis nationalismul in propria tara?

Fabio (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 16:24

Radu, sunt un admirator al bunului tau simt (poate nu trebuia sa precizez asta ca suna intr-un fel, nu ?) rafinat de cunoasterea altor civilizatii, dar problema, in felul in care o pui tu se aplica in alta tara si in alte vremuri. De ce spun asta ? Pentru ca noi nu am ajuns la un nivel atat de inalt incat sa stricam ceva. Noi avem nevoie sa dam foc acestei tari si dupa ce vor fi ars toti cei care sunt impasibili si ne indeamna la bun simt in vremuri in care murim de foame la noi in Romania, in timp ce strainii prospera, sa o luam de la capat si sa ne numim cu adevarat Romani la noi in Romania si sa ne fie rusine de cei care se comporta caniste animale. Cum vine asta, sa strambi din nas pt ca Astafei este „chiar nationalist” ? De ce ajungea sa fie doar patriot ? Stii tu cat ajunge sa fii cumva sau intr-un fel in care aproape ca nu mai este nimeni in tara asta ? Nu cumva toate natiile mari au fost nationaliste, xenofobe si chiar barbare inainte de a ne da lectii de civilizatie ? As fi vrut un articol mai violent din partea unui „jurnalist” din Romania !! Ca si in fotbal, in jurnalism pentru a fi cu adevarat cineva, trebuie sa exprimi ceva…sa fii puternic, sa-i inspiri pe cei din jur si sa transmiti PUTERE . Nu se poate ca Asztalos Csaba Ferenc sa ameninte FRF ca daca nu suspenda Steaua (si putea fi oricare alta echipa) la noi in Romania, vor suporta repercursiuni. Sau putea, daca inainte ar fi vorbit pe acelasi ton despre abuzurile venite dinspre unguri…si se putea sa o faca, dar parca prea o face Csaba asta cu naturalete la noi in Romania. Si parca prea o fac si ne fac toti cu naturalete la noi in Romania si noi nu o facem nicaieri, nici macar la noi in Romania. Si parca prea citesc articole de genul asta la noi in Romania. Care ne imbie mereu la a ne reprima, la a ne stapani . Dar ce se intampla Radu daca suntem nationalisti sau putini razboinici ? Dar ce-ar fi Radu daca tu ai scrie despre lipsa noastra de coloana vertebrala in a trata problemele minoritatilor la noi in Romania…si ce-ar fi daca le-am spune ungurilor NU !!!…aici e la noi in Romania !!!

andrei (97 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 16:53

,,Fac fotbalul searbăd şi ne fac de ruşine cu scandări de Ev Mediu.,,
Cum vine asta ca cei care comenteaza vorbesc de atmosfera frumoasa, cele mai tari galerii cind este vorba de ploiesteni si stelisti…Nu cadeau in admiratie la scandari,fumigene,afise,interpretari scenografice nemaivazute…Oare n-ar trebui educati intii acei jurnalisti care cinta in struna marilor galeri?

GOLOMBIOSCHI ILIE (35 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 17:10

Nu mai trebuie interzisi spectatorii pe stadioane in cazul unor incidente ci clubul vinovat, pentru meciurile urmatoare, atat cat e pedeapsa, sa piarda dreptul de organizare in favoarea adversarilor, care ar deveni cluburi organizatoare cu toate drepturile incluse, stabileste terenul,incaseaza reteta pe bilete, pe drepturi tv, pe publicitate.

petre (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 17:51

ce deranjeaza cind cineva zice-sint nationalist? daca iti iubesti familia e ceva rau sa zic-siont familist? a iubi natia, care e famiala acestei tari ,inseamna a fi nationalist…..ce este rau? dar cind tziganii ne injura pe noi rominii, sau ungurii ne fac tzigani, atunci nu luati nici o atitudine? pt Asaftei, tot respectful si pt toti ce iubesc natia romina…..si mai terminate cu cuvintele de politicieni parsivi………asa ca…..rusine voua daca denigrate pe cei ce iubesc, natia si patria..cu stima din departare si dor de tara si natia care m-a crescut….petre

Cip (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 18:24

Din momentul ăsta naum nu mai există pentru mine.

Cristian (3 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 18:41

Sint foarte dezamagit de acest articol scris de dvs! In loc sa sesizati vremurile aberante in care traim si in care libertatea de expresie este calcata cu bocancul pe cap, dvs afisati o expresie de superioritate si de asa-zisa civilizatie, care, de fapt, nu are nimic de a face cu democratia….Pai ce a facut rau Victoras Astafei? Ce a facut rau galeria stelista ca a produs un spectacol de lumina si culoare cu tente ros-galben-albastre? De cind e o rusine si o ilegalitate sa-ti arati patriotismul? Sau nu mai avem voie sa ne aparam identitatea nationala, ca deh, sintem „ieuropeni si nato-isti” acum si nu mai e „cool” sa fii roman? Nu cumva sa-i suparam, noi sclavii, pe stapinii de la Geneva(UEFA/FIFA) sau pe cei de la Washington si Bruxelles!!!Pai chiar asa, noi ce drepturi avem? Dreptul de a face ciocul mic, la noi acasa, dreptul de a ni se inchide stadioanele cind „vrea muschii” celor de la FRF si UEFA, dreptul de a fi calcati in picioare de toti veneticii…Fereasca Dumnezeu sa indraznim sa gindim liber, sa indraznim sa speram la o tara cu adevarat suverana si independenta, sa ne dorim o tara curata fara gaze de sist, exploatari cu cianuri, baze militare straine, paduri defrisate,etc, ca imediat sintem catalogati ca extremisti, bolsevici, rusofoni, anti-europeni! Da, dle Naum, ar trebui sa intelegeti ca pe stadioane oamenii isi mai striga si frustrarea, ca doar nu sintem la opera sau la teatru…
Sa nu va mai fie rusine ca sinteti roman sau, daca nu sinteti de acord cu cei care mai incearca sa exprime o idee de libertate in tara asta, va rog abtineti-va de la critici desarte, doar pentru ca asa e politically correct!

bogdan (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 20:35

Stadioanele sunt goale pentru ca suporterii au asteptari mult mai mari de la fotbal decat au de la institutiile din Romania, desi institutiile sunt de o mie de ori mai importante decat fotbalul. Patronii romani de care vorbesti tu, daca nu ar exista, nu ar exista nici fotbal. Da, se poate ca multi sa preia echipele pentru orice alt lucru in afara de criteriul sportiv: pentru faima, pentru spalare de bani, pentru diverse smecherii contracte cu fotbalisti, pentru ca sunt plictisiti ca au prea multi bani, oricare din astea. Dar daca acesti oameni nu ar investi banii putini pe care ii dau, sau daca nu ar avea relatiile necesare ca sa mentina echipele in viata din punct de vedere legal, nu ar mai exista nici un fel de fotbal. Nu vad cum suporterii care nu vin pe stadion sa contribuie macar cu 10 lei la echipa sunt mai buni decat patronii.

Apoi serios, care este problema romanilor cu ungurii? Pe bune daca am inteles….faptul ca niste cretini au devastat niste localuri anul trecut in Bucuresti? Pai asta s-a intamplat de nu stiu cate ori in Romania si nu a fost nimeni indignat. Cand erau trenurile acelea devastate de tinerii de la Vama Veche nu am vazut pe nimeni gata sa ii ia la bataie.
Pentru ce s-a intamplat acum 100 de ani? Nici macar bunicii nostri nu erau in viata atunci, si oricum s-a intamplat de bine, nu inteleg de ce ne certam cu ungurii.

Pentru declaratiile unor extremisti maghiari? Dar asta nu reflecta in nici un fel relatiile magharilor cu romanii, parerea lor generala despre noi. Doar partidul lui Jobik care sustine acordarea de autonomie locala si ungurilor din Slovacia si Croatia…la noi si Vadim Tudor spunea ca strange ungurii pe un stadion si ii impusca nu am auzit pe nimeni sa spuna ca e sanatos la cap

Hai sa recunoastem ca asa ceva se intampla pentru ca multi oameni sunt foarte frustrati si vor sa se simta mai bine urland si aruncand cu diverse obiecte intr-o multime de oameni unde stiu ca au responsabilitate zero, si ca nimeni nu o sa ii acuze pe ei personal dupa meci.

Georgevnn (1 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 21:13

Subscriu cristid.

petru4 (2 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 1:05

Scandarile de ev mediu sunt cele din parlament sau de la anumite partide ilegale care scandeaza si militeaza pentru scindarea unui stat national. Despre asta ce ziceti?

star01 (4 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 9:50

Radule tata ESTE FRUMOS CAND ACEASTA NATIE MIGRATOARE URLA”TIGANII-TIGANII”CHIAR IN INIMA ROMANIEI,LA MECIURILE DE HOCHEI ALE STELEI?…

Dan (22 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 11:22

Apreciez faptul ca atat tu Radu cat si Cristi incercati sa ” trageti un semnal de alarma ” inainte de mecuil cu Ungaria . Numai ca , parerea mea , mesajul vostru va ajunge si va fi insusit de catre cei care oricum vor sta in banca lor pentru ca oricum n-au nimic de impartit cu ungurii . sau cu rusii sau cu americanii sau cu nemtii sau cu bulgarii sau cu turcii . Sau cu naiba mai stie cine . Treaba e ca cei care fac nasoale nu prea va citesc si chiar daca o fac , desi ma indoiesc ,pentru ca ma indoiesc de faptul ca stiu sa citeasca majoritatea dintre ei , nu tin cont de parerile unor oameni linistiti , civilizati si cu mai mult de doi neuroni singuratici in cutia craniana .

Radu Naum (13 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 15:00

Fie ca mai exist sau nu pentru unii dintre D-vostra trebuie sa spun citeva lucuri:
-cei care au scandat folosind celebrul apelativ etnic au fost sanctionati (celor de la Ludogoret li s-au inchis citeva sectoare de tribuna iar la urmatorul derapaj vor juca fara spectatori, plus amenzile aferente)
-daca in numele libertatii de exprimare ne permitem indemnuri de genul „Afara cu ungurii din tara!” atunci avem o problema sanctionabila din oricare directie, aceea a civilizatiei sau a UEFA
-in fine, daca noi credem ca sintem mai patrioti sau „nationalisti” refulindu-ne pe stadioane si urmind sa nu mai putem asista la meciuri, dar lasindu-ne reprezentati de genul de politician cunoscut si permitind sa fim jefuiti de romanii nostri ca brazii (cu ajutorul carora de altfel patrund si strainii care simt miros de singe) atunci cred ca ne gresim complet tinta. Si, dimpotriva, devenim o tinta prea usoara

Va multumesc pentru dezbatere, indiferent de opinii atit timp cit nu sarim calul.

Rey (15 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:53

Hahaha, „trebuia sa se opreasca la patriotism”
Pai da, ca nationalismul este rezervat altor tzari si mai ales altor etnii. Ungurii din ro au voie si sunt chiar incurajati sa fie nationalisti precum si comunitaristii domnului Naum, indifferent de tzara in care se afla, interzis insa pt romani.

altona (2 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 22:43

„in fine, daca noi credem ca sintem mai patrioti sau “nationalisti” refulindu-ne pe stadioane ”

Poate ar fi mai util sa facem vizite in grup in Covasna? Eventual, sa reintroducem tricolorul in scoli?

star01 (4 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 9:29

de ce nu-i adresezi public o simpla intrebare acestui „cioaba”al ungurilor,cocotat in fruntea CNCD:”SPUNETI D-LE CSABA CE MASURI ATI LUAT IMPOTRIVA CO-ETNICILOR DVS. CARE AU SCANDAT,IN INIMA ROMANIEI TZIGANII-TZIGANII”?…va raspunde ca el este”mic si nu stie nimic”…asta meritam,din ’90 pana acum,cum-necum ungurii au fost la guvernare si au facut ce au vrut!…PS:ar trebui sa se aplice rotatia si la CNCD…dupa un ungur sa vina un sarb,un tatar,un turc,un armean,un german etc PENTRU CA SI ACESTE ETNII REPREZINTA ‘NATIONALITATI CONLOCUITOARE”,esti de acord cu mine?

Sergiu (2 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 21:30

Prietene, ai vazut cate torţe au aruncat fanii Galatei la meciul cu Arsenal, inAnglia, intr’un meci de Champions League. Oare aia cum au intrat cu ele pe stadion. Lasa vrajeala,nene. Auzi la el, numai la noi poti sa intri chiar si cu un tanc in teren. Hai pa!

bazileon (5 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 8:13

Foarte bine, dle Naum, just, dar de ce nu incepeti lupta cu sovinismul, rasismul, nationalismul etc in spatiul virtual al GSP? Stiu ca platiti o armata de administratori ai blogurilor, v-ati inconjurat de reguli si totusi cele mai imunde mesaje isi gasesc locul aici. Poate multa lume crede ca „nu rasismului!” este doar o fatada, de dragul FIFA, dar, ca si Pristanda, altele aveti dvoastra in suflet.
Alaltaieri i-am atras atentia dlui Tolontan asupra unui caz concret, scandalos de-a dreptul: fara nici un efect. Ergo…

bazileon (5 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 8:14

Moderati, moderati, pana nu mai ramane nimic!

Rictus (8 comentarii)  •  5 octombrie 2014, 10:01

HAI ROMANIA! Basarabia pamant romanesc. Bucovina pamant romanesc. Transilvania pamant romanesc.

Pe stadion sau in afara lui AM DREPTUL sa spun si sa strig asta. Daca are cineva o problema cu un inscris ca cel al lui Astafei, n-are decat sa se duca sa se caute.

E a diferenta clara intre patriotism si extremism. Pot sa-mi iubesc tara si sa strig asta pe la toate colturile, dar in acelasi timp pot sa am prieteni unguri, turci, rusi sau tatari. Pot sa-mi sustin echipa favorita fara a ma gandi cum sa terfelesc numele adversarilor sau al mamelor lor.

Poate n-ar fi rau sa incepem sa redevenim mandri ca suntem romani.

HAI ROMANIA!

Joo Ferenc (1 comentarii)  •  5 octombrie 2014, 15:58

Din nefericire, pentru cei care te citesc, joci rolul unui Botezator din pustie. Lumea de aici sau aiurea inca nu e pregatita pentru discursul tau, acel politic de care aminteai subtil in comentariu, a avut grija de decenii bune sa arunce intunericul peste Romania. Marii tarii au dat exemple care sunt replicate/multiplicate matriceal, multimea nestiutoare – doar o reactie la stimulii -momeala ai apartenetei identitare! Articol bun , in tonul tau, insa deocamdata trebuie sa te multumesti cu rolul din The bothersome man! Cheers!

Comentează