Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Urît, dar frumos

La Atena am găsit o scurtătură către linia de sosire. Ar trebui să începem să ridicăm nasul din ghidon

Cîteodată fotbalul seamănă cu povestea rachetelor spaţiale. Milioane de ore în secretul unor tehnologii indescifrabile pentru ochiul comun, oceane de […]

marți, 9 septembrie 2014, 1:25

La Atena am găsit o scurtătură către linia de sosire. Ar trebui să începem să ridicăm nasul din ghidon

Cîteodată fotbalul seamănă cu povestea rachetelor spaţiale. Milioane de ore în secretul unor tehnologii indescifrabile pentru ochiul comun, oceane de rîvnă subterană pentru o singură lansare, dar ce foc de artificii! Evident, operaţiunea poate fi complet ratată, vezi recenta tentativă de poziţionare a sateliţilor europeni de localizare globală. Dar oamenii vor relua mereu săpăturile subterane care duc la stele. România n-a cîştigat altfel în Grecia, cu toate proporţiile păstrate. În fiecare vorbă dinaintea meciului pustiu s-a simţit zgura toamnei trecute. La final Piţurcă, care n-a inventat alt fotbal, dar a învăţat din greşelile celui trecut, s-a simţit atît de eliberat încît a recunoscut eroarea de tactică de la baraj.

Atunci România a pretins a şti mai mult fotbal decît grecii, fapt pentru care zeii au pedepsit-o. Acum am jucat de cît ştim. De cît ne ţin pedalele. Ca Froome pe căţărările Vueltei, mereu în ritmul lui în vreme ce alţii se zbenguie prin faţă, joacă o leapşa de curtea blocului în vreme ce el, administratorul care priveşte totul de la un balcon mai jos, reuşeşte mai pe seară să-i tragă de urechi şi să fie acolo, tot timpul acolo, viu cînd l-ai crede de tot mort. Aşa şi noi. E o chimie specială, „îngropată”, a victoriei inestetice de pe Karaiskakis. Ea ţine mult de şansă. Şansa pe care am avut-o de a ne înţelege pe noi înşine.

Nu mai avem demult o naţională. Avem o echipă a României care tot încearcă să se nască, avortează şi o ia de la capăt. Nu s-a născut nici după acest 1-0. Copilul doar s-a întors mai bine în burtă de astă-dată. Selecţionata care nu poate încă să-şi asume senin un avantaj şi termină, obsedant, apărîndu-se la baionetă în tranşee a avut măcar la început inspiraţia franc-tirorului, hărţuindu-şi constant, la fiecare minge, adversarul care-şi digera ca un boa Mondialul, mereu gata să-i dea o lovitură mortală. O tactică „şmecherească”, de partizan, care ţine, sigur, pînă cînd trupele regulate te împresoară. Noroc că grecii n-au fost nemţi – n-ar putea fi distanţă mai mare.

Rămîne că s-a construit just o bună bucată de drum. Restul e şantier. România va trebui să-şi dezgroape pînă la capăt fotbalul, dacă îl are. Căci Stancu nu va putea fi ţinut pe teren la infinit mai ales pentru virtuţile defensive, iar mijlocaşii centrali vor fi nevoiţi cîndva, în următoarea mie de ani, să fie şi arhitecţi, nu doar pirotehnişti-detonatori. Şi, într-o viaţă viitoare, ne vom sui poate pulsul cu atacurile în picaj ale fundaşilor laterali. Deocamdată, avem o victorie mare şi ne pregătim de decolare. Am cunoscut lucruri mult mai rele. Dar, într-o zi, va trebui să ne propunem lucruri mult, mult mai bune. Altfel rămînem ca după Euro 2008, cu senzaţia că am ajuns la o recepţie îmbrăcaţi în salopeta atelierelor întunecate în care punctele se lucrează la strung.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

luciano (8 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 14:47

Ce frumos Radu! Felicitari! Am reusit sa fac chiar o paralela intre mine si echipa noastra nationala si am gasit multe puncte comune in acest articol.

Petrica (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 14:50

Pentru prima data Piturca nu a fost influentat de impresarii aflati acum in detentie sau nu sa incapatanat sa mizeze pe jucatori ”experimentati” dar tot odata expiratii. Linia asta de mijloc a fost cea mai buna linie din 2000 incoace, dupa parerea mea ne-am aparat sa tinem de rezultat ii bateam si mai rau daca nu se evidentia Karate Kid.

Marcel (15 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 15:09

Pana prin 2000-2005 fotbalul romanesc a trait din ceea ce s-a construit pana in 1990, asa cum s-a lucrat pe vremea aceea… Dupa ’90, au aparut si s-au impus „oamenii de fotbal” si hai sa ne gandim ce ramane dupa ei… Ce ramane dupa Badea, Borcea, Becali, Penescu, Stefan, Copos, Netoiu, Mititelu, Iancu, Porumboiu, Bucsaru si multi altii??? Ce lasa in urma Sandu si Dragomir???
NIMIC… a ramas talentul care mai iese cand si cand la lumina.

Lucky (7 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 15:15

Daca stam acasa nu e bine, „macar sa fim acolo, sa participam”.

Daca ne ducem la turnee finale, iar nu e bine, „mai bine nu ne duceam, ca suntem in salopete”.

Posibilitatile punctuale ale fotbalului romanesc sunt SUB rezultatele de acum.

Rezultatele sunt peste posibilitati, iar o participare la un turneu final ar fi o performanta incredibila.

Cine spune altceva nu stie fotbal. Poate stie sa mestece palavre, poate stie sa prosteasca lumea, poate stie orice altceva, dar fotbal nu stie.

Nu poti sa-ti propui sa ajungi pe luna, cand esti – ca esti! – la nivel de caruta. Sau poti, dar esti caz de ospiciu, si, urmarind excursii pe luna, nici la nivel de caruta nu o sa ramai. O sa mergi pe jos.

Emilian (16 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 15:40

Foarte frumos spus, insa ramane aceeasi intrebare: avem cu ce (cine)? Cei enumerati de tine (Pintilii, Hoban, Stancu) nu au loc in nici o echipa din vestul Europei, fiindca daca ar fi fost altfel i-am fi vazut acolo. Iar ceilalti sunt tot cam din acelasi film. Si-atunci ce rost mai are retorica dezvoltata de tine ?!

iustin (6 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 17:16

Daca media nu ar invata oamenii cu rahat acest articol ar avea parte de meritele cuvenite…

bastia1905 (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 18:08

excelent articolul radule…suntem inca foaarte departe…

Eugen din Timisoara (2 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 20:55

Buna seara tuturor,

Sunt bucuros ca nu am pierdut timpul sa vad cum se chinuie baietii nostri care pot duce in medie 60 de minute din 90 cu ai lor careau putut doar vreo 50 ca nu au avut nici un meci oficial in picioare.
Domnilor antrenori antrenati pe bani multi la cursuri prin Italia si Spania, chiar nu vedeti ca nu avem valoare de unde alege? Poate un nou Hagi dar peste cativa ani de maturitate!
Si daca nu avem valoare de ce-i antrenati pe non valorile astea de la noi de mici sa duca un meci doar 60 de minute.
Sa comparam cu Germania care nu are nici un jucator in top cu clasa de valoare. Dar baietii aia din Germania alearga in minutul 90 suta de gazon mai repede decat in minutul 10. Ca doar s-au inclazit pe timpul meciului nu?
Stiti de ce a plecat Mutu de la Ajacio? pentru ca avenit un preparator fizic care, dupa un antrenament intens de 70 de minute trimitea TOATA ECHIPA la 10 sprinturi de 500 m. Stia omul ca valoare nu e! Dar i-a antrenat sa fie macar atitudine pana in minutul 95. Si nu atobaza cu sau fara noroc ca la poker din sistemul de joc al ROMANIEI!
Schimbati ceva! Schimbati rapid! Reganditi de la juniori! Sa ne bata Germania cu 8 – 0!! la juniori arata exact viitorul care ne asteapta: Sa ne fie frica de propria umbra si de Albania.
Domnule Burleanu si noua conducere de la FRF auziti, vedeti? Dati dovada ca da! Lasati-l sa plece GRATIS. Dati si prima de plecare daca trebuie. Aduceti-l pe Viorel sau pe Dan sau pe Gica, sau pe un alt TANAR antrenor care nu are prejudecatile AUTOBUZUL!!

Paul Pop Gorea (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 8:59

Simplu si clar ! Bravo ,pentru remarca cu Euro 2008 .

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 11:19

Zic si eu Draga Radu, caci faci progrese la tv., devi de referinta pentru Valica Dorelus Morarica.

Dar. Tu ai un meci mizerabil, analfabeti la interviuri si un Moromete ori Radulescu Sapte Fata, nici nu stiu cum sa-i mai zic, ca antrenor. E drept ca „Radulescu“ a luat o fata cu ochelari intelectuali, a luat fata nr.7 de „Ganditor“, dupa ce grecii au ratat 10 ocazii, au luftat din 6,5,4,3,2 m, iar arbitrul le-a refuzat de doua ori 11 m. Mai raminea sa stea permanent cu mina la timpla, ca comunistii din comediile dramatice rusesti ! Asa ca limbajul tau elevat, stiintific, mai raminea doar sa amesteci NASA, se potriveste ca nuca in perete.

Dar. Ma supara ca mai dai si in mintea bolnava a lui PiTurca: „a recunoscut eroarea de tactică de la baraj. Atunci România a pretins a şti mai mult fotbal decît grecii, fapt pentru care zeii au pedepsit-o.“

O timpenie. Grecii au deschis repede scorul, min. 14, noi am egalat in min.19 ,cu acordul portarului, din faza fixa iar grecii au preluat imediat iar conducerea in min. 21. Normal ca ai nostrii au trebuit sa mai treca si de centrul terenului, dar PiTurca a tinut-o pe a lui, antijocul imbecil, singura varianta pe care o stie bine. In min. 67 era 3-1 iar PiTurca a INCERCAT sa schimbe ceva doar in min.67 cu … Lazar si Grozav !!! Maxim a intrat doar la final, ca si Chipciu la Budapesta, cel mai probabil ca sa traga de timp. Ai vazut Cehia – Olanda 2 -1 ? Cehii au jucat fotbal. Au atacat si la 1-0 si la 1-1 cind au fost in pericol. Uite ca nu au pierdut cu toate ca n-au avut nici un moment de antijoc.

Dar. PiTurca n-a gresit tactica. PiTurca a gresit selectia, a gresit primul 11. Lobonz, care a luat trei parabile din numai 5 ocazii, Cocis, Torje, plus Grozav si Marius Niculae care au intrat si ei in baraj, se poate spune ca n-au avut jocuri in picioare, vesnica speranta Marica a fost mai mult prin parcuri in ultimii 6 ani, Goian e trecut si a fost oricum mereu prea lent si rigid, iar vesnicii Rat, care isi cauta chiar echipa, si Stancu au umplut paharul. Trecem prea usor peste greselile lui intentionate in convocari ori neconvocari. Spune-mi tu un singur om de pe Planeta care ar fi inceput cu Cocis. Nu, cu parere de rau, asta era doar echipa lui PiTurca. De ce sa-l iertam ? Are scoala ca Bölöni si Dinu, e caritabil ca Becali, e sociabil si reprezentativ pentru ceva ? Nu. Nu stie sa vorbeasca nici ca Rat, are probleme pina si cu pensia alimentara pentru fiu, nici nu vorbeste cu voi si ar putea fi reprezentativ doar pentru un Cazinou.

Ca sa nu mai cauti, caci vad ca ai uitat:

Desfasurarea Live Text a partidei Grecia – Romania:

Final de partida: Grecia – Romania 3-1

90+4′ Samaras trimite cu capul, din sase metri, putin peste poarta lui Lobont. Inca o faza importanta pentru greci

90+3′ Rat primeste si el cartonasul galben pentru prosteste

91′ Lazar primeste al doilea cartonas galben si este eliminat

S-au aratat trei munute de prelungire

90′ Grecii au inscris inca o data, dar reusita este anulata pentru off-side

87′ Lazar este avertizat cu galben

86′ Intra Maxim si iese Tanase. Selectionerul a asteptat 86 de minute pentru a-l introduce pe Maxim, unul din cei mai buni pasatori din Bundesliga

80′ Mitroglu este inlocuit de Gekas

77′ Maniatis este inlocuit de Karagounis

75′ Lazar si Grozav au intrat pe teren, au fost inlocuiti Bourceanu si Torje

74′ Stancu trimite spre poarta cu o executie acrobatica, mingea se duce peste poarta

73′ Samaras este blocat de apararea tricolorilor, grecii preseaza puternic in aceste momente

72′ Lobont se intinde si respinge o minge dificila…gazdele au trecut pe langa golul patru

69′ Katsouranis trece pe langa 3-1…

67′ Romania cedeaza inca o data la o faza fixa: Mitroglu inscrie cu o executie acrobatica, sub privirile admirative ale lui Cocis…Grecia – Romania 3-1

Se impun niste schimbari in nationala Romaniei, Victor Piturca nu reactioneaza insa…

62′ Katsouranis primeste cartonasul galben, dupa un fault asupra lui Marica

58′ Sutul lui Bourceanu este slab, mingea se duce mult pe langa poarta grecilor

57′ Apararea respinge o minge periculoasa a grecilor, dupa o lovitura de colt

55′ Marica este intins pe gazon, grecii nu dau mingea in afara terenului

48′ Marica este surprins in off-side

A inceput repriza a doua

* Bourceanu va fi suspendat pentru partida de pe „Arena Nationala” – se va disputa pe 19 noiembrie

* Pe reluari se poate observa ca a fost off-side la primul gol al grecilor

Final de prima repriza: Grecia – Romania 2-1

44′ Am ratat un contraatac important, grecii au anihilat actiunea tricolorilor

43′ Goian primeste cartonasul galben

42′ Gardos il blocheaza pe Mitroglu, actiune importanta pentru gazde

41′ Torje centreaza imprecis dintr-o lovitura libera de pe partea dreapta

40′ Siovas este avertizat cu galben pentru un fault asupra lui Marica

39′ Cocis trimite peste poarta dintr-o situatie buna, ramane 2-1 pentru greci

37′ Torje incearca un sut de la aproximativ 24 de metri, mingea se duce insa departe de poarta grecilor

35′ Cocis primeste si el cartonasul galben

33′ Centrarea lui Matel este prinsa fara emotii de portarul gazdelor, Karnezis

28′ Sutul lui Samaras este retinut fara emotii de Lobont

27′ Tricolorii incearca sa revina in atac, dar Bourceanu primeste cartonasul galben dupa ce a oprit un contraatac al gazdelor

21′ Nu am apucat se ne bucuram prea mult: apararea gafeaza inca o data, iar Salpingidis reia in poarta din cativa metri, dupa o centrare a lui Torosidis…Grecia – Romania 2-1

19′ Torje centreaza perfect dintr-o lovitura libera, iar Bogdan Stancu inscrie cu capul. Grecia – Romania 1-1

14′ Grecii deschid scorul la prima actiune importanta: apararea tricolora iese gresit la off-side, iar Mitroglu inscrie cu un sut din voleu, la coltul lung. Grecia – Romania 1-0

Gazonul da primele semne de „oboseala”: sar bucati intregi la anumite faze

7′ Marica ii trimite lui Torje, dar sutul acestuia se duce pe langa poarta grecilor

Suporterii romani domina fondul sonor in aceste momente

4′ Torje centreaza bine de pe dreapta, Marica nu reuseste insa sa preia. Prima actiune importanta a tricolorilor

2′ Mitroglu cade in careul tricolorilor, nu se poate pune problema unei lovituri de la 11 metri…

A inceput partida de la Pireu

Se intoneaza cele doua imnuri

Atmosfera frumoasa la Pireu, cateva mii de romani pe „Georgios Karaiskakis”

Echipe:

Grecia: Karnezis – Torosidis, Siovas, Papasthatopoulous, Holebas – Maniatis, Katsouranis, Tziolis – Salpingidis, Mitroglou, Samaras.

Rezerve: Kapino, Sifakis, Tzavellas, Manolas, Samaris, Karagounis, Vyntra, Christodoulopoulos, Gekas, Sotiris Ninis, Fourtounis, Tachtsidis

Romania: Lobont – Matel, Goian, Gardos, Rat – Bourceanu, Cocis – Torje, Stancu, Tanase – Marica.

Rezerve: Pantilimon, Luchin, Grozav, Lazar, Grigore, Latovlevici, Nicolita, Gaman, Niculae, Maxim, Hoban, Keseru.

barbu (28 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 12:32

jocul la mica ciupeală, domnule. cu efort puţin şi baftă compensatorie. când ţine (1-0 cu grecia, 2-1 cu ţara galilor, 1-0 cu suedia şi altele) ne dăm eroi. când nu ţine (0-1 cu cehoslovacia sau cu irlanda de nord, 1-2 cu elveţia şi multe altele), ne-au nedreptăţit toţi: arbitrii, istoria, vremea…

kiolk (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 21:59

eu chiar nu inteleg comentariile dumitale si a celor de la gsp. ai un rezultat, ai un meci de rahat, ai o grupa cu surprize. Cum zicea lucescu senior – nu meciurile cu echipele mari conteaza la castigarea titlului, ci cele cu echipele mici ! asa ca e firesc sa cred ca, dupa meciul de zero lei la peluza la athena, romania o va lua in barba in celelalte meciuri tocmai pentru ca nu avem o echipa nationala – avem o echipa a lu pitzi ! sanse zero de calificare la europene, de pe acum o spun !!! daca prindem locul trei, suntem mari !

sorinescu (9 comentarii)  •  11 septembrie 2014, 1:46

Radu, sunt steist dar te rog eu nu il mai invitati in emisiune pe Reghe sa isi de-a cu parerea despre Steaua!
A plecat, foarte bine, dar este un mascarici, sincer, se baga in seama, dar mai ales, voi il bagati in seama? De ce?

sorinescu (9 comentarii)  •  11 septembrie 2014, 1:51

L-am auzit pe Reghe laudandu-se cu Gardos!!
Pai Piturca l-a adus l Steaua pe Gardos!!!!
A-ti uitat? CUm ati putut sa il lasati pe Reghe sa se laude aseara, nu imi vine sa cred!!
Reghe, ciocu mica si lasa Steaua in pace!!
Tu il adusesei pe bursucul ala mic si gras de la Chiajna pe care l-a dat afara Gigi la sfarsitul turului.
SUNT STELIST SI SPER CA REGHE SI MM SA NU MAI REVINA NICIODATA LA STEAUA!!! AU OBRAZUL PREA GROS PT UN ASEMENEA CLUB!!

Dani (18 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 11:07

„Piţurcă, care n-a inventat alt fotbal…” Eu credeam ca el a inventat fotbalul foarte urit, ca prea persevereaza in a-l juca oricind si oriunde…

Comentează