Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cînd Chipciu îşi ia viteză

Chipciu accelerează la interviuri. Unde, dacă nu dai gol, e ca şi cum ai marca în proprie poartă

Recunosc, îmi place tare de Chipciu. Atunci cînd joacă şi cînd dedică victoria familiei lui, inclusiv soacrei, cînd stă cu gîndul […]

marți, 26 august 2014, 11:05

Chipciu accelerează la interviuri. Unde, dacă nu dai gol, e ca şi cum ai marca în proprie poartă

Recunosc, îmi place tare de Chipciu. Atunci cînd joacă şi cînd dedică victoria familiei lui, inclusiv soacrei, cînd stă cu gîndul aici şi nu la cine ştie ce Vest, cînd ia verbal adversari pe piept sau cînd moare de ciudă la eşec. Recunosc, nu-mi place Chipciu. Atunci cînd scuipă înjurături precum un Kalaşnikov gloanţe, cînd e dispreţuitor faţă de colegii de profesie, cînd uită de umilinţa minimă. Rămîne că Alex Chipciu are o voce coerentă. E important într-o lume adesea fracturată la limbă şi la logică. Mai nou, atacantul Stelei îşi foloseşte vocea ca pe o armă cu rază lungă şi istorică de acţiune. Chipciu a început să dea declaraţii „politice”. Atunci cînd vorbeşte despre vechile atitudini nesportive ale lui Moţi sau despre trecutul arbitrului Rusandu. Prin astfel de declaraţii care sar din prezent şi merg să acopere de stigmat vieţi întregi stelistul îşi arogă o postură de justiţiar, de Clint Eastwood al fotbalului. În principiu nu e rău. Fotbalul e plin de bube, iar dreptatea nu se prescrie. Dar nici curajul. Curajul pînă la capăt. Cînd îmbraci un astfel de combinezon de Superman, e bine să nu laşi lucrurile neterminate. Altfel, te termină ele pe tine.

„Prestaţia acestui arbitru ne-a defavorizat. A fost penalty clar la mine, dar n-a vrut să dea”. Foarte bine, e părerea lui Alex, de respectat. Nu neapărat de împărtăşit. Dacă zicea despre galbenul de eliminare era altă poveste. Altceva e cu necaz. „Eu ştiu în ce direcţie e acest arbitru încă de cînd eram la Braşov, dar mă opresc aici, nu vreau să spun mai multe”. Păi, nu, dragă Alex, nu aşa! Asta e de grădiniţă. Am eu ceva tare, dar nu vă arăt şi vouă, să muriţi de oftică! Pentru că: ori, de fapt, n-ai nimic, ori dacă ai, e egal cu zero dacă nu spui şi nu aduci cea mai mică dovadă. E exact otrava care bîntuie ca o boală-lungă-moarte-sigură fotbalul nostru. Dezvăluirea gen balon de săpun. Plus că e tardivă – de ce nu s-o fi exprimat pe cînd era încă la Braşov? A, OK…  Conexiunea cu Dinu Gheorghe s-a făcut imediat, a venit replica acidă, şi uite-aşa şi tot aşa. Nimeni nu-i cere lui Chipciu să dea dovadă de o moralitate infailibilă, să recunoască toate cîte s-au făcut şi în favoarea propriei echipe atunci cînd denunţă nedreptăţile. Totuşi, există o minimă responsabilitate cînd ridici paloşul. În absenţa unor voci puternice – mamă, ce s-ar mai fi urlat după acest Steaua-Ceahlăul 0-1! – Alex se simte nevoit să nu tacă. Steaua nu e o echipă care să îndure. Dar trebui să fii pregătit pentru astfel de lupte grele. Dimpotrivă, cred că Alex are altele de dus, cele care contează în absolut, care dau scorul şi fac destinul. Cele pentru care, odată cîştigate, nu trebuie să aduci nici o probă în nici un tribunal.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Gigi Afim (1 comentarii)  •  27 august 2014, 12:50

Radule , nu ar fi mai bine daca nu ar mai comenta fotbalisti , Alex Chipciu nu poate spune pre multe pt ca nu are dovezi , dar tu care esti ziarist de fotbal (NU DE HANDBAL , unde ar trebui sa comentezi , pt ca dupa TOPESCU , esti cel mai bun comentator de handbal )
ce parere ai despre arbitrajele din etapa trecuta .

forzzza (1 comentarii)  •  27 august 2014, 13:07

Nu stiu ce cauta postarile electorale intr-un ziar de sport. Cred, totusi, ca e cazul sa-mi fac eu o parere despre asemanarile si deosebirile dintre blaga, basescu si JOHANNIS. Altfel s-ar putea sa gasesc si eu multe asemanari intre acest site si patronul acestui ziar!

oke (1 comentarii)  •  27 august 2014, 17:06

ti-ai frant fraza fix in mijlocul ei ! Nu crezi ca cea mai importanta scena de film din viata dumitale este fix aceea in care ai trecut bacu pe sub masa?

Șerban (9 comentarii)  •  27 august 2014, 23:47

Cine-i golan fotbalistul sau comentatorul?!
Comentatorul are vechime, în presă mai mică decât vechimea în apucături de maidan.
Fotbalistul se pare că nu-i dispus să accepte orice mârlănie doar pentru că-i rostită/scrisă de disperații ce vor să trăiască din sudoarea celor ce-s pot să intre pe teren.

rapidist de 50 ani (1 comentarii)  •  28 august 2014, 15:23

STEAUA,DE RÂPĂ, in ultimii 2 ani i-a vandut pe> tatarusanu,chiriches,gardos, bourceanu, pintili, rusescu, plus reghe!
moti s-a razbunat pt.aroganta lui chipciu de la bucuuresti.
inceputul sfarsitului pt steaua.c-un argaseala manager -sclavde 2 bani,cu tanase si sanmartean accidentati, chipciu, suspendat,cu atac inexistent,cu fundasii laterali f slabi, fara investitii din cele 22 mil euro primiti cadou de steaua, parasita de norocul traditional, steaua apune mai repede decat ne imaginam. la asa campionat, asa echipe, asa performante, asa ratare in fatza bulgarilor!!!STEAUA DE RÂPĂ???

radu (1 comentarii)  •  28 august 2014, 15:28

articolul se putea scrie mai simplu:
„Cum si-a permis un nimeni ca Alex Chipciu sa il atace pe Preamaritul Dinu Vama, pe care noi, jurnalistii de sport, il tarnosim de doua decenii incoace?
Cum si-a permis un nimeni in drum sa se lege de Preacucernicul Dinu Vama, care niciodata n-a mancat usturoi, iar daca a mancat, harisma lui, curatia lui, neprihanirea lui au facut ca gura sa nu-i puta?
Te slavesc in veci, Preacurate Dinu Vama, care ai ridicat fotbalul romanesc pe cele mai inalte culmi, Rapid catre Astre, de unde incearca sa ne coboare neispravitul de Chipciu.”

domino (1 comentarii)  •  29 august 2014, 7:07

Oameni precum acest cipi-cirip-ciu fac un mare rau in general.
Au impresia ca sunt buricul pamantului si ca totul trebuie sa se inverteasca in jurul lor. Prosti, needucati, orgoliosi, cu gura mare, …
Ca de obicei Dumnezeu le mai da cate un semn. Poate invata ceva si mai limiteaza dimensiunile dezastrului pe care il reprezinta.
Daca invata, mai are o sansa; daca nu… ingrasamant in cimitir si ata!

Chipciu (1 comentarii)  •  29 august 2014, 11:30

ole ole ole olaaaaaaaaaaaa aplaudati campioanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ole ole ola aplaudati campioanaaaaaaaaaaaaa! Joaca steauaaaaaaaaaaaaaaaaaa zici ca-i Barcelonaaaaaaaaaaa iar Galca zici ca e Guardiolaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))

locka` (3 comentarii)  •  29 august 2014, 17:19

ashhole ! mananca „sanviciuri” ca pe langa tine trece sportu ca pe langa mine painea !

Rey (15 comentarii)  •  31 august 2014, 11:58

Nu stiu cata coloana vertebrala o avea chipciu asta, dar fotbalist nu este, iar de promis nici atat.
Orcium CG a punctat bine chestia cu stiu, dar nu vreau sa spun.

Comentează