Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cel mai bătrîn tînăr

La Dinamo e ca în Vietnam. Ajungi veteran la 22 de ani

„Intru în al treilea an aici, aşa că, da, voi fi gata pentru un transfer”, a zis la un moment dat Cosmin Matei. Tipul e un caz. […]

marți, 19 august 2014, 9:34

La Dinamo e ca în Vietnam. Ajungi veteran la 22 de ani

„Intru în al treilea an aici, aşa că, da, voi fi gata pentru un transfer”, a zis la un moment dat Cosmin Matei. Tipul e un caz. În primul an era să fie cel mai bun tînăr al campionatului. Pe cifre, nu pe vorbe. A fost întrebat ce va face cu primul milion de euro. Nu mai ştiu ce a răspuns, dar important e că şi-a imaginat că-l va avea. De atunci Cosmin şi-a parcurs cariera ca pe un ocean cu hulă. Cînd sus, cînd jos, cînd dînd afară tot ce acumulase. A ajuns în porturi. Jucători au urcat şi apoi au coborît, mai ales cînd nava se înclina periculos. Matei a rămas. E mai „uşurel”. Ai senzaţia că s-au scurs decenii de cînd navigheză pe ceea ce odată putea fi numită o corabie a nebunilor.

Oameni cu care a împărţit victorii, nervi şi tăieri la bani i-au făcut de mult cu mîna. El a „reuşit” să lipsească din meciuri, la propriu sau la figurat, tocmai cînd se apropia de un şut înainte. Poate pentru că nu dă încredere, pare inconsistent în ciuda strălucirilor. Şi mai e ceva. A rămas prea mult într-un timp care curge prea repede. Mai nou turcii au anunţat că îl vrea Bursaspor. Şi mai nou, a dat un gol în vinclu. Şi acum, ţineţi-vă bine, bomba: Matei nu mai vrea un transfer! În fine, nu acum. Nu cu orice preţ. Nu e disperat. De fapt, e dincolo de disperare.

În aceste zile în care Mutu şi Sînmărtean sînt împinşi verbal către naţională de oameni care le vor răul, dinamovistul a spus că s-ar bucura dacă… Iar Stoican a zis că ar merita să… Matei, care în ciuda firmei e abia al 5-lea mijlocaş dreapta al sezonului trecut (cifre, nu vorbe), a găsit, în fine, calea dreaptă. Luînd-o pe ocolite. A priceput că o mie de meciuri bune la club pot fi egale cu zero. În vreme ce o singură pasă de gol în galben, fie şi cu Finlanda, l-ar putea salva de acest campionat care virează spre amatorism. Îl putem suspecta că se sufocă, deşi pretinde că respiră aer de munte. Intervenţia antrenorului în sensul împingerii lui către echipa lui Piţurcă relevă aceeaşi nevoie de a i se deschide un culoar de evadare înainte de a face o psihoză. Tactica numărului 10 (altă apăsare) e acum aceea de a arăta zen. Excluderea fierberii interioare. De la Dinamo se pleacă disciplinat, cu semnătură ca un gaj pentru vorbele acre de mai tîrziu (vezi cazul Luchin). Matei va încerca şi acest drum.

La aproape 23 de ani, i-ai da trei mai mult decît lui Lazăr, care, de fapt, e mai mare cu vreo 400 de zile. În teorie, mai are timp. În suflet, nu. Aşa cum ne spun autorii la modă ai depresiei, dezvoltă un profund spleen fotbalistic. Eşti nebun?, aud. Păi tocmai a dat un gol. Păi, tocmai asta e. Cu cît va fi mai calm şi mai bun, cu atît mai mult demonul interior îl va tortura. Boala secolului.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

MRR (5 comentarii)  •  19 august 2014, 12:57

prin articolul de mai sus nu ai facut decat sa apesi pe o rana deschisa facuta de „chirurgul „negoita , care s-a trezit in mijlocul operatiei fara fase si pensete dar cu asistenti dornici sa fuga… preferam moartea pacientului sau o coma de lunga durata (desfiintarea sau liga a 2-a) , decat o viata (fotbalistica) fara viitor…(autoexcluderea din europa e un handicap greu de asumat atat pentru fotbalisti cat si pentru suporteri )…asa ca nu matei e de condamnat , ci doctorul nepriceput…

Mike (1 comentarii)  •  19 august 2014, 12:58

Stiu ca poate nu este chiar asa de relevant, dar corect se scrie Viet Nam 🙂

shab1[’23 (1 comentarii)  •  19 august 2014, 13:07

radule, vezi ca poza de pe site e din MASH, iar ala se petrecea in razboiul din Coreea, deci fail. Nu mai lasa coperta pe mana jesepistilor, ca stii bine ca sunt analfabeti si inculti.

Kops (1 comentarii)  •  19 august 2014, 13:24

Dl. Naum, „mersi” pentru blocarea precedentului meu comentariu. A, felicitari pentru repararea erorii ce ati facut-o mai devreme. Amatorilor!

@Mike: Viet Nam? Pe bune?

vulturul (5 comentarii)  •  19 august 2014, 13:37

Suntem asa de saraci ca vindem tinerii fotbalisti care se cred la 21,22,23 deja super fotbalisti. Finantatorii,impresarii,…pana si femeia de servici asteapta vanzarea unui fotbalist ca sa ia si ea o prima, vor vanzarea ca sa iese din „impas” ca sa nu zic altceva. Vor sa vanda repede pana nu se sparge sau se ciobeste bibeloul. De valoare ce sa mai zic ,daca Chiriches diamantul nostru al romanilor lustruieste, cand apuca, banca de rezerve va dati seama de Bourceanu in Turcia sau altii prin Ucraina sau Cipru. Piturca are si el dreptate cand spune ca n-are cu cine,dar nu-l crede nimeni.

vulturul (5 comentarii)  •  19 august 2014, 13:40

Viet Nam, in vietnameza, precum MOCKBA.

marian (10 comentarii)  •  19 august 2014, 14:37

Ce mai oameni culti in Romania asta (vezi Mike!??)
Bai distrusilor care tot dati din gura in pula, bagati voi bani la Dinamo si dupa aceea vorbiti, de sfaturi este lumea satula!

CaineRrosu (1 comentarii)  •  19 august 2014, 15:06

inainte de comentarii pro/contra Negoita intrebati va cum faci sa scapi de cea mai mare parte a datoriei de aproape 90 mil ron ?

alex (2 comentarii)  •  19 august 2014, 15:27

afirmatia cu echipa nationala e corecta, ca te afirmi mai repede acolo, dar nu are el loc si nici Lazar de mafia lui Piti & Co. Se stie cum impinge selectionerul jucatorii spre anumite echipe si voi creatorii de opinie priviti laudativ aceste operatiuni mechine.
PS: as dori sa vad un articol despre Tanase si ce la propulsat pe el la nationala. ce zici poti sa imi oferi un raspuns? sa nu fie valoarea :))))

Catalin Balan (2 comentarii)  •  19 august 2014, 15:58

Paradoxal, jucatori tineri,cu certe calitati, dar care au esuat(temporar,sper si eu la fel), au semnat cu un Dinamo prezentat ca un ”new project”,tocmai stiind ca singurul proiect al ”new leadership-ului”, ca sa raminem in ton, este ca la primele sclipiri, de la resuscitare ,jucatorii, daca ofertele- cele concrete nu zvonurile aruncate cu un interes anume de catre impresar – sa fie vinduti, in numele supravietuirii lui Dinamo, departe de a incheia un ciclu al proiectului,cum sunt invatati sa declare la prezentarea oficiala.
Cred ca ei stiu asta dinainte de a semna cu Dinamo. Cum am spus la inceput, paradoxal, pentru unii dintre ei, situatia de la Dinamo este nu numai o a doua, treia, ma rog ,o a nu-stiu-cita sansa ci si … ,,the getaway”!
Fiindca ,din pacate, faptic, proiectul exista doar pentru Stoican.
Care Stoican are si el multa,prea multa grija ca atunci cind face declaratii in fatza presei,suporterilor, sa nu-L deranjeze. Pe cine?!? Pe ,,Proiect”, biensur!
P.S. Orice asemanare a situatiei de la Dinamo cu …,,Asteptindu-l pe Godot” al lui Samuel Becket, este total intimplatoare, dar perfect aplicabila in mult mai multe situatii, domenii ,in Romania.

Catalin Balan (2 comentarii)  •  19 august 2014, 16:00

Corectie

…daca ofertele sunt ”imediat” convenabile…

englezu (3 comentarii)  •  19 august 2014, 16:05

Matei „festina lente”, adica pe romaneste „grabeste-te incet ” ! Tu ai valoare. Trebuie sa prinzi momentul oportun. Si-l vei prinde. Depinde cine te sfatuieste. Alegeti oamenii apropiati, de incredere, cu mult profesionalism. Vei reusi ! Imi pare rau ca nu te pot sfatui; vei reusi, oricum. Mult succes !!!

ionel (5 comentarii)  •  19 august 2014, 17:52

salut,Dl.Radu unde erati cand clubul era jefuit de catre BaBoNeBe,sunteti aparatorul moralitatii acum?Negoita desavarseste opera, si sa vedem dupa aceea campionat si interes cand si aceasta echipa hulita de catre ziaristii cu inclinatii steliste,va disparea.Negoita este incapabil dpdv managerial sa gestioneeze cu bani putini brandul Dinamo, care istoric il obliga.Cand nu ai bani macar trebuie sa ai stiinta ,dar Nego este si fara bani dar si fara stiinta.

groparu (6 comentarii)  •  19 august 2014, 20:21

@#2. Ok Mike. Si la noi scrie Bucuresti insa altii spun Bucharest, Buharest, etc. Daca ne luam dupa dex, referitor la scrierea tarii asiatice acolo zice asa:

„VIETNAMÉZ, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Vietnam.”
Deci pentru Limba Romana se scrie Vietnam si nu Viet Nam, vietnamez si nu viet namez.
Deci nu este relevant. Zi si tu ceva de fotbal.

Matei se sufoca, asta e adevarul. Nu are nici viteza lui Stratila dar are ambitie. Uneori. Cand va duce un meci de la cap la coada si va alerga in pressing tot meciul atunci sigur va fi bun si la export si la nationala.Pina atunci chiar cred ca i-ar trebui un stagiu montan.

Mihnea (40 comentarii)  •  20 august 2014, 16:43

Dinamo, in insolventa, vinde cate un jucator ca sa aiba… ce manca si face blaturi ca sa nu cada in Liga a 2-a. Are dreptate ziaristul Constantin Dinu cand spune: „Dinamo este de multa vreme o gluma proasta a campionatului”!

florin (1 comentarii)  •  21 august 2014, 13:09

frumos scris si gandit: ,,dinamu si vietnamu” sau, ,,dinamo si vietnamo”..tot acolo iesi!

okeanos (1 comentarii)  •  21 august 2014, 21:07

Cateva info ptr „groparii” de meserie:
-Matei vine dupa o accidentare si e normal sa nu poata duce tot meciul numai in sprinturi (are restante in pregatire)
-Matei nu e de profilul omului de travaliu! Are talent si sclipiri. Si asa fie vorba intre noi: zi-mi si mie un jucator de la nationala care o tine in presing tot meciul! Nu sti ce vorbesti amice!
-Nu as vrea sa fiu in pielea jucatorilor dinamovisti. Sa joci fara obiectiv! Sa te inscri la masa credala ptr recuperarea banilor! Sa continui sa joci la o echipa care e in pericol sa se scufunde!

Venom (6 comentarii)  •  26 august 2014, 19:00

De ce scrii despre niste astia, ca despre mimoze?

Comentează