Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Magie neagră

Totul e pe dos. Cei care dau bani vor să plece din pricina celor care primesc şi care rămîn fără să zică pîs!

Arbitrul e un poliţist. Un dirijor de intersecţie. Un impiegat de macaz. E un om deasupra oamenilor […]

marți, 1 aprilie 2014, 8:55

Totul e pe dos. Cei care dau bani vor să plece din pricina celor care primesc şi care rămîn fără să zică pîs!

Arbitrul e un poliţist. Un dirijor de intersecţie. Un impiegat de macaz. E un om deasupra oamenilor şi cel mai blestemat dintre ei. Paradoxul arbitrilor e că trebuie să judece lumea în care trăiesc scufundaţi. Îmi aduc aminte cum a răspuns soţia legendarului antrenor Daniel Costantini, la un meci România- Franţa, acuzaţiilor mele legate de arbitraj: „Auzi, dragă, douăzeci de ani am suportat noi fluieraşii voştri. Acum mai suportaţi şi voi!”. Am tăcut încercînd să-mi amintesc cînd ne ajutaseră pe noi arbitrii în epoca de aur a handbalului. N-am găsit nimic. Poate şi pentru că istoria o scriu învingătorii. Orice istorie, de la cea din manualele în care nu ni se zice cum Mihai Viteazul a acţionat ca un bun cetăţean adunîndu-şi creditorii într-o casă şi dîndu-le foc pînă la cea a campionatului în curs. Mereu există o istorie de deasupra şi una de dedesubt.

În ecuaţia asta, arbitrii joacă rolul unei organizaţii secrete, cea care ajută lucrurile să se întîmple riscînd ca o dată la o mie de ani să ardă pe rug. Fără să scoată un cuvînt. La Petrolul-Dinamo, „găzarii” ar fi putut rosti cuvintele nevestei francezului. Vorba aia, mingea e rotundă, ca biluţa din fluier. Dar nu despre asta e vorba. Ci despre a ieşi din zona tăcerii conspirative atunci cînd apare o astfel de discuţie. Arbitrii îşi clădesc propria condamnare şi alimentează oprobriul public luîndu-şi apărarea doar la bine şi tăcînd mîlc atunci cînd vreunul dintre ai lor face praf un meci. Ştiu, ăsta e consemnul de la FIFA, UEFA, OSCE, ONU, OMS, WWF. Dar asta nu-i va salva în nici un fel. În această lume a comunicării absolute arbitrii vor muri pe limba lor tăiată.

E de priceput supărarea patronului Negoiţă. Nu şi deja constanta tentaţie declarativă a abandonului. Schema e clară. Un om a venit într-o criză de finanţatori pentru a salva o emblemă şi nu acceptă regulile iniţiatice ale fotbalului. Numai că povestea trebuie ştiută toată. Actuala conducere se dezice de ceea ce a fost pînă acum, e dreptul ei. Nu e valabil pentru majoritatea privitorilor, care judecă Dinamo „dintr-o bucată”, fără resetări. Or aşa, lista e lungă. Şi nici măcar în acest sezon Dinamo nu e cea mai oropsită, statistic vorbind. Sigur că sînt momente în care îţi vine să îţi iei jucăriile şi să pleci. Pe cine sperie asta? Pe cei din fotbal? Nu. Ei îşi trăiesc încă visul inconştient în care nimic nu li se poate întîmpla. Vor avea strîngeri de inimă, în schimb, fanii, simpatizanţii şi profesiunile nesubvenţionate, cele care funcţionează din performanţă, care nu sînt plătite din cornul abundenţei forurilor cereşti. De aceea ideea e să stai şi să lupţi. Pînă la urmă, în vîrtejul acestei magii negre a arbitrilor, Dinamo va fi cînd pe val, cînd sub val. Iar cînd va fi să aibă şanse la titlu, să vedeţi ce surpriză plăcută o să aibă! Că cică aşa se face. În schimb, toţi ceilalţi, din „afară”, vor lua mereu guri de apă sărată. Iar ei nu pleacă nicăieri. Încă.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

axel (7 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 12:50

Eu nu inteleg ce doriti sa insinuati. Tacere in jurul a ce? Ca dl. Ioanitoaia ne explica ingenuu in alt editorial ca totul a fost in regula cu arbitrajul. De ce ar explica dl. Petrescu ceva cand il are pe dl. Ioanitoaia sa explice in locul dansului si sa il spele exemplar cu servetele umede, apoi cu lapte si miere?

alin (2 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 12:59

Dom’ Naum, e frumos ca vorbim despre Petrolul-Dinamo = Arbitraj, fara sa vorbim despre ….Dinamo-Petrolul = ARBITRAJ. Adica despre meciul tur, disputat pe National Arena 1-1, meci in care Petrolul a fost furata poate chiar mai rau ca la meciul de duminica. Daca aduc aminte de un penalty neacordat Petrolului si de neeliminarea clara de 2xCartonas Rosu la Balgradean de la penalty. Atunci nu l-am auzit pe Negoita Prefacutul cum se retragea la misto din fotbalul murdar. Asta pentru ca murdaria din tur era mai curata ca aceeasi murdarie din retur.

LiviuDinamo (1 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 13:00

Nu se intampla nimic deoarece lumea TACE ! Scrieti 10 articole de acest gen, faceti emisuni zeci de emisiuni, vorbiti zilnic doar despre arbitraj… SI TREBUIE SA SE SCHIMBE CEVA.

xxx (4 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 13:03

ma doare capu. mai lipsea sa vb de pretul painii, in rest, ca dinu, a acoperit toate subiectele.

vali (1 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 13:29

mai bine vb de montpelier – steaua 8 bobite

gica contra (3 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 13:41

daca este de dat explicatii, atunci petrescu tre’ sa dea si despre un penalty nedat la petrolul si o faza de gol clara-camara si inca un petrolist scapati singuri cu portarul, opriti pe motiv de ofsaid, desi la reluare s’a vazut ca pozitia lor fusese ok.

si inca ceva, arbitrii din camp, nu vad reluarile sa fie la fel de docti ca craciunescu.

si nu in ultimul rand, dle. naum, chiar la emisiunea dv. la digi, dedinainte de meci, craciunescu a avut remarci acide si inamicale despre petrescu.
normal ca dupa, sa caute nodul in papura, dupa reluari ale fazei, cu inceinitorul de pe pozitii diverse.

ar trebui ca si in fotbal sa fie posibilitatatea a doua sau trei contestari/meci, cu apel la reluari dupa inregistrare, ca in tenis sau fotbalul american.

la faza hentului in careu s’a tot reluat momentul caderii lui Geraldo, craciunescu remacand talentul sau de portat (!?). dar, oare dece a cazut Geraldo, chiar s’a aruncat, sau a cazut fie ajutat fie impideicandu’se. asta nu s’a vazut.
deci, intrebarea este, ce s’a intamplat inainte, a facut pe portarul, ori, a cazut involuntar, din dinamica jocului.

cum putea sa judece petrescu dintr’o singura privire daca hoban a impins, sau s’a sprijinit, in cadere, de adversarul cu care se incomodase reciproc ?!

si nu in ultimul rand, ce mare miza era in meciul asta ?
atat contra cat si lucescu facusera declaratii clare ca nu mai spera la titlu.
iar petrolul, oricum prinde un loc de uefa.

iar sa’l invinuiesti pe bricheta de conspiratie cu petrescu, contra dynamo, e de ras. pai nu tot deaconu
a delegat pe avram in tur ?!
sau, sarcul, a fost cuprins de remuscari, si’a vrut sa compenseze…:))

Zamby (5 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 15:36

Pe zi ce trece, editorialele „dvs” sunt tot mai dezamagitoare. Pana la urma ideea indusa este „sa taci, ca in viitor poate iti va fi bine?” Faptul ca Dinamo a fost in trecut avantajata de arbitraj face ca acum, in prezent, sa trebuiasca sa inghita tot felul de castrati profesional care isi bat joc de munca jucatorilor alb-rosii? Vorbiti de plusuri si de minusuri in „contul” dinamovistilor in ceea ce priveste beneficiile greselilor de arbitraj. Cred in continuare ca sunteti prea ocupat sa prindeti linia telefonica libera cu „Jiji”, astfel incat (scuzabil, sau poate NU) va scapa aspecte importante din derularea actualei editii de campionat. Sau.. sa fie magie neagra?

cara (1 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 15:48

Nu mai vorbiti despre Dinamo pt ca tot ce faceti la Tv este pro OAIA lui Becali.Sunteti o sluga a oierului ,un „moderator” partinitor ,care nu vedeti sau mai bine spus nu vreti sa vedeti cum este ajutata o echipa sa iasa campioana fie cu blaturi ,fie cu arbitrii fie cu prietenii.La fel si cu cine ia Cupa si cine merge in EL.Numai un orb in tara surzilor nu ar vedea ceea ce e vizibil si de pe Marte.

Laurentiu Ionescu (5 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 19:24

Domnul Negoita cumva a anuntat dupa meciul tur ca se retrage din fotbal ? cand echipa dansului a fost clar avantajata de arbitraj , suspect de avantajata chiar ! si in acel meci din tur au fost mult mai multe greseli de arbitraj ,toate in favoarea echipei sale ? daca facea lucrul asta era cel mai mare patron al unei echipe de fotbal din Romania , nu a facut-o ! acum sunt jocuri murdare , dar atunci ce a fost ? ! au fost greseli omenesti nu ?!

Conspiratie in stirile zilei 01/04/2014 | conspiratie.ro (19 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 23:35

[…] Magie neagră – Gazeta Sporturilor […]

Comentează