Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

UE pe limba fotbaliştilor

Vă invit să citiţi, să aprobaţi sau să vă enervaţi. E un articol din „Le Point” intitulat „Danke schon, Angela” sub semnătura lui Pierre-Antoine Delhommais. Mi s-a părut definitoriu despre ce trăim şi cum iubim, în viaţă şi în fotbal. […]

marți, 17 iulie 2012, 4:24

Vă invit să citiţi, să aprobaţi sau să vă enervaţi. E un articol din „Le Point” intitulat „Danke schon, Angela” sub semnătura lui Pierre-Antoine Delhommais. Mi s-a părut definitoriu despre ce trăim şi cum iubim, în viaţă şi în fotbal. E într-un fel continuarea editorialului „Cei care nu se predau” despre oamenii necunoscuţi ai clasei medii şi ai celei de sus care împing societatea înainte în ignoranţa totală, ba chiar în dispreţul politicienilor. Am plecat atunci de la amărăciunea unui prieten manager de companie multinaţională care tocmai auzise un premier vorbind despre cele 6 milioane de săraci fără a sufla o vorbă despre cei care creează plusul economic din care politicienii pot împărţi generoşi pomeni electorale. Ei bine, articolul lui Delhommais duce cazul acestor premianţi dipreţuiţi la nivelul Europei. Plecînd, evident, de la fotbal.

«E tare bine că putem vorbi din nou, săptămîna asta, despre euro. Despre cel de fotbal, se-nţelege. Există o anedcdotă nu tocmai „hollando-compatibilă” apropo de Mario Balotelli, vedeta atacului Italiei, devenit idolul ţărilor Europei de Sud de cînd a marcat cele două goluri ale victoriei împotriva Germaniei. Balotelli a fost tras pe dreapta acum cîteva luni la Manchester, în plină nopate, de poliţişti. Care, nerecunoscîndu-l, îl percheziţionează şi găsesc într-un buzunar al gecii 5000 de lire sterline. Şi îl întreabă de ce are asemenea suma lichidă asupra lui. «Why? Because I’m rich». N-are complexe cînd e vorba de bani, Super-Mario. Nu-i făcut pentru a juca şi trăi în Franţa, ca să fie impozitat cu 75%. În fine…

Aşadar, cu cele două goluri despre care vorbeam Balotelli a răzbunat onoarea pierdută a Greciei, Spaniei, Portugaliei si Italiei. Le-a spălat de umilinţa financiară şi a făcut uitate, pentru cîteva clipe, suferinţele cauzate de rigoarea impusă de Germania. Evident, n-a fost vorba decît despre un meci de fotbal. Dar, în barurile în care a fost urmărită partida, s-a simţit că în adîncul lor oamenii erau mai mulţumiţi de înfrîngerea Germaniei decît de victoria Italiei. Ceea ce, chiar şi după cîteva beri, nu e de natură a ne face foarte optimişti în legătură cu viitorul monedei noastre unice.

Cu toate acestea, este oare vina Germaniei şi a Dnei Merkel dacă grecii sînt faliţi? Nu. E doar meritul lor, după ce şi-au falsificat conturile publice, au angajat funcţionari de stat de-a valma şi au uitat să-şi plătească impozitele. E vina Germaniei şi a Dnei Merkel dacă sistemul bancar spaniol a făcut implozie? Nu. E consecinţa unui model delirant de creştere bazat pe construcţii şi îndatorare. Este, iarăşi, vina Dnei Merkel pentru faptul că Italia s-a trezit cu o datorie publică reprezentînd 120% din PIB-ul său? Nici măcar. Este tot vina Dnei Merkel dacă Franţa înregistrează un deficit commercial de 70 de miliarde de euro şi dacă întreprinderile sale fabrică produse care nu se exportă? Nici vorbă. În fine, este vina Germaniei dacă zona euro e incapabilă să facă astăzi saltul politic spre federalismul de la care ar putea veni salvarea ei? Nu, dimpotrivă. Dna Merkel este favorabilă unei semenea acţiuni. Dl. Hollande este cel care nu vrea să audă despre transferul de suveranitate bugetară. De teamă ca nu cumva o autoritate supranaţională să-şi bage nasul în conturile publice franceze.

Antigermanismul pe care îl trăim seamănă cu ura amestecată cu invidie pe care o resimte puşlamaua clasei faţă de elevul cel bun. Cel care ridică mereu primul degetele şi apoi dă răspunsul corect. Diriguitorii monetari germani au ghicit, încă de acum 15 ani, pericolul integrării în aceeaşi zonă monetară a unor ţări prea eterogene. Pericolul de a accepta ţările Sudului, „mai pregătite pentru a cîştiga meciuri de fotbal decît pentru a-şi reduce deficitele bugetare», conform declaraţiei arogante, dar dublu premonitorie, a lui Hans Tietmeyer, fostul şef al Bundesbank-ului.

După care, odată moneda euro lansată pe piaţă, germanii – guvern, patronat, sindicate – au înţeles înaintea tuturor celorlalte ţări necesitatea de a miza pînă la capăt pe cartea competitivităţii pentru a salva locurile de muncă din industrie. Astăzi ei primesc răsplata excelenţei în acest domeniu şi culeg fructele eforturilor pe care le-au depus: creştere, locuri de muncă, excedente comerciale record, echilibru bugetar, nivel ridicat al salariilor.

Culmea e că tocmai puşlamalele vor acum să dea lecţii de bună gestiune Germaniei, indicîndu-i ce trebuie să facă pentru a scoate economia europenă din criză. Ca să rămînem în interiorul metaforei fotbalistice, e ca şi cum Nasri s-ar duce să-i explice lui Iniesta sau lui Pirlo cum ar trebui să se comporte pe teren şi în afara lui pentru a-şi conduce echipele către victorie.

Bineînţeles, Germania e acuzată de egoism. Şi chiar de avariţie. Aici e cazul să amintim că numai factura Greciei costă contribuabilii germani undeva spre 70 de miliarde de euro. Fără banii germanilor, funcţionarii greci n-ar mai putea fi astăzi plătiţi. Fără banii germanilor, spaniolii n-ar mai fi avut nici măcar un euro în conturile lor.

Aşa că, Doamnă Merkel, vrem să vă mărturisim admiraţia noastră în faţa stoicismului D-voastră. Faţă de capacitatea D-voastră de a suporta criticile şi insultele celor pe care i-aţi salvat de la faliment. Faţă de puterea de a tolera şantajele Italiei şi Spaniei pe durata summit-urilor de la Bruxelles. Faţă de disponibilitatea de a încasa fără să tresăriţi provocările Dlui Hollande care i-a primit la Elysees (sediul preşedinţiei – n.t.) pe şefii SPD (Partidul Social Democrat german, rivalul partidului Angelei Merkel – n.t.). Cîteodată ni se pare că desluşim în privirea D-voastră un pic obosită dorinţa de a spune în gura mare tot ceea ce gîndiţi, poate şi impulsul de a lăsa totul din mînă şi a fugi.

Numai că D-voastră, avînd în mod evident mai mult decît alţii simţul responsabilităţii, ştiţi foarte bine că acest lucru e imposibil. Ştiţi prea bine că explozia euro ar fi o catastrofă economică şi politică pe care lumea întreagă, nu-i cazul s-o mai spunem, v-ar pune-o în cîrcă. Acestea fiind zise, mulţumim încă o dată, Domană Merkel, pentru răbdarea D-voastră fără limite şi pentru generozitatea fără egal. Danke schon, Angela. Fiţi tare, revanşa va veni, mai devreme sau mai tîrziu. Pe un teren de fotbal, dar şi mai sigur pe cel al statisticii economice.»

Da, cifrele seci, rele, crude ale economiei, cifrele cu care nu poţi jongla ca Messi cu inimile adversarilor. La meciul ăsta ne uităm în televizor şi sîntem noi. Mărturisesc că am ţinut cu Germania la Euro. Că m-am supărat după înfrîngerea ei, poate un pic mai mult decît ar fi trebuit, dar am recunoscut superioritatea tactică şi de inteligenţă a italienilor. Aş fi vrut ca Low şi ai săi să cîştige trofeul dintr-un motiv foarte egoist. Mai în glumă, mai în serios m-am gîndit că euforia de după victorie i-ar fi făcut pe nemţi să muncească o vreme încă şi mai bine, iar stropi ai acestei plus-valori ar fi căzut şi asupra noastră. Un amic care spre lauda lui are o situaţie financiară bună m-a contrat. „Nu ţin cu nemţii, nu-mi plac”. Mi-a dat nişte argumente din care n-am reţinut mare lucru. Ideea era ca nemţii nu-s prea „cool”, că nu sînt „fun”. Am făcut o pauză şi l-am întrebat ce maşină conduce. Pauza s-a prelungit pînă în ziua de azi.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

pawn (3 comentarii)  •  21 iulie 2012, 22:39

bine, nici n-are sens dezvoltarea unui raspuns…
asta si tolontan te fac „socialist” (ptr ei e o insulta) orice ai spune.
asa ca…am inteles, domnule naum, de ce bateti saua, dar stiti ceva? o sa merg la referendum si-o sa votez DA din toata inima mea, care bate la stanga!

dynamovist (1 comentarii)  •  22 iulie 2012, 5:44

„Puslamalele”, bineinteles, comenteaza!
De 3 ori in 100 de ani, Germania a plecat de la 0:
WW1,WW2 si reunificarea.
Oare ce trebuie sa faca nemtii ca sa ne dam cu totii seama ca sunt un model de urmat?
Poate am avea mai mult de castigat sa incercam sa invatam de la cei care au succes si sa incetam sa o facem pe desteptii.
Ca au facut si au dres si vor sa cucereasca lumea.
E normal ca elita sa conduca Europa.
Sau mai bine hai sa facem toti ca Grecia?
Deutchland Uber Alles!

Enola Gay (4 comentarii)  •  22 iulie 2012, 9:12

Citesc articolul, il apreciez, citesc comentariile, vad o multime de oameni cu cap, dar si unii care nu sunt in stare sa vada decat legatura dintre Basescu si Merkel. Sunteti obsedati, domnilor. Si tare mi-e ca, in obsesia voastra, ii credeti pe ceilalti mai buni.

gima (10 comentarii)  •  22 iulie 2012, 14:01

Radule este probabil cel mai bun articol al tau din toate timpurile. bravo tata! tare e prea putin spus. felicitarile mele din adincul sufletului. fabulos articolul tau.

ciocumic (1 comentarii)  •  22 iulie 2012, 14:08

Prefer sa traiesc in Statele Unite ale Europei, decat in Republica Populara Mondiala Chineza. Daca intelegeti ce vreau sa spun intelegeti de ce trebuie sa existe Uniunea Europeana. Ca sa nu vorbim chineza macar noi si copiii nostri.

niku (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 10:49

un editorial cu mult peste ceea ce se poate citi pe gsp !

da2ny5 (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 14:30

Radule,eu vreau sa te intreb:stii cat a exportat germania in 2011?Record 1000 de miliarde.Unde a exportat?In UE.Daca Germania e elevul bun de care vorbesti, de ce nu lasa ei clasa de „puslamale” si se retrag?De ce le platesc ei datoriile altor tari precum Grecia,Spania,Italia s.a.m.d.?In alta ordine de idei te intreb:STII CA IN ANII PREMERGATORI CRIZEI I-AU VANDUT ARMAMENT MILITAR GRECIEI PE MILIARDE DE EURO? Si ex.pot continua.Germania are increderea bursei pt ca investitorii fug de celelalte tari europene,pt ca indiferent cum ar evolua situatia in zona euro Germania nu va intra in default.Parerea mea ca Germania chiar daca este nr 1 in Europa nu are dreptul sa decida de una singura in europa.Pai ce facem din Germania un fel de jiji la Steaua?Numai poate nimeni sa ia o decizie pt ca Germania are capital?Daca au prevazut toate problemele UE inca de acum 15 ani trebuiau sa ramana la marca lor.In incheiere vreau sa zic ca nu sunt deacord cu articolul si ca nu asa ar trebui sa gandim noi romanii,ca ne ducem de rapa.Mai ales cand stiim precedenhtele poporului german din ultimele secole.

Morgensen (1 comentarii)  •  6 august 2012, 12:57

Foarte bun articolul Domnule Naum. Va respect foarte mult pentru felul de a pune lucrurile pe hartie iar acest articol nu face decat sa imi intareasca respectul.
Si da, Germania merita respectata mai ales pentru modelul eficient, serios si ambitios pe care il aduce europei. Sa fim seriosi, fara Germania si mai degraba fara seriozitatea si eficienta Germana, Europa nu ar fi fost nici la jumatatea puterii economice detinute. Sa nu uitam ca UE este intr-un ”razboi” economic cu SUA si Asia, iar o Europa cu tari nationaliste, singuratice si limitate prin bariere protentioniste de celelalte sau de produsele celorlalte, ar fi o un ”no match” pentru puterea industriala si financiara Americana. Asa ca da, avem de ce multumi Germaniei, pentru modul de munca adus europei, pentru calitatile ambitioniste ale lor si pentru faptul ca, desi nu vrem sa credem asta, ei ne-au dus inainte. In plus, domnilor acuzatori fata de Germani, cine nu ia lasat pe francezi sa produca cele mai bune masini din Europa, cine la pus pe Nasri sa injure ziaristi si sa nu faca nimic pe teren, cine ia obligat pe greci sa nu munceasca si acum sa posteze poze cu Merkel imbracata in uniforma SS, de parca lenea lor si traiul indestulat pe banii statului, ar fi din vina ei. Cine ia obligat pe spanioli sa isi bazeze economia doar pe turism, constructii si imprumuturi fara acoperire? Germania? Nu cred…mai degraba firea aceasta lenesa ce a cuprins mai toata europa la un moment dat. De ce spaniolii nu vroiau sa munceasca in constructii de exemplu, spunand ca este sub ”demnitatea” lor si preferand sa ia bani de la stat in timp ce romanasii nostrii munceau acolo pe salarii mai mici decat ar fi facuto, daca isi doreau, spaniolii.
In acelasi timp De ce uitam ca si Germania a fost ocupata – vazand referiri aici la ”ciuma rosie” ce ne-a cuprins 50 de ani – si a reusit in 22 de ani de la unificare, sa devina cea mai puternica economie europeana. Ei cum de au reusit? Noi de ce nu? Haideti sa nu dam vina pe germani pentru insuccesul si indolenta noastra nativa; spre deosebire de noi, ei nu si-au vandut la fier vechi fabricile ci le-au eficientizat; ei nu si-au lasat tinerii sa plece din tara ci i-au angajat pe salarii bune pentru un singur scop – avansarea. Noi am avut tot – infrastructura aproape finalizata (10000 km de cale ferata construiti in 5 ani de Ceausescu, autostrazi planuite si incepute care cu siguranta se duceau la bun sfarsit daca mai era lasat 5-10 ani, fabrici bine puse la punct), cercetare foarte bine dezvoltata, piete de export. Cu toate astea am reusit in 20 de ani reversul medaliei germane, sa distrugem tot, sa vindem fiecare gram de fier din colosii industriali pe doi bani si’o ciunga si sa plecam sclavi prin tari la fel de necivilizate ca noi – Italia sau Spania – dar totusi acum strigam sus si tare ca germanii ne cotropesc, ne subjuga cu masinile lor perfecte, cu stilul lor de munca bazat pe seriozitate si cu niste banci fara datorii.
Si da, este normal sa isi vada interesele, moneda euro este creatia lor, copilul lor monetar ce daca se duce in cap, o va face tragand in jos economia germana. De aceea Merkel baga bani in fundul grecilor grasi si lenesi sau in spaniolii fara industrie.
Sa muncim, sa avansam si apoi sa avem curajul de a acuza o tara mult mai civilizata ca noi.

Vlad (1 comentarii)  •  16 august 2012, 6:05

Bine tradus, bien gandita concluzia

Comentează