Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ori trăim, ori Amorim

K.E. Bohn (Gyor) înainte de meci: „Victoria va fi a celor care vor alerga mai mult”. Depinde. Depinde de cine te urmăreşte.

«Atenţie la Amorim şi la Loke! Nu vedeţi că Lekic nu face nimic?». Acestea au fost cuvintele lui […]

marți, 3 aprilie 2012, 9:58

K.E. Bohn (Gyor) înainte de meci: „Victoria va fi a celor care vor alerga mai mult”. Depinde. Depinde de cine te urmăreşte.

«Atenţie la Amorim şi la Loke! Nu vedeţi că Lekic nu face nimic?». Acestea au fost cuvintele lui Radu Voina la 7 secunde de finalul primului sfert al semifinalei Oltchim-Gyor. Antrenorul avea perfectă dreptate. Lekic fusese mînă moartă toată repriza. Urmarea e epocală. Fluier, aeriană pînă la inexistenta Lekic, care prinde mingea în zbor, cu spatele la poartă, şi înscrie aruncînd printre picioare, unul dintre cele mai frumoase goluri văzute vreodată. Artă pură. Gyor intra la vestiare plutind peste parchetul din Vîlcea. Oltchim se tîrăşte. Istoria e scrisă. Inclusiv în minţile noastre. După care mintea rea n-a mai primit drept de joc.

Ce s-a întîmplat în cele 30 de minute de după e o poveste care la box durează cîteva secunde. E clasica fază în care un adversar încasînd o serie criminală de pumni găseşte în peşterile unui organism bombardat croşeul care mută din loc falca agresorului şi curentează destinul. Cuvintele nu sînt prea grele. Oltchim a fost agresată o jumătate de meci pe propriul pămînt, tîrîtă prin praf şi apoi umilită cu acel gol de coperta istoriei handbalului. Cum de s-a ridicat din ţărînă, recuperînd iute 4 goluri şi punînd pe nerăsuflate 6 peste? Putem căuta oricît cuvintele magice care s-ar fi rostit la entr’acte. E o chestiune pur instinctivă. E pur şi simplu o treabă de viaţă şi de moarte sportivă. Jucătoarele Vîlcei au simţit deschisă sub ele trapa către balaurii ruşinii. În acel moment a existat, la nivel emoţional primar, o alegere: fie să cadă, fie să se agaţe cu unghiile. Gyor a revenit pe teren cu garda deschisă şi tot ce-a mai putut face e să salveze mobilele. Cărăuşie în care s-a dovedit cu adevărat o echipă mare. Dar Oltchim a fost, în adevăr, echipa care nu moare.

În capacitatea aceasta de a rămîne vie cînd era în groapă şi se turna pămînt peste ea stă un fel de speranţă pentru retur. Voina a spus-o exact. Calificarea e încă în pod. E nevoie de multe, de ceva în mîncarea lui Amorim, de Luminiţa întoarsă în timp, de staza lui Haraldsen ori de aplicaţia Adei Nechita, care ar putea să-i dea lecţii unui anume Florin Costea despre cum se parcurge drumul de la Cenuşăreasă la prinţesa balului. Gyor are prima şansă. Oltchim are însă ceva de mare preţ. Dovada că nu şi-a uitat handbalul. Şi că există o spaimă cotropitoare care, cîteodată, în viaţă, te face să alergi mai repede ca leii.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Dani (4 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 10:28

pe de alta parte, daca am privii din perspectiva Gyor-ului, un Mircea Lucescu ar fi scos-o din teren pe Lekic pentru ca a deconcentrat echipa (vezi Pancu o pasa cu calcaiul la mijlocul terenului la scorul de 3-0 in timp ce juca la Besiktas).
Bravo fetelor, dar nu cred ca ne calificam!

I love this game! (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 10:29

La pauza am plecat dezamagit sa fumez o tigara. Cat am fumat 3 tigari am blestemat soarta si pe Bosman care a permis formarea multinationalelor din sport. Cand m-am intors nu-mi venea sa cred, Oltchim era cu doua peste. Si, culmea, pe teren erau numai romance. Chiar daca am un respect enorm pentru Ozel sau Iovanovich, nu pot sa nu vad ca victoria enorma cu Gyor a venit de la Hutu, Iulia, Ada si Mica. De cand ma uit la sportul asta (vreo 30 de ani) n-am vazut o echipa care sa transforme in anonimi doi portari de calibrul lui Lunde si Pallinger in acelasi meci. Indiferent ce se va intampla in Ungaria, meciul asta va ramane in istorie. Pacat ca in handbal nu se fac statui.

cosmin (5 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 10:30

Frumos d-le Naum.
Ma bucur ca nu mai scrieti depsre fotbal si sper ca nu va lipsesc f mult discutiile cu Marian Iancu si ceilalti …

brod (23 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 10:36

nici un comentariu…
elocvent pentru nivelul cititorilor care, culmea, se mai fudulesc şi cu sintagma „pasionaţi de sport”. pasiuni ordinare: becali, mitică, mioveni, crăciunescu, tudor-pitt. restul = umplutură. aceeaşi „pasionaţi” vor sări la vară, sunt sigur, să numere steagurile şi medaliile de la olimpiadă. asta printre beri şi râgâieli, desigur.

stersu (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 11:17

Gyor, a venit la Vâlcea cu un aer de „netă superioritate”, aceasta reflectându-se în rezultatul la pauză, în „faza spectacol” care a încheiat prima repriză şi în „aeriana” din debutul actului secund.
Apoi, au căzut în „meteahna românească”, adică au crezut că pot învinge doar cu …numele.
S-au înşelat şi… au pierdut un meci care l-au avut în mână.

Însă, pe mine altceva mă nemulţumeşte: faptul că Voina, acest antrenor de duzină, nu a fost capabil să pună la punct o apărare fermă.
S-au primit 31 de goluri (ENORM)
Nu a găsit soluţii pentru a o opri pe Amorim, aşa cum la timpul respectiv, nu s-au găsit soluţii pentru a-i reduce la zero, pe interii lui Buducnost, sau în finala cu Viborg (cu aceiaşi Popovici)

Din păcate, părerea mea, această victorie cu Gyor, va fi doar un foc de paie, unguroaicele vor reface rapid deficitul de goluri de la Rm. Vâlcea.

Bogdan (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 13:02

Cred ca s-au spus cele mai frumoase cuvinte despre acest meci si despre fete,cuvinte pe care toata echipa le merita.Asa cum am zis inainte de meciul de la Rm.Valcea ca o sa le batem pe unguroaice,asa o sa zic si acum,inainte de retur:O SA LE BATEM PE UNGUROAICE SI LA ELE ACASA.Tine-ti minte asta!Mult succes

silviu (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 13:22

D-le Stersu,

De unde le stii matale pe toate?Pot sa pun pariu ca ai vazut handbal doar ca spectator.In loc sa le respectam pe aceste doamne in adevaratul sens al cuvantului , este mai usor sa dam sfaturi si lor si antrenorilor.Ai cumva pregatirea necesara in domeniu?

Mishu care fashe pishu (4 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 13:36

Ce meci! De povestit nepotilor si stra-stra-nepotilor…Sa nu uitam ca Gyor a venit cu toate vedetele, iar noi am avut jumatate de echipa lipsa, inclusiv Jovanovic. Sa inscrii unguroaicelor 22 goluri (!) intr-o repriza in conditiile in care in poarta au fost Katrine Lunde Haraldsen (cea mai buna jucatoare in 2011) si Palinger, e de-a dreptul extraterestru.

Add (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 14:02

Valcencelor le lipseste si acum ce le-a lipsit intotdeauna: antrenorul.Daca ma contrazice cineva ii recomand sa asculte „indicatiile” date de acesta la ultimile 100 de timeout-uri.La Oltchim sau la echipa nationala. Zero barat.

gigi_pitesti (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 14:05

ne-am castigat inca odata respectul in acest sport atat de spectaculos, sa speram ca ne vom mai putea mobiliza inca o data fabulos ca si la Rm Valcea!
Multa bafta! Suntem alaturi de voi!

durden (28 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 14:44

foarte reusit articolul!acesta este radu naum cel pe care il stiam,nu cel care insista sa se afunde din ce in ce mai tare in mocirla fotbalului romanesc.cat despre meci,a fost cu adevarat nebun,n-am mai trait la o asemenea intensitate un joc de cupa europeana de ceva timp.hai oltchim si bafta in retur!

Guglielmo (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 14:45

Ce meci senzational! Ce atmosfera incredibila in tribune! Am fost la meci, m-am uitat si seara la meci in reluare, realmente greu de explicat revenirea senzationala a Oltchimului, ceva atipic romanilor. Oltchim a invins cea mai buna echipa de handbal din lume la ora actuala si, in conditiile accidentarilor din lot, meritul jucatoarelor e cu atat mai mare. A fost o victorie obtinuta cu sufletul, precum si datorita unei descatusari a jucatoarelor pe fondul atmosferei senzationale din tribune. Din pacate, asa cum sublinia cineva mai sus, antrenorul ramane problema Oltchimului, respectiv lipsesc indicatiile tactice adevarate si adecvate momentelor importante si dificile din timpul jocului: nu poti sa ai un antrenor care, in time-out, spune „haideti fetelor ca se poate”. Concluzionand, e o victorie senzationala, istorica, ce va ramane multa vreme in mintea noastra, indiferent de rezultatul meciului retur; ma bucur nespus ca am putut lua parte la un asemenea spectacol sportiv.

ana.fara.manole (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 15:13

Nu cred ca Gyor a venit cu aer de superioritate, pt ca nu exista asa ceva la acest nivel. Golul lui Lekic s-a intamplat pt ca s-a putut, si pt ca Lekic este o magiciana, un real talent.
In alta ordine de idei, ca de obicei, foarte frumos Radu. Ne este dor de tine la microfon, ca ne-au omorat Pruna si restul.

stersu (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 15:34

Pt. nr. 7, Silviu

Pt. repriza secundă, aceste handbaliste merită felicitări.
Eu aş fi primul care s-ar bucura dacă vor reuşi calificarea pe pamânt unguresc.

Dar, nu este nevoie să fi specialist să observi că „modestul” Voina nu este în stare să anihileze, rând pe rând, pe Popovici, pe Amorim, pe Bulatovici sau alţi interi de mare valoare.

In finala de acum 2 ani, cu Viborg, cele 2 manse au fost câştigate de Bojana Popovici, recentele meciuri cu Buducnost au fost câştigate de tandemul Popovici + Bulatovici, duminica Amorima fost de neoprit etc.

As vrea să greşesc, dar sunt sigur că returul din Ungaria o va scoate din nou la rampă pe Amorim.

Vom vedea asta sâmbătă seara şi sper ca după… să nu te ascunzi…

alb_rosu_in_VN (6 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 16:02

Primele 8 minute din repriza a doua au fost epocale! Fetele au realizat un scor de 10-2 contra lui Gyor, ceea ce nu e la indemana oricui. Ne-a mers contraatacul, ne-a intrat tot. Daca nu o bagau pe Pallinger in poarta, scorul cred ca putea fi mai mare. Pacat ca n-am pastrat avantajul de 7 goluri pe care l-am avut la un moment dat. Avantajul de 4 goluri cu Gyor e totusi un avantaj fragil, mai ales ca am si luat multe goluri acasa. Dar pana la urma o victorie la 4 goluri e mai buna decat o infrangere la 4 goluri, cum era scorul la pauza.

mihai (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 16:48

Traim cu speranta de a ajunge in finala, cu cat meciul este mai greu ca atat este mai frumoasa victoria.Ajungem in finala si parca vad ca te pun cei de la digi sa fii comentator la finala alaturi de Costi Pruna

Gellu (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 17:45

Excelent articolul, felicitari!
Extraordinar rezultatul, felicitari minunatelor fete!
Fantastic publicul de la Rm.Valcea, felicitari tuturor spectatorilor care au fost la acest meci si AU CONTRIBUIT DIN PLIN la victorie!
Dar…
Ce ne facem cu antrenorul care nu a gasit nici o solutie pentru a o bloca pe Amorim, care nu stie sa ceara time-aut in momentele dificile, care da fetelor indicatii pe care, daca as fi prin preajma, cred ca le-as putea da si eu, desi sunt un simplu privitor la televizor.
Multumesc fetelor pentru o seara minunata, m-am simtit intr-adevar mandru ca sunt roman!
Returul va fi extrem de dificil, am primit foarte multe goluri in tur, daca vom avea „norocul” de un arbitraj asemanator se complica rau soarta calificarii, dar ramanem cu cea mai spectaculoasa si frumoasa revenire a unei echipe romanesti si simt nevoia sa le multumesc fetelor noastre inca odata pentru tot.
P.S. Pentru comentatorii Tv: dragilor, ati urmarit un alt meci, arbitrii au fost …cum spuneati voi? Pacat, mare pacat!

groparulclown (19 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 17:57

Un meci frumos, dar care imi ridica cateva semne de intrebare. NU vreau sa fiu chitzibushar sau paranoic, nici sa caut nod in papura, dar ceva nu mi-a mirosit a curat in meciul asta. Am mai vazut reveniri, dar asta a fost nitzelush cam prea evidenta. Mai ales in contextul in care marele nostru anternor are ca tactica de incurajare deja celebrul „Hai fetelor!”. Iar o eventuala culcare pe-o ureche as putea sa o pun pe seama unguroicelor (vezi finala cand au condus cu 6 goluri si au pierdut-o intr-un final), dar in echipa Gyor-ului nu sunt f multe unguroaice, iar antrenorul nu e nici el urmas de-al lui Atilla. Sincer, tare as vrea sa ma insel si sper ca pariurile nu au avut nici o legatura cu rezultatul acesta. HAI OLTCHIM !

itmh (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 18:35

@stresu.si la nationala, avem acelasi antrenor si aceleasi greseli!!!

Geambaşu şi Naum scriu despre prestaţia excepţională a fetelor de la Oltchim contra lui Gyor » "După-amiaza în care femeile au dat o lecţie bărbaţilor" – InfoStiri.eu (19 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:39

[…] “K.E. Bohn (Gyor) înainte de meci: “Victoria va fi a celor care vor alerga mai mult”. Depinde. Depinde de cine te urmăreşte.«Atenţie la Amorim şi la Loke! Nu vedeţi că Lekic nu face nimic?». Acestea au fost cuvintele lui Radu Voina la 7 secunde de finalul primului sfert al semifinalei Oltchim-Gyor. Antrenorul avea perfectă dreptate“ Citeşte aici editorialul complet al lui Radu Naum. […]

monea gheorghe (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:11

Forzza Oltchim. Orasul nostru Ramnicu Valcea se mândreşte cu o asemenea echipă. Nu am s-ă critic pe nimeni ci aş vrea să spun celor care urăsc echipa de handbal Oltchim este cea mai bună echipă de club din România. Am încredere mare că ne vom califica.

nutzu (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:50

Bine domnule Naum, frumos articol, si felictari fetelor ca ne-au arata ca inca mai stim sa jucam handbal, ma bucur ca mai apar si articole despre alt sport nu doar despre fotbal…

Adi (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:56

Se zvoneşte că antrenorul va fi schimbat din sezonul următor, iar echipa va fi întărită cu un inter dreapta de senzaţie. Revenind la meci, a fost cel mai frumos pe care l-am văzut în viaţa mea. Am fost la toate meciurile jucate de Oltchim acasă în Liga Campionilor şi m-am zbătut din răsputeri să fac rost de un bilet şi la semifinală. Nimic nu mă bucură mai mult decât că am reuşit să-l obţin. Le mulţumesc din suflet acestor fete minunate pentru bucuria pe care mi-au făcut-o duminică.

Domnule Naum, foarte frumos scris.

Imre (1 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 7:53

Trebuie sa spun ca am tinut cu Gyor, desi in campionatul Ungariei tin cu adversarele, simplul motiv fiind ca acel campionat e puternic, se da o lupta adevarata pentru… locul doi. Locul unu e a lui Gyor. M-a bucurat enorm golul de la finele primei reprize, mai ales pentru Voina, cine a auzit ce a spus in time out intelege. Golul a fost a lui Voina nu a lui Lekic. De partea cealalta era unul dintre cei mai buni antrenori din lume Karl Erik Bøhn. Teoretic. Caci si cel care asculta la radio auzea ca orice aruncare pe poarta lui Gyor a fost gol. Oare de ce a tinut-o pe Haraldsen in poarta atata timp? Oare asta e forma ei cu care a devenit cel mai bun portar? Ce a facut Oltchim a fost fenomenal. M-au convins ca se pot califica. Daca o fac atunci nu am incotro: Hai Oltchim!
Felicitari pentru articol domnule Naum! Va sta mai bine departe de viata fotbalistica din Romania, unde principalul subiect e ce a spus Gigi…

Tiffi (1 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 8:00

Foarte frumos articol. Impresionantă repriza a II-a a meciului! Bravo fetelor!
Pt. stersu: de unde ştii tu ce indicaţii dă Voinea la fiecare time-out? Tu ştii ce semnifică fiecare comandă de-a sa? Ştii ce tactică şi ce scheme a pregătit? Sau tu ai vrea ca în 2 minute să povestească, pe înţelesul tuturor telespectatorilor, exact ce doreşte de la fetele din teren? Cred că ele ştiu ce au de făcut cînd li se spune: „Măi fetelor, dar voi nu faceţi nimic?” Cred că tu ai uitat faptul că ele au SUTE de ore de antrenament împreună şi au puse la punct toate strategiile posibile!
Ah! Şi încă ceva: dacă ar fi la lot un antrenor mediocru, Oltchim n-ar mai fi trecut nici de primele grupe!

Geambaşu şi Naum scriu despre prestaţia excepţională a fetelor de la Oltchim contra lui Gyor » "După-amiaza în care femeile au dat o lecţie bărbaţilor" | DinSport Network (19 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 8:54

[…] “K.E. Bohn (Gyor) înainte de meci: “Victoria va fi a celor care vor alerga mai mult”. Depinde. Depinde de cine te urmăreşte.«Atenţie la Amorim şi la Loke! Nu vedeţi că Lekic nu face nimic?». Acestea au fost cuvintele lui Radu Voina la 7 secunde de finalul primului sfert al semifinalei Oltchim-Gyor. Antrenorul avea perfectă dreptate“ Citeşte aici editorialul complet al lui Radu Naum. […]

circotasul (3 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 16:27

E normal sa ne bucuram pt acest rezultat in conditiile in care sportul romanesc ofera tot mai rar ocazii sa ne bucuram.Dar sa nu scapam din vedere esentialul,cuvintul definitoriu pt jocul Olchim e DE EXCEPTIE, dar insasi definitia acestui cuvint ar trebui sa ne intristeze pt ca inseamna ceva ce se intimpla foarte rar,si intradevar cred ca daca ar mai juca de 100 de ori, Olchim tot n-ar mai reusi performanta de a le da unguroaicelor(vorba vine unguroaice) 10 GOLURI IN 7 MINUTE.Eu continui sa cred ca handbalul feminin se duce SI EL la vale si poate acest joc a fost(sper sa ma insel) cintecul de lebada.

sos (2 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 19:48

Digiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Naum trebuie sa fie comentator de handbal chiar se pricepe si intelege fenomenul il aveti acolo si nu inteleg de ce nu este el comentator in champions league la meciurile olchimului si al nationalei romaniei de handbal

Sun (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 6:44

Golul spectaculos al lui Lekic e marca inregistrata Anja Andersen! Ma surprinde ca niciun comentator de sport nu a remarcat asta. Sau mai degraba nu are nimeni voie sa zica, Anja fiind un subiect tabu in handbalul romanesc!

circotel (164 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 7:55

HAI OLTCHIM!!! Se poate,nu au cum sa ne bata la mai mult de trei goluri.

caine rosu 18 (7 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 10:39

Felicitari, Radu!!

Daniel Botea (1 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 14:20

Nu ma compar nicidecum cu Radu Naum, dar cam asa am vazut si eu meciul de la Valcea.

Le tin pumnii alchimistelor si sper sa bata si la Gyor! Spor(t)!

Comentează