Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Privirea verde a victoriei

De-abia aterizasem. Eram la Sankt Petersburg, pentru fotbal, pentru Mondial, și o prietenă m-a întâmpinat strigând: "A câștigat! A câștigat! A câștigat!". Râdea, sărea. Culmea bucuriei unei românce pentru o altă româncă.

Permalink to Privirea verde a victoriei
sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 6:20

Nu era nicio legătură cu fotbalul. Tenisul învingea în acea zi. Ea. Simona Halep.

În sfârșit, după ani de muncă, de victorii și de înfrângeri, după multe trofee mângâiate cu lacrimi de fericire, dar și după trei finale de Grand Slam pierdute dureros, suferind, Roland Garros era al ei. Întreaga Terra era a ei. O zi de neuitat. 9 iunie 2018.

De când am văzut-o, m-a copleșit. Era ceva dincolo de joc, de calitățile sale. Privirea verde pătrunzătoare spunea totul despre caracter, despre încredere, despre voință. Simona era sigură că, la un moment dat, oricâte probleme va avea, va cuceri lumea. Și îi molipsea pe cei din jur cu acea siguranță. Eu, cel puțin, așa am simțit.

De atunci, am pariat pe ea. Nu cum vă imaginați. Nu am bătut palma cu nimeni, nu am pus niciun bilet, nu am mizat niciun ban. Cu mine am făcut acea prinsoare. Vi s-a întâmplat? E imposibil să nu fi descoperit cândva un tânăr, sportiv, pianist, pictor, matematician, nu contează, și să spuneți: „Va fi mare!”. Asta mi s-a întâmplat mie cu Simona Halep.

Ținta acelui pariu al sufletului nu era un meci, ci o carieră. În 2014, când ea țâșnea în Top 10, i-am spus unui prieten care o privea sceptic că nu va mai părăsi multă vreme elita tenisului. Și așa a fost. Este și azi acolo, singura care a rezistat atât de mult printre cele mai bune în ultimii patru ani. E prima și are un turneu de Mare Șlem câștigat. Nu e iubită de toți, dar e apreciată chiar și de cei care o critică.

Se poate retrage acum și va intra în legendă. Sau poate continua. Să joace și să câștige. Să ne ofere acea emoție care dă sens vieții.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Chris (9 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 19:04

Deci, ori pentru ca incepe sezonul de tenis feminin si v-ati gandit ca n-o sa va bage in seama tot anul, ori pentru ca noua conducere va îndrumat sa reveniti la sentimente mai bune fata de Simona, dar e clar ca 2 articole pozitive la o zi distanta intre ele nu poate fi o intamplare. Penibil oricum, si cand o criticati si cand îi ridicati osanale când sezonul nici nu a început.

Mircea (4 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 23:30

Bizar si de neinteles: cand i-ati dat premiul de cel mai bun sportiv roman al anului n-ati scos o vorba despre ea; erati cu totii ocupati de tucudeni, lucesti, alibeci, puscariasul stoica, puscariasul becali si alte tampenii din mocirla fotbalului autohton. Acuma dintr-o data v-ati adus aminte ca Romania da la momentul actual numarul 1 mondial in tenisul feminin. Nu stiu daca intelegi draga Tudor Jumatate si alti jurnalisti dar asta arata cat de tabloid este acest gsp ( sau gazeta sau cum vreti voi sa o numiti ), cat de lipsa de calitate jurnalistica dovediti si mai ales cata nevoie are Romania de jurnalism de calitate. Ahh, ca din cand in cand mai apare un editorial ceva mai rasarit este praf in ochi. Este ca si cum toata echipa asta de la gsp numai dupa senzational alearga; chiar si modul cum prezentati stirile arata asta, faptul ca nu exista nici un fel de adancime in ceea ce relatati, bleah :( Iar acum v-ati adus aminte ca ati decernat un premiu de cel mai bun sportiv roman al anului, si v-ati adus aminte cine este acest sportiv. :(

Mircea (4 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 23:30

Bizar si de neinteles: cand i-ati dat premiul de cel mai bun sportiv roman al anului n-ati scos o vorba despre ea; erati cu totii ocupati de tucudeni, lucesti, alibeci, puscariasul stoica, puscariasul becali si alte tampenii din mocirla fotbalului autohton. Acuma dintr-o data v-ati adus aminte ca Romania da la momentul actual numarul 1 mondial in tenisul feminin. Nu stiu daca intelegi draga Tudor Jumatate si alti jurnalisti dar asta arata cat de tabloid este acest gsp ( sau gazeta sau cum vreti voi sa o numiti ), cat de lipsa de calitate jurnalistica dovediti si mai ales cata nevoie are Romania de jurnalism de calitate. Ahh, ca din cand in cand mai apare un editorial ceva mai rasarit este praf in ochi. Este ca si cum toata echipa asta de la gsp numai dupa senzational alearga; chiar si modul cum prezentati stirile arata asta, faptul ca nu exista nici un fel de adancime in ceea ce relatati, bleah :( Iar acum v-ati adus aminte ca ati decernat un premiu de cel mai bun sportiv roman al anului, si v-ati adus aminte cine este acest sportiv

Vladimir Cinezan (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 6:23

Domnule, acest strămoşesc "Theodor" arată că tradiţia este la tine acasă şi te preocupă soarta a tot ce ţine de autohton, deci, firesc, eşti încă emoţionat de succesul Simonei la RG şi aştepţi ca ea să fie deja aproape intrată în legendă. Da, a triumfat într-un Mare Şlem, dar e departe de legendarele jucătoare care au multe asemenea victorii şi singurul argument care vine în sprijinul osanalei din editorial este acela că sportul din România oferă foarte puţine momente de satisfacţie şi este firesc să ne referim mereu la partea plină a paharului, la succesele efemere. Poate, acest articol se vrea un imbold în a se continua succesele Simonei şi în noul an, acum, înainte de OM, dar să aşteptăm acest mare turneu de la care Halep nu aşteaptă mare lucru. Este o încercare grea pentru jucătoarea care va reveni pe teren după o lungă pauză şi toată lumea, suporteri sau adversari, doreşte să se lămurească privind partea plină a paharului. Or, partea plină este cea de jos... Până la ea, rămân ditirambii !

valeriu mangu (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 11:51

Intr-o tara ca a noastra in care sportul nu mai este demult o prioritate nationala sportive ca SIMONA sau CRISTINA (Neagu) sunt o RARA AVIS . Sa ne bucuram ca exista si sa deplângem prezentul si viitorul sportului romanesc .

Harpo (5 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 12:24

Sunteti obsedati de verde si tu si geambasul de articole.

Jean-Paul (41 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 19:41

Maine, poimaine se vor implini 6 luni de la marea zi norocoasa de la RG si vad ca Theo e la fel de entuziast ca in prima zi. Asta inseamna sa fii patruns de importanta unei victorii dupa care alerga Halep de cativa ani. Acum , la inceput de nou sezon, cand nu exista nici o certitudine referitoare la starea de sanatate a campioanei de la Paris, nu ai motive certe sa speri la o reeditare a performantelor din 2018. Toti sportivii care au fost loviti de "hernia de disc" stiu din experienta proprie, ori din cele ale prietenilor, ca aceasta afectiune nu poate fi vindecata complet doar prin ingurgitare de medicamente, combinata cu gimnastica medicala si intr-un interval relativ scurt d timp. Daca Halep s-a vindecat, bravo ei, dar atunci nu cred ca a avut, intr-adevar, aceasta afectiune. Adica, vreau sa spun ca ori medicii au gresit diagnosticul ori au ales, din motive necomunicate(fiind lipsiti de experienta sau, dimpotriva, au vrut s-o faca pe Halep sa se mai opreasca, fiindca prea era pornita sa castige tot, sau s-au gandit ca suporterii tenisului doreau sa fie concurenta reala la primul loc in clasament ) sa ne strice bucuria de sfarsit de an. Chiar e greu de dat un pronostic pentru turneele ce urmeaza. Motivele sunt urmatoarele: 1) N-am auzit pe nici un medic cu experienta sa spuna ca te poti vindeca doar cu medicamente si exercitii de gimnastica medicala, decat daca afectiunea este foarte foarte usoara, practic fara a putea vorbi de hernie de disc; 2) N-avem informatii credibile privind starea ei de sanatate: a fost sau nu accidentata si daca diagnosticul real a fost hernia de disc sau "plictisul de risc"; 3) Dupa doua luni de absenta de pe terenul de sport, fara antrenamentele de rigoare, ce pretentii poti emite? 4) Daca, din nefericire, primele rezultate vor fi infrangeri , ce expplicatii vor fi date, fiindca acum se spune ca e vindecata complet si ca se simte foarte bine? 5) Mie mi s-ar parea mai mult decat neserioasa o justificare a infrangerilor prin revenirea bolii, dupa ce aib declarat in gura mare ca te-ai vindecat.... P.S. Sunt putin optimist fiindca va juca miercuri si nu marti(asta fiind ziua ei neagra, in sensul ca a pierdut in peste 85% din cazuri cand a jucat in timpul celor trei ceasuri rele)

Cris (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 22:21

Jean-Paul, amice, numai prostii debitezi.

Jean-Paul (41 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 23:53

Cris, de cand esti tu a micul meu? Da, poate ca esti mic la stat. dar si la sfat. ca musca in lapte te-ai bagat :D Hernia de disc e o afectiune serioasa. Halep, cred eu, a vrut sa stoarca niste lacrimi din ochii fanilor sai habarnisti cand a anuntat, cu zambetul pe buze, teribila afectiune.... Tu habar n-ai ce inseamna hernia de disc, dar ai putea macar sa te documentezi ca sa nu te mai pacaleasca oricine.... Spor la lectura

Gigi (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 10:20

Jean-Paul, te crezi mai frumos, mai destept... In fond nu esti obligat sa citesti, sa comentezi, nu ai acest drept din postura in care de afli, adica un simplu muritor!!!

Comentează