Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Anglia strategiilor. Și dacă s-a păcălit?

Fotbalul profesionist nu mai e de multă vreme un model pentru copii.

Permalink to Anglia strategiilor. Și dacă s-a păcălit?
vineri, 29 iunie 2018, 11:57

Cum le-ai mai putea vorbi lor azi de fair-play, victorie, morală? Ai fi ridicol, puștii atotștiutori te-ar atenționa într-o clipă că le spui minciuni într-o lume a sportului sălbatică, în care nu există decât trofee și bani!

Doar au văzut la un Campionat Mondial o echipă, o mare echipă, ce luptă să piardă, nu să câștige. Modificând un vechi clișeu, care și-a dorit mai mult înfrângerea.

Pentru că Anglia se gândește mai mult la strategii decât la fotbal și, cum ne spune cu un aer de înțelept selecționerul Southgate, „trebuie să privim imaginea de ansamblu”.

Adică, ne bate Belgia, suntem pe locul 2, dar avem traseu mai ușor. Columbia, Elveția sau Suedia și Spania ori Croația în semifinale. Privind imaginea de ansamblu, o finală n-ar fi imposibilă pentru Albion. Nu mai contează că ai păcălit fotbalul o dată.

Însă ce faci dacă ai păcălit fotbalul și te pun columbienii la colț? Nici varianta asta n-o putem exclude! Dacă se supără Cuadrado, îi driblează pe toți pe extremă, centrează în fața porții, Falcao e mai agil decât Stones și înscrie, iar Kane, oricât ar fi el de valoros, nu mai are norocul golului din prelungiri cu Tunisia?

Atunci, mister Southgate nu va mai putea zice în conferință: „Un lider trebuie să ia decizii. Am luat-o pe cea corectă”. Va avea timp doar să-și anunțe demisia. Pentru că, altfel, presa insulară îl va devora.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Dan Frog (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 12:13

Într-adevăr, o rușine de meci! Ca suporter m-am simțit trădat.

ionescu (4 comentarii)  •  29 iunie 2018, 12:40

sper sa nu cobiti, dl th. j. astept de prea multi ani, peste 20, sa mai vad anglia intr-o semifinala. si dintotdeauna sa ii vad intr-o finala.

AlexZece (4 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:07

Nu e nimic,drumul lor se va opri in optimi,cu Columbia.Nu fiindca au pacalit fotbalul,ci fiindca Columbia sunt mai buni.

costea (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:12

Mereu am vrut sa vad Anglia in fazele finale! Dar pentru ce au facut aseara imi doresc din tot sufletul sa le dea Columbia cu terenul in cap!Au avut o strategie cum numai la noi vedeam pe la handbal!

Fane (14 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:15

Desi favorita mea este Anglia,dupa comportarea din meciul cu Belgia,ar merita o lectie de la fair-play-ul de care se impauneaza ca l-au inventat si pe care l-au incalcat pe fata.

Bodrin (4 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:19

Scenarită cum numai noi știm să inventăm...?

Cristian (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:20

Belgia era favorita sa cistige de la inceput,daca va uitati pe stats la meciurile dinainte,pt mine nu a fost o surpriza,cit despre viitor v-om vedea

Vali (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:21

Din pacate, au fost mai multe meciuri "strategice" . Cred ca Anglia, prin antrenorul ei, s-a pacalit . Va avea un meci foarte greu cu Columbia . Daca mai adaugam faptul ca lui Cakir nu i-a "ajuns" VAR-ul pentru a dicta penalty in favoarea Nigeriei , avem imaginea trunchiata, sportiv, a felului in care se desfasoara C.M. Japonia se califica pe baza criteriului "fair-play", culmea, incalcandu-l, moral, in ultima parte a meciului cu Polonia .

Vasile (2 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:24

Pai la mondialul asta cei care se pretind sfinti au dat-o in bara. Numai ipocrizia e de ei. Japonezii cu onoarea, englezii cu fairplay-ul. Amandoua au facut circ ieftin. As vrea sa plece amandoua dupa meciul urmator.

Andrei (4 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:32

Jumatate, vezi ca aia cu "si-au dorit mai mult infrangerea" am spus-o eu aseara sub forma unui comentariu la cronica pe care ai semnat-o. Ai putea sa ai bunul simt sa citezi sursa de inspiratie; sau plagiatul intra in deontologia jurnalistului modern?

dumitru (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 13:42

Si care e partea luminoasaa sportului în acest articol?

Ilie (2 comentarii)  •  29 iunie 2018, 14:05

Intr-adevar, cei ce se vor gentlemeni ai sportului au inselat fotbalul aseara. Subtil, binenteles, nu ca blaturile de doi lei de pe la noi. Dar l-au inselat. Daca se vor a fi campioni, spiritul trebuie sa fie de competitor nu de aprozarist. Sper deci din tot sufletul ca los Cafeteros sa le dea o lectie de fotbal si 'circuit usor' martea viitoare

mircea (2 comentarii)  •  29 iunie 2018, 14:09

ce de suporteri are anglia prin tara noastra..asta dupa ce, in octombrie 1944 cu churchill in frunte ne-au vandut la rusi, pe un servetel de bodega, iar in rest, anglia s-a *** mereu pe Romania..cu o mica intrerupere, pe perioada cat a existat Regina Maria a Romaniei...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tyn (2 comentarii)  •  29 iunie 2018, 14:33

Daca ambele echipe aveau nevoie de puncte in acest meci, Belgia le dadea 3-0. Sau 4-1. Cam asta e diferenta. Dupa meci, o mare parte a suporterilor belgieni erau multumiti... "Vaincre sans périls, on triomphe sans gloire!" A méditer...mai ales englezii sa mediteze la asta... :-)

bozo (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 15:09

Mda, e frumos sa vorbesti despre altii si sa fii moralist in abstract, dar ar fi interesant de aflat cum procedeaza autorul articolului si oricine altcineva de pe aici: au o strategie de abordat viata si de luat decizii sau sunt in genul personajelor de poveste care se lupta sa castige chiar in ciuda interesului personal? Era un meci fara miza si era clar ca ambele echipe merg mai departe, nu au dezavantajat pe nimeni. Castigatoarea merge pe un traseu unde va intalni cu siguranta marile favorite la titlu respectiv Franta, Brazilia, chiar si Argentina care i-a tot capacit pe englezi, pe partea cealalta sunt echipe aparent mai abordabile gen Spania (la apus de perioada de exceptie), Suedia, Croatia. Si pana la urma e problema englezilor daca au pariat prost, se vor duce iar acasa precum au mai tot facut-o. A fost un meci urat pentru spectatori, dar niciodata nu castiga echipele ce joaca de dragul participarii si pentru public. Sa nu mai spun ca meciurile din Liga 1 romaneasca joaca de parca vor sa adoarma spectatorii si fac asta nu din interes ci din lipsa de mijloace de exprimare. Iar peste toate rezultatul e corect pentru ca Belgia e cu adevarat mai buna decat Anglia. Cu un pic mai mult tupeu si ceva noroc, Belgia ar putea furniza supriza si ar putea ridica trofeul la final.

dan (13 comentarii)  •  29 iunie 2018, 15:20

Anglia a facut, in sfirsit, ceea ce alte echipe (d.ex. Germania 1986) fac de mult; incearca sa acceada pe un culoar mai usor catre fazele finale. Nu mi-a placut asta dar ii inteleg, ei inca fac parte dintre echipele naive ale Europei si poate acum se schimba ceva. Sper sa prinda macar finala !

rzvn (3 comentarii)  •  29 iunie 2018, 15:30

Un articol muuult sub media celro scrise pe GSP, (si asta spune multe avand in vedere ca, calitatea articolelor de pe GSP este in 90% din cazuri una foarte slaba, rusinoasa chiar; exceptie face maestrul Cosasu, el merita statuie in redactie!) la fel ca toate articolele acestui "gazetar" de la acest mondial. Nu am simtit ca reda nimic din atmosfera unui World Cup, doar opinii personale din partea unui Jurnalist care nu e nici citit, nici ascultat, nici bagat in seama - Nimic despre fotbal, nimic despre atmosfera, nimic despre tactici, strategii, nicio analiza....baliverne. Iar acum vine acest articol, in care este criticata strategia angliei de a pierde meciul ( aceasi pe care o avea si Belgia, declarata! de catre R. Martinez la conferinta de presa " vrem sa terminam pe locul 2".Din 5 articole de la mondial 2 sunt despre ce frumosi si buni sunt nemtii si 2 despre ce lipsiti de fairplay si neprietenosi sunt britanicii! ma face sa cred, sa ma conving defapt, ca domnul jumatate e un mare fan al germaniei si nu ii are deloc la suflet pe englezi, doar ca un jurnalist adevarat, are capacitatea sa treaca peste afinitati si sa sa fie obiectiv. Obiectiv - Anglia e mai castigata cu locul 2 pentru ca ofera un traseu mai usor, ca au vrut neaparat nu sunt deloc convins, ca AMBELE ecgipe au trimis pe teren rezervele si belgia a dat un gol, intr-un meci in care niciuna nu a apasat pedala, s-a vazut de pe luna. Nu cred ca e cazul sa spui ca Englezii sunt lipsiti de fair - play pentru ca nu si-au dat interesul. II amintesc domnului Jumatet un episod petrecut la WC 82, de care dansul sunt convins ca nu habar nu are, pare genul de om care nu stie nici cine a gazduitWC '82 - Rusinea de la Gijon in care imaculatii nemti au fost foarte fair play - https://en.wikipedia.org/wiki/Disgrace_of_Gij%C3%B3n si alt episod de la acelasi WC in care tot un neamt, un fair play desavarsit scapa basma curata dupa ce ii rupe Maxilarul unui adversar - asta la 2 secunde dupa ce BaTtiston loveste mingea, si mai am exemple daca vrea dansul! Din nou, va dovediti clasa cu acest articol, una inexistenta, pentru ca nu aveti clasa de Scriitor sportiv, pt ca nu intelegeti cu adevarat fenomenul fotbalistic si ce inseamna si mai ales cum se gandeste o campanie de World Cup!

ciuke (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 15:40

Fabuloase comentarii. De la Churchill, Regina Maria la lipsa de fair play in fotabalul...profesionist. Fair Play doar la amatori sau in perioada romantica fotbalului, azi se joaca pe bani. Coate in gura, talpi pe tibie sau fata, arbitraj discretionar chiar si cu VAR, important este sa iasa banul, sa fie audienta maxima si sa castige cine trebuie.

california (7 comentarii)  •  29 iunie 2018, 18:19

traseu usor cu columbia, suedia, spania sau croatia?!...americanii spun "atentie ce-ti doresti! "; nici cu coreea nu mai mergi la sigur.

Dorin (2 comentarii)  •  29 iunie 2018, 18:38

Din pacate sportul profesionist a ajuns o mare afacere, in care razboinicii care inving si pierd sunt sportivii. Iar spectatorul este iobagul de pe mosie, cel care finanteaza aceste razboaie constient sau mai putin, si care are dreptul sa comenteze, nu sa intervina. Exista o singura alternativa viabila, modelul ligilor inchise gen NBA. Acolo se stie clar ce si cum si sportivul respecta spectacolul la fel de mult cat respecta rezultatul. Banii de la iobagi sunt impartiti mai echitabil si nu vedem razboaie de macinare, cu asedii si echipe in transee, ci lupte spectaculoase. Acolo nu exista "ma duc la Chicago, NY sau LA sa nu iau multe", ci "ma duc la Chicago sa fac spectacol". Ideea asta a existat in fotbal cu faimosul G14 acum cativa ani, dar s-a stins relativ rapid. Pentru sporturile care nu au ajuns inca la nivelul de saturatie si cinism al fotbalului, inca nu poate fi vorba...

cere7 (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 18:49

Meciurile de genul asta sunt normale, nu inteleg de ce multi comentatori se declara dezgustati. Nici Belgia nu s-a omorit cu firea, a batut din greseala. As vrea sa-l vad si eu pe ala care are de ales intre Brazilia si Elvetia daca mai lupta la victorie. Solutia e foarte simpla: tragere la sorti, sa nu stii cu cine joci mai departe. In loc sa facem apel la asa zisa onoare, mai bine gasim solutii, nu? Si hai sa vorbim si de onoare: care e criteriul dupa care analizam performantele unei echipe? Cit de departe ajunge, sau daca au cistigat un meci fara miza cu o alta echipa plictisita? Alegerea mi se pare destul de simpla. Imi aduc aminte de Halep in turneul campioanelor de acum citiva ani. Cind a avut posibilitatea sa o elimine pe Serena, nu a facut-o, apoi a pierdut finala. Cine mai tine minte asa zisul fair-play? Tot ce tinem minte e ca Serena a cistigat turneul atunci.

yoz7777 (5 comentarii)  •  29 iunie 2018, 19:15

Sportul profesionist nu mai este de mult un exemplu pentru copii. Ce sa invete de acolo? Ca este ok sa furi (cand simulezi)? Ca este ok sa joci teatru numai ca sa-ti creezi avantaj (adversarul sa ia rosu)? Ca este ok sa castigi (sau sa pierzi in cazul englezilor) cu orice pret, chiar si un aut sau un corner, punand placa cu "sunt sportiv profesionist"? Pai daca este sa replicam in realitate ce se vede pe terenul de sport, nu vad de ce un parintear putea fi acuzat daca ar fura / ar sparge o banca pentru a oferi conditii mai bune copiilor sai! Si el este un profesionist, isi isi vede interesul si-si ajuta familia! Pana cand fifa, uefa, cio (centre ale coruptiei, dovedite) nu vor schimba regulile jocului si nu vor penaliza drastic trisorii, lipsa de fair play, arbitrajele dubioase, fotbalul (sportul) profesionist vor fi modele de "asa nu" pentru tineri. Iar noi, daca vom continua sa urmarim aceste spectacole dedicate castigului cu orice pret si prin orice mijloace, nu vom face decat sa cautionam aceste comportamente. Eu unul, am redus drastic vizionarea meciurilor profesionite, la acest CM doar 2 le-am vazut cap coada.

spinoza (6 comentarii)  •  29 iunie 2018, 19:51

Perfidul Albion a mai pus o borna! Mi-as dori din tot sufletul ca *** aroganti s-o fure de la columbieni si sa le platesca nota, ca si Pablo Escobar in vremurile apuse!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Julian81 (1 comentarii)  •  29 iunie 2018, 20:08

Oameni buni, voi chiar nu va pricepeti la fotbal? Ce meci ati vazut? Anglia a jucat cat a putut de bine. Asta e nivelul echipei B. Daca esti calificat dupa primele 2 meciuri nu e normal sa lasi locul celor care au jucat mai putin? Ca sa ii motivezi pe toti sa stie ca toti sunt parte din grup? Ce ai vrea? Sa vina la mondial sa nu joace nici un minut dupa ce s-au antrenat atata timp impreuna? Trebuie sa ai jucatorii concentrati, cu minute, e o competite lunga, in caz de accidentare inlocuiesti cu un jucator care deja a fost folosit, e ambitionat. Voi vreti sa joace cu acelasi 11 dupa ce s-au calificat? Anglia nu are echipa sa se gandeasca cum ajunge in finala, ca si Spania de ex. Ei stiu ca orice echipa care a ramas ii poate scoate afara, iar daca ar merge mai departe ar fi un rezultat exceptional. Ca sa invinga orice echipa ramasa in competite au nevoie sa joace mai bine decat au facut-o pana acum. Au potential dar nu pornesc cu sanse de favoriti in nici un meci de acum inainte. Hai spuneti ca nu am dreptate!

Freddy RE (3 comentarii)  •  30 iunie 2018, 1:58

"Presa insulară îl va devora." Absolut corect, asa este, fara nici o discutie.

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  30 iunie 2018, 8:24

Beligia este echipa buna ...pornea favorita ...Anglia a procedat corect ...turneul este lung...

motanul incaltat (39 comentarii)  •  1 iulie 2018, 1:21

Asta da strategie----- sa nu intinlesti de ex Argentina. E mai bine Croatia....Croatia n-are cum sa nu ajunga in semifinale......Noi si altii "stategii" de 2 lei au impresia ca daca vine din Europa de Est , Croatia nu are valoare. Este 100 de clase peste Romania si cel putin egala cu Franta, Anglia si chiar Brazilia....

gio (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 0:02

Nu mi s-a parut ca Anglia s-a lasat batuta, nu mai mult decat Belgia a vrut sa se lase. Pana la urma ce vroiati de la meciul asta exact? Sa joace pe viata si pe moarte pt locul 1? locul 1 juca cu Japonia, dar apoi cu Brazilia. Sa incerce sa ia bataie ca sa ia locul 2 (sau sa faca egal in cazul Belgiei)? Urmeaza o echipa buna Columbia, pe nedrept ignorata iar apoi atat de solida Suedie (ori imprevizibila Elvetie?). Nu este o alegere usoara iar peste asta mai ai si jurnalistii lupi moralisti care suspecteaza orice de scenariada.

Comentează