Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

El e modelul: „El Maestro”

Are 187 de meciuri pe banca Uruguayului, record la o singură națională, acesta este al patrulea său Mondial la care participă, având și cinci Copa America

Permalink to El e modelul: „El Maestro”
sâmbătă, 16 iunie 2018, 9:27

E impresionant, tulburător când îl vezi pe Óscar Tabárez la doi pași de tine, la zona mixtă. Merge foarte încet, sprijinindu-se într-o cârjă. Salută câte un jurnalist uruguayan mai în vârstă și trece mai departe. Pe chipul lui se citește suferința, deși încearcă să zâmbească. Luis Suárez îl ajunge din urmă, dar nu îl depășește. Parcă nu își permite să o facă, atât de mare e respectul celeștilor pentru profesorul lor. Pentru „El Maestro”.

La 71 de ani, selecționerul suferă de sindromul Guillain–Barré, o maladie neurologică degenerativă rară, care atacă sistemul nervos și slăbește mușchii. Poate duce, în final, la paralizie.

Însă acest om pe care nu-l sperie nimic nu renunță, nu se retrage, pentru că iubește prea mult fotbalul. La fel ca Mircea Lucescu, ce spunea cândva că visează să se stingă pe teren, Tabárez își continuă visul până la capăt.

Ziariștii veniți de la Montevideo îl privesc ca pe un zeu. „Nu cred că vom mai avea vreodată unul ca el. El a creat tot ce avem acum”, îmi șoptește un reporter.

Are 187 de meciuri pe banca Uruguayului, record la o singură națională, acesta este al patrulea Mondial la care participă, având și cinci Copa America.

În 2016, când i s-a descoperit maladia, mulți se așteptau să părăsească echipa pentru a avea grijă de sănătatea lui. Dar, nu. Pentru el, bucuria de a face ceea ce-i place, de a fi prezent la fiecare antrenament (de multe ori stând într-un cărucior electric), la fiecare meci, chiar și la fiecare conferință de presă, este mai mare decât durerea pe care o simte la fiecare pas în tot corpul.

El este „profesorul ce a educat Uruguayul”, cum îl descria nu demult New York Times. El este modelul.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

albastroa (1 comentarii)  •  16 iunie 2018, 10:01

Frumos... Bravo, domnule.

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  16 iunie 2018, 10:19

...este mai bun decat ...Lucescu...

Alin (1 comentarii)  •  16 iunie 2018, 10:28

Multumim, un articol superb, o poveste de mondial cu doar nea Venea scria....asta e presă cum trebuie să fie....

Obervator (50 comentarii)  •  16 iunie 2018, 12:15

Impresionant, cuvintele sunt de prisos! Totusi, Suarez si Cavani ar trebui sa-l menajeze un pic, impunandu-se mai clar si mai devreme contra unei echipe ordonate, compacte, dar lipsita de omul nr. 1! O.

Bogdan (1 comentarii)  •  16 iunie 2018, 13:28

Un articol care poate fi citit de mai multe ori, in lipsa lui si in prezenta altora cu titlu "socant" scrise cu mana sibnu cu mintea!!!

emilou (3 comentarii)  •  16 iunie 2018, 13:51

Respect Uruguay! O tara cam de marimea Romaniei! Respect Oscar Tabarez pentru ca, in conditiile date, conduce echipa impecabil. Respect Federatia din Uruguay pentru ca, in aceleasi conditii date, il mentine in functie pe antrenor. Respect Luis Suarez, Cavani et comp pentru ca au inteles situatia. Mi-aduc aminte de un articol scris de Ovidiu Ioanitoaia acum cativa ani despre o intamplare in Uruguay in care povestea ca un taximetrist i-a adus portofelul( uitat in masina) la hotel. E greu de inchipuit o astfel de intamplare la noi. Aici e despre oameni si despre omenie. Inca o data zic: Respect Uruguay!

jos_cenzura (4 comentarii)  •  16 iunie 2018, 22:39

Bravo! Comentați, oameni buni, ca să încurajați articole de genul ăsta. Dacă nu le citește nimeni, și nu lasă nimeni comentarii, Gazeta o să se tot concentreze pe culoarea părului lui Neymar sau drama dintre MM și Alibec. Dacă vreți articole din astea, comentați mai mult.

qytzuEu (2 comentarii)  •  16 iunie 2018, 23:06

Intr-adevar un articol DE CITIT ! In sfarsit Gazeta a reusit marea performanta sa scoata 2 articole BUNE la rand si sa nu mai auzim cat, unde, cum de ce, sau care sunt dorintele , vorbele, migrenele, visele, aspiratiile lui gb !!! Maine poimaine -daca nu se va continua cu astfel de articole - Gazeta se va numi Gigiazeta Spotului lui becali !

qytzuEu (2 comentarii)  •  16 iunie 2018, 23:09

Frumos scris ! ASA CEVA DA !!!!! Nu mai vrem sa vedem in permanenta ABSOLUT TOTUL DESPRE GB ! Ca deocamdata e Gazeta Sporturilor nu Gigiazeta Sporturilor lui Becali !

AlexZece (4 comentarii)  •  17 iunie 2018, 1:38

@Emilou:nu ti-a placut geografia cand erai mic.Uruguay nu e de marimea Romaniei,ci are numai 3,5 milioane de locuitori.Si asa e,impresionat ce-au fcaut cei de acolo.

seba (7 comentarii)  •  17 iunie 2018, 1:39

Cand l-am vazut pe banca la meciul cu Egipt ma intrebam cine este tipul cu carja. Mi-am dat seama putin mai tarziu ca este Oscar Tabarez. Cat de mult te schimba o maladie! Probabil a avut si el momente cand a fost contestat, dar mi-ar placea sa aven si noi un selectioner in care sa avem toti incredere si pe care sa-l respectam toti: si fotbalisti, si suporteri, si jurnalisti. Cred ca nu s-a mai intamplat asta de la ultimul mandat al lui "nea' Imi". Sau poate de la Boloni.

Catalin_cj (2 comentarii)  •  17 iunie 2018, 7:52

Felicitări pentru acest articol!

Magu (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 8:57

Emilou, ovidiu_3003, e vorba despre oamenii care sunt crescuți cu valori și știu să le aprecieze, sa-si de-a seama de ele atunci când sunt contemporani cu ei. Și la noi sunt aduse portofele inapoi, și noi avem antrenori...ce sens are să zici aici că e mai bun decât Lucescu ?! Asta e respectul tau ? Așa susțin sa vedem ... La noi am comenta doar negativ ..și lipsit de încredere așa cum o faceți deja !!

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  17 iunie 2018, 9:50

...Magu pari un baiat destept ...de ce sa nu spun ca este mult mai valoros decat orice antrenor roman ?...omul traieste pentru fotbal si are si rezultate ...pe cand Bursucea si Lucescu traiesc pentru bani si au rezultate doar in mintea noastra...

Cristi (4 comentarii)  •  17 iunie 2018, 10:23

Felicitari ! Intr-adevar, Oscar Washington Tabarez, un antrenor legendar !

Marius (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 11:39

Om puternic, articol demn de GSP si de ce vrem sa apara pe site. Terminati cu “showbiz-ul”

Fane (14 comentarii)  •  17 iunie 2018, 12:53

Impresionant.Un om lovit de o maladie crunta si care lupta pentru a trai cat de cat normal,dar si o federatie cu o inima mare.Tot respectul.

aciduzo (25 comentarii)  •  17 iunie 2018, 14:31

El ca el saracu.....dar bajetii...aia din teren....ei ce-si propu?.....Sa-i mai dea cateva zile in plus bietului om sau nu??...Asta-i intrebarea...ca vorba unui antescriitor...Suarez si Cavani ar trebui sa-i arate mai mult respect.....altfel se sfarseste omul pe banca asta .......aici la mondialul asta!!!

emilou (3 comentarii)  •  17 iunie 2018, 15:57

AlexZece - ca suprafata, Romania si Uruguay au aproape aceeasi marime. Eu la asta m-am referit.

alex (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 17:30

Uruguay are cam 2/3 din suprafata Romaniei, dar ce conteaza asta in fotbal? Ar conta doar populatia, dar atunci China si India ar fi campioane mondiale! Dar nu e asa.

emilou (3 comentarii)  •  17 iunie 2018, 18:00

alex - ai dreptate. Eu stiam (gresit) ca Uruguay are 276000kmp. Acum m-am uitat pe net si am vazut ca are mai putin. Scuze!

Comentează