Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Acei gentlemeni italieni

Îl ador pe Buffon. Întotdeauna m-a impresionat.

Permalink to Acei gentlemeni italieni
joi, 12 aprilie 2018, 10:50

Un mare portar, peste tot ce a avut mai bun fotbalul italian. Dar, dincolo de iarbă, de parade, de victorii, mi-a plăcut ca om, mi-a fost mereu aproape de suflet. Lacrimile lui m-au emoționat, cuvintele lui m-au tulburat, realismul lui m-a făcut să meditez. Părea din altă lume. Educată, civilizată, inteligentă, departe de ceea ce vedem în fiecare zi.

Finalul carierei e însă lipsit de farmec, de grație. Atacul asupra lui Oliver, insultele, furia sa necontrolată îl aruncă într-o baltă, în noroi, în mizerie.

Citeam declarația lui Gigi și mi se părea că nu e adevărată. Voiam să fie inventată, însă nimic nu era inventat. El spusese totul. „Nu ai o inimă, ai un coș cu gunoi”, „nu ești om, ești un animal”… Orice s-ar fi întâmplat, oricât de grav, niciodată nu mi l-aș fi imaginat astfel pe Buffon. Nu avea dreptul să-și bată joc de imaginea lui, chiar dacă rata ultima șansă de a câștiga Liga Campionilor. Și știu cât dorea trofeul cu urechi clăpăuge.

Sincer, mi se pare mult, mult mai urât ceea ce a făcut Gigi decât reacția lui Zidane, acel cap în pieptul lui Materazzi în ultimul act al Mondialului din 2006. Un italian – tot italian! – care l-a provocat o finală întreagă, care l-a înjurat, care i-a jignit sora, familia. E un penalty, fie și decisiv, mai important decât familia? Niciodată!

Îmi pare rău, Gigi. Chiar îmi pare rău.

Pentru Chiellini, nu simt decât dezgust. Un asasin de fotbaliști, un tip ce lovește înainte de a juca mingea le-a făcut semn madrilenilor, ca și cum i-ar fi întrebat: „Cât ați plătit pentru acest penalty?”.

E un moment tragicomic. Plângi cu un ochi și râzi cu altul.

Chiellini, jucător la Juventus. Juventus, retrogradată în trecut tocmai pentru că a cumpărat arbitri. Și implicată în atâtea scandaluri de arbitraj. Aproape că nu e meci fără o decizie controversată în favoarea sa în Serie A. Fără un penalty cel puțin dubios.

Aproape că nu există om pe această planetă care să nu discute de cât de mult e ajutată Juventus în fotbal.

E teribil. E jalnic. E Giorgio Chiellini.

Comentarii (206)Adaugă comentariu

Bamse (1 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 8:33

Jos pălăria pt Gigi.slabut articol .

vasco (31 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 17:59

Italienii nu cred ca au avut vreodata pretentii de gentlemani,poate de amorezi,cantareti,pizzeri,dar gentleman cred ca se pretindea chiar cumatrul Oliver...In locul lui Buffon ii aplicam lectia Florea Dumitrache,cap in gura,cum i-a dat Mopsul(RIP)unui alt ...gentleman( a se citi HOT).Macar atat merita,sau o *** bine tintita.

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 19:32

...asa este ...Liga Campionilor ...are ...urechi clapauge...

Comentează