Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Ochii lui Chiricheș. Ochii spaimei de fotbal

Două imagini într-un an cu liderul apărării ”naționalei” dominat psihic de adversar: unul foarte mic, albanezul Sadiku, și altul foarte mare, argentinianul Higuain. Și totuși, aceeași reacție. Frică!

Permalink to Ochii lui Chiricheș. Ochii spaimei de fotbal
vineri, 7 aprilie 2017, 9:12

Nouă luni au trecut și nici acum nu am uitat acea imagine. Pe 19 iunie, în acel minut 43 al sfârșitului nostru la Euro, Sadiku’ albanez l-a speriat pe Chiricheș de moarte. Reacția căpitanului, spaima lui când simte cel mai crunt coșmar apropiindu-se, a fost mai șocantă decât golul care ne-a trimis acasă. Nici în filmele horror nu vezi acei ochi îngroziți!

S-a dus Euro, s-a dus și anul, a început altul și, într-o seară de 5 aprilie, imaginea se repetă. Vlad napoletanul îl privește Pipita Higuain cu aceeași teamă paralizantă. Un meci întreg, împotriva lui Juventus, în semifinalele Cupei Italiei, argentinianul l-a dominat psihic pe „tricolor”. I-a controlat mintea. L-a făcut să se îndoiască de el. Înfricoșat, fundașul a greșit în cascadă, atât de mult și atât de grav încât jurnaliștii de la Corriere și Il Mattino au exclamat: „I-a tras cortina!” – „Românul e un serial al dezastrului!”.

Întotdeauna, mi s-a părut ceva straniu la Vlad Chiricheș. În același joc, te fascina și te ucidea. Era impresionant cu tehnica lui bună, cu ieșirile din defensivă stil Gică Popescu (nu zic Beckenbauer, e sigur prea mult), mingea la picior și fruntea sus, cu pasele, șuturile și curajul de a încerca mereu lucruri noi în joc, de a fi altfel.

Nu se încheia partida. Subit, dispărea totul și se instala panica, groaza, când calitățile nu-l mai ajutau și picioarele i se tăiau, pentru că își pierdea luciditatea. Urmau minute în care voia să dribleze ca ultim apărător, gafa, era deposedat și situația devenea critică. Sau pasa direct la adversar. Sau stătea la doi-trei metri de omul de marcat. Și, de obicei, omul lui de marcat chiar marca. Așa, ca Higuain miercuri. Atunci, în acele momente, la „națională”, Tottenham ori Napoli, avea ochii stăpâniți de frică. Ochii spaimei de fotbal.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Fane (14 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 9:38

Da,de cate ori era Higuain in preajma,Chiriches era ingrozit. Nici nu incerca sa-l atace.

adi (1 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 9:48

O "jumatate" de "jurnalist" care se pricepe si la psihanaliza. Eu zic sa iei toti fotbalistii la rand sa le analizezi ochii.

Burebista (6 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 9:51

E prea mult sa il compari pe Chiriches si cu Popescu... nu doar cu Beckenbauer... Chiriches a inceput destul de bine si in loc sa creasca, el a scazut... poate ca e mentalul de vina ca si la aproape toti jucatorii romani ... in momentul cand se transfera afara, se termina ... treptat sau subit... vezi Vatajelu... atat de laudat de buzarin de credeai ca e de cel putin Atletico Madrid... dar el sta pe banca in Cehia!! Fara sa joace macar un minut... Maxim, in liga a doua... joaca din an in Pasti... Rat... si toti ceilalti... si sunt nervosi ca nu sunt titulari la Nationala... trebuie sa avem puterea sa recunoastem ca suntem morti fotbalistic in momentul actual... si nici Dumnezeu si nici Satana nu ne-ar califica niciunde... trebuie cu totul alta mentalitate, alti jucatori, multi bani investiti la grupele de copii, campionat Republican ca pe vremuri... si mult timp si multa rabdare... da... dar.mai usor e sa dai toata ziua in Daum fara sa ai vreo solutie... articol foarte bun , care descrie perfect actuala generatie... nu doar pe Chiriches...

dan (2 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 9:56

scuze,da de ce ala e mic,albanezu si celalalt e mare? pe logica asta daca scri la un ziar/slab,in romania,inseamna ca nu existi!

e-man (1 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 10:01

Chiriches e un fotbalist muuult supraevaluat. In afara de acele iesiri din aparare , care in Liga 1 il faceau sa arate ca un zeu, in rest nu are NIMIC. Gica Popescu avea joc de cap si era un lider, asta e un blegoman, care nu se poate sincroniza nici macar cu portarul alaturi de care a jucat si la echipa de club

GR (1 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 10:10

Corect. In ciuda talentului sau, Chiriches nu este nici pe departe un jucator de nationala. Se "pierde", cum zic fanii. In aparare ai nevoie de un jucator cu sange rece. Nu te poti risca in nici un caz cu unul care 10 minute joaca bine si apoi o repriza e parca din divizia B. Omul e pur si simplu supra-evaluat.

lord belial (9 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 11:01

e prea speriat chiriches, tot timpul are o fata anxioasa. la fel si ala din poarta, cum ii zice, indolentul tatarusanu

Maxentiu (21 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 11:49

O observatie speculativa, care tradeaza un individ ce n-a pasit niciodata "in iarba" (daca excludem picnicurile cu familia sau excursiile cu vaca la pascut). Un connaisseur citeste in imaginile respective concentrarea maxima, atentia distribuita, adrenalina pulsind in timple, nevoia de oxigen, toate dublate de efortul supraomenesc cerut de un meci abordat la cel mai inalt nivel. Veti regasi aceeasi expresie la toti marii jucatori ai planetei, in special la fundasii centrali si la mijlocasii la inchidere, care proceseaza in medie de 4,5 ori mai multa informatie intr-un meci decit colegii lor din teren. Acestea fiind spuse, sint de acord ca, totusi, Vlad C. e un fotbalist slab.

ionnis (2 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 13:11

exagerezi ! nu au nicio legatura cele doua imagini. In cea de la nationala e terifiat, in cea din meciul cu juve e concentrat. Ocupa-te si tu de subiecte mai serioase te rog. Sau esti platit la articol ?

stefan (2 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 14:30

studii de psihologie la spiru haret, nu minți! naratologie și semiotică la slobozia, așa-i? dragă, tu faci parte din faimosul grup de hermeneutică de la frecăței!

Vlad (7 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 15:36

E doar un fundas de duzina...nicidecum ce credeau unii ca este. A dominat Liga 1 fizic (Neubert stie mai bine)- si pe capitalul de incredere castigat contra unor atacanti muuult inferiori fizic din liga 1 omul a jucat bine in primavara Stelei- Ajax-Chelsea. Cam asta a fost Vladut la nivel inalt. In rest dau premiu cui imi mai aminteste o serie de 4-5 meciuri acceptabile facute. Adica, nu ca intra 90 de minute si da totul...asta e auto-depasire de moment ci ca are un oarecare dram de valoare. Adica 4-5 meciuri la rand cand nu o comite decisiv.... Din pacate, ca fundas central- trebuie sa ai CREIER. Inteligenta. A trecut era lui Bumbescu si Iovan cand trebuia sa fi doar smardoi... Acum fundasul central are nevoie de multe ca sa exceleze. Iar Chiriches tocmai asta nu are...inteligenta. Baiatul are un iq sub media fotbalistilor de afara si fara asta esti mancat...

b_o_g_d_a_n (10 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 15:45

Theodor Jumatate in prezentare : "Vede intotdeauna partea luminoasa a sportului. Jumatatea plina a paharului....". Dintre ultimele titluri ale autorului: "Daca nu batem, vom da vina tot pe Urs Meier?"; "Galezul cu mintea etern intunecata", "Olanda azi e Gibraltarul elitei fotbalului"..."Ochii lui Chiriches. Ochii spaimei de fotbal". Chiar m-am amuzat... Pai ce facem domnu autor? S-a golit jumatatea plina?

Jean-Paul (41 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 18:33

Draga Theo, Poza aceea din meciul cu Albania o am pe desk in marimea naturala( a ecranului!, binenteles) ca sa-mi aminteasca ce papagal poarta tricoul in care au excelat Popescu si Belodedic. Daca chiri chiri n-ar fi jucat si pe la fcsb, era si azi tot la Pandurii. Si ne mai miram de ce Sarri il baga in echipa din an in paste: s-au disputat 30 de etape in campionatul italian si speriatu' nostru de abia a strans vreo 950 de minute(cu rotunjire, in plus) in cele 12 etape in care a fost folosit. Eu cred ca Napoli e intr-o mare dilema: daca-l pune pe lista de transferuri risca sa nu primeasca oferte pentru el decat la cel mult jumate pretul cu care l-a cumparat; daca il pastreaza in continuare, il plateste degeaba si, pe deasupra, se alege cu pierderi de puncte. Grea problema pentru Sarri. Grea problema si pentru Daum. Dar Chiri chiri habar n-are: el vrea banderola. Poate ca o banderola de culoare rosie l-ar feri de probleme, adica alde Higuain, Lewandowski, Sadiku nu l-ar mai deochia. Sa stii de la mine, d-le Theo, figura asta de speriat pe care o afiseaza Chiri pe teren este fiindca este deochiat de catre adversarul direct. Trebuie dus la mama Omida sa-l vindece :))))) Sunt multi fani fcsbisti pe forum si aici care il cocolosesc in continuare, desi vad ca tipul s-a plafonat deja si se complace in postura de rezerva: locul e caldut, acolo nu-l sperie nimeni, evantual doar Sarri daca l-ar anunta sa se pregateasca sa intre in teren....

Vasco (31 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 18:43

A-i sesizat foarte bine,Chiriches este speriat de bombe...pardon de bomba aceea rotunda numita minge de fotbal...:))))

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 19:11

...sa isi ia niste ochelari de cal ...

Flaviu (42 comentarii)  •  8 aprilie 2017, 17:22

Este simplu Theo. La Chiriches e vorba de lipsa de valoare internationala.un fundas central cu probleme de plasament, fara forta in duelurile 1 la 1, cu un joc aerian aproximativ... iar puterea de concentrare nu nici ea punctul lui forte... Chiriches nu e de Napoli.. Nici de Tottenham... poate de Anderlecht sau Deportivo La Coruna, ca sa ma refer la echipe unde joaca de-ai nostri..

mm.mick (1 comentarii)  •  9 aprilie 2017, 7:50

cand crezi ca presa de "sport" din romania nu poate sa ajunga mai jos, ai cate o surpriza.

bazileon (3 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 7:35

*** e prrrovocat cognitiv

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează