Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Moartea sufletului

A fost un seism de proporții. Dintr-o dată, după investigația New York Times, marea putere a lui Harvey Weinstein s-a prăbușit. Influentul producător de la Hollywood era în sfârșit demascat. Peste 80 de femei din industria filmului îl acuzau de […]

...

Croații plâng. Dar sunt lacrimi de fericire

Simțeam că e vremea Croației. Fiecare pas înainte al lui Modrici, al lui Rakitici, fiecare fentă a lui Perišici, fiecare minge respinsă de Vida, fiecare penalty blocat de Subašici, fiecare gest al lui Zlatko Dalici, totul mă făcea să cred […]

...

Un tată mândru

Cum se bucura Peter Schmeichel, legendarul portar al lui Manchester United, cum străpungea aerul cu pumnul la fiecare penalty apărat de Kasper. Și au fost trei asemenea lovituri de pedeapsă blocate de goalkeeperul danez la Nijni Novgorod. Tristețea lui Peter […]

...

Anglia strategiilor. Și dacă s-a păcălit?

Cum le-ai mai putea vorbi lor azi de fair-play, victorie, morală? Ai fi ridicol, puștii atotștiutori te-ar atenționa într-o clipă că le spui minciuni într-o lume a sportului sălbatică, în care nu există decât trofee și bani! Doar au văzut […]

...

Cum a fost urmărită eliminarea Germaniei de jurnaliști: cei mai fericiți au fost italienii

Aproape invariabil, ei sunt sus, la înălțime, câștigând, jucând finala sau, cel puțin, semifinala. Când se întâmplă, destul de rar, să joace slab și să piardă, mai rău, să fie eliminați din faza grupelor, cei din jur jubilează. Sunt în […]

...

De ce e Luce condamnat la Zenit

E dificil să ți-l imaginezi pe Mircea Lucescu într-o situație atât de delicată!

Permalink to De ce e Luce condamnat la Zenit
miercuri, 15 martie 2017, 9:15

Eliminat din Europa, departe de titlu, antrenând o echipă fără suflet, ignorat de propriile vedete și luat peste picior de ziariști, care-i reproșează tot ce se întâmplă rău în jur. Asta trăiește Luce la Zenit, învins într-o Rusie care nu înțelege nimic din proiectul său.

Cine e vinovat? Numai el. Pentru simplul motiv că, la 71 de ani, într-un moment foarte bun al carierei, a acceptat St. Petersburg. O mișcare sinucigașă. Oraș splendid, dar o grupare plină de fisuri. Și un grup de jucători plictisiți. Nu de performanțe, ci de fotbal. Cu salarii exorbitante pentru nimicul pe care-l dau în schimb.

După Șahtior, unde crease în 12 ani o filosofie de jogo bonito brazilian admirat pe întreg continentul, la un club la care controla și cel din urmă detaliu, după modelul Alex Ferguson, a crezut că la Zenit va avea succes rapid. Că milioanele de la Gazprom îl vor ajuta să ardă etapele din Ucraina. Însă avea nevoie de prea mulți bani. Pentru că, la noua adresă, doar cu o bombă ar fi putut schimba ceva. Să dispară toți din lot și să aducă alții.

La Zenit, înaintea lui Lucescu, Hulk era inima. Stilul, jocul, strategia erau conturate cu el în centru, pulsând pentru viață. Cum a semnat antrenorul, vara trecută, brazilianul a fost vândut. Fără inimă, Zenit era moartă. În iarbă, nu mai exista.

Luce a încercat să o resusciteze. Dar, în ideea lui, fiecare trebuia să alerge. Să lupte. Să joace. Nimeni nu mai putea aștepta să fie salvat. Fiecare era salvatorul. Fiecare devenise salvatorul celuilalt. Și al echipei.
Ceea ce Dziuba, Kokorin și ceilalți au refuzat. Era dificil să tragă de ei la antrenamente și să muncească pentru alții pe teren, la meciuri. Era mult mai ușor să mimeze fotbalul. Știau că, oricum, la sfârșit, unicul vinovat va fi antrenorul. Nu ei vor fi dați afară, întotdeauna plătește cel de pe bancă. Mourinho și Ranieri nu au supraviețuit. Au fost devorați de propriii jucători la Chelsea și Leicester.

Lucescu a deranjat starurile lui Zenit. Dacă ele nu-l vor, nu are nicio șansă. E condamnat.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Carol K (2 comentarii)  •  15 martie 2017, 10:45

Pana si aici a gasit de cuviinta sa declare ca au fost luati in colimator in momentul in care au deranjat apropiindu-se de primul loc.E caz clinic.

george (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 11:24

Spui banalitati Theo. Da, Lucescu, ca oricare antrenor, depinde de jucatori, aia joaca pana la urma, dar asta e regula jocului, nu trebuie folosita ca un alibi pentru esecul de la Zenit. Probabil e mai complex de atat, a avut si la Shatktar o situatie asemanatoare, in toamna sezonului in care a castigat Cupa UEFA, dar acolo a venit patronul si le-a subliniat la jucatori ca Lucescu ramane, poate pleaca ei. Uite ca la Zenit se pare ca nu are atata sprijin, dar sa nu-l plangem, 90% din antrenori sunt cam in situatia lui. Plus ca e penibil cu criticatul arbitrajului, normal ca-l iau aia peste picior.

blessy (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 12:42

E evident pentru toti. Luce s-a dus la rusi sa poata scoate banii adunati in zona rusofona a Ucrainei. Nu de dragul rusilor.

Razvan (2 comentarii)  •  15 martie 2017, 13:29

Lucescu nu a dat niciodata rezultate in campionate puternice, unde exista o concurenta adevarata, nu una intre doua echipe/tabere. Problema sa e ca nu poate trece de "mentalitatea si obiceiurile romanesti" si de asta se adapteaza in campionate "gri", unde se pot stabili "prietenii", gen Ucraina, Turcia, Romania...restul putin si deloc (vezi Italia si Rusia). Despre paranoia lui extrema (toata lumea e impotriva lui, cel care a descoperit toti fotbalistii de pe planeta)...ce ar mai fi de spus? Ne-am obisnuit!

Donald (2 comentarii)  •  15 martie 2017, 13:39

ati inceput, nimeni si nimic nu va opreste sa va aparati idolul, oricate bube ar avea. toata lumea e de vina, intreaga planeta e complice, atunci cand luce e pus la locul lui. asa ati facut intotdeauna si asa faceti si acum.

Dolgoruki (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 14:44

Un antrenor nul.Rusii au regresat enorm daca de la villas boas si spaletti au ajuns la *** acesta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dodo (12 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:12

Dorule, ca sa fii ziarist trebuie sa ai licenta in jurnalism. Ca sa stii fotbal e ceva mai greu; Luce de Tirana este prieten cu antifotbalul - de-a latu si inapoi, este furat de arbitrii si urmarit de ghinion si tramvai. Cu rusii nu merge precum cu Mironiuca, Chirila, Ioanitoaia, Graur, Gradinescu si multi alti experti.

Cris (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:32

Acelasi tip de articole le citeam cand era dat afara de la Inter, "vezi dom'ne, vedetele l-au curatat pe Lucescu", alt tip de discurs nu aveti ? Apropo de perioada Sahtior, in afara de Cupa UEFA (castigata cu mult cantec, in Ucraina s-a vorbit mult despre implicarea patronului Ahmetov pe la UEFA in editia de atunci), rezultate spectaculoase nu a avut. Doar o singura data a ajuns in sferturile Ligii Campionilor aste desi avea un buget comparabil cu cel al Borussiei Dortmund sau Porto, echipe care au ajuns in finala sau au castigat trofeul cum a fost cazul lusitanilor. Singurul lucru de remarcat a fost descoperirea unor jucatori brazilieni, cumparati si astia pe bani frumosi, si vanzarea lor pe bani multi la echipe de top.

17 Nenthori (12 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:27

Luce are si realizari: 3 ghete de aur, o calificare a Irlandei de Nord la mondiale, o calificare a Tiranei, retrogradarea lui Poli Timisoara, promovarea impartialilor arbitrii: Velea din Craiova, Macavei din Deva s.a.

Flaviu (29 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:27

Probabil ca atunci când a acceptat proiectul de la Sankt Petrrsburg, Lucescu a cunoscut situația de acolo si a discutat cu conducerea despre un proiect .. Totuși ceea ce sugerează articolul , o ruptura antrenor -jucatori m-i se pare plauzibil, analizand mai ales ultimele jocuri ( si binenteles , rezultate) .. Mi-e greu sa cred insa că, la experiența lui, Lucescu nu a putut lua in calcul aceste aspecte.. Oricum situația de la Zenit e de urmărit , mai ales atitudinea conducerii , pt ca eu cred ca antrenorul a fost adus pt a crea o echipa , lucru care nu se poate face peste noapte.. Si fara ,, convulsii" la nivelul lotului ..

Jean-Paul (28 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:30

De ce scrieti atat de rar? Nu cred ca ar fi din cauza lipsei subiectelor interesante. Poate sunteti prea ocupat cu alte probleme. Oricum, eu v-am simtit lipsa.... Si, acum, sa trecem la subiect. Cand a venit Lucescu, in ce situatie era Zenit? In ultimii 10 ani(includ aici si editia in curs), Zenit a castigat 4 titluri, TSKA a luat 3 iar Rubin Kazan, 2, dar de notat ca in ultimii 5 ani, Zenit a luat doar un titlu, in editia 2014/2015, in rest 3 titluri pentru TSKA, iar editia actuala s-ar parea sa fie castigata de Spartak. Si a avut nu doar jucatori de top ci si antrenori cu CV impresionant: Advocaat, Spaletti, Vilas-Boas. Ce vrea sa spuna asta? Ca Zenit era in pierdere de viteza, de incredere si mai ales, de resurse, pentru mentinerea si/sau aducrea unor jucatori de top. Ce a facut marele Spaletti? Nu doar ca in 5 ani a luat doar 2 titluri, o cupa si o supercupa a Rusiei, dar pe plan international n-a castigat nimic. Nici Vilas- Boas, cu toate achizitiile de jucatori din vest(Hulk, Witsel, Javi Garcia,Mauricio), plus readucerea unui Zhirkov sau Dzyuba de la cluburi din Rusia, nu a castigat decat un titlu in perioada 2014-2016? O dovada a pierderii increderii este chiar angajarea lui Lucescu, care nu doar ca era printre cei mai in varsta antrenori din Europa, dar nici nu se putea lauda cu performante europene deosebite.... Angajarea lui Lucescu s-a dorit a fi un compromis: salariu mai mic, in comparatie cu Spaletti sau Vilas- Boas.....mi mullt, un fel de "sa vedem ce va iesi" . Dupa ce i-ai pierdut pe Hulk si Witsel ce pretentii mai ai sa faci performante, cu o echipa care si-a pierdut inima si creierul?

onlinegsp (89 comentarii)  •  16 martie 2017, 14:41

Ca de obicei, Jean-Paul face o analiza corecta. Iti multumesc pentru mesaj

comentario23 (4 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:32

Si iata unul din dezavantajele "nationalismului"-anihilieaza luciditatea lasand loc LUCEditatii... Tot respectul pentru antrenorul Mircea Lucescu, dar faptul ca uneori vestiarul poate boicota antrenorul este binecunoscut si este de datoria celui din urma sa ii faca pe fotbalisti sa lucreze la capacitate maxima. Daca echipa nu joaca, nu putem afirma ca vina ii apartine in totalitate, dar nicidecum sa il absolvim de orice raspundere... un articol pueril

ovidiu_3003 (48 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:40

Lucescu nu i bun de nimic ...chiar daca aducea jucatori noi pe un miliard de euro ...tot n ar fi castigat campionatul ...

Liviu (4 comentarii)  •  15 martie 2017, 20:01

Pai deh, nu mai e cald si bine ca la Sahtior. E un campionat in care exista concurenta serioasa si pe langa asta rusii nu prea au chef sa asiste la lamentarile permanente ale lui Lucescu la adresa arbitrilor. Cand era la Hunedoara il fura Oradea, cand era la Dinamo sau la Rapid il fura Steaua, cand era in Italia la Inter il furau Milan si Juventus, cand era la Galata si la Besiktas il fura Fener, cand pierdea uneori titlul in Ucraina se intampla deoarece Kievul era pe mana cu federatia si tot asa.... acum il fura special pe el toata Moscova. Asta e Lucescu, pt. el era bine la un loc caldut, de gen Olimpiakos in Grecia. Iar voi, ziaristii acestei generatii incercati sa-i gasiti tot felul de scuze puerile, pe care le-ar puea folosi orice antrenor cand este demis. Deh, in vreme ce Piturca sau altii va fugareau si va injurau prin tara, Luce va chema la inceputul anilor 90 in Italia cand erati veniti de pe bancile scolilor, va primea la antrenamente acolo si va mai facea si cadouri cu lucruri care erau atunci mai greu de gasit la noi. Nu e mirare ca toata presa acestei generatii l-a tinut ani de zile in brate... a stiut el ce a stiut cand a investit in presa...

Cosmin (1 comentarii)  •  16 martie 2017, 5:00

Articolul este ca o compunere de clasa a cincea. Subtire si plin de adjective. E orice numai ziarism sportiv nu. Marele Luce e condamnat saracul. Comparatiile cu Ferguson sunt deplasate si lipsite de sens. Lucescu nu a inventat nimic in antrenorat, e serios superevaluat si lipsit de modestie. El le stie pe toate, a vazit multe, i-a descoperit pe toti marii fotbalisti ai planetei. Traieste ca intr-o bula. Poate va face treaba mare in China!|

Marcello (4 comentarii)  •  16 martie 2017, 5:23

Rusii se asteapta ca Mircea Lucescu sa intre pe teren si eventual sa joace in locul fotbalistilor pe care i-au vindut?!?... Rusii au crezut probabil ca daca-l aduc pe M. Lucescu, succesul e GARANTAT... chiar daca-ti vinzi cei mai importanti fotbalisti si NU aduci nimic in schimb... OK, sa-l dea afara pe M. Lucescu si sa-l aduca pe Guardiola... Apropos... In ciuda transferurilor si a milioanelor cheltuite pe fotbalisti noi, Marele Guardiola are probleme la Man. City ca niciodata in cariera lui de antrenor...

Sile (2 comentarii)  •  16 martie 2017, 9:04

Asta e il ***.. Aici se vede valoarea lui. Bineînțeles, arbitrii "e de vină".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (4 comentarii)  •  16 martie 2017, 9:05

@dodo, corect!!!

vasco (4 comentarii)  •  16 martie 2017, 9:08

@Liviu, perfect!Cand il batea Mateianu pe unde il prindea...scria in "Sportul"articole in care ii invata pe altii cum poate fi invinsa FC BaiaMare...Antrenor mediocru..dar smecher,inteligent,s-a umplut de bani.

Comentează