Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

A fost odată „micul Maradona” al lui Zlatan

Ieri, grăbindu-mă spre redacție, mă strecor prin furnicarul strâns la Romană, în zona coloanelor, în jurul cadourilor de 1 Martie.

Permalink to A fost odată „micul Maradona” al lui Zlatan
miercuri, 1 martie 2017, 10:38

Prind din fugă o figură cunoscută și mă opresc. E Nicolae Mitea. Ochii lui albaștri nu mai sclipesc. Sunt triști. Pentru el, fotbalul s-a oprit mult prea devreme. S-a retras când avea doar 28 de ani. Au mai trecut trei ani de atunci.

În octombrie 2003, eram la Amsterdam pentru un reportaj cu extrema blondă care cucerise Ajaxul cu viteza lui electrică. Și cu fentele în plin sprint imposibil de detectat. La sfârșitul acelui sezon, 2003-2004, a fost ales talentul anului la clubul „lăncierilor”. Era campion al Olandei, titular într-o echipă de vis antrenată de Ronald Koeman, coleg cu Ibrahimovici, Van der Vaart, Sneijder și Lobonț, printre mulți alții. Marcase golul victoriei la un 2-1 cu PSV pe ArenA și 50.000 de fani alb-roșii i-au scandat numele într-un standing ovation prelungit. Era tratat ca un prinț. Avea 19 ani și lumea era la picioarele lui.

La sfârșitul unui antrenament, Zlatan l-a luat în brațe și mi-a spus: „Îl iubesc pe Nicky. E fratele meu mai mic și protejatul meu, aici, la Ajax. Aveți grijă de el, e fotbalist! Un mic Maradona”.

A ars ca o torță încă un an. Fără Ibra, transferat la Juventus, „Nicky” a jucat 6 meciuri din 6 în grupele Ligii, de patru ori în primul „11”, l-a păcălit pe Nedved cu trucurile sale și i-a înscris lui Oliver Kahn, uriașul portar al lui Bayern.

După, lovitura! Brusc, izbit de un tren de neșansă. În iulie 2005, genunchiul drept i s-a făcut praf la un amical cu Boca Juniors: ruptură de ligamente încrucișate și leziune la ligamentul medial. A fost operat, a stat nouă luni. Apoi, niciodată n-a mai fost acel Mitea. Campionul.

Mereu accidentat, nemulțumit, cu o viață mult prea agitată pentru marea performanță, „micul Maradona” al lui Ibra a dispărut. Și azi, la 31 de ani, e trist. Fotbalul a rămas în urmă. În umbră.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ionel (1 comentarii)  •  1 martie 2017, 13:41

da' macar a fost un an micul maradona. eu n-am fost nici macar o secunda. am avut si inca mai avem cea mai principala galerie ohei ohu

alex (1 comentarii)  •  1 martie 2017, 16:17

Iti insir zeci de jucatori care au strans din dinti si au revenit. Poate nu la fel de puternici dar macar la 80%. Pe Mitea nu neaparat accidentarea aia l-a distrus, ci viata privata, de care si-a batut joc cu nonsalanta cu diverse "dive". I s-a atras atentia, au incercat sa-l ajute dar el o tinea una si buna. Cand s-au dus si ultimii bani l-au parasit si "doamnele" alea. Asa ca sa nu-i plangem de mila ca a refuzat sa vada realitatea din fata sa, atatia ani.

clau (1 comentarii)  •  1 martie 2017, 16:42

da. chiar i-a marcat lui Oliver Khan. Nu trebuie sa uitam asta. Totusi... poate fi exemplu negativ pentru alti tineri sportivi romani.

Marcello (9 comentarii)  •  2 martie 2017, 9:06

Da... A fost MAGNIFIC !!!... Zlatan l-a numit "micul Maradona" dar din punctul meu de vedere, Sprintul Exploziv, Driblingul Fulgerator din Mare Viteza si Rautatea (Pozitiva) in joc il faceau sa se apropie mai mult de Marele Johan Croyf... Prin tot ce facea pe teren, daca nu stiai cine e, jurai ca nu e roman... MULT peste ce a fost vreodata Hagi la virsta lui... Inca 2, 3 ani pe aceeasi linie ascendenta si ar fi avut Europa la picioare... In mod cert am fi avut si noi un cistigator al Balonului de Aur... nu numai Bulgarii cu Stoicicov... Mare Pacat, ce nesansa... Dar asa se-ntimpla cind ZEUL FOTBALULUI iti intoarce spatele... se alege praful...

Marcello (9 comentarii)  •  2 martie 2017, 9:12

NU... Nu-i pling de mila lui Mitea... Paradoxal, pling de mila noastra a romanilor care cine stie cind vom mai avea sansa de a vedea un asemenea talent... In tot cazul, NIMENI nu merita sa "cada" atit de subit in 'abis'...

Vlad (2 comentarii)  •  2 martie 2017, 12:04

Nu accidentarea l-a terminat ci mentalul. Fotbalistii romani nu trec niciodata peste accidentari de tipul asta: rupturi la ligamente incrucisate. De ce?? pentru ca ai nevoie de foarte multa disciplina in perioada de recuperare, sa nu lancezesti, sa faci exercitii specifice, foarte dificile, intr-un cuvant: profesionalism. Asta nu exista in fotbalul romanesc, asa ca toti se rateaza ulterior.

ottonelu (8 comentarii)  •  2 martie 2017, 12:27

Asta se întâmplă când iubești mai mult *** decât fotbalul... Păcat de Mitea, putea ajunge sus de tot.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  5 martie 2017, 20:27

Mitea ...un talent mai mare decat I.Hagi ...care n o sa ajunga niciodata fotbalist ...

Comentează