Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Omul pierdut în spațiu, erou pentru ”națională”

Am crezut, am sperat că vom scăpa de Cristi Tănase. Dar, nu! Nici acum! Nici cînd e la capătul lumii nu renunțăm la el.

Permalink to Omul pierdut în spațiu, erou pentru ”națională”
marți, 25 august 2015, 11:36

Unii sînt convinși că acesta e jucătorul fără de care „naționala” nu poate să înceapă niciodată! Da, tocmai Dodel, antifotbalistul total, e eroul nostru! Iar la Budapesta, pe 4 septembrie, în cea mai importantă partidă a campaniei pentru Euro, unde visăm să ne calificăm după opt ani, îl vom revedea. Va fi în lot și, posibil, spun gurile rele, și printre titulari.

De ce? Fără explicații! Mijlocașul stelist, transferat la 28 de ani în îndepărtata Chină, la Tianjin Teda, nu are nici un argument de partea lui.

În primul rînd, jocul. Aici este foarte clar. Nu e în formă. Și imaginați-vă cum arată Tănase cînd nu e în formă!

Olandezul Arie Haan, antrenor la Teda, pare deja disperat. În 7 meciuri, fostul stelist nu și-a ajutat echipa la nici un gol, nici nu a înscris, nici nu a pasat decisiv. Mai nou, nu mai e în formula de start. În penultima etapă, a prins în iarbă 8 minute. În week-end-ul trecut, doar 3. E ultima rezervă folosită la ruina Teda, locul 14 din 16 în China.

Apoi, dacă tot trece printr-un moment paralel cu fotbalul, de ce să-l aduci tocmai de la Tianjin? Sînt 7.179 de kilometri distanță și 5 ore diferență de București. Călătorește o zi cu avionul, avînd minimum două escale, ca să ajungă acasă. O să aibă nevoie de o lună ca să-și revină din diferența de fus orar. O să-l dăm peste cap și mai rău pentru clubul chinez. Teda chiar nu va mai putea aștepta ceva de la el.

Și mai e un amănunt. Poate cel mai neînsemnat sau cel mai important, depinde din ce unghi privim. „Eroul nostru” e un om neinformat. Pe 12 august, la Tianjin, în orașul său, o deflagrație ce a semănat cu o explozie nucleară, într-un parc industrial unde erau depozitate zeci de containere cu materiale inflamabile, a lăsat în urmă 123 de morți şi 800 de răniți. Un accident teribil de care s-a aflat pe întreg globul, toate marile televiziuni de știri transmițînd live zile în șir. Iar Dodel habar n-avea că  orașul se zguduise ca la un cutremur. Ce a răspuns el cînd a fost întrebat pe SMS de tragedia de la Tianjin? „Nu ne-a zis nimeni nimic”. O replică perfectă pentru a-l caracteriza. Un băiat pierdut printre mingi și cuvinte! Aterizat din greșeală într-o lume stranie, care nu e a lui.

Dacă în viață nu știi ce se întîmplă în jurul tău, așa ești și pe teren. Neinformat, nu pricepi nimic din joc. Ești mereu în contratimp cu toți ceilalți. Exact cum e Tănase. Atenție, emergency ball!

Comentarii (31)Adaugă comentariu

biancorossi (4 comentarii)  •  25 august 2015, 12:06

tocmai explodase o bomba atomica… nu ne-a spus nimeni nimic.. am aflat in Rai… Rai Due, cred…)

Blaustein (1 comentarii)  •  25 august 2015, 12:27

Esti cam dur in exprimare. E ca si cum as spune eu ca esti doar o tentativa de jurnalist si ca scrii numai bazaconii. Nu am auzit de tine si nici nu am vazut vreun articol de al tau pe undeva. Cred ca esti cel mai necunoscut jurnalist din toata echipa GSPului.

FYRY (3 comentarii)  •  25 august 2015, 13:18

blaustein ….gisu cu ta ma

Cosmin (1 comentarii)  •  25 august 2015, 13:19

Felicitari pentru articol.

Extrem de bine puctat si argumentat, nu sunt doar cuvinte aruncate aiurea la adresa lui Tanase! Ne-am saturat si noi pana peste cap sa ne fie bagat pe gat la meciurile nationalei. Tanase in sus, Tanase in jos!

Bravo Theodor!

Adrian (1 comentarii)  •  25 august 2015, 13:23

Nu vad de ce am renunta la el, este cel mai bun jucator pe care-l avem pe postul lui.

Gogea Mitu (1 comentarii)  •  25 august 2015, 13:58

Stie Iordanescu cum sta Tanase cu parametrii?.Fereasca Dumnezeu sa-l convoace pe Dodel si nu pe Budescu si sa pierdem meciul de la Budapesta si de ce nu calificarea!

StatisticiFotbalRo (3 comentarii)  •  25 august 2015, 14:17

Nu ca nu as fi de acord cu tine… Nu spun asta. Dimpotriva, cred ca ai dreptate 100%. DAR… si, se stie, cand spui „dar”, anulezi tot ce ai spus anterior… E prea personal articolul. Stai, nu te incrunta… e de bine… din nou, DAR, daca ai scrie asa si despre alte personaje, aproape ca te-as recomanda pentru „Ioan Chirila”, dar, vezi tu, nu aveti curajul. Tu si altii pe aici… Asa as vrea sa citesc depre Becali, despre FRF, despre Boroi… Adica, fii Theodor Intregul, nu doar pe Jumatate… Iarta-mi gluma, dar nu ma puteam abtine!

onlinegsp (90 comentarii)  •  25 august 2015, 14:20

Am mai scris si despre Becali, si despre FRF, cred ca sint destul de Intreg. Buna gluma, dar nu e noua 🙂

constantin marius (1 comentarii)  •  25 august 2015, 14:37

Felicitari pentru articol!! Sa speram ca il va citi si Dl Iordanescu si se va gandi inainte sa il bae in teren!!

StatisticiFotbalRo (3 comentarii)  •  25 august 2015, 14:44

Stiu, chiar tu o faci in prezentarea de pe blog in jocul jumatatilor! 😉

onlinegsp (90 comentarii)  •  25 august 2015, 14:47

Sincer, nu am facut eu acea prezentare 🙂

StatisticiFotbalRo (3 comentarii)  •  25 august 2015, 15:05

:)) Corect! Ar fi fost urat sa vorbesti la persoana a III-a despre tine insuti.

Calin (1 comentarii)  •  25 august 2015, 16:00

genial: „nu ne-a zis nimeni nimic” :)))))

simplu suporter (1 comentarii)  •  25 august 2015, 17:06

Theo, e cam relativa discutia. Tanase e mai aerian el, si probabil se intoarce din China in iarna ca e vai de capul lui. Probabil limba ioc, cine stie ce si cum mananca, colegi romani nu stiu sa aiba, viata e f grea in Asia, adaptarea e mult mai grea decat in Europa sau Rusia. DAR, la nationala are colegi cu care se stie, vorbeste limba lui, intelege ce ii zice antrenorul si respecta tactic. Uita-te cum e Steaua pe stanga cu Chipciu si cum era cu Tanase. Cred ca diferenta e in fav lui Tanase, desi Chipciu parea mai fotbalist ca Dodel. O echipa te poate schimba instant. Poti fi alt om. in ambele sensuri

onlinegsp (90 comentarii)  •  25 august 2015, 17:09

Pentru ”simplu suporter” – Foarte frumoasa pledoria pentru Tanase, dar mie asa mi s-a parut intotdeauna ca jucator, ca om. Din pacate, calitati are, putea fi un jucator bun

vagrant (1 comentarii)  •  25 august 2015, 18:58

Sunt de acord cu fiecare cuvand din articol. Felicitari!

Dan (1 comentarii)  •  25 august 2015, 19:48

vai ce articol …la misto nu ne intrece nimeni..uite-te un pic la Steaua si vezi ce insemna Tanase…fotbalist f bun are si el nevoie de timp sa se adapteze..

onlinegsp (90 comentarii)  •  25 august 2015, 20:37

george, nu e luat nimeni ”la misto”. din pacate, asta e adevarul

comentario23 (4 comentarii)  •  25 august 2015, 21:38

In general, mi-am mentinut in timp parerea despre Tanase. Poate a mai pierit din entuziasm, dar asta demult, undeva dupa golul superb marcat pentru nationala. Il vedeam pe teren la F.C. Arges si, fara sa glumesc, era mintea limpede de la centrul terenului. Nu mai stiu exact in ce pozitie era folosit, dar imi amintesc clar cum deseori se tragea in centru si, nu de putine dati, reusea sa ofere pase senzationale de cel putin jumatate de teren pentru colegii din atac. A ajuns la Steaua, stim cu totii ce a urmat. Fiecare interpreteaza, bineinteles, dupa bunu-i plac evolutia lui „Dodel”. Mie unul, mi-a placut. Oferea o oarecare siguranta atunci cand atingea balonul. Avea tehnica, la preluare si in momentul lovirii mingii. Grabea prea mult unele suturi totusi. Avea un dribling destul de slab, dar rezonabil pentru nivelul la care evolua. Plus ca de cele mai multe ori ii iesea(aici imi amintea mereu de Florentin Dumitru si unicul sau dribling). Nu avea viteza, dar muncea foarte mult si asta se vedea pe teren. Marturie stau o gramada de meciuri in care sunt convins ca Tanase a recuperat cel putin cat au facut-o mijlocasii defensivi. Mai mult, foarte rar vedeai o faza in care Tanase sa fie surprins in atac, uitand de atributiile defensive. Avea o disciplina de fier din punct de vedere tactic. Nicidecum nu scriu asta pretinzand ca am dreptate si cei care-l contesta sunt in afara ratiunii, este doar o alta parere:)

azimut (1 comentarii)  •  25 august 2015, 22:56

no coment. e ok daca ramane prin Asia . definitiv.

Freddy RE (3 comentarii)  •  25 august 2015, 23:43

Bravo… Da in Dodel… de-acum esti jurnalist, nu tentativa.
Am si eu o intrebare:
Care este parerea ta, daca in locul lui Dodel era Dumitrache sau Dobrin?
Ce zicea la SMS?

Șerban (4 comentarii)  •  26 august 2015, 0:00

Articolul este împotriva lui Tănase sau a lui Iordănescu?
La Steaua Tănase ajuta mult în apărare, iar în atac era printre cei mai faultați – cinstit ar fi să prezentați statisticile din arhivă, măcar din ultimul campionat. Tănase a fost lăudat de un antrenor al unei echipe străine – vedeți arhiva și scrieți să vadă și falșii suporteri. Cred că și în acest mod se poate asigura un rating decent.

19 (1 comentarii)  •  26 august 2015, 1:14

Cel mai injust lucru la convocarea lui Tanase este neconvocarea lui Bicfalvi. Omul a fost golgheter in Ucraina in sezonul trecut. In regula, a ajuns in China, greu de urmarit, etc. Dar din moment ce Tanase poate fi adus tocmai de acolo, chiar mi se pare nedrept.

motanul incaltat (39 comentarii)  •  26 august 2015, 2:47

O mica observatie….. Da omul e pierdut in spatiu si traieste intr-o dimensiune paralela, dar el se poate intelege perfect cu aceei oameni, la fel ca el pierduti in spatiu si care n-au nici o legatura cu realitatea de pe Terra-in cazul nostru generalul de tinichea, seful sau……De asta o sa fie titular. 99,99% din oameni nu vor intelege asta niciodata. Mai ales antrenorul sau din China. Dar pt,. Iordanescu , va fi o piesa de baza. La fel ca Rat, Torje sau Bogdan Stancu……Daca iti amintesti serialul DOSARELE X———-ADEVARUL E DINCOLO DE NOI…..

Laur (2 comentarii)  •  26 august 2015, 8:35

Pana una alta, Iordanescu a relansat fotbalul spectacol la nationala Romaniei.
Mai are si rezultate buna.
Nu inteleg de ce va bagati in seama aiurea, ca nu v-a cerut nimeni parerea despre lot.

Voi sunteti aia antijoc, care asteapta sa vina din nou Piturca ca sa va scoata din cap spectacolul.

Claudiu (1 comentarii)  •  26 august 2015, 9:00

Stimate Blaustein, ceva la subiect? Frustrarea nu te ajuta la nimic…nici pe tine si nici pe jurnalist, care a scris, de altfel, un articol corect. Asta este adevarul: vom juca cel mai probabil cu extraterestrul Dodel in timp de Budescu va sta acasa ca sa isi faca parametrii…gandire de cazarma, tipica omului cu cascheta :((

Sorin (3 comentarii)  •  26 august 2015, 10:19

Foarte adevarat. Nu mai scapam niciodata de acest sportiv pierdut….

Golombioschi Ilie (2 comentarii)  •  28 august 2015, 11:45

Domnule Teodor Jumatate, dumneata si colegii, faceti o campanie activa, pentru ca la echipa nationala sa fie implementat principiul strict, – jucatori doar din competitiile interne, sub 28 ani, la inceputul campaniilor de calificare. E un principiu simplu de aplicat care din start ar dezamorsa multe din problemele si dilemele filozofice ce macina inutil lumea fotbalului de la noi si ar pune o baza sanatoasa si trainica echipei nationale, plus ar stimula consistent elementul autohton si interesul pentru competitiile interne, cu premiu, prezenta in nationala.

der_grosse (1 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 15:31

nu era mai nimerit titlul „Omul pierdut” , iar apoi articolul vid? 😀

Florin (1 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 18:27

Bine punctat Theodor. De cand a aparut in fotbal nu mi-a atras atentia cu nimic Dodel asta. Cand i-auzi pe uni ca era jucatorul de baza al stelei , arges( mintea limpede din echipa ) te doare capul. Indolenta e numele real al lui Dodel. Toti au mintea putin limpede care incep fotbalul in afara Bucurestiului. Eee , treaba se schimba cand ajung aici …minte devine tulbure si incepe caderea ( nu ca ar fi urcat cine stie unde) iar apoi ne alegem numai cu ” fost viitor Hagi sau mai stiu eu cine( nici nu merita sa enumar vreun „talent ” din asta.

kkciosuldelahamangia (3 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 20:55

da’ eterna razvarza marica, daca nu era accidentat precis era chemat, ba si titular ca de obicei, si asta cu toate ca nu mai este titular de vreo doua cincinale pe la nici o echipa, doar o eterna rezerva.

Comentează