Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

ȘahtiOr, Capela sa Sixtină

Cînd a apărut Mircea Lucescu la Șahtior, într-o zi de mai 2004, nu exista decît o echipă în Ucraina.

Permalink to ȘahtiOr, Capela sa Sixtină
miercuri, 29 iulie 2015, 10:02

Kievul cucerise 11 titluri în 12 sezoane, iar frații președinți Surkis, Igor și Grigori, unul la club, altul la federație, luaseră țara și o dăruiseră lui Dinamo. Cum să-și facă griji liderii albilor că vine un antrenor român la Șahtior? Ahmetov mai încercase înainte și cu italianul Scala, și cu neamțul Schuster, nu se schimbase nimic. Sceptrul rămînea la urmașii lui Lobanovski. Ce șanse să aibă românul împotriva unei Ucraine care lupta în fotbal pentru Kiev?

Nimeni nu bănuia ce avea să se întîmple. Ce nu știau cei doi Surkis era că, pentru român, Șahtior era clubul vieții. ȘahtiOr. Pasiunea lui, Capela sa Sixtină, marea lucrare a carierei pe care avea s-o picteze ca un Michelangelo, zi și noapte, clipă de clipă, inteligența, talentul și entuziasmul generînd o forță impresionantă. A creat Joga Bonito brazilian la Donețk și a luminat Ucraina. Lăsînd umbra Kievului.
Cînd s-au trezit frații Surkis, era prea tîrziu. N-au mai regăsit niciodată puterea. Disperați, au luat măsuri dramatice, au dat afară antrenor după antrenor, doar să-l oprească pe Lucescu. 13 oameni a avut Dinamo pe bancă în acești 11 ani, inclusiv pe Demianenko, Mihailicenko și Blohin, spuma fotbalului ucrainean, și pe rușii Semin și Gazaev, foarte buni și ei. Pe toți i-a înfruntat singur. Cu stilul său expansiv și cuceritor, cu jocul mereu deschis, spectaculos, de atac, a învins cu Selecao de Donețk.

Învinge și acum, la 70 de ani, și nu se poate opri în această căutare perpetuă a perfecțiunii și frumosului în fotbal. Nu a descoperit întotdeauna cheia magică, dar nu a încetat niciodată să o caute.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

GOGOBERIDZE (3 comentarii)  •  29 iulie 2015, 10:13

Ati inebunit cu totii,parca numai Lucescu exista in lumea asta.Sa va fie rusine!

Obiectiv (18 comentarii)  •  3 august 2015, 8:51

In afara de trofeele cucerite, Lucescu a vandut foarte bine brazilieni de mana a doua, mai ales cu profil defensiv. Nici ultimii jucatori exportat, Douglas Costa si L. Adriano, nu-si merita banii, desi au profil ofensiv! O.

il luce sa ne apuce (1 comentarii)  •  5 august 2015, 16:06

elogii gratuite, aproape imorale, bazate pe diminuarea meritelor lui Dinamo Kiev. ce lipsă de scrupule

Obiectiv (18 comentarii)  •  24 august 2015, 13:59

@ il luce…
Si meritele manageriale/financiare ale lui Lucescu sunt gatuite, imorale?

Comentează