Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Un sîrb. Noua „bovină nedumerită”

M-am săturat de "bovinele nedumerite".

Permalink to Un sîrb. Noua „bovină nedumerită”
miercuri, 15 aprilie 2015, 4:26

De la Byron Moreno, ecuadorianul grăsuţ cu ochi plîngăcioşi şi inexpresivi, care părea că nu înţelege nimic şi, rîzînd tîmp, rădea Italia de la Mondialul asiatic, am văzut mulţi arbitri proşti paraşutaţi în elita fotbalului.

Ultimul e Milorad Mazici, 42 de ani, ecuson FIFA din 2009. „Ce caută un sîrb să arbitreze în «sferturile» Ligii Campionilor?”, întreabă Mario Suarez.

Dar spaniolul lui Atletico n-are nici o problemă cu sîrbii, ci cu un „central” sedat, complet depăşit de evenimente, care nu reacţionează la sînge, la pumni, la coate şi îi lasă pe jucători să se muşte şi să se desfigureze de parcă Atletico – Real s-ar fi jucat într-o cuşcă de MMA.

Cu sîngele şiroind pe faţă, Mandzukici aleargă înnebunit, cerînd dreptate după agresiunea lui Sergio Ramos. Adiţionalul din spatele porţii nu-l ajută, îi spune să discute cu Mazici. Şi atacantul lui Atletico se duce la arbitru.

Îi arată rana din frunte, îi face semn clar, „am fost lovit cu cotul în cap”, şi totuşi slavul se uită prin el. Refuză orice îi zice croatul. Dă din mîini, nu, nu şi nu! Nici fault n-a fost, e doar impresia ta, cotul lui Ramos nu te-a atins! Iar sîngele? Ăsta e sînge? Şi îi cere să iasă de pe teren, să i se oprească hemoragia.

„Nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi” e motto-ul lui Mazici. Dar n-a priceput nimic. Nu trebuie să mulţumeşti pe nimeni, făcînd cadouri. Fii corect, atît! Şi nu rata tot ce se întîmplă rău pe gazon!

Marţi, sîrbul a ratat tot. După cotul lui Ramos, a urmat cotul lui Mandzukici la Carvajal. Apoi, Carvajal l-a muşcat de încheietură pe Mandzukici şi i-a trăsnit şi un pumn în plex. Plus alt penalty Atletico, cînd Varane îl ia în braţe pe acelaşi Mandzukici în careul mic.

Cum va reacţiona UEFA? Îl va premia. Nu va lipsi la Euro 2016. Iar FIFA îi va oferi darul despărţirii. Al doilea Mondial, în 2018. La 45 de ani.

PS. Tot marţi, la Juve – Monaco, cehul Kralovec a fost opusul lui Mazici. A dat penalty cînd faultul era la un metru de careu! Culmea arbitrajului.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

EIII2434 (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 17:01

In semi nu poate ajunge oricine!!!trebuie sa ajunga cine trebuie!!!

flo (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 17:04

Nu pot sa cred cat de putin intelegi fotbalul. Am vazut reluarea de 10 ori, Ramos e in aer de 3 secunde, loveste clar mingea cu capul, pun pariu ca nu are nici cea mai mica intentie sa-l loveasca pe manzukic. Da, il atinge pe retardatul de croat, care iese afara si vrea sa se bata cu toata lumea, baga Simeone medicamente in ei pana o iau toti razna (remember Diego Costa). Atletico e una dintre cele mai urate echipe din istorie. Din restul articolului inteleg ca esti anti-Real, si chiar n-am nici o problema cu asta, problema e ca iti influenteaza gandirea in directia gresita

Andrei (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 17:13

Foarte bun articolul si observatiile, as merge intr-atat de departe incat sa spun ca rezultatele de aseara au fost chiar putin viciate de arbitraj, in special la Torino. Oricum, rusinoase arbitrajele la un asemenea nivel. Si nu este pentru prima oara cand se comit asemenea erori, cred ca cel mai controversat meci dpdv al arbitrajului din sezonul acesta de UCL a fost meciul de la Sofia, cand Real a invins cu 2-1 in urma unui penalty simulat in prima parte de Ronaldo si a unui gol marcat de Benzema din fault in atac. Sunt multe decizii eronate luate de catre arbitrii venite in defavoarea anumitor echipe. Chiar si meciul de la Munchen din optimi, cu siguranta nu a fost fault de rosu in primele minute si poate alta ar fi fost desfasurarea partidei. UEFA Champions League este in prezent o competitie in care arbitrajul eronat decide in proportie de 75% echipele castigatoare. Cat despre nivelul jocului din partidele de aseara, a fost mult sub ceea ce ar trebui sa arate asemenea jucatori. Foarte multe greseli copilaresti individuale, neintelegeri intre jucatori si pozitionari gresite, pase direct in aut de poarta ale celor de la Atletico (a avut Arda Turan in prima repriza o pasa cu spitul direct in aut de poarta ce a parut mai degraba a pasa de jucator de la Chiajna decat a pasa de jucator component al campionei Spaniei si vicecampioanei Europei, cu toate ca pe final turcul a avut o incursiune promitatoare). De aici reiese clar ca jucatorii nu au fost indeajuns de pregatiti.

liviu (2 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 17:19

Eu sincer nu am vazut asa o infractiune teribila. Sangele ala poate aparea si la o zgarietura fortuita. Croatul asta facuse deja circ pana la intamplarea asta si a facut prea mult dupa.

napoca (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 17:21

vrei sa spui ca arbitrul bricheta,tudor,avram ,balash etc..toti vanduti FCSB-ului ..si care trantesc meciuri la foc automat..sunt mai breji.?

Ady (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 17:27

Nu ca as fi vreun fan Juve, dar un metru in afara careului? In plus, chiar asa, aia de la Real i-au urcat pe garduri pe ingerasii lui Simeone chiar pe stadionul lor? Incearca totusi sa schimbi ceva, poate un televizor nou, te uiti la alte meciuri. Nu orice tinere in careu e 11m, nu orice cot e involuntar, nu orice sarb are ceva cu croatii.

Radu Dit (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 18:07

Ieri am vazut un spectacol agreabil nefragmentat de arbitru asa cum din pacate se intampla mai mereu prin campionatul nostru. Evident asta vine si cu riscul ca anumite faze rapide sa nu fie judecate milimetric de catre un arbitru care este departe de a fi perfect. Se pune firesc intrebarea ce este mai important, spectacolul agreabil oferit de dinamica unui meci cu faze cursive derulate rapid, sau corectitudinea masurata la milimetru in spatele reluarilor din sapte unghiuri. Cert este ca raman cu gustul amar al unui tip de a face jurnalism, agresiv, cu atacuri grobiene la persoana si etichetarile ce frizeaza lipsa de educatie. Se pare ca toate aceste „instrumente” sunt considerate profesioniste in gazeta Dvs. Mi-as dori sa vad la GSP o calitate jurnalistica macar la jumatatea celei dovedite de arbitrul in cauza. Observati ca nu v-am pus o eticheta, nici nu este nevoie, eticheta v-ati pus-o singur prin acest articol.

FYRY (3 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 18:08

flo …esti mare prost

Gheorghe Cheveresan (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 18:10

Sunteti demn urmas al dlui.Ioanitoaia.Al Procesului care ne-a invatat ca doar arbitrajul conteaza in fotbal.Si asta a oprit evolutia noastra ca si consumatori de fotbal pentru cel putin 20 ani.Arbitrajul este un auxiliar pentru cei pe care ii intereseaza fotbalul.Fotbalul pur..

Mihai (2 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 18:19

Foarte slab articolul. Nu orice lovitura este intentionata, vezi aceiasi discutie referitor la meciul Rapidului unde acel cot a fost pur neintentionat si toata lumea sa inflamat ca trebuie rosu dar vina era doar a jucatorului lovit care alerga uitandu se la minge fara sa sai vada adversarul care deja sarise la cap. Iar in ceea ce priveste Juve, nu era niciodata 1 m acolo. Chiar daca sanctiunea se sanctioneaza acolo unde incepe, adica in afara careului in cazul de fata, e destul de greu sa apreciezi avand in vedere viteza de joc a fazei. PS: UCL inseamna fotbal de calitate. Te inteleg ca esti obisnuit cu Liga1 unde jocul are ritmul unui cardiac hipotensiv.

freshu (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 18:55

de ce te legi asa de arbitru?doar pt.ca e sarb?altii n-au gresit?

alexandru (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 19:55

Parerea mea este sa scrii doar despre atletico – real. La Torino vezi ca era cartonas rosu la carvalho.

Gabriel (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 20:19

Theodor, cred ca nu ai urmarit atent meciul. Arbitrajul a fost bun. A incercat sa nu distruga meciul desi o parte din jucatori parca asta urmareau.

X (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 21:18

Cine citeste articolul asta fara sa vada meciul, chiar crede ca Atletico a fost defavorizata! Sangele lui Mandu ala e impresionant, dar Ramos chiar nu avea cum sa sara cu mainile la spate, sare super firesc si loveste mingea, bezmeticul celalalt habar n-aer unde e mingea, ca toti colegii lui incearca numai sa provoace. Trebuia avertizat pentru circul facut! La Carvahal iarasi, ii baga antebratul in gura efectiv, pumnul in plex e chiar meritat, dar deja Mandu ala trebuia eliminat. Atletico provoaca neregulamentar, apoi tot ei sar pe arbitru cand Marcelo aproape ca nici nu faulteaza si pun presiune sa dea galben!… N-a fost cel mai bun arbitraj dar nici pe departe de comparat cu timpul care a ras Italia!

BOG (2 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 22:38

nu te-am auzit comentand ceva despre cotul dat de jucatorul lui ASA lui Oriol …

cfrescu (5 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 22:39

dueluri incredibile pentru amatorii de senzații tari. dacă la faza cu cotul Ramos a planificat lovitura, înseamnă ca e vrăjitor – a sărit astfel încât simultan sa lovească perfect și cu capul și cu cotul, anticipând totodată unde se va afla capul croatului. la duelul ulterior Mario a găsit ce-a cautat, a faultat, a și căzut peste Ramos (probabil fără intenție sau la rândul lui vrăjitor!), și a primit ulterior cursiv și imediat de la Ramos doua lovituri peste fata, și cu stânga și cu dreapta, care nu se pot vedea decât în reluări HD. Concluzie: Mario, ești un maestru al provocărilor, dar cu BruceLee Ramos Copperfield nu te joci…

Z (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 22:56

au disparut comentariile Acum 20 de minute erau critice la adresa autorului

rEflexinho (2 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 23:45

De altfel singurul fault din tot meciul. Atletico Madrid este intruchiparea fair-play-ului. Bun articol. E de premiul Nobel pentru jurnalistica. As fi zis „Pulitzer”, dar nu am vrut sa fiu obscen.

Cristi (1 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 1:10

Comentariu rasist si golanesc. Limbaj de galerie. Unde si-a facut studiile acest „gazetar”?

Luis (1 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 2:39

Mai bine te uitai la meci, decat sa te uiti doar la reluari pe youtube. Un arbitraj corect in mare parte, nu merita sa aiba parte de un asa articol. Noi, romanii, meritam ziaristi ca tine. De ce? Simplu … Ne place barfa, ne place sa facem din tantar armasar, ne plac stirile de 2 lei care au titluri tari. Ce va pasa voua …

Alberto (1 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 5:50

domnule Jumatate, nu considerati ca dumneavoastra ca un jurnalist, ar trebui sa aveti un altfel de discurs? pe langa faptul ca jigniti o tara intreaga prin titlu…

pe langa asta, intr-adevar singurul lucru interesant din meci a fost tensiunea dintre jucatori. altceva n-a prea fost. daca Mandzukic te tine de tricou la nesfarsit, in tensiunea aia poti sa mai si lovesti (fotbalistii n-ar trebui sa aiba acelasi nivel de cultura ca dvs. desi dvs aveti acelasi nivel de cultura ca ei).

si inca ceva, eu nu prea ma pricep la fotbal, dar din ce am vazut Mandzukic nu prea a avut nicio intentie sa loveasca mingea in faza in care Ramos l-a lovit. singurul scop al sau era sa isi loveasca adversarul, ghinionul a facut ca el sa se loveasca de cotul adversarului.

Radu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 8:57

Mai scrie si la ziar de sport….
De meci nu poti scrie nimic ca habar nu ai….nu poti scrie despre cum a reusit iar Atletico un rezultat bun…nu poti scrie despre Cavani si cat de supraevaluat e….nu poti scrie de Messi cat de iesit din forma a fost ieri….

Poti acrie despre arbitraj…si dai vina pe central, de parca tusierii si penibilii aia de pe linia de fund sunt nevinovati. Si oricum ju intereseaza pe nimeni arbitrajul…nu a influentat rezultatul final….si Mandzukic e un jucator f murdar si el…

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 19:37

Domnule Jumate …articolul este modest …eu vreau sa te felicit pentru faptul ca nu cenzurezi comentariile contra dumitale …

Comentează