Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Rămași de căruță!

Reluând subiectul de ieri, trebuie să-i dăm dreptate lui Gică Hagi când reclamă că, de regulă, UEFA e mumă pentru țările din Vest și ciumă pentru cele din restul Europei. Primele sunt favorizate prin aceea că patru echipe […]

Permalink to Rămași de căruță!
miercuri, 14 noiembrie 2018, 4:25

Reluând subiectul de ieri, trebuie să-i dăm dreptate lui Gică Hagi când reclamă că, de regulă, UEFA e mumă pentru țările din Vest și ciumă pentru cele din restul Europei. Primele sunt favorizate prin aceea că patru echipe din Big Four (Anglia, Germania, Italia, Spania) au acces direct în grupele Ligii Campionilor. Implicit, către ele se îndreaptă grosul banilor, sume importante. Ca să prindă grupele UCL, campioanele României și Bulgariei trebuie să treacă de patru adversari!

Dincolo de respectul cuvenit lui Hagi pentru ce a oferit și oferă fotbalului, el are dreptate numai parțial. În sensul în care numărul de formații din cupele continentale și programul acestora (când încep competiția) depind de coeficientul UEFA al fiecărei țări. La acest capitol însă, noi am tot pierdut viteză și poziție. Mai nou, am căzut de pe 17 pe locul 20.

Hagi merită ascultat când cere ca, indiferent de unde provin, echipele să fie puse pe picior de egalitate. Tratate identic. Teoretic, trebuie să fim de acord cu el. Practic însă, lucrurile se încurcă. Din păcate, chiar Hagi trebuie privit ca unul dintre autorii declinului menționat. În ideea în care Viitorul Constanța, gruparea pe care o patronează și o pregătește, a contribuit la scăderea coeficientului UEFA. Evident, ce face Hagi la nivel intern înseamnă imens, jos pălăria! Pentru că e excepțional să furnizezi loturilor reprezentative A și U21, cum s-a întâmplat deunăzi, 18 jucători.

Pe plan internațional însă, Viitorul n-a confirmat. Dovadă linia sa de clasament european: 10 meciuri, două victorii, trei rezultate de egalitate, cinci înfrângeri, golaveraj 7-21. Între eșecuri, două 0-4 (Apoel Nicosia, Salzburg) și chiar un 0-5 (Gent)! Tinerețea trupei dobrogene și lipsa ei de experiență pot fi ușor invocate ca scuze. Dar la Nyon nu interesează scuzele. Acolo se judecă în funcție de coeficienți, nu de impresii sau de păreri.

Mai merită discutat un aspect. Supărat pe UEFA, Hagi speră să găsească asociați în estul continentului, echipe (federații) dornice să organizeze împreună o întrecere regională, independentă de ce tutelează forul condus de slovenul Ceferin. Frumoasă intenție, atât că, dacă nu mimăm sinceritatea, greu de materializat.

Sunt pesimist deoarece constat, scoțând din calcul Liga Campionilor, apanajul bogaților din Big Four, că pe lista celor 48 de echipe din grupele Europa League figurează unele din țări pe care Hagi le socotea posibile aliate. De pildă, două vin din Cipru (AEK Larnaca, Apollon Limassol) și tot atâtea din Ucraina (Dinamo Kiev, Poltava), ba și câte una din Bulgaria (Ludogoreț), Ungaria (Vidi), Belarus (BATE Borisov), Azerbaidjan (Qarabag) și Kazahstan (Astana). Numai noi, vai nouă!, am rămas de căruță într-o competiție la care participă până și campioana Luxemburgului, Dudelange, care a eliminat-o pe cea a României, pe CFR Cluj! Nu cred să mai fie nevoie de vreun comentariu.

Dacă uneori putem să reproșăm UEFA o atitudine inadecvată, că ne tratează ca pe o rudă săracă, mai întâi am avea atâtea să ne reproșăm nouă înșine. N-ar strica să recunoaștem că suntem chiar ruda săracă de care era vorba mai devreme. Ori ceva pe acolo.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Vasglomerulul (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 16:45

De căruţă ar trebui să rămână și *** ... Numai că el și *** sunt mereu pe prima pagină. Acești gropari ai footbalului din ţară ar trebui să fie la cenaclu și să scrie cărţi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (6 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 16:49

Practic Hagi vb despre un lucru: Bogatii au primit de anul asta si mai mult in timp ce saracii primesc din ce in ce mai putin. Articolul nu are rost decat daca e menit sa ii aduca un afront lui Hagi, gen "mai taci ca si tu esti varza cand joci cu aia mari". De ce ai vrea sa faci asta? De ce sa te iei la cearta cu Hagi sau cu oricine cand ai putea sa faci ceva constructiv? Gen sa promovezi o competitie de juniori . Repet, nu isi are rostul articolul asta.

Lestie (78 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:12

Romania nu ar fi ajuns pe locul 20 daca Steaua era lasata in pace. Faptul ca ea a evoluat ani la rand in cupele europene, in grupe si chiar mai incolo, a starnit invidia nevolnicilor. Urmarea? CFR, ea in primul rand, dar si Dinamo, si Astra, si Viitorul, si-au dat mana, impiedicand-o sa se impuna pe plan intern. Asa au ajuns CFR, Unirea Urziceni si Otelul Galati (sa mori de ras, nu alta!) sa joace direct in grupele Ligii Campionilor, iar Steaua sa asiste neputincioasa la festinul celor trei. Fireste, agoniseala a inceput sa fie tot mai mica, unele dintre cehipele care ne-au reprezentat in ultimii ani pe plan european fiind realmente penibile. Este indeosebi cazul Viitorului, care, atunci cand iese afara trezeste mila iubitorilor de fotbal. Tocmai de-aia, Hagi ar trebui sa taca. Sa inteleaga odata ca una e sa fi jucator si alta antrenor. Si sa nu se mai laude atat cu cei pe care i-a lansat in fotbal, pentru ca, cel putin pana acum, nici unul nu a confirmat sperantele puse in el.

Horatiu (3 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:17

Nimic mai adevarat, domnule Ioanitoaia

Misu (234 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:18

Sunteti mai aproape de adevar ca ieri. Hagi e si el de vina ca a scazut dramatic coeficientul nostru de tara. UEFA nu e vreo generoasa insa si noi am dat mult inapoi. Toate echipele au pierdut teren cu Viitorul lui Hagi in frunte.

Vlad Dracul (22 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:29

Eh, n-a fost chiar aşa ciumă pentru Est tot timpul, după ce-a câştigat Platini preşedinţia UEFA pe voturile Estului, a întors favorul, Euro 2012 a fost organizat în Polonia şi Ucraina, Zenit şi Şahtior au fost împinse către câştigarea Cupei UEFA etc. etc. La fel de adevărat e că după ce-a fost scandalul ăla imens de corupţie, conducătorii s-au "tras către casă", preferă gentleman's agreement-urile lor, nu se mai complică cu rude sărace, proaste şi hoaţe.

alex (3 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:34

Ati uitat sa precizati ca acele super echipe din vestul europei investesc sume imense in fotbal: cumpara jucatori care pot face diferenta si antrenori cu experinta si super CV-iuri. In România patroni sunt interesati mai mult sa cumpere ca sa poata vinde usor, nu sa faca performanta.

napoca (21 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:37

Tot timpul se vorbeste de Hagi,Becali =groparii fotbalului romanesc...care isi urmaresc doar interesele in a scoate cat mai multi bani din piatra seaca a fotbalului romanesc Acum ,vezi doamne ,este adus si Ianis Hagi la nationala mare.. Pentru Romania urmeaza ani lungi de mediocritate in fotbal!

geo (199 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 17:39

Sinteti ingaduitor cu Hagi. Stiti si Dv ca nu are dreptate dupa ce a pierdut toate meciurile din cupe dar il menajati pentru numele lui. Puteati sa i-o spuneti de la obraz.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 18:09

...hagi a dat la Nationala 17 petarde 17 *** bune de nimik ,,,al 18 este un super jucator format suta la suta de Universitatea Craiova...a trebuit sa l facem sa uite ce l a invatat hagi ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica (283 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 18:12

Cu regret constat ca reluati o tema adusa in discutie de cei mai inraiti ati-Hagi postaci: rezultatele Viitorului in cupele europene. Nu asta e problema, n-ati inteles ce vrea Hagi! El, cu bugetul la dispozitie, cu juniori si jucatori gen Marius Constantin, Luchin sau Artean (ca altceva nu-si permite sa cumpere) nu poate spera prea mult la rezultate . Campioana Romaniei, presupunand ca este o echipa cu buget, da. Chiar si Hagi, cand a castigat campionatul, daca ar fi jucat direct in grupele CL, poate ar fi imprumutat un 10 milioane de Euro, ar fi luat 3-4 jucatori valorosi, ar fi marit contractele celor cu care castigase campionatul si astora nu le-ar mai fi stat mintea sa plece (vezi situatia lui Benzar, Tucudean, Nedelcu, Coman) si ar fi avut alta fata. Si-ar fi recuperat investitia si poate ar fi facut si performanta. Altfel, va fi greu pentru echipele din Romania sa mai ajunga la masa bogatilor. Si e pacat!

Viorel (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 18:25

Hagi are dreptate . Fotbalul actual a ajun un joc de poker , cel care are mai multe jetoane il poate elimina pe cel mai sarac in jetoane. Cand joci cu o echipa puternica si reusesti sa treci de ea in joc tur-retur vei da tot de o echipa , mai puternica , din acelasi campionat care te va elimina. Daca reusesti sa treci de ambele echipe mai puternice decat tine , va veni cireasa de pe tort, o echipa grea si in acezt fel nu mai ajungi la masa lor , lucru care este dorit de ei , cei din campionatele din vest

Toader (301 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 18:42

Hagi, ca'n'totdeauna, are dreptate; toată lumea, cu mic cu mare, bogați și săraci să pornească cu aceleași șanse. Trebuie revenit la meciuri acasă-deplasare eliminatorii, scoasă porcăria grupelor. Iar asta pt frumusețea fotbalului și-n ciuda banului ce și-a băgat, precum dracu', coada mult prea adînc. Crede oare cineva că cei ce-nvîrt bani în fotbal, spălare de bani ca să-i zicem pe nume, îi doare'n dos de spectatori și de spectacol?

Dinca Vasile (6 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 18:50

Ar trebui sa nu se mai numeasca Liga Campionilor, deoarece nu participa numai campioane!

Ing (47 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:46

@Toader. E ca la ONU, toate statele lumii mari si mici au un vot fiecare dar Consiliul de securitate format din marile puteri hotaraste peste toti. Asa e si la UEFA. Aceiasi amagire de democratie care e facuta numai ca sa transmita impresia de egalitate.

Marcel (190 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 19:52

Din meciuri gen fcsb quarabag sau cfr limassol nu o sa se scoata niciodata bani. Deci trebuie sa joace Real, Barca, Juve, Chelsea, Bayern, psg si alelalte ca sa se faca retete financiare si uefa sa aiba de unde da. Asa ca e normal cine face banul sa fie avantajat. Orice alta politica inseamna populism ieftin. Cam ce incearca sa faca si Hagi. Sunt gata sa pun pariu pe orice ca nu se va duce sa ceara nimic la uefa.

Barbu (100 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 20:41

Fara poza infantului Ianis nici nu se putea...Ca sa fie serviciul redactional complet si rasplatit in consecinta.

Ali Bec (212 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 20:42

Ii multumim tovarasului Ioanitoaia pentru acest rezumat reusit a comentariilor trimise pentru compunerea de ieri (care, ma repet, a fost una bunicica ... in comparatie evident cu plictiselile binestiute)

ovidiu_30003 (283 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 20:47

Ba, ovidiu_3003, ti-am mai spus, stai in banca ta ca ne faci de ras... spui numai prostii... ne rade lumea.

Birlic (19 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 23:15

Tristețe mare, e supărat Gică Hagi, el e supărat pe toată lumea. Maestre reiei un subiect care e clar cât luna de pe cer. Ai bani stai în față dacă nu stai și te văicărești. Decât să ne lamentăm ca niște babe mai bine ne gândim ce este de făcut pentru evoluția fotbalului. Dar din păcate și despre asta se vorbește mult și se face puțin. Am citit un articol în gazetă cum guvernul Ungariei a investit o sumă importantă pentru cele 2 echipe din Harghita și Covasna. Ar trebui să ne dea de gândit. Cu pretenții și gura mare fără o legislație sănătoasă, fără investiții masive în infrastructură și fără strategii pe termen lung suntem aceiași veșnici nemulțumiți, invidioși, suspicioși, care mereu punem etichete și ne curg balele pentru ce au alții și noi rămânem tot rupți în dos și cu deștiul în gură.

Miti (69 comentarii)  •  14 noiembrie 2018, 23:17

Alibece, felicitari. Nu ai obosit sa fii prost si tot incerci sa te autodepasesti dar nu e usor. Un nimeni ca tine nu va ajunge niciodata tovaras cu Ovidiu Ioanitoaia. Lustragiul lui poate desi si asa ar fi o onoare prea mare pentru tine.

Mister (46 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 0:00

Acuma era bun Sandu Mircea in comitetul executiv sau si vicepresedinte dar Burleanu a refuzat sa ii dea recomandare. Acuma ar fi pus o vorba bina si ar fi dirijat fonduri care frf. I-a fost frica lui Burleanu nu cumva sa ia Sandu Mircea prime mai mare decit el. Ori s-a gindit sa trimita la uefa pe unul din tutarii lui. Pe ala care injura ca birjarul si are o vasta experienta ...la vulcanizare. E asa tare omul ca nu imi amintesc nici cum il cheama.

ClaudiuH (15 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 1:46

Pai sa mearga Domnul Hagi in Anglia, Germania, Italia sau Spania sa construiasca acolo , scuze "sa produca fotbal " dupa care sa vorbeasca de diferentele facute de UEFA Chestia cu Hagi care vine pe un cal alb si salveaza fotbalul din Romania a devenit o fixatie pentru uni ziaristi..si chiar comentatori tv...de parca noi suntem atat de naivi incat sa nu intelegem ca omul asta isi vede interesul lui si atat...stop hai sa fim seriosi 1 minut si sa revenim cu picioarele pe pamant...suntem exact in locul pe care il meritam ,ne victimizam degeaba...lumea ne cunoastem cine suntem..numai pacalim pe nimeni...ne pacalim singuri domnule Ovidiu.

IMGB (72 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 6:26

Cica Hagi e regele ! I-ati bagat in cap timpenia asta si el o crede . I-ati bagat in cap ca-i antrenor si el iarasi o crede ... I l-ati laudat pe netalentatul ala de fii'su de saracu' Contra l-a convocat la nationala.... sint sigur ca n-o sa joace nicio secunda *** aia ! Bey Hagi, sa stii si tu ca deocamdata REGELE fotbalului romanesc este NICOLAE DOBRIN !!! Tu ai fost doar un jucator bunicel ....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jiji (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 7:07

pai cine ne opreste pe noi romanii sa fim la masa bogatilor? sa fim una din cele 4 natii din big 4? sa trimitem direct 4 echipe in liga campionilor?...aaa..coeficientul..care e oglinda performantei, care e 0..viitorul =0 international. Pai ce vrea Hagi sa se dea bulgaria la o parte sa bagam noi echipa in europa league in locul lor? cand noi nu am fost in stare sa trecem de luxemburg? totul inseamna bani, ii primim daca meritam,...dar noi romanii numai dupa cerseala cerseala.....penibil

jiji (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 7:18

Spania ,Italia trimit 4 echipe in liga campionilor dupa aceleasi reguli cu care jucam si noi. Am putea trimite si noi 4 echipe direct in Liga daca am juca acelasi sport insa la noi e turca la ei e fotbal.....despre ce vorbim aici nea Gica Hagi?? ..cine opreste Romania sa fie una din cele 4 Big four?..cum cine...nenorocitii de vestici..doamne fereste sa fim noi vreodata, noi suntem buni, dar nu suntem cautati! :D

dan (151 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 7:56

@Lestie: Bine ai spus !!!

Toader (301 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 8:20

'Mda, unguri's pericolul nu faptul că aducem străini grămadă sub formă de refugiați, muncitori și fotbaliști, neapărat nealbi, iar pe români îi trimitem în lume chiar cu biciul președinției (vezi Băsescu). Mai sîntem 6,5% (șase virgulă cinci) albi în lume, ne ducem pe apa sâmbetei. Cine-s kalergii să știe mai bine decît Dumnezeu/Evoluția (am împăcat și capra și varza) ce-i mai bine pt omenire? Nu omul alb de rînd a vrut să colonizeze lumea, a fost doar unealta. Au fost duși soldați, au fost alungați (protestanți etc), pedepsiți (Australia etc). În Canada franceză, la începuturi, mai mulți se reîntorceau în Franța decît veneau (vezi les filles du roy). Iar maghiarii (ungur era altceva, era tot locuitorul ținuturilor numite la grămadă Ungaria, românilor ce treceau munții li se spuneau ungureni, iar baciul ungurean din Miorița știm cu toți ce este), în mare parte, sînt români dezrădăcinați.

Toader (301 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 8:23

jiji, dacă facem noi regula, de pildă salariul maxim al unui fotbalist să fie o mie de euro pe lună, fără jucători străini, devenim campioni europeni și la echipe de club și la națională.

cc (50 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 9:13

ovidiu_3003 ***? Si tu si Ali Bec.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fgh (264 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 11:02

-reluăm vechile sloganuri comuniste, că nu suntem lăsați de vestici să promovăm, că suntem discriminați, că nu ne este recunoscută valoarea etc., uitând să recunoaștem că am devenit țară de ...mitici, mmiști, gigiști; (o întrebare scurtă: pe ce teren juca fcsbsa ???)

teo stemate (23 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 16:55

Probabil că vor trece decenii până vom afla motivele reale din spatele noilor formule de organizare ale cupelor europene. Deşi, la viteza cu care tot apar diverse "leaks" în ultima vreme, poate vom afla în doar doi-trei ani. Dar Hagi are dreptate, cel puţin în ceea ce priveşte (in)echitatea. Când era Cupa Campionilor, chiar asta era: doar campioanele participau în competiţie. În Cupa Cupelor, doar deţinătoarele de cupă, în Cupa UEFA, doar echipele de pe locurile 2,3,4 etc. din TOATE ţările europene care aveau un campionat de fotbal. Liga Campionilor a schimbat totul. Nu ştiu cum s-a ajuns la formula din 1992 (coincidenţă? imediat după ce Cupa Campionilor fusese câştigată de o echipă din Est, Steaua Roşie Belgrad...), poate că au avut în cap ideea iniţială a Cupei Campionilor, la care, din 16 echipe participante, numai 7 erau campioane în ţările lor. În '55, când Marcel Hanot a avut ideea competiţiei şi Jacques Ferran i-a redactat regulamentul, s-a mers pe principiul popularităţii echipelor, deci nu neapărat campioana trebuia să participe. A fost şi puţin haos atunci, UEFA nu s-a implicat până anul următor, când, dându-şi seama de potenţialul imens al competiţiei, a decis s-o organizeze exclusiv. Ca fapt divers, Federaţia Franceză a refuzat, iniţial, să delege o echipă, pe motivul "calendarului competiţional supraîncărcat"! În 1955! Până la urmă, Reims a jucat competiţia şi a ajuns în finală. Iar englezii, conservatori (şi sclipitori ca întotdeauna în faţa noului), au interzis participarea singurei echipe de la ei care se înscrisese deja, Chelsea... Oricum, ideea iniţială era ca în această competiţie să participe cluburile cele mai populare din fiecare ţară, nu neapărat echipa campioană. Iar câştigătorul cel mai mare a fost... cotidianul L'Equipe, care avusese ideea: în câteva luni le-au crescut vânzările cu peste 30 la sută. Probabil că ăsta a fost declicul care i-a făcut pe oficiali să regândească total competiţia, în '92. Banii vin de la echipele cu cei mai mulţi fani, dar aceste echipe nu câştigă mereu campionatul. Mai ales în Germania, Italia, Spania şi Anglia, unde sunt câte 4-5 echipe de top care luptă pentru titlu. Au făcut Champions League şi, din '95 şi până acum, doar echipele din aceste patru campionate au câştigat trofeul. (Excepţia din 2004 s-a numit Porto-Mourinho). Din punctul lor de vedere, au dreptate: sunt bogaţi şi vor să fie şi mai bogaţi. Şi, mai ales, n-au niciun chef să împartă din bogăţiile lor cu amărâţii din Est, care ar fi buni doar să le livreze mână de lucru ieftină şi ceva alimente (neapărat bio şi neapărat foarte ieftine). Aici intervine inechitatea: la fel cum au construit, la nivel socio-politic, sute de bariere pentru cetăţenii din Est, pentru ca aceştia să le rămână îndatoraţi dacă primesc cele mai de jos job-uri în ţările lor, au inventat, în competiţiile fotbalistice, tururile preliminare. Campioana României, Bulgariei, Ungariei etc la fotbal, obligată să joace tururi prliminare pentru a PARTICIPA la o competiţie la care avea dreptul legitim de a participa oricum, este în aceeaşi poziţie ca şi doctorul român, bulgar sau maghiar, uneori specialist în domeniu, obligat să treacă tot felul de examene absurde, echivalări etc, pentru a-şi exercita profesia în oricare din ţările bogate din Vest (care sunt toate mari apărătoare ale "corectitudinii politice"). Şi, de cele mai multe ori, campioana din Est se va mulţumi cu o eliminare în turul 2-3, la fel cum doctorul din Est va accepta o slujbă de brancardier la un spital obscur de prin Calabria. Asta e situaţia, iar Hagi are dreptate să se plângă. Pentru că nu e echitabil. Argumentul suprem, niciodată pronunţat pe faţă de UEFA, sunt banii. Estul nu e profitabil, nu are putere de cumpărare, nu e atractiv pentru marii sponsori. Pentru că marii sponsori sunt cei care dictează regulile, cei care investesc bani (se face o gravă confuzie, o văd de multe ori, cum că ECHIPELE din Vest ar băga banii; nici pomeneală, ÎN ECHIPE SE INVESTESC bani) şi vor să stoarcă multe miliarde din orice investiţie. De acord, e legea comerţului, să facă bani, să prospere, dar nu interzicându-le echipelor campioane din Est un drept care e al lor. Probabil că, dacă ar juca direct în grupele Champions League, orice campioană din Est, în momentul actual, ar pierde pe linie (dar am avut, acum o săptămână, victoria Stelei Roşii contra Liverpool!), dar nu despre asta e vorba. E vorba despre un concept fluturat neîncetat de toţi liderii din Vest, din toate domeniile, dar la care ţin doar când e vorba de ei: egalitatea şanselor. Despre respectarea acestui principiu e vorba în răbufnirea lui Hagi, care e perfect îndreptăţit să ceară socoteală oficialilor UEFA. Sper ca demersul lui să zgâlţîie puţin gulerele scorţoase ale acestor oficiali. Măcar să le înmoaie puţin apretul. La Nyon cerul e înnorat acum, 10 grade Celsius.

Cristi (17 comentarii)  •  15 noiembrie 2018, 22:56

Aici sunt doua chestiuni. Echipele din Romania nu viseaza la Cupele Europene din motive sportive ci financiare. Ori cind e vorba de impartit banii trebuie vazut cine ii genereaza. Pietele mari din Europa au 60-80 de milionae de locuitori fiecare si in fiecare tara sunt milioane de abonati care platesc cinstit un abonament payTV. In aceasta ecuatie piata din tarile mici nu pune pe masa banii care tin competitia in viata. Nici o competitie nu e 100% echitabila - nici in Cupa Romaniei o echipa sateasca nu pleaca cu aceleasi sanse in competitie ca una de prima divizie. Piata din Romania fie ca e vorba de Sport, filme, concerte etc s-a invatat cu mocaciuni, gratuitati, invitatii, onorarii platite de stat, filme piratate etc. Cine vrea sa imbunatateasca sansele echipelor romanesti poate incepe prin a aduce la Stadion omaeni care sunt dispusi sa plateasca pretul unui bilet.

Toader (301 comentarii)  •  16 noiembrie 2018, 7:34

Cei mai mulți bani, mai bine de 8 euro din 10, vin de la televiziuni la UEFA. Audiența cea mai mare nu e în Europa. Doar 1 euro ș'un pic din 10 vin din bilete. Se prea poate că-i numai vîrful a-isbergului, piața pariurilor nu-i la bugetul de la vedere.

gido (12 comentarii)  •  16 noiembrie 2018, 12:45

o parere bazata pe logica, care va supara ...viitorul lui hagi a ajuns campioana in romania ... barcelona B , echipa formata din jucatori tineri plus unii seniori care n-au loc la prima echipa,este o echipa care anul asta joaca in liga 3-a spaniola ...si cei mai necredinciosi si patrioti fani romani vor recunoaste ca barcelona B este, ca valoare,peste echipa lui hagi...intr-un campionat puternic precum spania , anglia , italia, germania , franta, viitorul ar fi o echipa de liga ...3...

Comentează