Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Cimitirul campioanelor

Bătând Belgia cu 1-0, Franța s-a calificat în finala CM după 12 ani, asta în condițiile în care, surprinzător, ostilitățile le-a condus învinsa!

Permalink to Cimitirul campioanelor
miercuri, 11 iulie 2018, 3:39

Recurg la statistică deoarece, spre deosebire de o părere ori de alta, ea nu admite replică. Conform fișei tehnice a semifinalei de la Sankt Petersburg, Belgia a cedat Franței, 0-1, deși a fost superioară ca posesie, 60 la sută contra 40, și ca inventar al paselor, 629 la 342. Ușor de dedus că a pierdut echipa care a dominat.

Practic, Belgia s-a găsit marți seara într-o situație exact inversă față de cea din meciul pe care l-a câștigat cu Brazilia, 2-1. Atunci, cu 57 la sută posesie și 187 de pase în plus (557-370), Seleção a deținut inițiativa, dar a părăsit „sfertul” și competiția cu capul în pământ.

Alte exemple? Rusia a eliminat Spania la loviturile de departajare după 1-1 în 120 de minute, cu toate că s-a aflat în inferioritate la toate capitolele: posesie doar 25 la sută și 853 de pase în minus! Cam la fel au stat lucrurile la Germania-Coreea de Sud, 0-2, confruntare în urma căreia campioana en titre a ratat calificarea și s-a clasat, de necrezut, în coada grupei, pe locul 4! Nemții au presat în neștire, posesie 70 la sută și 719 pase la 237, însă degeaba. N-au reușit să înscrie nici măcar golul de onoare!

Din cifrele și din procentele de mai sus rezultă că o armă considerată decisivă până de curând, să ții de minge, să n-o dai adversarului, a încetat să mai încline balanța și aduce din ce în ce mai rar succesul. Sau chiar nu-l mai aduce. Între lecțiile oferite de această ediție a CM e aceea că nu mai contează cine joacă mai mult, ci cine joacă mai bine. Înaintea cantității, atârnă mai greu calitatea. Valoarea.

Sunt atâtea de spus pe marginea marelui rendez-vous fotbalistic din 2018, dar rămâne timp pentru a despica firul în patru. Ca primă observație, să notăm că stilul tiki-taka, făcut celebru de Barcelona, nu mai e la putere! L-au citit toți și au învățat să-l contracareze, din care motiv Spania a și clacat așa repede. În parte și Argentina, contaminată de Messi, cumva și Brazilia lui Neymar, conjunctură în care Rusia a devenit cimitirul ultimelor campioane mondiale.

A câștigat însă teren, chiar s-a impus, maniera britanică de a juca, bazată pe faze fixe, pe cornere și pe lovituri libere. Mai atletică, îndreptată spre luptă și spre alergare, axată pe forță înaintea subtilității. Ideea merită dezvoltată.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Marcus (279 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:07

Asa imi place scurt, nu texte kilometrice si fara capatai.

Kendo (1 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:28

Slab Campionat Mondial, zic eu. Parca mai plictisitor ca niciodata. Cu o Rusie ajunsa in sferturi dupa ce s-a baricadat in transee, la un pas de a fi si in semifinale? Iar non-combatul (exagerez, evident) echipelor sud-americane si africane (la astea nici nu aveam pretentii) a dus la un plictis si mai mare. Sa alegi campioana mondiala dintre Anglia, Croatia, Belgia si Franta? La Franta am vazut ceva fantezie cu Belgia, o data, de doua ori. In rest, tactica, forta, disciplina... Adica fotbal european. Am sperat ca macar Uruguay-ul sa se autodepaseasca. Ar fi fost o poveste frumoasa.

Viktor (278 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:31

Era vremea sa moara tiki taka. A tinut destul si s-a perimat ca toate sistemele care au fost la moda in fotbal.

popescu marius (1 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:42

Tot *** si vinduti ati ramas. Nu am mai intrat pe siteul vostru de o jumatate de an si tot cu becali m-am reintilnit. Nea Ovidiu, Cataline, CFR CLUJ e CAMPIOANA ROMANIEI! Mai terminati cu timpeniile!!!!

Vissu (88 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:48

Nu sint foarte convins ca Brazilia trebuia inclusa in aceiasi categorie de tikitaka cu Spania. Parca totus ea a jucat cu baloane mai lungi. Ele nu si-au atins mereu scopul dar incercari au fost.

california (349 comentarii)  •  11 iulie 2018, 17:04

nu e nu stiu ce mister; castiga cei ce au jucatori cu simtul portii, in stare sa bage mingea in plasa; la fel si cand se ajunge la loviturile de departajare; castiga cei cu sange rece, cei in stare sa suteze puternic pe spatiul portii; nu conteaza unde, s-a vazut ca multe goluri au fost cu suturi pe directia portarului, care de obicei se arunca inainte; de asemenea jocul s-a tacticizat foarte mult, fiind mai greu de marcat, iar aparatorii au crescut de la 1,80 la 1,95.

Emilian (143 comentarii)  •  11 iulie 2018, 17:34

Cred ca discutiile despre ce fel de tactica primeaza sunt premature si un pic intamplatoare, chiar daca sunt sustinute de statistici. Eu as spune mai degraba altceva: conteaza in primul rand calitatea apararii si abia apoi cea a atacului. Castiga echipa care primeste cele mai putine goluri, nu cea care inscrie cele mai multe. Franta are un sistem defensiv excelent si nu ma refer aici doar la cei de pe linia de fund , ci la intreaga echipa.

mihai (3 comentarii)  •  11 iulie 2018, 17:37

Cit exista fotbalul , vor exista si pareri. Adevarat a fost unul din cele mai slabe campionate mondiale.Te duci la fotbal sa vezi spectacol nu tactici aiurea.Dar scopul scuza mijloacele.Daca as vrea sa am o cistigatoare care pina acum nu a trisat ar fi Croatia.In alta ordine de idei as da balonul de aur jucatorului care sa remarcat in tot anul competitional nu doar la o competitie.

Razvan (331 comentarii)  •  11 iulie 2018, 17:39

Phiiii, s'a trezit Tataie, dati'va la o parte. Barcelona nu mai castiga Liga de ani buni, doar mentorul tau Il *** o mai arde pe temporizare si chestii la moda in anii 70! Nu se joaca englezeste, Tataie (aia e cu mingi pe sus si atletic), se joaca rapid si direct pe poarta. Nu e adevarat ca forta primeaza in fata tehnicii, e doar vorba de organizare tactica (aia primeaza peste toate) , recuperat mingea rapid si plecat pe contra-atac (pt asta trebuie jucatori tehnci si cu viziune a jocului, nu plavani, cum zici tu)! Schimba ochelarii, nu stiu la ce campionat te uiti matale!

eugen iustin (11 comentarii)  •  11 iulie 2018, 17:50

Stati un pic, ne aflam in eroare: sa luam toate meciurile de anul acesta si sa vedem, statistic, cine a castigat mai des, cel cu posesia sau cel dominat? Raspunsul este evident.

Toader (301 comentarii)  •  11 iulie 2018, 18:07

Au cîștigat echipele ce au făcut anti-fotbal, ce au căutat să-ncurce pe cel ce încerca să joace, a cîștigat urîtul. Să nădăjduim că este trecător, că FIFA prin arbitraj va tăia răul din rădăcină (cartonașe la simulări, țineri de tricou, împins la faze fixe, trageri de timp etc), că se va găsi leac tactic anti-fotbalului.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  11 iulie 2018, 18:08

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu (178 comentarii)  •  11 iulie 2018, 18:54

@ iustine. Nu ai dreptate. Au fost cazuri cand invingatoarea se stia dinainte datorita diferentei valotice, Exemplele din text sint date la fix si pentru ca diferentele sint zdrobitoare. Nu e in regula sa pierzi daca ai o posesie de trei ori mai mare. Inseamna ca s-a petrecut ceva anormal.

Bogdan (395 comentarii)  •  11 iulie 2018, 19:55

Salut faptul ca nu ii mai lasati pe bezmeticul de ovidiu3003 sa emita toate aberatiile lui. Sa stea si sa se gabdeasca de ce i se intampla asta si poate in sfarsit intelege ceva. Desi imi este foarte greu sa cred.m

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  11 iulie 2018, 21:07

...mi ati cenzurat o gluma ?...nu sunteti normali ...articolul este prost ...omul nu se pricepe l;a fotbal si vrea sa ne spuna noua cu ce se mananca ...de aceea nu o sa ajungem niciodata campioni mondiali la fotbal ...ca suntem invatati de mediocrii ...

Bucur (9 comentarii)  •  11 iulie 2018, 21:56

Ovidele3003, bravo ca te-ai desteptat. Nu o sa iesim niciodata campioni mondiali pentru ca Ioanitoaia nu a invatat fotbal in 50 de ani. In fiecare seara la tvr pare ca stie ceva insa cred ca ii sufli tu ce sa spuna. Ii dai in scris. Am mai vazut sonati dar sa mor daca tu nu le dai avans la toti.

Che Guevara (363 comentarii)  •  11 iulie 2018, 22:11

Campionatul mondial e un maraton si multe echipe au terminat benzina pe drum. Ma gandesc ca in 8 ani o sa avem 64 de echipe la mondiale. Deci si mai multe meciuri. Privind la cat de obosita e Croatia in meciul cu Anglia ma intreb care echipa va avea forta si rezistenta sa ajunga in finala la campionatul american?

Dan (1 comentarii)  •  12 iulie 2018, 0:23

Eu zic ca a castigat stilul italian. Aparare beton si goluri pe contraatac ori pe graseala adversarului plus faze fixe. Doar stilul in forta aduce a stil britanic d'aia au si capotat echipele tehnice si firave la gabarit. Deci e un mix.păcat ca nu avem si un meci castigatoarea campion legate cu castigatoarea campionatul mondial...

eugeniustin (11 comentarii)  •  12 iulie 2018, 0:32

Cum era cu posesia si rezultatul?

Liviu (333 comentarii)  •  12 iulie 2018, 1:29

Frumos titlu si cu impact nu si adevarat. Pentru ca Franta e campioana mondiala din 1998 si deci face parte din lista ultimelor campioane. Atunci toata speculatia dv. pica cu brio.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  12 iulie 2018, 5:33

....Bucur cum adica m am desteptat?...nea Ovi a zis ca suntem valori dupa ce ne a batut Albania si ca de ce n am invins Polonia care uite ce echipa slaba e ... Ce stie ?...sa spuna platitudini ?...inaintea cantitatii atarna mai greu calitatea. Valoarea. Da... e bun ...e pe intelesul tau ...Croatia cum poate sa ajunga in finala?...sigur n are la conducere oameni ca nea Ovi care n au solutii ...

nefertem (14 comentarii)  •  12 iulie 2018, 8:07

Maniera britanica de a juca? Brr, nu cred ca putea exista o comparatie mai deplasata. Pe vremuri ii injurau toti pe italieni pentru "anti-fotbal". Acum s-au prins, iar majoritatea joaca la fel, cu aparare beton si contraatac.

Nae (40 comentarii)  •  12 iulie 2018, 10:11

Bai prostovane de 3003, de ce ar trebui sa aiba nen tu Ovi solutii, e el presedintele federatiei sau e antrenorul echipei nationale???? Ai ramas cu mentalitatea din vremea impuscatului ca presa trebuie sa propuna si sa rezolve. O gargara de tip comunist. Constat si eu ca au dreptate aia care iau de urechi la fiecare postare.

Augustin (268 comentarii)  •  12 iulie 2018, 10:46

Bate Croatia si in finala. Problema grava e ca o tarisoara mca gen Croatia cu 4 milioane poate iar Romanica nu. Suntem jalnici.

Observator (92 comentarii)  •  12 iulie 2018, 11:52

@ Kendo PRETINS ESTET? UN CM DE FOTBAL NU ESTE O DEMONSTRATIE, CI O COMPETITIE DE CARE PE CARE! SA FACI SPECTACOL SI SA INVINGI NU PREA MAI ESTE POSIBIL, CUM A FACUT-O BRAZILIA IN 1970, DE EXEMPLU! O.

Observator (92 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:05

@ Augustin Daca bat croatii si in finala, inseamna ca nu ma pricep deloc la fotbal! Pana la acel gol cel putin ciudat (la limita regulamentului) al lui Perisic, Anglia putea avea 3-0! Pentru ce s-a intamplat in repriza a doua si in prelungiri, Croatia merita felicitari! Totusi, Franta nu-i Anglia! Daca ne luam dupa nr. populatiei, China si India ar trebui sa fie cele mai bune la toate sporturile! Sa nu uitam, exista o tara si mai mica decat Croatia, dar cu bune performante in sporturile de echipa - Muntenegru! O.

Unu oarecare (114 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:07

Messi parca e monstru in poza aia... parca acum se transforma.

iuliu (8 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:25

Fara jucatorii spanioli din 2010 si cu "ultimul mohican" Iniesta deja imbatranit , stilul tiki-taka a ajuns un fel de" nati-o tie , dami-o mie" . In meciul cu Rusia , spaniolii au tinut mingia cam 80% , dar in primele 90 minute , in afara de gol , cred ca au tras un singur sut periculos pe poarta ( Iniesta ) . Daca ar fi fost un meci de handbal , arbitrul le-ar fi luat mingia pentru joc pasiv .

Comentează