Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Arbitraje fără greșeli?!

Introducerea în premieră a sistemului Video Assistant Referee (VAR) ne-a dat speranțe că nu se vor mai comite erori de arbitraj la Mondialele din Rusia 2018.

Permalink to Arbitraje fără greșeli?!
marți, 19 iunie 2018, 3:53

Într-adevăr, ele s-au rărit, dar n-au dispărut și probabil că nici nu vor dispărea. Pare logic să se întâmple așa cât timp deciziile nu-s luate de o mașină, cum și-au închipuit unii, ci tot de către oameni. Iar aceștia sunt, vorbă veche, supuși greșelii.

Deoarece bănuiesc că știți modul în care funcționează VAR, n-o mai iau de la capăt. Precizez doar că nu arbitrul din teren solicită asistență video, aceasta fiindu-i oferită dintr-un studio amenajat special la Moscova. De-acolo, după ce așa-zisul arbitru video (un șef și 3 asistenți) judecă o fază mai complicată, mai greu de tranșat, el îi sugerează colegului de pe gazon să mai cântărească o dată secvența cu pricina.

Și, în funcție de ce constată pe ecranul instalat în marginea terenului, să confirme decizia inițială sau s-o schimbe. Bref, „centralul” e cel care hotărăște. El ce vede fluieră, asta e treaba lui. Nu cere, doar e sesizat, doar e avertizat.

Totuși, cum spuneam, mai apar erori. De pildă, nici mexicanul Arturo Ramos de pe stadionul din Rostov pe Don, nici italianul Paolo Valeri și cei 3 asistenți ai săi din centrul de analiză n-au apreciat că, înainte de a egala în duelul cu Brazilia, elvețianul Zuber l-a bruscat în atac pe Miranda. Deși Zuber a împins evident, fault indiscutabil, golul a fost validat și partida se va încheia 1-1.

Cam la fel au stat lucrurile și la Volgograd, unde Anglia a învins Tunisia cu 2-1 în prelungiri, dar unde autorul dublei insulare, Harry Kane, trebuia să primească două penalty-uri și n-a primit niciunul! Nici când Sassi l-a placat ca la rugby (minutul 38), nici când Meriah l-a doborât în careu (51)! Columbianul Wilmar Roldan și, din studioul moscovit, brazilianul Sandro Ricci și colaboratorii lui n-au găsit de cuviință să intervină. Ulterior, experții au convenit că trebuia arătat punctul de la 11 metri în ambele faze.

Poate că, reversul medaliei, fotbalul și-ar pierde din farmec dacă n-ar mai exista faze controversate și, plecând de la ele, interminabile polemici. VAR reușește să rezolve ceva, înseamnă un plus, dar nu clarifică tot și, îmi permiteți?, poate că e mai bine așa. Jocul ăsta e practicat de oameni și pentru oameni, n-a fost, nu e și nu va fi pentru mașini. Niciodată! z

Comentarii (39)Adaugă comentariu

petrisor (12 comentarii)  •  19 iunie 2018, 16:35

Sincer eu credeam ca cel de centru cere. Mersi de lamurire.

Bogdan (395 comentarii)  •  19 iunie 2018, 16:52

Exagerata afirmatia ca Harry Kane merita doua lovituri de la 11 metri. Dar pe prima o merita mai ales daca pui la socoteala ce usor li s-a dat penalty tunisienilor.

Mihnea (29 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:11

calm prietene...esti varza...n-a fost fault la Elvetia...chill...cind te pensionezi?...

geo (199 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:22

@Mihnea. Nu numai Ioanitoaia a spus ca a fost fault la Miranda ci intreaga presa mondiala dar faza ramine una interpretabila. Ia citeste ce a zis Wenger care nici el nu se pricepe asa bine ca tine... Ce va mai place unora sa fiti mitocani si plini de voi desi nustiu daca aveti de ce.

Montgomerry (60 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:23

Dacă tot s-a introdus VAR-ul, oare de ce nu s-a adoptat varianta de la rugby? Acolo funcționează mult mai bine.

Dunga (8 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:31

Asta ca sa mai mearga niste arbitri la mondiale si sa mai ia baietasii niste bani. Rau e ca nu s-a gasit loc pentru nici un roman. Hategan s-a multumit sa o trimita pe Elvetia si s-a oprit.

dan b (283 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:58

Cu sau fara VAR maniera de arbitraj este mult diferita fata de ce vedem pe la noi sau chiar in Europa (contactul la nivelul gleznei, alunecarea, atacul cu atingerea mingiei sunt permise). Ce-ar mai fi fluierat talentatii nostri arbitri... Este clar ca aceasta maniera de arbitraj a fost ceruta si mult pregatita. Avantajeaza echipele mai mici care se bazeaza pe un angajament fizic total. Mie imi pare usor exagerat cu jocul liber, insa, in nici un caz, nu agreez ce se intampla in fotbalul nostru (pe teren si prin studiourile de televiziune). Spectacolul este omorat, spectatorii nu mai vin la stadion. Cred ca ar trebui pornita o adevarata campanie de presa care sa ceara oficialilor nostri sa schimbe abordarea acestui fenomen in competitiile interne. Este datoria presei si a analistilor/expertilor, ca reprezentanti ai publicului larg.

Tudor (301 comentarii)  •  19 iunie 2018, 18:02

Iarăși o zic: peștele de la cap se'mupte. Cum este cu putință ca FIFA să lase, prin arbitrii, folosirea mâinilor pentru a trage, lovii, împinge, agăta, ține, împiedica. De ce este nevoie de zeci de secunde înaintea unui colț ca jucătorii să se mai domolească după ce, azi-mâine, se iau la trîntă. Cum lasă fără cartonaș pe cei ce se dau loviți sau pe cei ce bagă de vină arbitrului întruna. Dar cum nimic nu-i întîmplător la fel este în orice, haos (pt cei de jos) controlat (de cei de sus), îți fuge pămîntul de sub picioare, nu mai ești sigur pe nimic, disonanță cognitivă. Treaba pare-a fi mai veche: „/Urechea te minte şi ochiul te-nşală;/Ce-un secol ne zice, ceilalţi o deszic.” (Eminescu)

di livio (214 comentarii)  •  19 iunie 2018, 18:43

Bogdan, cum indraznesti sa-l contrazici pe nea Ovi?...ca el te-a facut ceea ce esti...vezi ca-i superi pe fratii tai Alin.,Dragos, Michael&Gabriel sau prietenul meu Coco...daca dai in nea Ovi, dai in toata presa mondiala de pe Terra...si in Wenger

Mihai (182 comentarii)  •  19 iunie 2018, 18:54

Sunt de alta parere. Lumea nu mai vine la stadion din cauza nivelului slab al jucatorilor si al arbitrilor nu al comentatorilor cum zice dan b. Presa incearca sa mai dreaga busuiocul insa nu are cum deoarece specacolul sportiv e de slaba calitate si uneori chiar jalnic.

Mari (34 comentarii)  •  19 iunie 2018, 18:57

Nea Ovi, cum ne-a batut Polonia dumitale si inca de doua ori cand nu am vazut echipa mai dezlanata ca ea la mondialele astea. Chiar ca suntem de rasul lumii fotbalului cu pretentii.

bazileon (4 comentarii)  •  19 iunie 2018, 19:07

Mai slabi decat arbitrii sunt comentatorii nostri, in frunte cu marele procesoman al etapei.

Nedelcu Daniel (1 comentarii)  •  19 iunie 2018, 19:07

Domnule Ioanițoaia,....am văzut un arbitraj decent pînă în prezent,...în primă fază la acest mondial.De discutat ar fi implementarea sistemului V.A.R,foarte controversat ....dar precum spunea Domnul Mihai Stoichiță ,fiind un sistem eminamente modern trebuie să îl acceptăm chiar dacă mai mult încurcă!Pînă în prezent competiția oferă Ingredientele necesare unei ediții de C M ,...fie ele și în Rusia,cea atât de simandicoasă!!

Nica fără frica (297 comentarii)  •  19 iunie 2018, 19:32

Greșiți! VAR este foarte util numai că nu e bine aplicat. Nu e normal ca o echipă să câștige din cauza unei erori de arbitraj! Fără erori de arbitraj steaua ar fi luat anul trecut campionatul iar voluntari ar fi jucat sezonul viitor în liga a doua, asta ca să dau numai 2 exemple! Este normal ca Timișoara să joace în liga a doua din cauza unei sau unor erori de arbitraj??? Plus că arbitrii de la mondiale în general nu au valoare pentru că sunt aleși pe criterii geografice nu pe valoare!

Marius (63 comentarii)  •  19 iunie 2018, 19:32

Sa nu creada lumea ca arbitrii VAR se uita la aceleasi reluari cu incetinitorul pe care le vedem noi. Nu au voie. Ei au voie sa vada acceasi faza din alte unghiuri decat cel pe care l-a avut arbitrul, dar tot timpul la viteza reala ee joc. Altfel ar fi trisare. Asa ca faultul elvetianului o fi evident cu incetinitorul, dar la viteza reala e aproape imperceptibil, nu suficient incat sa acorzi penalti. Deci nu o sa rezolve toate problemele VAR dar fazele grotesc de evidente pe care le ratau arbitrii in trecut vor fi vazute, cat despre cele discutabile, vor ramane discutabile si eu cred ca e mai bine asa, in sport trebuie ca in viata, trebuie sa mai intervina si hazardul.

di livio (214 comentarii)  •  19 iunie 2018, 19:34

Geo, nu fi mitocan...vezi ca Bogdan s-a luat de nea Ovi si de intreaga presa mondiala de pe Terra

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  19 iunie 2018, 20:23

...sa ne traiasca ...Polonia...

Nick (2 comentarii)  •  19 iunie 2018, 20:36

Nea Ovi pierde audiență cu VARul de aia e împotriva lui.

itu52 (239 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:09

Suntem la început, VAR este un copil, când se va maturiza o să avem alte păreri.

serban (1 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:10

Avem arbitrii la acest CM care nu au arbitrat nici un meci intre 2 echipe de top si care s-au remarcat ca au acordat intre 3 si 8 cartonase galbene meci de meci in campionate fara valoare

Liviu (333 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:11

Nick, tu ai inteles ca Dl Ioanitoaia e contra VAR? Nu ai inteles bine, ia mai citeste odata si imi vei da dreptate. Altul este subiectul acestei insemnari.

gio (59 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:15

@Nica fără frica Steaua nu putea sa ia anul trecut campionatul, aceasta echipa jucand in L4. Daca te referi la FCSB, avand in vedere ca n-au putut castiga niciunil din cele 4 derbyuri cu CFR Cluj, ba chiar in 2 s-au salvat dupa min 90, despre ce vorbim? De altfel si CFRul a acuzat destule greseli impotriva ei (ex penaltyul din care i-a egalat Iasiul in play off). FCSB a pierdut titlul pt ca becali, pt ca Iasiul cu Cristea, pt ca Alibec, pt ca, pt ca.. @Nea Ovidiu Faultul elvetianului este discutabil, este impingere dar inainte sa ajunga mingea in zona celor 2, elvetianul l-a lasat la timp. Nu zic, se putea da si fault.

Jean (280 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:15

@di livio. E stilul tau sa vorbesti neintrebat si sa iti dai importanta de parca ai descoperit apa calda. Sau crezi ca Bogdan e neputincios si are nevoie de avocat.Daca ar avea ar alege unul mai bun.

Durden (338 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:15

gandire de batran fan al cooperativei lui tata jean. auzi si tu, daca nu mai sunt faze controversate isi pierde jocul din farmec...unii dintre noi se uita efectiv pt fotbalul cat mai spectaculos si sunt enervati de greseli constante/nedreptati, sa stii

Andrei (276 comentarii)  •  19 iunie 2018, 21:55

Platitudini marca Ioanitoaia.

marius (4 comentarii)  •  19 iunie 2018, 22:48

Bai nenorocitilor cu videourile voastre, il lasati pe nea` ioanitoaia fara obiectul muncii, bate`v`ar dumnezeu!

Nick (2 comentarii)  •  19 iunie 2018, 23:12

Faptul ca nea Ovi sugerează ca e Ok sa avem faze controversate e total greșit. Fotbalul e un sport și fair-play-ul / corectitudinea trebuie sa fie considerată prioritatea #1. Când banii patronilor sunt investiți, cariere de fotbaliști și antrenori pot fi negative influențate sau istorii ale finalelor de mondiale sunt incorect judecate atunci nu e loc de greșeală. Nu e fair ca suporterii sa fie înșelați și sa exista o explicație penibila care, in ziua de azi, poate fi ușor evitata. Lumea sportului accepta înfrângerea dar nu rea intenția sau prostia. Nea Ovi ar trebui sa promoveze corectitudinea și nu sa dea de înțeles ca e Ok sa existe greșeli. NU E OK nea Ovi ca Maradona sa dea gol cu mâna și noi sa zicem ca e OK dacă vrem sa încurajam copii sa joace cinstit. Nu era Ok nici când Lacatusi cădea in careu sau rupea picioare la alți fotbaliști și scapă fără sa fie pedepsit. Așa-numita nu afișat correct sa se anuleze golul lui Dorinel Munteanu la Europene. Nu a câștigat nimeni ca sa greșit. S-a încurajat minciuna și lumea s-a îndepărtat de sport. E numit sport și de aceea trebuie sa fie corect 100%.

Adrian (98 comentarii)  •  20 iunie 2018, 1:06

@Durden, Nick. Fotbalul nu e biserica si nici muzeu ca sa fie totul limpede ca buna ziua. Si daca nen-tu Ovi ar sustine ca fazele controversate sa dispara ele vor si disparea? Fata de batutul apei in ploaie am o singura dilema. Sunteti naivi sau aveti doar 14 ani si aia neimpliniti...La fotbal singurul care nu greseste niciodata e Dumnezeu Tatal.

apoca (34 comentarii)  •  20 iunie 2018, 1:16

una peste alta var-ul a redus drastic erorile de arbitraj.Daca se mentineau deciziile initiale din teren numaram deja pana acum vreo 3 vicieri de rezultat.

laur (5 comentarii)  •  20 iunie 2018, 2:42

Nu cred că a fost fault la Miranda. Adică s au dat multe goluri din faze mult mai aprige. Să ne amintim de ex de cotul peste mâini aplicat lui Tătărușanu de Giroud la Euro...și atunci am fost foarte vehemenți că românul nostru nu a intrat determinat, că vezi doamne trebuie să fii mai înfipt în fotbalul mare. Pur și simplu Miranda a apreciat greșit faza, că este împingere acolo...da...dar ne legăm de ea pt că a ieșit un gol. În jurul celor doi mai sunt 7-8 jucători care același lucru. Asta este unitatea de măsură în careu totuși. Unele penalty uri uneori nu sunt acordate pt că nu este considerata intrarea suficient de dura, desi dpdv tehnic este fault. Ce mi a plăcut azi a fost că arbitrii fluierau o singură dată la două faulturi rusești. Și de două ori la jumatate de fault egiptean. N am văzut să semnalizeze nimeni lucrul ãsta. Să se întâmple iar Coreea, 2002?

Cristian (23 comentarii)  •  20 iunie 2018, 5:16

Rusul Dzyuba a fost tras si împins de cel puțin doua ori azi împotriva Egiptului si nu a comentat nimic. In Anglia dacă ceri penalty pentru ca ești îmbrâncit in careu la o faza fixa, arbitrul te poate lua la suturi. Dacă analizează cineva cu atenție toate aceste “contacte” in careu, ar trebui sa avem penalty la fiecare corner.

stefan 2 (3 comentarii)  •  20 iunie 2018, 5:57

NU am inteles care a fost mesajul textului! ca nu au fost date faulturi de catre arbitrul central? adica daca sistemul nu ar fie existat, el ar fi fluierat acele faulturi?

sundance kid (166 comentarii)  •  20 iunie 2018, 6:57

Cu toate neajunsurile sistemul asta ajuta .

california (349 comentarii)  •  20 iunie 2018, 8:38

sistemul asta video e ca o instalatie complicata de automatizare pe care daca o dai pe mana unor tantalai se alege praful; si apropos de greseli: nu vi se pare ca in meciul cu polonezii, africanul care a dat golul 2 a intrat pe teren si a inceput sa participe la joc dintr-o pozitie de offside?

Dilimache (657 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:14

De acord, prostia asta de var pierde din farmecul meciului, deja mi se pare ca se merge prea departe, pe cand primul robot jucator de fotbal?

Vali (27 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:18

Poate se doreste ca Senegal sa meargă mai departe(FIFA) ptr pregătirea terenului cu 48 echipe-mai multe din Africa-ptr.2026. 3003 iar ai ales calul șchiop,Polonia,după Ivan,marea nulitate....

durden (10 comentarii)  •  20 iunie 2018, 15:22

@Adrian Problema e sa sustii asemenea aberatii ca nea ovi. imi dau seama ca in mod realist nu poti avea un fenomen ca fotbalul 100% curat. problema apare cand incetezi sa critici aceasta neregula. si cand gasesti scuze si iei apararea acestor greseli/rele intentii care strica fenomenul. ps: nu am 14 ani, dar mersi oricum pt compliment

Eder (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 18:06

Haide sa fim putini realisti. Domnul Ioanitioaia are dreptul sa spuna ce vrea ( ca mai influenteaza o gloata de oameni este altceva, dar tot nu e vina lui; fiecare traieste in realitatea sa ) Ce este mai ingrijorator, este faptul ca ne indepartam din ce in ce mai mult de ce inseamna sport ( egalitate, curaj, sacrificiu, fair play, lipsa taranismului, lipsa mojiciei ; adica hai sa fim seriosi, cu tot cu VAR, Pepe s-a trantit pe jos cand i a pus Benatia mana pe spate .... Ronaldo/ Neymar/ Suarez se trantesc pe jos la fiecare atingere, si cer fault ( si li se mai si da, destul de des, in corect, iar apoi mai si marcheaza ) tocmai ca stiu ca nu conteaza in joc ce apare pe o reluare, daca arbitrul decide ceva. Este 2018, mergem cu pasi repezi catre viitor. Un viitor in care spectacolul pe bani, in materie de sport, ( mai putin fotbalul ) devine din ce in ce mai strict .... Si aici ma refer la basket, hockey, fotbal american etc ...Sporturile astea au inceput sa fie creionate incat sa reprezinte corectitudine aproape 100% ( ca sa se lase frustrarile la o parte, sa nu mai castige campionate si cupe echipe ce beneficiaza de greseli ), si pe langa asta, sa fie un spectacol total ( adica, fara trageri de timp, oprim ceasul frumos cand se opreste mingea; lasam antrenorii sa joace cu echipa la capacitate maxima, schimbari nenumarate, sa nu mai moara jucatorii din L1 cu 20 de minute inainte, iar in europa cu 5-10 cand este dramatismul la maxim ). Pacat, fotbalul ramane in urma in modul asta ...

Comentează