Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Drumul care urcă

Joia trecută, în meciul cu Chile, câștigat la Graz cu 3-2, "naționala" României a avut ceva probleme.

Permalink to Drumul care urcă
miercuri, 6 iunie 2018, 4:04

Deși cu un om în plus, a fost condusă cu 2-1 și a învins cu emoții. Marți seară, la Ploiești, ea n-a avut practic nicio problemă și a întrecut la pas, cu 2-0, reprezentativa Finlandei. Caracterizând Finlanda drept „o echipă masivă, puternică, agresivă”, Cosmin Contra a asemănat-o cu Serbia și cu Muntenegru, adversarele noastre din viitoarea Ligă a Națiunilor.

Aș îndrăzni să-l contrazic. Selecționata Suomi nu mi s-a părut masivă, iar puternică și agresivă nici atât! Dimpotrivă, am găsit-o limitată și mi-a dat impresia că susține din obligație, parcă silită, amicalul de pe „Ilie Oană”. În consecință, moale și pe alocuri rudimentară, și-a creat o singură ocazie de gol în 93 de minute! Ba și aceea în final, când zarurile fuseseră aruncate.

Sper să fiu corect înțeles. E încurajator că am bătut Finlanda, fie și pentru că succesele aduc succese. Dar nu-i bine să supralicităm calitățile adversarilor, să exagerăm. Să-i lăsăm pe alții să ne fure căciula la o adică, să nu ne-o furăm singuri. Finlanda a arătat ca o formație lipsită de valoare și chiar de ambiție, nici măcar din lumea a doua a fotbalului. În măsura în care mai emitem ceva pretenții pe plan internațional, nu cu Finlanda ori cu una ca ea trebuie să ne comparăm.

Contra are însă perfectă dreptate să afirme că l-a bucurat atitudinea „tricolorilor”. De acord, implicarea băieților, dispuși să transpire, a constituit cheia izbânzii de fiecare dată. Capitol la care schimbarea în bine se vede cu ochiul liber. De la amorțeala din perioada Daum, când plictisul de la vestiar se întindea pe gazon și de acolo în tribună, s-a ajuns la dorința și chiar la bucuria de a juca. La o altă stare de spirit, la o altă atmosferă. Sub bagheta lui Contra, „naționala” încearcă să joace și uneori reușește. Atât că, atenție!, meciurile oficiale vor însemna altceva.

Cred că a impresionat declarația lui Deac de după partidă. Unul dintre veteranii lotului, 32 de ani împliniți pe 16 februarie, mijlocașul proaspetei campioane din Gruia le-a predat colegilor o veritabilă lecție de modestie. Deși a înscris atât cu Chile, cât și cu Finlanda, Deac a spus că „Nu mi-am propus să devin golgeter, ci să ajut echipa națională. Nu există ceva mai frumos decât să îmbraci tricoul echipei naționale”. Cu adevărat emoționant.

Mai e de consemnat că selecționerul a testat 24 din cei 26 de jucători convocați, nefolosiți rămânând portarii Lung jr și Niță. Niciunul dintre cei 26 n-a fost integralist, dar 9 au evoluat pe parcursul ambelor confruntări, Tătărușanu, Săpunaru, Bălașa, Toșca, Deac, Chipciu, Grozav, Budescu și Pușcaș. În condițiile în care Contra a insistat asupra sistemului 4-2-3-1, mobil și eficace, el i-a titularizat în premieră la Graz pe Nedelcearu, Cicâldău și Nedelcu. Iar la Ploiești, pe Paul Anton, Stoian, Mitriță și Al. Băluță.

Întrucât cu Chile au debutat Pușcaș și T. Băluță, numărul debuturilor din era Contra s-a ridicat la 12. Cum asta s-a petrecut în decursul a 8 luni și a 8 meciuri (dintre care 6 victorii), putem vorbi liniștiți despre o altă reușită a actualului selecționer. Despre încă o probă că, spre deosebire de predecesorul său, Cosmin caută să întinerească „naționala” fără s-o bruscheze. O face cu calm, cu tact, fără să-i ignore pe vârstnici.

Evident, drumul pe care s-au angajat Contra și băieții lui nu-i nici simplu, nici scurt. Sunt însă semnale din ce în ce mai convingătoare că e de mers în continuare pe el. Pentru că drumul urcă, nu coboară.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

andrei (262 comentarii)  •  6 iunie 2018, 16:17

Corect insa articolul nu o sa placa pentru ca nu injura. Romanasii sunt hateri si cand nu e cu injuraturi nu le pica bine la lingurica. Ei vor sange si vor circoteca.

arion (56 comentarii)  •  6 iunie 2018, 16:48

Ai dreptate la un singur punct. Unde precizezi ca oficialele inseamna altceva.

Lestie (78 comentarii)  •  6 iunie 2018, 17:40

E doar o iluzie ca drumul urca. Pentru ca, in ciuda unor rezultate pozitive, jocul "nationalei" continua sa fie neconvingator.

Daniel (223 comentarii)  •  6 iunie 2018, 17:48

Trebuia sa aplecati urechea la declaratia lui Mourinho ca meciurile amicale nu au intensitate si sa cantariti jocul nationalei lui Contra in functie de acest adevar. Dv. v-ati grabit cu laudele si asta pe baza antipatiei fata de Daum. Una doua tot pomeniti de el desi legatura facuta e una fortata.

Jack (18 comentarii)  •  6 iunie 2018, 17:51

Cred ca e premtur pentru asa laude. Dumneavoastra singur spuneti ca meciurile oficiale presupun cu totul altceva si atunci de ce va hazardati la valul acesta de laude? Pe Daum il atacati din nimic iar pe Contra il laudati din orice.

…. (1 comentarii)  •  6 iunie 2018, 17:53

Balasa si Baluta la KRC Genk

leo (53 comentarii)  •  6 iunie 2018, 17:55

99 la suta e adevarat ce scrieti. Slabiciunea finlandezilor a stat in faptul ca i-au lasat pe ai nostri8 sa joace pe spatii largi si ele i-au convenit de minune lui Budescu. Cu Stanciu in teren diferenta putea fi si mai mare

CCC (137 comentarii)  •  6 iunie 2018, 18:25

Destul de corecta analiza. Considerand Finlanda o echipa mai mult inspre lumea a treia, decat a doua a fotbalului, nu ar trebui sa omitem ca la ora actuala si echipa Romaniei se claseaza (mai ales prin prisma rezultatelor in meciuri oficiale, decat clasament) cam tot pe acolo. Iar daca finlandezii au fost aseara cu gandul in vacanta, nu ar trebu sa ne culcam pe-o ureche: oficialele cu Serbia si Muntenegru ne vor aduce in fata niste adversari mult mai motivati. In rest, e de bine, rezultatele "canta" pentru Contra, vorba lui Hagi ... .

iaks (1 comentarii)  •  6 iunie 2018, 18:27

Asa cum "specialistii ziaristi" ne spuneau ca Steaua 86 care a luat Liga Campionilor a fost creata de Halagian, iar rezultatele s-au vazut cu Ienei, asa putem spune ca Daum a creat nationala si Contra fura caimacul! Dar, sa nu ne imbatam cu apa...calda (vorba lui Piturca)! Sunt amicale bai priceputilor! Romania e campioana amicalelor unde luam mereu 3 puncte(alta vorba de duh a lui Pitzi), in oficiale ne aratam valoarea!

Silviu (22 comentarii)  •  6 iunie 2018, 18:43

Nimic de Daum. Amicale , lume multa miza deloc.

Doryn (166 comentarii)  •  6 iunie 2018, 19:14

Iakse, cand debutezi 12 oameni in 6 luni rezulta ca nu mostenesti echipa ci o faci tu. Iar Budi facea tusa la nemtalau.

Mihai (182 comentarii)  •  6 iunie 2018, 21:27

Nea Ovi, altadata erai mai exigent cu Nationala. Esti prieten cu Contra ori ai de gand sa o dai la pace cu Burleanu...Ca maestrul Cristoiu care a fost cind amicul si cind dusmanul lui Iliescu.

Bogdan (395 comentarii)  •  6 iunie 2018, 21:31

Aceiasi veche observatie ca daca nu e scandal sau macar critica la sange nu sunt nici postari!!! Noua ne pasa mult de sport si mai ales de fotbal. Atat de mult ca ne lasa indiferenti amandoua. Ia sa o fi luat pe coaja de la Chile sau de la Finlanda ca s-ar fi inghesuit aici toti oamenii de bine.

Olteanu (478 comentarii)  •  6 iunie 2018, 21:35

Ala bala portocala ca Mitrita a fost cel mai bun de pe teren in aceste doua amicale iar dumneavoastra nu a-ti scris un cuvintel despre el. Tot suparat pe Craiova, tot suparat...

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  6 iunie 2018, 21:56

...nea Ovi minti cu nerusinare cand spui ca pe vremea lui Daum era plictis la vestiare si plictis pe teren ...din cauza plictisului a ratat Stanciu 11 metri in ultimele minute ?...nu intelegi nimik din fotbal ...

toader (37 comentarii)  •  6 iunie 2018, 22:28

Nea Ovi, se duce pe dracu in dus drumul tricolorilor. Stai sa vina meciurile oficiale si atunvi sa vad ce o sa nai spui despre Contra cel agitat si minunatii lui baieti...

Mirel (153 comentarii)  •  6 iunie 2018, 22:34

Inteligenta remarca lui Bogdan. Numai vorba si orgoliul sunt de noi, cei mai dotati si mai profunzi tipi de pe planeta

Stefan.. (21 comentarii)  •  6 iunie 2018, 23:51

Meritul lui Contra, fie si temporar, dar poate va căpăta continuitate, este acela ca urmează pasii lui Daum: cat mai independent de Gigi Becali. Succes, Cosmine!

Nicu (275 comentarii)  •  7 iunie 2018, 9:00

@Stefan. Altul care a descoperit America. Ce pasi a urmat Daum, aia de a pierdut trei sferturi din meciuri si a ratat calificarea de la jumatatea cursei...Il laudati aiurea pe Daum ca era neamt ca daca era roman ati fi cerut sa il dea afara in branci dupa primele meciuri. Neamtul a plecat si habar nu avea cum ii cheama pe jucatorii pe care ii chema la lot. Ne-a luat de gulgute si ne-a tratat asa pana a plecat.

Unu oarecare (11 comentarii)  •  7 iunie 2018, 9:31

Noua nu ne place sa jucam cu sarbii/ Yugoslavii. Mai mereu ne-au dominat psihic si ne-au batut pe unde ne-au prins. Cu ei nu mai merge cu calcaie si alte artificii. Sa vedeti cum schimba placa tovarasul "maestru" cand ne aduc aia la realitate. Nu il inghite nici pe Contra, se vede asta. Trebuia pus antrenor care sa danseze dupa muzica lui Hagi si a lui Becali. Sa vezi atunci ode.

alin (626 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:00

Sunt curios cum o sa scrieti cind ne vor bate sirbii ca pe covoare. Si atunci zgubiliticul de Contra va mai fi asa mare antrenor?

aciduzzo (23 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:24

Asa e nea Ovi.....drumul care urca ....din fundul prapastiei spre buza ei.....da tot e bine...decat inca 15 ani pe fundul prapastiei...... nu mai putem lua ca etalon SUA 94 sau macar FRANTA 98.....acum ar fi bine sa iesim din fundul prapastiei...dar nu cred...la primul adversar mai tare si pe puncte, nu pe imbratisari....ne ducem iar la fund!!

aciduzzo (23 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:50

Terminati cu prostia ,,Halagian a facut echipa Stelei''.....Armeanu zis haut ( asa spunea el in loc de aut!!) a venit de la FC OLT cu trei jucatori...Bumbescu, Barbulescu si Radu II.... Singurii care au devenit titulari de drept au fost Bumbescu si Barbulescu....jucatori foarte buni, fundasi, sa precizam acest lucru, dar nu decisivi cum erau Lacatus sau Balint. Radu II a pierdut echipa in octombrie 84 dupa meciul cu Dinamo pe 23 August, meci in care Steaua a luat bataie cu 2-1, Sandu Nicolae l-a pleznit, s-a accidentat si din acel moment n-a mai fost titular la Steaua toata viata lui acolo. Asta a fost norocul lui Piturca care a devenit titular, dar ca fotbalist era mult sub Radu II, doar ca avea fizic mai bun, atat! Acum o sa-mi dati in cap cu Boloni! Ei bine, cu Boloni e altceva....el a venit la Steaua pentru ca juca la ASA Tg. Mures....acolo el de unul singur i-a salvat p-aia de la retrogradare ani la rand...mare fotbalist nimic de zis, numai ca Lucescu care-l reactivase la Nationala i-a spus textual.... vino la Bucuresti, unde vrei tu, nu mai sta la Tg. Mures sa te lupti la retrogradare, vino la o echipa mare sa castigi campionate, cupe...sa-ti ridici stacheta...asa vei face fata la Nationala si mai bine....el avea grad de maior de armata ...nu de militie.....si unde era sa vina la Bucuresti?.....evident la Steaua care din cate stiu eu i-a pus la dispozitie si un cabinet stomatologic (desi eu am mari dubii cu privire la aptitudinnile lui de medic stomatolog!!) si daca nu ma insel l-au facut si locotenet-colonel! Din punctul meu de vedere, cu privire la venirea lui Boloni la Steaua, mai mari merite le are Lucescu decat Halagian! Si apoi...Halagian....cum ii era obiceiul....prima lui grija cand a venit la Steaua a fost sa scape de corifei, cap de afis fiind Tudorel Stoica! N-a tinut cioaca.....Alexandrescu a realizat imediat dupa infrangerea cu Dinamo ca daca-l mai tine principal la echipa terminau pe 7!!! Si asa a venit nea Emi....cu nea Puiu...cascheta!! Daca ridica cineva problema corifeilor la FC ARGES....acolo lucrurile au stat altfel...aia aproape toti erau ,,copiii'' lui.....iar lui Dobrin....n-aveai ce sa-i faci......era prea fotbalist sa-l pui tu cu botu pe labe pe Gascanu....plus ca Gascanu era mult mai cuminte decat renumele lui de fotbalist URIAS!! Aia e cu Halagian....cu Tataran titular in locul lui Belodedici ( pe care Armeanu nu-l placea....ca e moale!!!)...cu Balint mai mult rezerva ca e zbuciumat.....desi Lucescu il convoca constant la lotul national....avea si Halagian destule idei...fixe!!

florin (215 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:56

Cea mai mare dreptate o are Bogdan. Plus ca suntem noi romanii optimisti de meserie. Vezi ce scrie aciduzzo, multi asteapta esecurile cu sufletul la gura ca sa se bucure dupa aceea

aciduzzo (23 comentarii)  •  7 iunie 2018, 13:48

Nu draga @florin....n-astept nici escurile dupa cum nu astept nici ,, succesurile''....de la nationala Romaniei nu mai astept nimic de ani buni incoace....mai ales de cand cu glumele astea proaste la conducere...numite Razvan Lucescu...Christof Daum....acum alta gluma Cosmin Contra.........din acest motiv nici nu critic nationala Romaniei.....ca unde nu e ....nici Dumnezeu nu cere!!!...eu ma uit la o Nationala neputincioasa care de ani se zile nu ne mai ofera nicio bucurie...nici ca joc nici ca rezultate...hai domle ce vorbim??..........ne bate Albania la europene???Pai unde am ajuns??...

Dilimache (657 comentarii)  •  7 iunie 2018, 14:11

Pe noi cred ca ne bate si un grup de eschimosi cu tot cu pieile alea pe ei....

florin (215 comentarii)  •  7 iunie 2018, 14:49

@aciduzzo. Toti selectionerii au fost niste glume proaste zici tu. Solutia ar fi sa preiei tu echipa nationala. Spune daca esti pregatit sau mai trebuie sa asteptam...

Jimmy (27 comentarii)  •  7 iunie 2018, 16:43

Aia care il aparati de paguba de Daum sunteti la fel de frustrati ca el. Nu ati facut nimic in viata si va aparati intre voi.

Arion (56 comentarii)  •  7 iunie 2018, 17:47

@aciduzzo. Nu te mai mira asa ca ne-a batut Albania la Euro ca sa nu ramai mirat. Ia vezi ca Albania are mai multi fotbalisti renumiti in strainatate decat mai avem noi. Fa un inventar si imi vei da dreptate.

aciduzzo (23 comentarii)  •  7 iunie 2018, 19:20

Da Arion, ai perfectă dreptate.Cat despre @florin....ai înțeles greșit maestre! Ai văzut tu ca am scris eu ca TOTI SELECTIONERII au fost glume proaste!?? Eu mi-am asumat si am si nominalizat antrenorii glume proaste!! Evident in opinia mea....dar tu daca in 90....94....98....erai la capitolul suzetă ...nu e nimeni vinovat....nici macar tu!!!

Augustin (268 comentarii)  •  7 iunie 2018, 19:59

Nu va mai ambalati asa pentru ca am vazut echipa nationala jucand si mai prost decat in meciurile cu Chile si Finlanda. Asa o sa joace si in meciurile oficiale care urmeaza

Marcel (190 comentarii)  •  8 iunie 2018, 0:36

Bre Nea Ovidiu da de Talpan asta nu te iei? Tipul enerveaza pe toata lumea si delireaza de juri ca e de la...Dinamo. Pune-l bre la punct ca a luat-o razna pe miriste.

vasco (363 comentarii)  •  8 iunie 2018, 14:54

Din start declar ca nu sunt prea increzator in viitorul,cel puti imediat,al nationalei.De ce?Pentru ca"de unde nu e nici Dumnezeu nu cere"cum bine spune @aciduzzo"Dar nu as fi nici prea neincrezator.Exista un suflu nou,baietii s-ar cam coagula intr-un grup unit si asta incepe sa promita.Dar,de la "specialistii"GSP,care pe toate canalele deplang situatia fotbalului romanesc,as astepta inainte de toate o analiza lucida,corecta,obiectiva ,profesionista si curajoasa a cauzelor care au dus la starea actuala.Pentru ca nu sunt lobotomizat sa cred,cum multi dau impresia sa creada pe aici,ca fotbalul romanesc a dus-o minunat si brusc,de cand a castigat alegerile Burleanu a cazut in picaj...Sa fim seriosi!Dupa o asemenea analiza(nu cred ca vor avea curaj,a "iesit "Giovanni si poate-i"face de la brau in jos" sau le plateste iar cate o ciorba..)atept solutii,indrumari de specialisti,pentru ca,nu-i asa,dorim cu totii binele fotbalului romanesc...Si nea Ovi,si Buzarin, si atatea sia atatea Casandre...Si gica popescu,nu-i asa? Da ,d-le Ioanitoaia,drumul urca in sfarsit,pantru ca a coborat destul,iar atunci cand era in vrie nu v-am auzit strigand dupa ajutor...

Comentează