Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Poarta deschisă

Cum Gazeta a publicat ultima parte a interviului cu Dan Petrescu, am regăsit același tehnician lucid și aplicat, care gândește numai să câștige meciuri și titluri.

Permalink to Poarta deschisă
joi, 24 mai 2018, 3:51

Poate chiar obsedat de succes, ceea ce nu-i deloc rău. Dimpotrivă. Aș mai avea însă, pe lângă obiecțiile exprimate anterior, înca una. Am impresia că, discret, fără să urmărească special acest scop, Dan ridică în slăvi fotbalul sărăcăcios, lipsit de spectacol. Căruia îi spunem și noi, molipsiți de la el, pragmatic. Realist. Economicos.

Evident că atâta vreme cât aduce victorii, iar la Urziceni și la Cluj a adus, stilul respectiv e greu de contestat. În fond, aplauzele le primesc învingătorii. Ei iau totul. Legat de asta, după ce-l voi mai felicita o dată pe Petrescu pentru triumful cu CFR, îndrăznesc să-i adresez o întrebare: oare chiar nu consideră posibil ca echipele antrenate de el să joace și frumos, nu doar eficient?!

De acord că, deși sună cinic, scopul scuză mijloacele. Acum și aici, mereu și pretutindeni. Atât că în opinia mea și a altora, fotbalul mai înseamnă și altceva decât scorul afișat pe tabela de marcaj. Sau ar trebui să însemne. Ca atare, apologia jocului la ciupeală, scrâșnit, chinuit, începe să lase un gust din ce în ce mai amar. Sincer vorbind, nu crezi, Dane, c-ai putea schimba placa? Ar fi spre plăcerea noastră, dar și spre binele tău.

Altfel, când am scris vinerea trecută, în articolul intitulat „Pisica moartă”, că președintele Iuliu Mureșan, „care trăgea sforile pe timpul lui Paszkany, a devenit un personaj mai degrabă decorativ” în Gruia, destui s-au repezit să mă dojenească. Ba și să mă urecheze că de unde știu eu, că umblu cu fitile, că mă bag unde nu-mi fierbe oala și alte asemenea. Nu-i cunosc pe autorii acestor reproșuri și nici nu țin s-o fac. Bănuiesc însă că sunt unii și aceiași cu experții care mă învață că nu se pune niciodată virgula între subiect și predicat! Le mulțumesc sincer și merg mai departe.

Mai scriam atunci că la CFR n-ar hotărî nici chiar Marian Băgăcean, cel care ar deține 62 la sută din acțiuni, ci Neluțu Varga, patronul misterios comparat cu Zoltan Teszary de la RCS&RDS, supranumit miliardarul fără chip pentru că nu se arată în public. Cu Varga a discutat de la Kayseri, poate a și negociat, Marius Șumudică despre varianta de a prelua echipa în eventualitatea plecării lui Dan Petrescu în China.

Iată că evenimentele par să se precipite și să-mi dea dreptate! În sensul în care Varga e pe punctul să-l atragă la CFR pe magnatul Simon Maurer, alături de care controlează piața imobiliară din Transilvania, situație în care Iuliu Mureșan, de 17 ani la șefia oficială a clubului, ar ieși din schemă. I-ar ocupa locul Dani Coman, căzut în dizgrație la Giurgiu după divorțul dintre Astra și Edi Iordănescu. Cei doi ar sosi împreună în Gruia dacă Dan Petrescu s-ar întoarce în țara Marelui Zid. De văzut, de urmărit, cu observația că Dan însuși a lăsat o poartă deschisă spre aeroport când a declarat, de asemenea în Gazeta de joi, că „pot apărea oferte de nerefuzat”.

În câteva zile vom afla dacă ele au apărut ori nu. Clar e însă un singur lucru, anume că antrenorii, dar și unii jucători, au principii sănătoase și le expun cu dezinvoltură. Dar când e vorba despre mulți bani, despre foarte mulți, toți uită de principii! Deoarece viața trebuie întâi trăită și abia apoi explicată.

Comentarii (46)Adaugă comentariu

Predusca marius (1 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:11

Tataie ce ai alege intre a castiga campionatul mondial in stil Petrescu si a fi elilinguriin sferturi sa zicem in sti Guardiola....Hai sa mai lasam *** de figuri reportericesti...Daca nu ai ce scrie nu mai cauta *** cu lingurita ca sa poti umple golul de neinspiratie......

Murariu Marinel (5 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:19

Interesant articolul! Dar ma gandesc in acelasi timp ce fotbal frumos poti sa creezi fara investitii masive?! Joaca si Craiova frumusel si Viitorul dar la urma raman cu locul 3 si 4. Statistic vorbind, CFR a stat mult mai bine la golaveraj decat ambele care joaca frumos. Eu sunt de parere ca fotbalul se joaca pe goluri. Pe cele primite si pe cele marcate. La sfarsit fiecare culege roadele. Unii ridica galeria in picioare, altii ridica talente iar altii ridica trofeul! In fond, toate sunt la fel de frumoase!

independentu (11 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:20

mai predusca, bineinteles ca orice ar alege sa castigi campionatul mondial. dar acolo e vb de alt nivel. progresul fotbalului e adus de antrenori gen wenger, klopp, guardiola. niciodata de dan petrescu. si daca da, sunt de acord sa sacrifici spectacolul ca sa castigi campionatul mondial, niciodata nu voi fi de acord sa sacrifici spectacolul, cand ai o echipa evident superioara valoric, ca sa bati chiajna, sepsi sau voluntari.

dini (427 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:25

@Predusca. Daca nu iti dai seama ca esti prost e foarte grav. Caut-ne in alta parte, rasule! Nu ai priceput nimic.

Liviu (333 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:33

Interesant articol si provocator. Nota mare si rugamintea sa nu aplecati urechea la prostovani Predusca Marius gen. E lumea plina de fraieri care isi dau ifose.

DragosT (4 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:44

Fotbalul este un sport. Sportul este divertisment. Fotbalul este divertisment, altfel nu functioneaza pe logica naturala. Ne miram ca sunt meciuri cu putini spectatori, ca nu se mai uita lumea la tv si, pe cale de consecinta, mai putini bani care se intorc in fenomen (care nu mai e de multa vreme un sport de masa din moment ce este profesionism) pentru a-i spori ce, daca nu viteza, frumusetea, sportivitatea, prin atleti mai buni?!? Mai degraba m-as uita sau as citi despre oina, unde e acelasi, daca nu mai mult, patos, dar macar am si dramatism pozitiv, pentru ca este un sport de angajament 100%. Bine, Petrescu si mentalitatea lui sunt rodul unui cumul de factori: politic (ca se baga bani publici pentru imagine intr-o activitate strict economica), mass-media (interesata si coientersata uneori), impresari, parinti (care-si duc copiii la scoli de fotbal cu gandul la bani) s.a.m.d.

Vrabie (8 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:55

La dumneata am citit ca mai binele poate fi dusmanul binelui. Acum nu mai e valabil, ce facem o dam la intors?

Dtru (268 comentarii)  •  24 mai 2018, 16:59

Are dreptate Dl Ovidiu si are dreptate si Dan Petrescu. Daca el asa a castigat campionate si bani nu vad de ce ar trebui sa schimbe. De ce ca sa ii mearga ca lui Dica si sa il injure toata lumea iar patronatul clujean sa ii arate usa.

Lucian (206 comentarii)  •  24 mai 2018, 17:03

Inca un articiol cu schepsis. Nu pentru capetele seci si nici pentru suporterii *** ai lui CFR. Astia il percep ca un atac la adresa lui Dan Petrescu ceea ce nu e sub nici o forma.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Chis Alexandru (58 comentarii)  •  24 mai 2018, 17:04

Dle Ioanitoaia nu era mai simplu sa inserati cateva versuri din "Vestitorii primaverii"? De exemplu prima strofa, si anume: “Dintr-alte ţări, de soare pline/ Pe unde-aţi fost şi voi străine/ Veniţi, dragi păsări, înapoi/ Veniţi cu bine!”. Era mai simplu si nu mai ocupati atat spatiu tipografic cu osanalele astea pe care le ridicati "Noului CFR"!

mal. (71 comentarii)  •  24 mai 2018, 17:28

Câtă dreptate aveți dle Ioanițoaia! Ne delectează, de fiecare dată când avem ocazia să-l admirăm, jocul spectaculos al Voluntariului și Chiajnei, care nu renunță la spectacol în detrimentul rezultatelor!!! Ce să mai spun, este un regal să vezi meciurile FCSB-ului! Ce așteptări aveți de la așa o competiție? Nu vedeți că trebuie să jucăm 6-8 meciuri, să lecâștigăm, ca să putem să ne așezăm la masa celor care joacă fotbal! De fapt, aceasta este diferența, nu visele și declarațiile fără noimă ale unor conducători din fotbal... Tristețe mare, mon cher...

itu52 (239 comentarii)  •  24 mai 2018, 17:34

Când antrena în străinătate nu-i puteam urmări jocul, vedeam numai rezultatele și eventual golurile. Echipele din țară pe care le-a antrenat au jucat cam constipat, prea multe crampe în măruntaiele fotbalului. Poate și din cauza țopăitului exagerat din timpul partidelor de fotbal. Să așteptăm toamna, apoi om număra bobocii. De obicei echipa care câștigă, nu se schimbă, nu cred că vom avea valuri la clubul CFR.

viorel (103 comentarii)  •  24 mai 2018, 17:45

Jocul inchis si saracacios prestat de echipele lui D Petrescu are nevoie pentru a castiga trofee deo premiza importanta: ajutor consistent din partea conducerii, fara de care la cum joaca echipele lui ar fi greu sa castige campionate. La Urziceni si Cluj, a beneficiat din plin de implicare conducerii (Bucsaru, Pazcany), care cu influente de tot felul (politice, arbitrii, echipe prietene, doar jucatori de la alte echipe prtieteni, etc) au reusit sa-i creeze lui D Petrescu mediul favorabil pentru a castiga. Din cauza asta in exterior nu castiga si nu are rezultate, pentru ca nu beneficiaza de ingredientul fundamental care este dat de miscarile subterane ale conducerii. Fara implicarea directa a lui Bucsaru, Pazxcany sau Varga sau cine o mai fi la chefere, D Petrescu doar cu echipa si jocul aratat nu ar fi fost mai sus de locul trei!

RB (4 comentarii)  •  24 mai 2018, 17:48

Nea Ovi, nu-l mai "lăuda" prea tare pe Petrescu că-l aduce Burleanu la națională numai ca să îți facă matale pe plac.

Fc (2 comentarii)  •  24 mai 2018, 18:13

CFR Cluj va juca frumos in grupele CL.

Jean (280 comentarii)  •  24 mai 2018, 18:14

Intrebarea dlui Ioanitoaia e legitima si nu ar trebui sa ii deranjeze pe fani. CFR e laudata pentru rezultate, nu si pentru joc. Acesta e de cele mai multe ori urat si chiar imbacsit. Nu ca al FCSB ar fi mai furmos ca nici ala nu e. O aoa si un pamant inmliga 1.

Marius-Traian (63 comentarii)  •  24 mai 2018, 18:20

Este cu atat mai surprinzator stilul lui Petrescu, cu cat echipele la care s-a consacrat, Steaua si Chelsea aveau amandoua un joc spectaculos si eficient in egala masura. Mai mult, uitandu-ma la meciul de veterani al lui Chelsea dinainte de finalul campionatului am descoperit un Petrescu mai in forma decat fostii sai colegi si cu acelasi apetit de atac, ca pe vremea cand juca. In timp ce Zola, Wise, Leboeuf au iesit unul cate unul in prima repriza din cauza intinderilor, Dan a facut 3 sprinturi din care 1 din dreapta spre centru, faza la care ar fi putut marca daca apararea Interului nu arata de parca abia ieri au jucat ultimul meci ca profesionisti. Despre Hagi se spunea la inceputul antrenoratului ca isi umilea jucatorii la antrenament etalandu-si tehnica, si ca de aia dadeau randament as slab in timpul meciurilor. Hagi se pare ca a invatat cum sa treaca pes aceasta problema. Pe cand ma tem ca stilul asta al echipelor lui Dan vine din faptul ca el isi subestimeaza constant elevii. Eu cred ca el nu insista pe estetica pt ca se gandeste ca la nivelul asta nu are cu cine. Altfel nu pot sa-mi explic, nu se poate sa fii acelasi jucator cu apetit ofensiv si la 50 de ani, si sa nu ii ceri acelasi lucru lui Manea, care pare cam la fel de inzestrat fizic si tehnic.

Marcel (190 comentarii)  •  24 mai 2018, 18:39

Bine zis. Sa o vedem pe CFR in Champions League si dupa aceea sa il judecam pe Dan Petrescu. Acum sa ii acordam credit.

halul (5 comentarii)  •  24 mai 2018, 19:13

Nelutu Varga este un bisnitar de centru care si-a rdicat nivelul de trai din tepe, in niciun caz nu are o avere necesara pentru a tine un club de fotbal. El toata viata a trait din minciuni, undele ce-i drept extrem de ingenioase, ca si aceasta cum ca ar fi patron, si se vede ca persoanei care chiar conduce acest club ii convine situatia. Ce se stie sigur este ca in acte acuma este acelasi patron ca si acum 2 ani si anume acel Bagacian.

Zorro (67 comentarii)  •  24 mai 2018, 19:35

Halule, daca nu stii mai bine taci. Bagacean e un auditor care n-are bani nici sa treaca strada, deci e el patron la CFR ca mine sau ca tine. Ioanitoaia stie adevarul ca Bagacean e numai de fatada. Continua sa aiba puterea Paszkany dar sub acoperire.

Adu (70 comentarii)  •  24 mai 2018, 19:45

Fotbal artistic, oare se poate face cu valize si arbitri?!

Gyula (1 comentarii)  •  24 mai 2018, 20:53

Paszkany e patron si azi.

Iulian (190 comentarii)  •  24 mai 2018, 21:42

Nu are nici o legatura castigarea campionatului cu fapul ca Varga ala e sau nu bisnitar. Poate ca e si nu scade din meritul lui Dan Petrescu.

Ia cu fainoşag ! (4 comentarii)  •  24 mai 2018, 22:19

Pai noi ceferistii ne-am bucurat mai mult, pt voi fc fcsb-isii e normal sa ramaneti cu un gust amar, ca dupa urda, dupa ce ati fost batuti de o echipa care ''nu joaca fotbal'', ''numai se apara'', ''plictisitoate''. Erati pe cai mai mari la inceputul campionatului(iar), nu va ajungea nime la bot, interviuri de la palat, ''mileoane'', super-staruri, meme si gazeta erau frati; si ati ramas cu plasa aia plina de fumigene si ...nici a 3-a data nu v-ati invatat minte: profesionalismul > banii.

di livio (214 comentarii)  •  24 mai 2018, 22:51

mai draga nea Ovi, ti-ai schimbat stilul...a disparut stilul incilcit...ai scris un articol clar ca lumina zilei...l-am inteles si io cu alea patru clase...si aproape ca te-ai abtinut de la proverbe...da daca ai fi bagat un quitte ou double ar fi fost perfect...Bursucu ii la moda acuma si-i analizat pe toate partile...interesant comment-u lu Marius Traian, cred ca are dreptate

Jimmy (27 comentarii)  •  24 mai 2018, 23:12

Mi-a placut acest articol partea despre Petrescu chiar daca baga multe fitile.

Franz (406 comentarii)  •  25 mai 2018, 0:04

Daca s-ar calma Dan Petrescu ar putea ajunge un antrenor de prima mana. E putin probabil sa se calmeze vreodata deci concluzia o poate trage usor fiecare. Dan Petrescu va ramane la nivelul de astazi

Valentin (44 comentarii)  •  25 mai 2018, 0:52

Să presupunem că aveți ca Director al Gazetei 5000 de euro salariu și alte facilități. Nu v-ați duce în China să scrieți pe 10000? Cu traducător bineînțeles. Faceți diferența de la 400 de mii la 600 de mii. Fotbalul este un sport ce presupune să bagi mingea în poartă și să împiedici adversarul să facă aceleași lucru. Diferența dintre goluri se transformă în puncte. Messi face și el faza defensivă dacă echipa adversă atacă cu tot dispozitivul.

Amicu (12 comentarii)  •  25 mai 2018, 1:07

Ioanitoaia a îmbătrânit degeaba. Ce echipa din Romania joacă frumos???? Ce e ăla frumos in fotbalul de la noi? Nu mai sunt suporteri, nu mai sunt orgolii, nu mai sunt legende, nu mai sunt idoli....astea fac fotbalul frumos. Da ălora care umpluu stadioanele nea Geambașu le zice interlopi sau huligani. Spre exemplu Rapid- să nu a fost un meci spectaculos, dar fanatismul, orgoliile, fantezia tribunelor l-a făcut să atragă oamenii în fata televizoarelor.

Amicu (12 comentarii)  •  25 mai 2018, 1:11

Încă ceva nea Ovidiu, Rapidul antrenat de Dan Petrescu juca frumos. Urziceniul a făcut niște meciuri antologice în cupele europene și nu numai. Stergeti-va lacrimile că Fcsb a pierdut campionatul și fiți realist. Fcsb sau copia viitorului, fosta copie a Astrei, fosta copie a Urziceniului, fosta copie a Timișoarei, fosta copie a lui FC Național, fosta copie a Bacăului și niciodată autentică.

sundance kid (205 comentarii)  •  25 mai 2018, 2:30

E Capitalism. Mai ales in Romania banii sunt cei mai importanti . Spectacolul si publicul spectator urmeaza mai la urma .

Alex (106 comentarii)  •  25 mai 2018, 6:38

Becali, Becali, Becali. Mai dati-o incolo de treaba, sunteti penibili GSP.

haideusicfr (287 comentarii)  •  25 mai 2018, 7:17

Cum sa joci frumos in fata unor ehipe care stau in aparare , nu ataca de frica sa nu ia gol?

lucian m (8 comentarii)  •  25 mai 2018, 8:53

stilul Dan Petrescu este usor de contestat ,daca nu vedem FOTBAL si SPECTACOitL de ce ne mai uitam la TV. De exemplu un iubitor de fotbal din Constanta, fan Farul, se uita la CFR- Astra si nu vede NIMIC doar o lovitura libera 1-0 pt cfr si gata DE CE S-AR MAI UITA LA MECIURILE CFR-ului, meciurile se joaca pt spectatori, rezultatul il afli de pe internet

Thomas brams (12 comentarii)  •  25 mai 2018, 8:55

Tataie tot *** ai ramas. Cine castiga ia tot. In rest....lasa lumea in pace cu prostiiiiii !?

Scufitzu_roshu (1 comentarii)  •  25 mai 2018, 9:00

Diego Siemone sau Helenino Herera, eu atat am de spus. Dan a explicat clar - 'Daca jucam ca Barca ma luptam cu Dinamo in playout.' Dar cine nu vrea sa auda... Mie imi place stilul Spartan al bursucului, cu accent pe spiritul de echipa, in dauna "spectacolului total". Munca, seriozitate, amibitie acestea sunt ingredientele succesului sau. Eu cred ca e mult mai greu sa castigi asa, dar si satisfactia e pe masura, mai ales cand nu ai cel mai bun lot din campionat. Mie echipele lui Dan imi amintesc de definitia germana a fotbalului - un joc in care toti pornesc cu sanse egale dar germanii intotdeauna castiga la sfarsit...

Mircea (663 comentarii)  •  25 mai 2018, 10:48

@Amicu. Nu prea joaca nimeni frumos la noi asta e problema si e normal ca presa sa vrea altceva si prostii ca tine sa se mire. Craiova a facut citeva meciuri excelente dar suporterii se cred ei cei mai cu moti. Aici te inscri si tu.

Bratu (104 comentarii)  •  25 mai 2018, 10:57

Niste capete goale ca Amicu cred ca daca nu joaca nimeni frumos in campionatul nostru de ocara nici nu trebuie sa se intample asta...E plin pamantul de gugumani care se multumesc cu putin.

martin (1 comentarii)  •  25 mai 2018, 12:22

Dan daca vrea sa faca cariera de antrenor in Eurpoa sa nu meraga in China, sa mai in Est, la virsta lui. Italia e mai aproape si nu e si nu e balcan...

make (8 comentarii)  •  25 mai 2018, 12:33

Joaca urat, e adevarat si de aia o multime de spectatori refuza sa se mai duca in Gruia. Dar daca ajunge din nou in grupele CL o multime de bucuresteni si nu numai vor veni la Cluj sa vada Bayern, Liverpool sau Barcelona. In fond asta conteaza. Si milioanele de euro care vin de acolo, rezultate din jocul asta saracacios :)

Dorin (6 comentarii)  •  25 mai 2018, 15:05

Pentru toti cei care remarca faptul ca sunt echipa care joaca frumos si pierd dar si echipe care joaca urat (cfr) si castiga , ca deh asa se face , as avea o singura intrebare: Cand te duci la o piesa de teatru sunt importanti actorii sau este important doar sa termine piesa ?? Inca nu realizati dar a disparut placerea de la meciurile de odinioara. Chiar daca se marca un singur gol aveai spectacol si nu iti parea rau ca ai platit biletul. In acest moment am incetat sa mai merg pe stadioane din cauza jocului fad si anost si mai bine de banii de bilet mananc o pizza. Ne intrebam de ce avem stadioane goale dar nu ne intrebam , de fapt, unde e spectacolul?

Comentează