Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Craiova demnă

Acum vreo două săptămâni, când am scris despre Craiova că e capitala fotbalului românesc, mi-am luat-o. Că hâr, că mâr, că nu-i așa! Pasămite, am devenit brusc din fan FCSB, unul aflat în grațiile lui Gigi Becali, fan Craiova! Nu […]

...

Când ieșim în stradă?

Cum s-a calificat en fanfare dintr-o grupă dificilă și fără să fi cunoscut înfrângerea în 10 partide, lui Rădoi și lui Isăilă, predecesorul său, elevilor lor, li se cuvine o reverență. La acest succes a contribuit și regula federală ce-a […]

...

Borcane încurcate

După remiza albă cu sârbii, am remarcat determinarea „tricolorilor”. Modul în care, lăsați în 10 în urma eliminării lui Tamaș, aceștia s-au bătut pentru fiecare minge. Uneori eroic, la sacrificiu. Pe de altă parte, am scris și că prestația naționalei […]

...

A gândit aiurea

Reamintesc că pe 29 septembrie, întrebam și mă miram aici că „Întinerim cu Tamaș?!”, care va împlini în noiembrie 35 de ani. Pe 8 octombrie, eram și mai tranșant. În articolul „Opțiune ciudată”, atrăgeam atenția că „Tamaș și Hapoel (n.a […]

...

Șoarecele și pisica

Nu doar mai puternici sub aspect fizic, ci și mai abili, mai mingicari, capitol la care noi ne imaginăm, greșit, că suntem niște artiști. Nu trebuie uitat că în minutele 19 și 39, mai întâi Mitrovici (la o gafă a […]

...

Spălarea păcatelor

Deși nu-i un titlu de glorie, mărturisesc că nu l-am cunoscut personal pe Harlem Gnohere

Permalink to Spălarea păcatelor
joi, 21 decembrie 2017, 5:02

Nu știu câtă carte are, dar bănuiesc că nu prea multă, socotind că s-a apucat de fotbal devreme. Născut la Paris, la 16 ani juca la juniorii lui Cannes, iar la 20 trecea granița în Elveția, la Bulle. Evident că nu i-a rămas suficient timp pentru școală. Totuși, auzind înregistrarea interviului acordat de Gnohere colegilor Crăițoiu, Răureanu și Udrea, publicat cu prilejul Superlativelor GSP 2017, am reținut franceza îngrijită, uneori de manual, a actualului golgeter al campionatului.

Și am mai remarcat ceva din discursul lui. Modul neobișnuit, dar elegant, în care a răspuns „Denis Alibec” la întrebarea care atacant din Liga 1 l-a impresionat mai tare? Cum Alibec e adversarul său direct la titularizarea ca vârf al FCSB, sau era înainte să se accidenteze, altul s-ar fi prefăcut că n-a auzit întrebarea. Ori ar fi dat un răspuns evaziv, în doi peri. Nu și Gnohere. Acesta a găsit numai vorbe de laudă pentru rivalul său. Aprecieri ce-ar trebui să-l ajute pe Alibec să depășească prelungita pasă neagră pe care o traversează.

„Nu pentru că Denis joacă în echipă cu mine, dar e bun”, a zis Harlem. A adăugat că deși „este concurentul meu pe post în momentul de față, pot spune că-mi place! E un atacant foarte important, puternic”. Scurt și la obiect.

Plecând de la aceste cuvinte, gândesc că atacantul desemnat cel mai bun străin din Liga 1 în 2017 a oferit o pildă de normalitate. În plus, de decență, de fair-play, de educație, îndemnuri într-o societate românească mai plină, îmi cer scuze, de invidie și de orgolii decât de prietenie și de modestie. O pildă și, evit să patetizez inutil, chiar o lecție. Una la care s-ar recomanda să luăm aminte.

Cam la fel s-a exprimat, liber și lipsit de prejudecăți, Constantin Budescu, ales în tradiționala Anchetă GSP fotbalistul number one pe 2017. Zgândărit cum că Nicolae Dică l-a votat lider pe Pintilii, iar Florin Tănase, căpitanul roș-albaștrilor, nici măcar nu l-a inclus pe lista primilor 5!, Budescu și-a păstrat calmul. A reacționat și el, asemenea lui Gnohere, ca un tip civilizat, lipsit de patimă și de ranchiună: „Fiecare are dreptul să voteze cum vrea. Nu mă surprinde deloc. De ce să mă surprindă? Fiecare și-a votat favoriții, nu?”.

Corect, numai că altul n-ar fi privit senin, împăcat cu sine, opțiunile de mai sus. Probabil le-ar fi interpretat ca pe o lovitură sub centură și s-ar fi supărat. Nu și Budescu, felicitări!

Mă opresc, refuzând că dezvolt teoria chibritului și să îmbrac haina moralizatorului de serviciu. Ceea ce nu mă împiedică să observ că, prin atitudinile celor doi laureați, fotbalul nostru parcă își mai spală din păcate. Ba chiar, exagerez?, dă semne de schimbare a mentalității. Caută să se lepede de răutăți și de bârfe, ori măcar încearcă.

Firește că până la capătul drumului, unul lung și întortocheat, mai sunt multe pâini de mâncat. Foarte multe. Dar exemple precum cele amintite aici nu trebuie nici ignorate, nici bagatelizate. De acord că nu-s epocale și nu răstoarnă pământul, însă repet că se cuvin reținute. În speranța că Gnohere și Budescu nu vor rămâne singuri, ci vor fi imitați. Asta pentru că merită.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Joji (26 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 17:53

Noi imitam ce e mai rău in lumea asta,ptr ca asta e mentalitatea românului,tara care doar geografic se afla in Europa

tifi (4 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 17:56

Cu toată stima, maestre, dar cred că aveţi dreptate doar parţial. Că Gnohere are sau nu şcoală (o remarcă puţin cam acidă, pentru că nu poţi fi şi fotbalist şi erudit decât în cazuri excepţionale) chiar nu contează. Are bun-simţ, educaţie, însuşiri care nu necesită o diplomă, fie ea şi de bacalaureat. Deci, cu Harlem (cam cum ar fi să te cheme Sălăjeni, la noi) aţi cam nimerit-o. În schimb, cred că răspunsul lui Budescu e ipocrit. Se şi vede pe faţa acestuia, ori de câte ori declară câte ceva, un zâmbet mânzesc, o politeţe calculată, falsă. Daţi-mi voie să nu-l cred pe Budescu într-atât de fair play, chiar dacă a procedat politically correct. În rest, mi-aş dori şi eu mai multă decenţă în relaţiile dintre oamenii implicaţi în fotbalul românesc.

coco (377 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 18:08

Va faceti iluzii. O tara de manelisti de care nu se prind exemplele pozitive.

Radu (121 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 18:18

@tifi. Gandesti ca tot romanasul ca strainul e mai cu mot. Nu vad de ce Bizonul ar fi sincer si Budescu nu. Poate explici tu de ce consideri ca lucrurile se prezinta asa.

George (105 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 18:22

Ma bucur cand mai citesc si articole pozitive cu exemple de urmat. Multumesc domnule Ioanitoaia si va urez sarbatori fericite.

Ing (41 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 18:25

Un text fara critici si injuraturi deci, sa nu va asteptati la multe postari. Ultrasii nu gusta asemenea exemple. Frumoase exemple dar putine. Va doresc Craciun fericit!

ManX (79 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 18:36

Fara prima propozitie ar fi fost un articol bun. Nici daca ati fi folost "studii" în loc de "carte" nu s-ar fi schimbat mare lucru. Banuiala (mai ales) sau nu. Insulta grava, spun eu. Iar despre felul în care s-a exprimat,franceza sau nu, nu vad nimic deosebit...Budescu la fel. Chiar asa sa fie de grava situatia-n Romania. Cineva care vorbeste normal sa impresioneze?

tifi (4 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 19:27

@Radu În primul rând, e părerea mea, nu un adevăr absolut. Dar voi încerca să argumentez: Harlem n-are ce câştiga dacă e ipocrit. N-a fost nici când a avut probleme la Dinamo. A ratat acel 11 metri cu Tg. Mureş, parcă, tocmai ca să arate că i se rupe. Atunci i-a sfidat pe toţi, pe faţă. De ce n-ar fi făcut-o şi acum? În schimb, Budescu e tocmai tipul de românaş, ca să mă exprim şi eu cu acelaşi termen. Tipul din reclama aia, cu "las’ că-i bine şi-aşa”. Nu cred că străinii sunt mai cu moţ decât românii, dar sunt convins (repet, părerea mea) că Gnohere e mai sincer decât Budescu. Dacă vrem să facem o analiză pe temă, hadeţi să ne uităm la declaraţiile celor doi, de-a lungul timpului. La declaraţii şi, de asemenea, la limbajul corpului, care de multe ori îl trădează pe Budescu. P.S. Budescu n-a corespuns niciodată în străinătate tocmai pentru modul său de a fi. Gnohere are 15% din talentul lui Budescu, dar... are atitudine. Şi nu cred că-i falsă...

dan (90 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 19:34

Primul pas spre normalitatea despre care scrieti ar fi aparitia unei cenzuri care sa taie din start "articolele" gsp-ului cu titluri gen "bomba", "dinamita", "halucinant" etc. in favoarea unor titluri normale. In plus, s-ar dori eliminarea "articolelor" care incita, direct sau indirect la violenta de orice tip. Abia dupa aceea puteti vorbi despre educatia fotbalistilor si a publicului!

Mircea (87 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 19:46

Eu nu cred ca Budescu a private senin, cred ca a fost fortat sa o faca, neavand alta alegere. Diferenta intre cei doi este ca la Budescu se simte un ton ascuns, la Gnohere nu.

ovidiu_3003 (1434 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 20:25

...pe noi oltenii nu ne intereseaza de ce votati voi cei din Capitala ...numai cazaturi aveti ...

Cita (1635 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 20:35

În fotbal nu se cere prea multa carte, nu-i în fișa postului, nici măcar la antrenori. Talent, munca, seriozitate, disciplina, spirit de echipă și solidaritate, astea Da, se cer si în fotbal, si în rugby si în oina.

dinu (288 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 20:59

@ovidiu 3003. Nu te lasa, continua sa te faci de ras. Jartea, vezi ca in ancheta voteaza toata tara de 50 de ani. nu doar capitala. Esti prost cu legitimatie.

++ (167 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 21:04

batem toba pt. alibec, de unde am fi din nou la Daum?

John (481 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 21:36

Trebuie sa ai mari frustrari sa il evoci pe Daum care a fost mana moarta din prima pana in ultima zi. Un loser de mare calibru pe care prostii il regreta.

ovidiu_3003 (1434 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 22:25

...nea Ovi ...dinu n o sa si spele pacatele in veci ...el este cu Traiasca Republica!

xx (28 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 0:01

@Mircea. Nu cred ca ai dreptate ori ai simturile prea dezvoltate. Budi nu pare sa ascunda nimic.

11 (167 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 0:42

nu mi-e clar de ce cei din perisor-ilfov ii judeca pe cei ce sunt nascuti in franta de cum vorbesc limba franceza. mai nimerit era sa se ocupe de limba bulgara.

@john (167 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 0:53

intreg fotbalul rominesc e mina moarta, de la organizatori la jucatori si pina la presa fotbaliso-sportiva. cred ca are ceva cu ADN- ul local, se manifesta si in alte domenii. e mai simplu sa le numesti pe cele care functioneaza decit pe cele care nu functioneaza. doar citva de pe aici mai ciugulesc cite un rest ca sa-si mai duca traiul, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

giurgiu (6 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 1:26

@11. Copilas, n-ai vazut tu atitea filme in viata cite limbi stie Ioanitoaia. Iar franceza o vorbeste fluent. Fiu de doctor a luat lectii de franceza de la 5 ani. Daca ai vrut sa fii ironic si dat cu capul in zid.

Dilimache (376 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 11:25

E vorba de o exceptie, majoritatea fotbalistilor sunt niste golani...

geo (99 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 12:42

Conceptia ca fotbalistii sunt niste golani e invechita si deci falsa. Dilimache, ai ramas in urma, lumea s-a schimbat.

haideusicfr (273 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 14:04

Ticu-si lui Gnohere e ca si cel al lui Benzar. Si-au botezat copiii dupa basket ,dupa fotbalist.

MZM (247 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 14:55

Domnule Ioanitoaia, cu ocazia sarbatorilor de iarna va doresc sanatate si numai bine! Va felicit pentru rabdarea si eleganta cu care, de-a lungul anilor, ati absorbit rautatile noastre, ale internautilor! Pentru rautatile mele, atatea cate au fost, daca au fost, imi cer scuze! La multi ani!

Paul (35 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 16:35

Bravo MZM, multi ar trebui sa procedeze ca tine. Ovidiu Ioanitoaia nu e doar un mare jurnalist Creator de ziare ci si un tip destupat la minte. Altfel nu ar lasa postarile care il contesta si chiar il jignesc cum fac multi dintre colegii sai mai tineri. Ar castiga mai multa simpatie daca ar raspunde aici dar o fi foarte ocupat. Ii urez si eu Sarbatori Fericite si putere de munca in continuare.

Virgil (69 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 20:09

Sarbatori fericite si numai bine!

Marulis (11 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 23:42

Intrebarea mea e cind isi va spala pacatele si presa noastra de sport care a devenit una de can can.

@giurgiu (167 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 1:17

as mai adauga ***. aici competenta ar fi maxima. dar cred ca priceperea e mare si in greaca si turca.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius (281 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 14:46

***. Dl Ioanitoaia a terminat Facultatea de limbi straine, nu mai minca tu ce nu trebuie. Nu ajunge ca sinteti prosti va dati si fudului voi care aveti necazuri si cu limba romana.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex88 (7 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 16:47

Un articol cuminte si pozitiv.Exact ce asteptam acum in prag de sarbatori. Craciun fericit!

Adi (60 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 17:20

Nu va mai bateti capul cu gorobeti ca @giurgiu. Isi dau importanta desi au stevie in loc de creier. Se cred jmecheri si fac praf cand posteaza.

17 Nentori Tirana (766 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 12:13

Craciun fericit maestre Ovidiu Ioanitoaia !

Bratu (63 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 0:10

Multa sanatate si putere de munca, maestre! Daca nu erati trebuia sa va inventam! Craciun fericit!

Comentează