Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Refuzul 

Nu cred că trebuie să vă spun cine a fost și cine e Mirel Rădoi. Totuși, ca introducere, vă reamintesc că a jucat mijlocaș la Steaua (mai rar fundaș central) între 2000 și 2009. A cucerit 3 titluri de campion […]

...

Lipsă de respect

Într-un moment în care explicația oficială a constat în aceea că Poli s-a retras în semn de solidaritate cu suporterii ei, cărora organizatorii le-au interzis accesul în stadion, deși își cumpăraseră bilete! Nu numai că nu i-au lăsat să intre, […]

...

Gâlceavă la titlu

Dan Petrescu a avut motive să reclame penalty-ul dictat la Iași împotriva echipei sale de Hațegan. Înscriind de la punctul cu var, A. Cristea a egalat, iar CFR n-a mai reușit, în ciuda forcingului din final, să obțină victoria. A […]

...

Complotiștii de serviciu

Mutare pe care o salut și pentru că fostul „tricolor”, 77 de prezențe și 35 de goluri, a renunțat la un post călduț din FRF și a decis, vorba lui Cornel Dinu, să coboare în iarbă. La 39 de ani, […]

...

Pagubă dublă

Meciul de sâmbătă dintre Viitorul și FCSB a infirmat din nou teoria conform căreia cele două echipe s-ar servi reciproc. Că nașul Gică i-ar da finului Gigi sau invers, vă sunt cunoscute scenariile. De data asta, împărțindu-și reprizele, cele două […]

...

Explicațiile unui eșec

Pe toți iubitorii sportului nostru, nu neapărat seduși de handbal, continuă să-i urmărească recenta înfrângere suferită de România în fața Cehiei la Mondiale. A părut un blestem. Pornite ca favorite, „tricolorele” au condus întreaga partidă, adesea la 3-4 goluri, dar […]

Permalink to Explicațiile unui eșec
vineri, 15 decembrie 2017, 5:00

Pe toți iubitorii sportului nostru, nu neapărat seduși de handbal, continuă să-i urmărească recenta înfrângere suferită de România în fața Cehiei la Mondiale. A părut un blestem. Pornite ca favorite, „tricolorele” au condus întreaga partidă, adesea la 3-4 goluri, dar au pierdut cu două secunde înaintea finalului, bătute de niște cehoaice mai degrabă mediocre!

Pe lângă colegul Geambașu, cea mai bună analiză a întâmplării nefericite din Germania a realizat-o, în opinia mea, Cristian Gațu într-un amplu interviu acordat ziarului „Adevărul”. Înainte de a intra în amănunte, reamintesc cine e Gațu, pe care generațiile noi îl cunosc mai puțin.

A fost unul dintre cei mai mari handbaliști din istorie. Veritabil iluzionist, care parcă-și hipnotiza adversarii și le ascundea mingea, a cucerit două titluri de campion al lumii (1970 și 1974), iar între 1996 și 2014 a fost președintele FRH. Astfel, a contesta competența lui în handbal e ca și cum ai pretinde, aberant, că Nadia nu se pricepe la gimnastică, Hagi la fotbal, Țiriac ori Năstase la tenis etc.

Comentând cele petrecute la CM, Gațu critică elegant, cu măsură, unele decizii ale tehnicianului spaniol Ambros Martin. Înainte de orice, îi reproșează că nu le cunoaște suficient pe fete și, ca atare, că n-ar fi făcut el selecția! Martin a susținut sus și tare, în duet cu președintele federației, Alexandru Dedu, că a întinerit lotul, invocând 9 debuturi consemnate la actuala ediție a Mondialelor. De discutat, deoarece 5 dintre debutante sunt trecute de 27 de ani, din care cauză România a aliniat în Germania a 8-a cea mai bătrână echipă din 24! De pildă, ibericul a renunțat la Oana Manea întrucât a împlinit 33 de ani, dar nu și la Gabriella Szucs, de aceeași vârstă.

Nu zice nimeni că Martin nu-i antrenor. E superprofesionist. Numai că, pregătind-o în paralel pe Gyor, campioana Ungariei și a Europei, n-a reușit să le cunoască pe handbalistele noastre. Cum el venea la „națională” cu o zi-două înaintea partidelor acesteia, n-a prea putut să-și facă o idee despre fete. Mai ales că n-apuca să vadă niciun meci din campionatul intern! Și-atunci, circulă vorba pe culoarele FRH, pleca urechea fie la președintele Dedu, fie la antrenoarea federală Nicoleta Alexandrescu. Corect, de câte ori lucrurile merg anapoda, lumea spune vrute și nevrute. Bârfește. Reversul medaliei e însă că nu iese fum fără foc.

Vor sări unii că nu-mi plac antrenorii străini. Că l-am atacat pe Daum, iar acum mă strâmb la Ambros. Că-s xenofob și alte asemenea aiureli. Fals. Doar că, necunoscând româna, cei doi n-au izbutit să comunice cât ar fi fost necesar. Ambii s-au adresat jucătorilor (jucătoarelor) în engleză, ceea ce a produs dificultăți suplimentare. Una că engleza nu-i limba nativă a tehnicienilor respectivi, apoi că fotbaliștii și handbalistele se descurcă anevoie cu ea. Dacă n-a apelat la translator, greu de folosit însă pe parcursul unui time-out de numai 60 de secunde, Martin ar fi procedat mai bine să se fi adresat fetelor în spaniolă. Totuși, nu-i ușor pentru nimeni să gândească într-o limbă, să traducă în minte, să se exprime și să convingă în alta.

Cum Alexandru Dedu a precizat, în același număr din „Adevărul”, că „rămânem fermi strategiei adoptate”, frază din care deducem că FRH va colabora cu actualul selecționer până la JO de la Tokyo 2020, s-ar cuveni să se ia aminte la observațiile de mai sus. Ampla experiență a legendarului Gațu nu trebuie ignorată.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Vio (91 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 15:28

@Handbal. Dumneata esti altul care crezi ca handbalul e vreo mare stiinta. Evident ca Dl Ioanitoaia exprima punctul sau de vedere, dar dumneata stii mai bine. Lectia e veche, tipic romaneasca.

Mario (37 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 15:42

@ Mircea. Tu esti un inchipuit care vorbeste prostii. Nu e nimic xenofob in acest text si spaniolul a comis multe greseli la cm. Lipsa lui de comunicare s-a vazut in jocul fetelor. Articolul nu are ce repeta fiindca e primul despre handbal scris anul acesta de autor. Tu nu esti de acord cu continutul lui dar esti prea sigur ca ai dreptate si esti penibil intr-o lume plina de pareri diferite. Ai pretentia ca stii mai bine decit Gatu ceea ce te descalifica.

Matei (41 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 15:49

Alo, alo, voi nu pricepeti sau doar va prefaceti ca Ioanitoaia crede ca trebuia insistat ca pe linga Ungureanu si Manea ca ele sa revina asupra retragerii din nationala. Cum la fel zice si Gatu cred ca ei stiu mai mult decit alde voi.

Mori (1 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 15:49

Duceti va si jucati handbal de calitate ,ajungeti prima data in echipa nationala si apoi sa ajungeti la mondiale, si dupa mai vorbim. De dat din gura si acuzat suntem toti buni!!! Bravo fetelor! Mergeti mai departe ca putini,f putini ajung unde sunteti voi. Bafta!!

Ovidiu (51 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 17:30

Comunicarea e o problema relativa, amintiti-va ca Mourinhio sau Pep Guardiola nu sunt englezi dar comunica destul de bine cu jucatorii care pe de alta parte vin din diferite tari, nu sunt doar englezi. Nu limba e o problema majora, cum nici la altii nu e, eu cred ca la noi romanii in general, psihicul nu e bine pregatit, ca sa invingi in meciuri dificile e nevoie mare de o pregatire psihica deosebita, noi daca primim un gol nefericit sau suntem arbitrati cumva in defavoare, ne pierdem usor increderea si ne destabilizam psihic. Cum la fel de usor, daca realizam o victorie mare, usor trecem in cealalta parte si ne extaziem peste masura. Uitati-va la Simona Halep, si ea are momente de labilitate psihica, cand crezi ca a trecut puntea, se ineaca la mal.

dinu (265 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 17:55

@Gary. Ma apuca sila cand citesc idioti ca tine sau ca bezmeticul care propune o petitie contra dlui Ioanitoaia. Nu scrie nicaieri ca antrenorul strain trebuie dat afara dar e o ineptie ca el sa ia 10 000 de coco cand vine cu doua zile inainte de meciuri si e platit full time de Gyor. Ca tu esti mai priceput si decat Gatu imi explic. Esti instruit ceva de speriat...

Bingo (49 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 18:01

Sunt convins ca multi dintre cei care posteaza si critica aici nu au vazut nici un meci al fetelor. Le place mult sa se bage in seama si sa se dea rotunzi fiind la moda sa se dea de gica contra. E meseria unora fara meserie sa stea pe net si sa presteze aberatii.

Handbal (2 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 18:06

@Vio: handbalul este stiinta atat cat si alte sporturi sunt stiinte... Dupa spusele tale: Ioanitoaia isi poate exprima punctul de vedere iar restul tb sa fie de acord cu el. Spune tu cum se numeste asta... Ioanitoaia are acelasi drept la opinie ca oricare altul dar din pozitia lui de gazetar de sport ma astept ( si cred ca nu sunt singurul ) la niste analize bazate pe fapte si nu pe ce crede el. Gasesc ca este un gazetar slabut, majoritatea editorialelor contine fotbal iar stilul, capacitatea analitica nu exceleaza. In fine, in cazul de fata s-a vazut ca selectia Romaniei a stat in forma Cristinei Neagu. Asta s-a scris si inainte de eliminare, asta a recunoscut-o si Martin Ambrose. De ce Ambrose s-a bazat pe acea selectie tb sa ne-o spuna el, sunt convins ca a avut argumente destule pe care nici Ioanitoaia si nici Geambasu nu le-au asternut aici. Este chiar atat de mult de cerut de la niste editorialisti sa vina cu niste articole ceva mai elaborate ?

bravo (1 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 21:58

Cind l-am angajat pe Ambros nu stiam ca e antrenor la Gyor ?

Florea Virgil (4 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 21:59

Sigur că noi putem spune orice. Doar că atunci când specialiștii vorbesc ne mai rămân puține cuvinte de adăugat. Domnule Gațu, ca unul care v-am văzut live în vremea când erați de văzut, aveți mare dreptate. Pe vemea când băteați tot ce mișca în handbal în Europa. în Spania se juca mai mult ca sigur handbal în doi. Ți de acolo la a antrena echipa României e totuși mare distanță. Domjul Tadici le-ar fi bătit singur pe cehoaice, de pe margine. Rușilor nu le pute de baciul lor Trefilov și merg în continuare pe mâna lui. Noi ne dăm cu stângul în dreptul când dispunem de o generație extraordinară. Și le luăm și fetelor ocazia de a fi campioane.

iONUT (18 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 22:57

Dar despre lipsa totala a unei strategii a FRH de ce nu amintiti ? Se merge pe ce ?iese: la ciupeala , pe banii grei pentru antrenorul spaniol , circa 10000 de euro lunar desi el are 9=10 luni in care nicinu vede jucatoarele dar sa le mai si antreneze . Felicitari dle Ovidiu pt articol . Desi e moale si fara sa puneti in evidenta TARELE grave din handbal si sport in general

Dilimache (335 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 11:04

Au fost vremuri cand bateam tot la handbal, la fel si la fotbal, ramanem cu amintirile, in rest suntem praf!

Comentează