Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Pinocchio de la FRF

 Pasămite, aș complota împotriva lui, ba chiar aș fi, conform minții sale, capul răutăților. Cel care-i montează pe ceilalți. Am mai aflat că acest gășcar de duzină, care are tupeul să vorbească despre găști, de parcă nu el a umplut […]

...

Umilință, dar și merite

A fost suficient ca Inzaghi să schimbe 7 jucători în garnitura de start, Patric, De Vrij, Parolo, Alberto, Lulici, Anderson și Immobile în locul lui Bastos, L. Felipe, Murgia, Milinkovici, Lukaku, Nani și Caicedo, pentru ca partida de la Roma […]

...

Vizionarul Adi Mutu

Cum viitoarele alegeri pentru președinția FRF, programate pe 18 aprilie, nu lasă indiferent pe nimeni din fotbal, s-a băgat în discuție și Adrian Mutu. Evident că oricine are voie la o opinie, iar Mutu cu atât mai mult cu cât, […]

...

Dragoste de tată

Căpitanul echipei de pe Litoral a marcat un gol, a pasat la bijuteria din final a lui Ciobanu și a șutat în bară de la 20 de metri. A părut într-o formă deosebită, harnic, neobosit, eficient. Ca atare, Gazeta i-a […]

...

Fluierând a pagubă

Victoria obținută joi în disputa cu Lazio, muncită și prețioasă, l-a determinat pe Dică să-și modifice planurile pentru derby-ul cu Dinamo. Intuind că șansele de calificare în EL au sporit, Nick a hotărât să-i menajeze pe Budescu și pe Man […]

...

„Vochin m-a pus selecționer, nu Gabriel Oprea”

La ultima emisiune Tribuna Zero l-am avut invitat la EuropaFM pe Anghel Iordănescu. Desemnat antrenorul român al secolului XX, acesta a pregătit în 3 rânduri "naționala", 1993-1998, 2002-2004, 2014-2016. Din răspunsurile date mie și radioascultătorilor, am compus interviul de mai jos.

Permalink to „Vochin m-a pus selecționer, nu Gabriel Oprea”
miercuri, 6 decembrie 2017, 1:57

– Cum explicați durerosul eșec cu Albania de la Euro 2016?
– Ca un mare accident, provocat și de câteva accidentări. Sunt convins însă că dacă am mai întâlni Albania de 10 ori, de 10 ori am învinge.

– Ce vă reproșați legat de acel meci?
– La înfrângere, antrenorul e totdeauna de vină. Dar nici fotbaliștii noștri nu prea reușesc să joace din 3 în 3 zile. Nu-s obișnuiți. De aceea n-au avut vlagă, s-au sufocat.

– Vă reproșați și că la World Cup ’94 l-ați titularizat pe Prunea în „sferturile” cu Suedia?
– Era mai bine să-l fi folosit pe Stelea, dar Prunea apărase bine. A greșit el la golul lui Kennet Anderson, dar și eu. Trebuia să fiu mai atent la incursiunile fundașului Roland Nilsson și să-l fi blocat pe acesta ca să nu-i centreze lui Anderson.

– Vă mai imputați și altceva?
– Mai multe. De pildă, faptul că la Mondialele din 1998, în Franța, le-am permis băieților să se vopsească blonzi. M-au rugat și, din păcate, le-am promis. Dar nu trebuia să accept. Jucătorii au pierdut din concentrare și, în loc să batem Tunisia, a ieșit un meci egal.

– Închidem capitolul regrete?
– Încă nu. Cel mai mare regret e că am intrat în politică, deși n-am făcut-o din interes sau din orgoliu. Am intrat din prietenie. Astfel am pierdut 4-5 ani importanți de fotbal. Intrarea în politică a fost altă eroare pe care mi-o asum.

– Considerați că Generația de Aur trebuie să conducă fotbalul românesc?
– Cred că au existat, pe lângă cea din America 1994, și alte generații de aur. Guadalajara ’70, Craiova Maxima ori Steaua 1986. Ce-a izbutit Steaua la Sevilla, să câștige Cupa Campionilor Europeni numai cu jucători din țară, nu-i de conceput azi. Se înscrie în categoria minunilor.

– Sunteți cu Steaua sau cu FCSB?
– Gigi Becali speră ca undeva și cândva, mai devreme sau mai târziu, să ajungă la o înțelegere cu Armata. Asta ar rezolva problema, ar stinge conflictul. Așa mi-a spus.

– Pro sau contra Daum?
– Mă îndoiesc că era momentul prielnic pentru aducerea unui străin, indiferent de numele lui. Deoarece nu cunoștea jucătorii, nici n-a luat cele mai bune decizii.

– Adevărat că în 2014 ați revenit la „națională” la intervenția politicului?
– Fals. Nu m-a pus selecționer vicepremierul Gabriel Oprea, cum s-a speculat, ci Andrei Vochin. Consilierul președintelui Burleanu nu mi se adresa cu domnule Iordănescu, îmi zicea Nea Puiu.

Dacă ar apărea acum o ofertă tentantă din Arabia Saudită sau din China, i-ați da curs? Totuși, sunteți cu 5 ani mai tânăr ca Mircea Lucescu!
– Exclus. Voi rămâne lângă fotbal, ca să le țin pumnii strânși lui Edi și Astrei, însă atât. Nu mă voi mai implica. A fost frumos, dar s-a terminat. Definitiv.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Radu (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 14:58

Foarte bun interviul! Va multumesc

eul (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:01

Si pe Daum cine l-a pus, dom’ Ioanitoaia? Pai, tot Vochin!

Arsenie (2 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:02

Iordanescu are curaj acum, la momentul potrivit nu a avut. Nu degeaba i s-a spus cascheta.

daniel (125 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:04

cine banuia ca Vochin e Iordanist? sua, iordanesian…?

Fane (111 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:14

Un jucator,foarte bun,tehnic si cu viziune in teren.Astazi poate Budescu sa aiba ceva din calitatile lui Puiu.Amintiti-va ce ii facea lui Dinu,dandu-i mingea de cate ori putea printre picioare,iar apoi „procurorul”il lua cu „fulgi”cu tot,ca nu-i asa doar era pui?Ca antrenor,nu ma pricep,a avut totusi o generatie deosebita de jucatori buni,dar are meritul ca i-a tinut uniti. O intrebare totusi se pune,atunci cand spui Lichestain.

John (450 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:42

Acum am inteles multe aspecte. Iordanescu era platit sa le inteleaga atunci nu acum. L-a mai salvat venirea lui Daum care a fost si mai neinspirat ca el.

El Cid (2 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:51

Domn’Ovidiu, îl întrebi dumneata sau De-ontologus Tolontan-îl pe Nea Puiu…. Cam ce, și pe cine cauta la numitul Oprea acasă (dimpreună cu Koveșy – Kodlea – Maior-etCo) in deja celebra noapte (de Trădare Națională) al doilea mandat al primului *** al țării B. Traian, acea noapte cu celebrele 7000 boturi a’Pari plus suficiente alte acte și infracțiuni săvîrșite de Acest Grup ***…..??????

adi (45 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 16:25

In interviul asta Iordanescu a spus mai multe decit in o suta de conferinte de presa tinute in perioadele in care a fost selectioner. Nota 1o pentru interviu realizatorului.

m. neculaescu (12 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 17:37

ba deci nu ti cu Steaua actuala din liga 1. ***

ovidiu_3003 (1131 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 18:01

…de ce nu l ati intrebata daca a fost la parada de 1 decembrie ?…si daca avea invitatie …Cascheta e la fel de general ca si Ilie Nastase …

Dimi (29 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:41

Indiferent cine l-a pus a gresit. Dupa 1998 Iordanescu a fost orice numai antrenor nu. S-a epuizat in America 94 si apoi a trait din osanza. Dar si asa a fost peste Daum.

dinamo_fan (89 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:45

prea smecher acest Vochin, face si desface :))

Bingo (46 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:56

Stil tipic romanesc ovidiu3003 gen, luam la misto pe oricine si pe toata lumea. Ca si cand la Iordanescu ar fi important ca a fost general si senator, nu antrenorul de fotbal cu cele mai bune rezultate din istoria nationalei. Nu ne mai schimba nimeni si nu avem nimic sfant. Ne dam mari si facem pe desteptii de nu mai putem.

montgomerry (47 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:14

Iordanescu.Anghel Iordanescu.Da, a fost un fotbalist bun in campionatul Romaniei.Imi aduc aminte de meciul vietii lui ca fotbalist,se intampla la Belgrad, cand de unul singur aproape a invins Iugoslavia cu 2-0. Mare surpriza. Returul de la Bucuresti a fost unul de poveste 4-6 cu un Djukici magnific.
Ca antrenor Iordanescu…..A beneficiat de aportul un fotbalisti adevarati,cu care un antrenor adevarat ar fi castigat ceva.Un titlu mondial in USA nu era imposibil de castigat. Toti il lauda ca a calificat Nationala la trei turnee finale. Cu acei jucatori nu a fost greu,dimpotriva. Acelasi om, cu mult mai multa experienta, s-a facut de ras in Franta.Scuza cu lipsa de valoare a fotbalistilor romani e si nu prea e valabila.Nimeni nu se astepta sa bata Franta sau Elvetia, dar toata lumea se astepta sa batem Albania.Mare antrenor? Antrenorul secolului XX ?!Nu,cu siguranta nu.

nea vanea (170 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:26

pentru bani a intrat in politica, pentru o suma nesimtita ar antrena dinou, oriunde

Stra Luce Nthori de Nord (152 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:31

Si nea Ovi (in solidar cu Chirila) l-a pus antrenorul nationalei pe Luce. Irlanda de Nord le-a multumit tuturor.

stefanita (3 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 21:32

Bun material, multumim!
Iordanescu a fost un mare performer, foarte bun jucator si antrenor cu rezultate. Iar finalul cu decizia lui este demn de respect.
Despre meciul cu Suedia, la cea faza era mai potrivit Stelica, dar daca juca el tot meciul, cine stie daca nu lua 2 boabe pana atunci.
Dar Generatia de Aur merita si trebuie sa conduca fotbalul romanesc.

gino (435 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 22:01

@Stra Luce…Zii sa mori tu? Nea Ovidiu era la Flacara si avea embargou. Semna Emil Negoita. Vorbesti prostii.

ovidiu_3003 (1131 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 23:29

…nu exista rusine mai mare decat infrangerea cu Albania la C.E. din Franta …te a batut o echipa de pe locul 94 care nu mai avea nicio sansa de a merge mai departe …Cascheta pentru mine este nul …

Filbert (28 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 0:32

Daca jucam de 10 ori cu Albania, ne bat de 5 ori, facem 4 egaluri chinuite si ii batem o data din intimplare.

Virgil (62 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 0:56

Vina recunoscuta e pe jumatate iertata asa ca lasati-l n pace pe Tata Puiu. Oricum a facut multe lucruri bune pentru fotbalul romanesc ca jucator si antrenor. Il judeca niste neica nimeni uite alta aberatie.

Bulanelu (16 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 1:45

Ei, ei, mogulul părerilor microbistice ale României nu se lasă. Drept dovadă acest articol penibil. Nea ovi, lasă-ne. Apăsat. Ești grețos, de-a dreptul, măi.

sundance kid (125 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 2:23

Fane

Ba totul a venit de la sine . Jucatorii fusesera descoperiti si crescut de sistemul de dinainte de 1990 . Adica discplinasti bine organizati si cu moral ” beton” . Dinamo Craiova si mai ales Steaua dominau europa . S-au dus la mondial si chiar il puteau lua cu un pic de noroc . Acum o sa mai vezi mondial cind o : face plopul pere si rachita micsunele” ! Au trecut 2 decenii . Restul e demagogie .

Costy (18 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 2:37

Ca jucator…oh.ma uitam acum cativa ani la TVR2,erau imagini cu el aproape de retragere.in Cipru….se bucurau aia inainte sa dea el in minge. Antrenor…discutabil, dar totusi are mai multe rezultate decat ceilalti. De tinut seama de cuvantul lui, indiferent. Omul stie fotbal

Wally (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 8:28

Mare, mare jucator, dar mic ca antrenor. Generatia de aur, juca singura !

Iulian (10 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 9:25

Probabil a fost întrebat de Vochin:,,Nea Puiule,nu vrei să cîștigi niște bani indiferent de rezultate?”

Toader (34 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 11:58

@Bulanu. E gresita politica redactiei de a lasa sa se exprime aici toti zevzecii care jignesc. Unii care nu au nimic de spus si doar depun gunoaie. Tu esti acest gen toxic. Vina Gsp e la fel de mare.

Marcel (102 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 12:11

Scurt si cuprinzator. E bine sa aflam si mai tirziu asemenea amanunte. Am urmarit transmisia la radio si mi s-a parut ca Iordanescu e relaxat. A recunoscut ca dupa infringerea cu Albania a trebuit sa plece in concediu de suparare.

pfffffffffff (11 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 12:39

Ce-mi place ca nimeni nu descopera valurile pe care le face becali de cateva zile. I-a scos la inaintare pe Iordanescu si pe Stoichita, iar astia care impacheteaza peste in frunte cu maestul lor, nu stiu cum sa-i mai cante in struna lui gigi.

tot iulian (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 13:01

per poule zis si cashcheta a avut jucatori in generatia de aur ca altfel era praf

the_gunner (4 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 12:01

@ Montgomery . D-le esti paralel cu fotbalul . 1977 , Romania -Yugoslavia 4-6 . Marile scule au fost fratii Susic . Sead siSafet .ultimul cu 3 goluri . Giukici nici n-a jucat pt Yugoslavia . Era in lotul Politehnicii Timisoara .Cel mai mare meci al lui Iordanescu a fost meciul cu Cehoslovacia 1971 , 2-1 . S-distrat cu cel mai bun fundas din lume la acea data , Dobias . Nu cred ca ai vazut meciul,altfel nu vorbeai . Cu Yugoslavia la Zagreb ,a dat un gol ( si Dudu a dat unul ) si cam atit . „Tartorul” a fost Crisan . Pacat de bara aia , dar a reusit o centrare si un pas care ne-u adus victoria. A fost un meci usor ,yugoslavii jucau cu 8 atacanti . Katalinski si Mujinici erau singurii fundasi calificati .