Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Mecanicul

Cum i-a reparat Regele Mihai mașina unchiului meu Alexandru Constantinescu

Permalink to Mecanicul
marți, 5 decembrie 2017, 2:51

M-am născut la Periș, în Ilfov, la jumătatea distanței dintre București și Ploiești. Mai exact, în casa bunicilor materni, situată într-un sat al comunei Periș, în Cocioc. Celelalte sate erau, poate că mai sunt și azi, Brătulești și Bălteni. Ultimul, de unde se trăgea bunica, se afla relativ departe, la 4-5 kilometri, peste pădurea în mijlocul căreia se găsea Palatul Regal de la Scroviștea. Pe vremea copilăriei mele, drumul de la Cocioc spre Bălteni era închis, iar pădurea, plină de păuni și de fazani, înconjurată cu un gard înalt. Când și când, câte un păun trecea dincolo, iar noi, băieții, alergam într-un suflet să admirăm pasărea măiastră. Dacă nu greșesc, în palatul de la Scroviștea a fost deportat o perioadă, înainte să fie judecat sumar și executat prompt, eroul revoluției anticomuniste din Ungaria 1956, Nagy Imre. Am citit undeva că a stat la Snagov, dar cred că informația e eronată.

Pe bunicul îl chema Emil Negoiță, nume cu care am iscălit în Flacăra. Întors din America, fusesem angajat cu chiu-cu vai la corectură, la insistențele lui Adrian Păunescu, iar dreptul de semnătură mi s-a suspendat vreo 3 ani. Realul Emil Negoiță avea un atelier de tâmplărie, practic, o făbricuță cu 6-7 meșteri. Cum afacerea n-a mers rău, a cumpărat și ceva pământ, din pricina căruia va fi încadrat de așa-zisul regim al muncitorilor și țăranilor în categoria exploatatorilor. Mai exact, a chiaburilor. Deoarece a refuzat să intre în Cooperativă, i s-a confiscat întreaga avere, caii, batoza, tractoarele etc, ba a și fost arestat câteva luni.

I-a părut rău după toate, dar mai ales după aparatul radio, rechiziționat ca nu cumva să mai asculte Vocea Americii. „Pentru că mi-au luat radioul, nu-i voi ierta în veci pe comuniști și nu voi lucra niciodată sub ei, chiar de-ar fi să mor de foame!”, repeta. Iar cel pe care-l poreclisem Beethoven pentru că-și pierduse complet auzul prin anii ’60 s-a ținut de cuvânt până la sfârșit. A preferat să vândă din lucruri, dar asta e, firește, altă poveste.

Bunicul a avut doi frați. Mutați în Capitală înaintea războiului, prin 1935, aceștia și-au schimbat numele în Constantinescu. N-am știut niciodată de ce, singura explicație primită, și aia cu jumătate de gură, fiind că „trebuia să te cheme cu escu în coadă ca să reușești la București”. Poate da, poate nu, cert e că ambii au reușit. Unul a ajuns să aibă, pe lângă o casă cât un hotel lângă Biserica Precupeții Vechi, vreo 20-30 de taxiuri pe piață, iar celălalt a devenit director la Finanțe sau la percepție.

Pe unchiul Alexandru l-am cunoscut mai bine. Inclusiv în studenție, după 1965, am locuit uneori pe Toamnei 86, doar că la demisol. Atât îi lăsase noua putere din ditamai vila, două camere tip vagon, înghesuite și întunecoase. Maică-mea mă asigura însă că unchiul s-a descurcat și sub comuniști. Pasămite, aceștia ar fi înghițit istoria că Alexandru Constantinescu n-ar fi fost proprietar de taxiuri, ci simplu taximetrist. Adică exploatat, nu exploatator.

De la unchiul Alexandru am auzit povestea care urmează și, dacă m-a mințit, o fac și eu. Prin 1944 sau 1945, venea de la București la Cocioc să-și viziteze fratele, numai că, după ce a cotit-o spre stânga la Tâncăbești din șoseaua națională, a rămas în pană. Avea un Buick, dar rulat, destul de obosit. Unchiul a ridicat capota fără să se dumirească însă care-i necazul. Deși nu exista trafic pe-atunci, s-au mai oprit câțiva șoferi, care nici ei nu i-au dat de cap.

În clipa aceea, a trecut în drum spre Scroviștea convoiul regal, care a și oprit la câțiva metri distanță. „Să nu crezi, nepoate, că avea 10-15 paznici, cum e obiceiul azi, erau doar automobilul Regelui Mihai și încă două, unul înainte și unul după”, povestea unchiul, fie adăugând un amănunt, fie uitându-l. Cert e că, spre mirarea celor strânși, Majestatea Sa a coborât din mașină și a întrebat ce se întâmplă. Împietrit de emoție, cineva a dat să-i explice, dar Regele Mihai a vrut să vadă cu ochii săi. Și-a suflecat mânecile și, cam 10-15 minute, a meșterit la motor. A cerut o cheie, încă una, s-a năclăit de ulei, însă n-a renunțat până când, în aplauzele celor prezenți, a făcut mașina să meargă.

„Cred că se stricase ceva la pistoane”, a spus Mihai I, după care, ștergându-și mâinile de negreală cu o batistă, a pornit-o agale spre propriul automobil, ca un om de rând, modest, anonim. Căpătând brusc curaj, unchiul Alexandru a îndrăznit să-l invite pe Rege „la frate-miu în Cocioc, la o țuică de prună cum n-ați băut!”. Chiar a zis-o ori numai s-a lăudat. „Dacă voi putea, voi veni!”, ar fi răspuns Majestatea Sa. N-a venit însă niciodată.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Cita (2118 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 15:48

Until articol de colectie, multumim frumos. Si un binemeritat laudatio pentru modestia Regelui nostru, nepot al Intregitoarei Neamului Rumanesc, Regina Maria. Sincere felicitari!

sundance kid (205 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 15:52

Adevarul e ca a fost nu numai rege dar si crescator de gaini , aviator , mecanic de masini fatza de Ceausescu care a fost si comandant suprem al fortelor armatesi sot al marelui savant chimist care macar stia limba romana la perfectie nu ca regina ana care nu a mincat salam de soia si avea nevoie de translator sau subtitrare cind dadea un interviu in bucale !

Cris (19 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:02

Un articol „narativ” exceptional! f frumos! cred, insa, ca „baietii virtuali” vor fi depasiti.

Cris (19 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:03

Condoleante unuia dintre cei mai de seama membrii din istoria Romaniei!

Addy (11 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:09

Penibil articol.

Jos_cenzura (114 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:17

Frumos, mai interesant decat scanteile pasiv-agresive dintre MM si Prodanca in orice caz.
Daca cititi comentariile, observati ca foarte multi cititori prefera astfel de reportaje, si mai putin can-can (chiar daca cealalta vi se pare o formula mai castigatoare pe piata). Nu ar strica nici niste analize sportive (evaluarea evolutiilor fiecarui jucator, plasament, tactica, etc. cum facea domnul Vochin pe vremuri).

aurel (5 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:18

sper sa mai avem sentimentul de rusine! inainte de 89 nu am auzit ca ai facut un lucru bun,ioanitoaia! erai la fel ca gloata!

gogu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:39

Cred ca articolul asta era pregatit de vreo 2-3 ani just in case…

Adrian (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:41

Frumos elogiu … mai frumos domnule Ioanitoaia era sa scrieti aceste randuri un pic mai devreme, cand inca era in viata si mai ales in anii 90. Saracul rege a fost hulit nemeritat in acea perioada de „propria tara”.
Multumim de poveste …

Vlady (53 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:50

@Addy. Nu poti fi atat de prost, deci esti pus de cineva sa oracai. De Burleanu de la Frf ori de Rotaru de la Craiova? Articol antologic, de colectie. Penibil esti tu.

Andrei (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:04

Pe vremea aia cand deschideai portbagajul nu sareau gainile.

Dtru (268 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:46

@Andrei. Bravo, tata, neamurile proaste ca tine se manifesta si in zilele de doliu. Nu obosesc si trebuie felicitate.

Darius (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:50

Inca suntem mici … Suntem inca exploatati si vom ramane asa pentru ca neamul nostru este facut sa fie supus . Am avut mandrie si am avut persoane capabile sa ne ridice dar am preferat sa le indepartam si sa o ducem cu toti bine …

Cosmo (237 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:59

Frumos!

george (164 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 18:07

O povestire emotionanta. Felicitari autorului.

Dorin (166 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 18:13

Nu il imaginez pe Iliescu ori pe Iohannis sarind sa repare masina unui necunoscut. Dar nu trebuie sa ne lamentam ca doar noi am ales in 1990. Nici macar nu am putut da vina de rusi ca in 1945.

Freddy RE (41 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 18:17

Dl. Ovidiu, puțin miroase a legendă urbană. Și nu vă fac o vină Dvs, pentru că ați crescut cu ea, organic. Nici un mecanic worth his salt (că e regal sau nu), nu „crede că a fost ceva la pistoane”, și o repară, din priviri, uite-așa. Repet, nu vă fac nici o vină… Uite că, ceva mai încolo, sunt unii care cred că grăsuțul KimJong Un (sau Il, nu mai e clar) s-a încordat și a dat ceva vreme bună, că așa e El, are suflet nobil.
Cât cu decedatul de serviciu, nu poți să nu te întrebi ce-o fi fost în mintea dudei regale (că pe Malgorjata n-o bănuim de nimic) să-l ție așe de joi până mai apoi. O penzie în plus? Este unii, printre care și subsemnatu’ care crede ca ă ăă… ok, nu mai este printre noi de ceva ani. În plus, marele român a ales să dea colțu’ exact fix în Helvetia, deși scorează bani de pe lumea ailaltă mai ceva ca Elvis, de aici, de la fraierii ăștia prea buni la suflet. Mă gândesc ca România ar face bine să vândă acastă curte. S-o găsi vreun cumpărător…?

Arsenie (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 18:18

@aurel. Fara sabiti fie cu suparare ce trebuia sa faca Ioanitoaia inainte de 89 ca sa te multumeasca pe tine. Si iar fara suparare cine esti tu ca sa intrebi. Omul si-a facut meseria iar in 90 la campionatul mondial din Italia a dat dovada ca e roman adevarat. Tu nu erai nascut sau ***.

Costin (46 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 18:28

Sper ca la moartea unora precum Iliescu, Visinescu …etc. sa aveti pregatite maestre, unele intamplari din timpul mineriadelor, despre sprinturile unor oameni nevinovati din fata curentului educational al vremurilor. Ce topoare frumoase, ce cozi de tarnacoape, ce reportaje si pareri am avut ca repere in democratia caritasului, sub protectia perestroica-
i, extraordinar. Institutiile statului roman isi bat joc de toti cei ce pleaca din tara considerati fiind tradatori. Nu stiu daca putem sa ne schimbam comportamentul la comanda fata de niste oameni profund simpli si normali, asemenea MS regele Mihai, dar stiu ca fiecare dintre noi poate sa lupte pentru demnitatea proprie sau pentru mentinerea ei. Dzeu sa-l ierte!

stelu blues an (12 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 19:17

si in astfel de zile triste ptr natia romana,in gsp trebuie sa existe cativa imbecili si comentariile lor.drum lin maiestate.

Liviu (333 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 20:03

Frumos gest, frumoasa evocare. Dumnezeu sa il ierte pe Mihai I!

marc (51 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 20:12

Aaaa, păi lu un unchi de-al meu i-a reparat Carol al 2-lea ( tac-su lu Mihai) roaba. Furase și el niște balegă să-și facă niște chirpici, și din cauza greutății a cedat o spiță de la roata roabei. Chiar atunci trecea Carol cu alaiu. O mașină în față și una în spate. A coborât și a constatat avaria. Noroc că avea aparatu de sudură la el, că se ducea la Peleș să-și sudeze niște porți. Îl cam ,,năpădiiseră” hoții și-i furau gutuile. Sa dus la mașină, și-a adus aparatu,și-a pus șorțu de sudură, ochelarii și mănușile, și după 15 minute, roaba a fost gata. Acu, dacă m-a mințit unchiu, vă mint și eu. Iar despre Rege…Dumnezeu să-l ierte și să se odihnească în pace. Cred că s-a greșit față de el. După 1990 se putea încerca o monarhie constituțională,chiar cu un rol simbolic ai MS Mihai I.

Mihai (182 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 20:18

Ii placeau motoarele, conducea masina si chiar avionul, a fost un bun roman. Pacat ca generatia mea a fost invatata de comunisti sa il urasca.

almaviva (43 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 20:38

Ce sansa unica a avut aceasta tara in ’90 cu o posibila revenire la monarhie… N-a fost sa fie, structurile securitatii s-au asigurat de asta. Ce pacat, am ratat ultima sansa la normalitate.

itu52 (239 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 20:41

Cam lungă introducerea, probabil aveți și variantele originii sănătoase.

Deva1 (28 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 21:48

La Deva a ajuns ca soferul masinii sale.Asa a intrat in Deva M.S.Regele Mihai I .A trecut pe langa mine,chiar l am atins.Nu imi venea sa cred.Era prin anii ’90 dupa cativa ani de la Lovitura de stat din 1989.si alti ani de cand tov.ion iliescu nu l a primit in tara si L -a intors de la aeroport.Dumnezeu sa il odihneasca si sa il Mantuiasca! Romania a decazutin lipsa Monarhiei,fiind condusa deaceeasi actori comunisti cu diverse fete :pcr,fsn,psd…

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 22:12

…ce putem face ?…nimeni nu i nemuritor …ce bine ar fi fost ca nea Ovi sa l fi cunoscut personal pe rege …pe adevaratul; Rege…ce articol ar fi fost…

gelu (116 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 23:24

Deci nea Ovidiu e nepot de chiabur si in orice caz nu e evreu cum l-a zugravit defunctul CVTudor. Probabil ca a si urmarit in aceasta evocare sa isi demonstreze originea neaosa.

ror (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 0:58

Foarte rumos articol, bine scris, lasati-va de cronica sportiva pentru ca acolo sunteti foarte subiectiv si aveti un stil greoi si apucati-va sa scrieti romane.

anti (14 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 1:17

e o poveste imaginara nea Ovi,sa fim seriosi.Exregele a fost un taciturn,nu ajuta pe nimeni,a fost obisnuit doar sa primeasca.De la comunisti a primit vagoane cu bogatii,doar a domnit 3 ani cu comunistii (1944-1947).De laDej si Ceausescu a primit renta pina in 89,e stiut acest lucru.Dupa 89 a primit palate,castele,mosii,domenii,paduri si munti.Macar daca s ar fi obosit un pic sa isi invete nevasta si cele 5 iepe limba romana.Nu e drept ca tara sa fie 3 zile in doliu pt un tradator dar e tipic romanesc: eroii batjocoriti,tradatotii omagiati.

Octavian (3 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 2:18

Cum ar fi arătat nația asta,țara cu o domnie de 70 de ani ? Nu știm,bănuim. Din păcate. Vechea strigare : Regele a murit , trăiască REGELE ! Din nefericire , îmi este teamă că doar prima parte este valabilă .Dumnezeu să-l ierte .

Razvan (331 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 8:31

Chiar ma intrebam cand o sa vorbeasca si despre rege, dupa ce 90% din articol a povestit doar de el si familia sa. Nea Ovi, lasa-ne bre cu tineretea ta iredentista si cat ai fost de asuprit de comunist. De aia ai ajuns matale la Flacara, ***, de aia ieseai „afara” cand pofteai, ***…de anticomunist ce erai! Las’o ca macane! Cat despre faptul ca v-a reparat regele masina, nah…se vede treaba ca mitomania si sentimentul de a fi buricul pamantului sunt ereditare!

Razvan (331 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 8:42

Apropo, prin 1940 erau vreo 20000 masini in Romania, din care nici jumate particulare (majoritatea erau ale Politiei si Armatei). Cu chiu cu vai un partivular bogat avea 2 masini. Daca matale zici ca 20-30 erau ale lu’ unchi’tu….asa o fi :)))

Dilimache (657 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 9:47

Simplu si frumos! M-ati emotionat! Ma inclin!

colegul (6 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 11:51

Razvane, afla de la mine ca Ioanitoaia a fost comunist cum esti tu inteligent. Iar lla Flacara nu a avut vreo 5 ani drept de semnatura tot pentru ca era…mare comunist. Articolul e emotionant, dar nu pentru un complexat care vorbeste despre buricul pamantului cand tocmai el da impresia ca e asta. Ca unul care il cunosc pe Ioanitoaia de peste 50 de ani iti spun ca esti penibil. Cu intentie ori fara intentie conteaza mai putin.

haideusicfr (287 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:25

Amintiri frumoase. Mihai a fost un om modest ,corect , practic,.asta a fost .
Sunt printre noi multi dintre cei care nu respecta valorile neamului .
Felicitari maestre!

Comentează