Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Craiova demnă

Acum vreo două săptămâni, când am scris despre Craiova că e capitala fotbalului românesc, mi-am luat-o. Că hâr, că mâr, că nu-i așa! Pasămite, am devenit brusc din fan FCSB, unul aflat în grațiile lui Gigi Becali, fan Craiova! Nu […]

...

Când ieșim în stradă?

Cum s-a calificat en fanfare dintr-o grupă dificilă și fără să fi cunoscut înfrângerea în 10 partide, lui Rădoi și lui Isăilă, predecesorul său, elevilor lor, li se cuvine o reverență. La acest succes a contribuit și regula federală ce-a […]

...

Borcane încurcate

După remiza albă cu sârbii, am remarcat determinarea „tricolorilor”. Modul în care, lăsați în 10 în urma eliminării lui Tamaș, aceștia s-au bătut pentru fiecare minge. Uneori eroic, la sacrificiu. Pe de altă parte, am scris și că prestația naționalei […]

...

A gândit aiurea

Reamintesc că pe 29 septembrie, întrebam și mă miram aici că „Întinerim cu Tamaș?!”, care va împlini în noiembrie 35 de ani. Pe 8 octombrie, eram și mai tranșant. În articolul „Opțiune ciudată”, atrăgeam atenția că „Tamaș și Hapoel (n.a […]

...

Șoarecele și pisica

Nu doar mai puternici sub aspect fizic, ci și mai abili, mai mingicari, capitol la care noi ne imaginăm, greșit, că suntem niște artiști. Nu trebuie uitat că în minutele 19 și 39, mai întâi Mitrovici (la o gafă a […]

...

Cu stângul în dreptul!

După o repriză acceptabilă și alta dezastruoasă, România a pierdut cu Olanda la scor de forfait, în ciuda faptului că portarul a fost cel mai bun om al ei. Pantilimon a evitat un eșec de-a dreptul rușinos, conturat și după […]

Permalink to Cu stângul în dreptul!
miercuri, 15 noiembrie 2017, 4:22

După o repriză acceptabilă și alta dezastruoasă, România a pierdut cu Olanda la scor de forfait, în ciuda faptului că portarul a fost cel mai bun om al ei. Pantilimon a evitat un eșec de-a dreptul rușinos, conturat și după ce adversarul s-a desprins la 2-0 printr-un gol din ofsaid. Astfel, la al patrulea meci, Contra a suferit prima înfrângere. În parte, din pricina lui, dar în contextul în care România a cedat a 10-a oară, din 14 partide, în fața Olandei. Încă o dovadă că și când se află la ananghie, necalificată la Mondialele 2018, „naționala” Oranje tot e o clasă peste a noastră. Poate chiar două. Ea a arătat mereu un plus de calitate, de valoare.

Pentru înfrângerea de marți cei dintâi vinovați sunt jucătorii, care n-au mai avut atitudinea din întâlnirile cu Kazahstan, Danemarca și Turcia. Le-a lipsit implicarea, adică forța și consistența, din care pricină nu și-au creat nicio ocazie clară de gol! Băieții și-au închipuit că, dacă au transpirat în 3 meciuri, nu mai are rost să se omoare cu firea și au tras pe dreapta. S-au mulțumit cu puțin.

Corect e de spus că au întâlnit o Olandă ordonată și organizată, ba și dornică să șteargă impresia lamentabilă din recentele preliminarii CM. Dar și că „tricolorii” au dezamăgit din plin, cu brio! Între altele, ei au uitat, posibil ca unii să nici nu fi știut vreodată, că în fotbalul competitiv, cu pretenții, nu există pauză în materie de efort și de ambiție. Nu există timpi morți.

Lăudat la aparițiile anterioare, Contra a zbârcit-o de data asta. Ca să apelez la limbajul tribunei, și-a dat cu stângul în dreptul! Înainte de orice, a început cu o formație fantezistă, în care a păstrat numai 3 oameni de la victoria cu Turcia, pe Pantilimon, pe Chiricheș și pe Budescu. Pe ultimul l-a schimbat la pauză, mișcare ce a constituit, părerea mea, o greșeală. Într-adevăr că, supravegheat atent, Budescu n-a mai avut nici spațiile, nici dezinvoltura din partida precedentă, dar a mai legat jocul. Măcar a încercat.

Contra n-a nimerit-o nici când, împins de accidentarea lui Bălașa, l-a titularizat pe Hanca. Proaspătul „erou” al unui scandal de proporții, acesta a fost făcut avion de Depay, care a și înscris golul 1 de lângă dinamovist. De acord că, în progres sezonul trecut, Hanca putea fi luat în calcule. Dar nu acum, când comportarea din teren și excesele din afară nu justificau selecția lui. Am auzit varianta, invocată și în raport cu Alibec, că Guriță a urmărit să-i încurajeze. Să-i ajute să depășească pasa neagră. Să iasă din tunel. Frumos, uman, nu însă și normal. Nefiind sală de reabilitare, echipa unei țări trebuie să-i cuprindă pe cei mai merituoși și pe cei mai în formă. Deși îmi place pentru dârzenie, Hanca nu se încadra în categoriile de mai sus.

L-am înțeles pe Contra că a vrut să vadă mai mulți jucători, „să-mi fac o idee”. Dar îmi cer iertare, pe cine să vadă, pe Bicfalvi, care se apropie de 30 de ani, pe Pintilii de 33 ori pe Torje, care a strâns peste 50 de selecții?! Dacă dorea să testeze, de ce nu i-a introdus chiar niciun minut în „dubla” Turcia-Olanda pe craiovenii Băluță și Bancu, singurii nefolosiți alături de portarii Lobonț și Tătărușanu?!

Situația s-ar transforma din tristă în gravă dacă s-ar adeveri zvonul că Guriță i-a sărit din schemă pe cei doi la sugestia conducerii FRF, deranjată că oficialii Craiovei nu s-au agitat suficient ca „naționala” să evolueze împotriva Turciei pe modernul stadion din Bănie. Ostentativ, niciunul dintre șefii federației n-a catadicsit să participe la deschiderea noului „Oblemenco”! În măsura în care lucrurile au stat așa, antrenorul Contra și managerul sportiv Mutu n-au cu ce să se mândrească.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

vasco (313 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 20:01

Tot timpul e de vina cineva,antrenorul actual de obicei...dar nu analizati obiectiv si complet starea fotbalului romanesc,cauzele care au dus la aceasta stare.Oricine ar veni selectioner(intre altele de aceea n-a venit "marele luce")nu are fond de selectie,nu exista jucatori buni in Romania,exista catva baieti talentati,dar de regula au caractere si educatii precare si nu fac fata adevaratei competitii.De aceea ne bate mereu Olanda,chiar si cand e slaba,materialul uman e de alta calitate,educatia e alta.Noi...nici cand aveam generatia de aur nu sraluceam decat arareori,ati uitat jocul destul de urat,parjolitul campiilor si otravirea fantanilor pe care le practicam chiar si atunci.Nici atunci nu eram seniori in teren,multa munca de-a surda,chinuit.Acesta e caracterul neamului nostru,cam in tot ce facem.Dupa 1990 am trait o vreme din organizarea si productia de jucatori de dinainte..apoi si-au intrat in rol fratii corupatori,samsarii care au corupt tot sub supervizarea lui sandu si dragomir si cu acoperirea autoritatilor.Cam asta e.Dati cu mana de noptiera si treziti-va,nu mai avem fotbal!Asa cum nu mai avem siderurgie,agricultura si atatea lucruri...

rosu albastru (26 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 22:34

Nu o dată am zis că Dică nu e antrenor! Plasamentul jucătorilor - defectuos. Se iau deciziile cele mai proaste în momentele importante de joc: dacă trebuie să dribleze, dă pas aiurea, dacă trebuie să dea pas, driblează în direcția propriei porți! Du-teeeeee Dicăăăă!

rosu albastru (26 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 22:36

Noroc cu Gnoehre! Chiar știe și joacă fotbal băiatul!

?????? (236 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 0:13

Ați remarcat că imediat după înlocuirea lui Budescu au primit gol de la o echipă ceva mai tehnică și mai organizată ? Ați mai remarcat și că în perioada Hagi echipa nu "lega" jocul când Hagi nu era pe teren, fiind de regulă dominată iar rezultatele neconcludente ? Deci, sistemul de joc cel mai exersat în fotbalul românesc ,care pare să fi lăsat un "tipar" dificil de înlocuit ar fi cel cu "coordonator de joc" ? Cu ceva vreme în urmă era propus chiar și Eric ?

?????? (236 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 0:31

Cum ați "apecia" și despre faptul că nici antrenorii din fotbalul românesc nu se arată deosebit de capabili de a oferi, în campionatul intern, sisteme de joc cu performanțe importante, fără coordonatori în cadrul echipelor pe care le antrenează ?

Geo (89 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 9:48

Cica era odata intr-un sat o casuta darapanata. Abia se tinea in picioare, toata gaurita si putreda dar care era simbolul satului...stapanul tot se mandrea aratand poze de 30 de ani in urma cand casa era buna si frumoasa. Acum omul din cauza ca era putin limitat...la sfatul celorlalti "experti" din sat, din cand in cand mai dadea o mana de var, mai schimba un geam, mai batea un cui, mai o scandura...si tot se intreba de ce tot frig e si de ce tot urata si murdara e casa...intr-o zi un om bun cu suflet mare care tinea intradevar la imaginea satului i-a spus omului sa economiseasca banii care-i da sa repare, sa ceara si ajutor de la ceilalti proprietari din sat si sa cheme oameni capabili sa construiasca una noua langa si pana e gata sa stranga din dinti in casa veche...si asa a inceput omul o casa noua langa...temelii groase si adanci...stalpi puternici, pereti sanatosi, etc...cand a fost gata a daramat-o pe cea veche si s-a mutat in casa noua..cald, frumos, relaxant si bine. end of story. voi (presa) dati inainte cu demisia cum ati facut-o timp de 20 de ani.

Mircea (87 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 11:21

super interview cu Ionut Badea: http://premium.gsp.ro/premium/interviu/premium-gsp-ionut-badea-contra-se-poate-considera-norocos-ca-vine-dupa-daum-christoph-ma-vedea-pe-mine-inlocuitorul-sau-525969.html Ioanitoaia, esti o rusine a gazetariei sportive romanesti !!

?????? (236 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 11:43

@ Remarcați totuși competiția destul de "aprigă" și de "omogenă" dintre echipe apropiate ca valoare din campionatul intern ? Ați mai putea zice despre campionat că ar fi unul "diluat" , după schimbarea sistemului competițional ?

ovidiu_3003 (1434 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 14:38

…nimeni nu si da asa de perfect cu stangul in dreptul ca Fl TANASE…

Banel (35 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 6:17

Daum e de vina,ca a distrus fotbalul romanesc!

Banel (35 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 6:20

Propun ca Ioanotoaia sa devina noul selectioner!!!!

di livio (121 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 15:14

Daum ii da vina

Comentează