Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Craiova demnă

Acum vreo două săptămâni, când am scris despre Craiova că e capitala fotbalului românesc, mi-am luat-o. Că hâr, că mâr, că nu-i așa! Pasămite, am devenit brusc din fan FCSB, unul aflat în grațiile lui Gigi Becali, fan Craiova! Nu […]

...

Când ieșim în stradă?

Cum s-a calificat en fanfare dintr-o grupă dificilă și fără să fi cunoscut înfrângerea în 10 partide, lui Rădoi și lui Isăilă, predecesorul său, elevilor lor, li se cuvine o reverență. La acest succes a contribuit și regula federală ce-a […]

...

Borcane încurcate

După remiza albă cu sârbii, am remarcat determinarea „tricolorilor”. Modul în care, lăsați în 10 în urma eliminării lui Tamaș, aceștia s-au bătut pentru fiecare minge. Uneori eroic, la sacrificiu. Pe de altă parte, am scris și că prestația naționalei […]

...

A gândit aiurea

Reamintesc că pe 29 septembrie, întrebam și mă miram aici că „Întinerim cu Tamaș?!”, care va împlini în noiembrie 35 de ani. Pe 8 octombrie, eram și mai tranșant. În articolul „Opțiune ciudată”, atrăgeam atenția că „Tamaș și Hapoel (n.a […]

...

Șoarecele și pisica

Nu doar mai puternici sub aspect fizic, ci și mai abili, mai mingicari, capitol la care noi ne imaginăm, greșit, că suntem niște artiști. Nu trebuie uitat că în minutele 19 și 39, mai întâi Mitrovici (la o gafă a […]

...

Ca la ușa cortului

În 16-imile Cupei României, desfășurate săptămâna trecută, în formațiile de Liga 1 au debutat mai mulți jucători foarte tineri.

Permalink to Ca la ușa cortului
miercuri, 1 noiembrie 2017, 4:18

Roberto Mălăele de la Viitorul Constanța a stabilit, la 14 ani și jumătate, recordul de precocitate. În același registru, Ianis Stoica de nici 15 ani și Emilian Pacionel de 16 ani au intrat la FCSB în meciul câștigat la Cluj, cu 6-1, în fața divizionarei C Sănătatea.

Din păcate, în jurul celui din urmă a izbucnit un întreg scandal, la originea căruia s-a aflat Dumitru Pacionel, tatăl său și al lui Cristinel Ștefan de 18 ani. De asemenea legitimat la FCSB.

Să spunem mai întâi că, în ciuda vârstei fragede, Emilian a sedus în repriza a doua a partidei de pe Someș. Dovedind tehnică și curaj, a pasat inclusiv prin rabona, s-a mișcat dezinvolt. Probă că Mihai Stoica l-a comparat cu Florin Cernat: „Are 16 ani, figura unui copil de 9 și vede fotbalul ca un jucător bun de 30!”. Logic ar fi să ne bucurăm dacă puștiul va confirma, dacă va ieși din el un star, o vedetă. Personal, îi doresc din toată inima succes acestui enfant prodige.

Când nici n-apucase băiatul său cel mai mic să adune primele aplauze din carieră, Dumitru Pacionel a surprins prin câteva acuzații grave. „Îmi duceam zilnic copiii cu mașina la Craiova, la antrenamente, dar acolo am fost umiliți. Cei de la CSU s-au comportat mizerabil cu copiii mei! Antrenorii nu-i băgau în seamă și nu le dădeau echipament!”, a ridicat tonul Pacionel tatăl.

Declarația de mai sus n-a rămas fără replică. Fostul arbitru Silviu Bogdan, manager al Centrului de copii și juniori al CSU Craiova, a admis că „Nu i-am propus lui Pacionel semnarea unui contract la împlinirea vârstei de 16 ani din cauza tatăului său, deși Emilian era un puști de viitor, talentat”.

Același SB a lăsat loc de întors, apreciind că „Timpul va demonstra dacă am luat sau nu decizia corectă”. Da, de văzut.

Cei de la CSU i-au reproșat lui Pacionel sr. că pe parcursul unui meci de juniori, atenție!, nu al unei ședințe de pregătire, a dat buzna în incinta terenului de joc, iar la banca tehnică l-a înjurat ca la ușa cortului și l-a amenințat cu vorbe grele pe antrenorul Daniel Mogoșanu! Component al Universității între 1989 și 1995, astăzi selecționerul „naționalei” U16. Mogoșanu a recunoscut ieri incidental. „Nu-mi face plăcere să vorbesc despre asta, dar așa s-au petrecut lucrurile. Individul m-a făcut albie de porci!”, l-am auzit pe tehnicianul de 49 de ani.

Ulterior, cineva din anturajul lui Dumitru Pacionel, care și-a ascuns identitatea spre a evita să fie acționat în judecată, a sărit la gâtul lui Silviu Bogdan. A invitat GSP să cerceteze. Să întrebe un lichidator judiciar cine e SB, cum și-a falimentat societățile, ce datorii are la fisc etc. Chestiuni fără nicio legătură cu subiectul, un fel de, scuzați-mă, ba pe-a mă-tii! Întrebarea era dacă Pacionel sr. l-a agresat ori nu pe Mogoșanu, iar cel în cauză și martorii oculari susțin că da.

Acum, în încheiere, refuz să pozez în moralist. E normal ca fiecare părinte să se îngrijească de copiii lui, să vrea ca ei să reușească în viață. În cazul fraților în discuție, să ajungă titulari la FCSB și cât mai repede celebri. Numai că purtându-se așa, adică lipsit de maniere, necivilizat, Dumitru Pacionel le va îngusta drumul fiilor săi, nu-l va lărgi. Îl va bloca, indiferent la ce echipă vor juca aceștia și cât.

Sigur, toți îi vedem pe copiii noștri cei mai frumoși și cei mai înzestrați de pe lume, deși nu-s toți așa. A-i iubi și a-i ajuta e obligatoriu, dar a exagera, nerespectându-i pe cei din jur și jignindu-i, e periculos. În loc să ajute, pune piedici.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Petro Burgener (21 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 23:21

@Blakkumen, daca nu va plac articolele lui Ioanitoaia, de ce le mai cititi? Fotbalul nostru se remarca numai prin scandaluri si bataie de joc, ce altceva se poate comenta? Oprisan este alt gen de jurnalist, scrie despre lucruri si intamplari frumoase, emotionante.

rosu albastru (26 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 23:34

Poate să-i spună cineva lui Dică că nu e antrenor?!

JFM (33 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 6:29

La fcsb nici un copil talentat nu va reusi pt ca acolo e MM,distrugatorul de fotbalisti,care cu rabdare,meticulozitate ii rezelva in timp si fiecare se va rata la un moment dat.Man a scapat ca prin urechile acului pt ca a venit Dica,la fel Daniel Benzar dar restul ? Daca nici Alibec n-a scapat de jocurile lui murdare.

durden (279 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 8:54

Observa cineva ca *** ioanitoaia e singurul care a ramas pe stilul de cancan al anilor 90?! Omu efectiv nu stie cum sa scrie despre altceva decat despre scandaluri d-astea ieftine..gretos...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vikalutzurka (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 12:05

selectiile nu se fac pe pile si aranjamente, spre disperarea unor parinti ?..daca esti al lui winnetou sau spider man, ai prioritate in romania...inloc sa certati antrenorii,pe fostul arbitru, dati cu pietre in pacionel tatal,ca a intrat pe teren sa apere viitorul copilului sau...e adevarat , nu era momentul potrivit , nu era actiunea cea mai decenta,dar fostul arbitru a neglijat un copil,i-a compromis viitorul,doar ca tatal lui a intrat pe teren sa traga un semnal de alarma...eu,sa fii fost profesionist ca dl arbitru , l-as fi chemat la o cafea, nu i-as fi pus bete in roate copilului daca ochiul imi spunea ca are o bruma de talent...sa nu mai acuzam cu ´´usa cortului´´ pe parinti,pacionel jr a debutat la steluta,deci unii parinti au dreptate cand li se face nedreptate copiilor lor,iar altii joaca doar ca e mai pilosi ,e multi in romania.

Comentează