Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Cu nasul pe sus

Viitorul a învins pe CFR Cluj cu 1-0, iar brazilianul Eric, pe numele său complet Eric de Oliveira Pereira, a înscris unicul gol în minutul 44, când a transformat imparabil, "stâng" la vinclu, o lovitură liberă de la 25 de metri.

Permalink to Cu nasul pe sus
luni, 23 octombrie 2017, 4:05

Cum a creat și alte faze spectaculoase, a fost declarat MVP-ul partidei, Gazeta i-a pus 8, cea mai mare notă acordată vreunuia dintre cei 28 de jucători folosiți la Ovidiu. Altfel spus, Eric s-a dovedit number one în cel mai important duel al etapei, în care s-au întâlnit campioana en titre și liderul la zi al Ligii 1. Mă îndoiesc să mai fie nevoie de vreo recomandare în plus.

Abia venit la Viitorul, mijlocașul ofensiv născut pe 5 decembrie 1985 la Nova Iguaçu, 50 de kilometri nord-vest de Rio de Janeiro, s-a încadrat rapid în echipa lui Hagi. În gândirea și strategia acestuia. Purtându-i tricoul în 15 meciuri, preț de 997 de minute, a marcat 4 goluri și a oferit tot atâtea assist-uri. Dincolo de orice statistică, Eric s-a numărat permanent, ca și în sezoanele petrecute la Gaz Metan Mediaș (aflată în eșalonul secund la venirea lui) și la Pandurii Tg. Jiu, printre cei mai talentați fotbaliști din Liga 1. Nițel comod, uneori visător, dar cu mult har. Hagi i-a dăruit, cum însuși Eric a repetat, motivația de a progresa. De a avea un scop, o țintă.

Plecând de-aici, apreciez c-ar fi bine ca Eric să ia cetățenia română și, la o adică, să fie chemat la „națională”. Sincer, credeam că a și luat-o, știind că a sosit la Mediaș în 2007 și că în 2011 s-a însurat acolo cu handbalista Cosmina Dancu, cu care are doi băieți. Adevărul e că Eric a cerut cetățenia, dar i s-a refuzat întrucât nu locuia de 8 ani neîntrerupți în țară și nici nu era căsătorit de 5.

Între timp, le-a îndeplinit pe amândouă, de aceea obținerea cetățeniei ar însemna doar o formalitate pentru el. Mai ales că Eric însuși afirmă „mă simt român și aș fi fericit să mi se recunoască statutul în acte. Iar dac-ar fi să joc pentru România, ar fi cea mai mare onoare. Sunt pregătit și chiar mi-aș da viața pe teren!”.

Dacă responsabilii „naționalei” consideră că există un interes în acest sens, și normal ar fi să considere, FRF ar trebui să-l sprijine pe Eric în demersul lui. Alte federații de peste hotare au procedat așa și nu le-a căzut rangul. Nemții, actualii campioni ai lumii, i-au naturalizat pe Kuranyi și pe Rink, compatrioți cu Eric, ca și pe ghanezul Geraldo Asamoah. Italienii pe brazilianul Thiago Motta, polonezii pe nigerianul Olisadebe etc, cei menționați apărând în echipele reprezentative ale țărilor de adopție.

Kuranyi de 52 de ori, Motta de 23, Olisadebe de 25 și așa mai departe. Suficiente precedente există în sportul nostru. Federațiile de lupte, de hochei pe gheață, de baschet, de handbal, de kaiac-canoe, de haltere și nu numai au intervenit energic, au depus eforturi, pentru ca performeri valoroși de-afară să capete cetățenia română și să concureze ca „tricolori”. Unii au răspuns cu rezultate deosebite, luptătorul Albert Saritov, canoistul Victor Mihalachi, alții.

Nu zic, Doamne ferește!, că naturalizarea lui Eric va rezolva multiplele și dificilele probleme cu care se confruntă fotbalul. Nici vorbă despre așa ceva. Mai ales că Eric, deși e mai tânăr decât Pintilii ori Hoban, senatori de drept în „națională”, are o vârstă. Totuși, el ar putea apărea bine mersi în Liga Națiunilor din 2018 și, ulterior, în preliminariile Europenelor din 2020. Zic însă, asta zic, că merită încercat cu el. Că e cazul să nu mai umblăm cu nasul pe sus și să căutăm orice soluție pentru a ieși dintr-un impas ce nu se mai sfârșește.

Iar Eric poate fi, conform unei opinii mai largi, una dintre soluții. Fie și de scurtă durată, ea n-ar trebui neglijată.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Perken (20 comentarii)  •  24 octombrie 2017, 13:34

Nu înțeleg ceva. A făcut Erik cerere pentru cetățenie și nu i s-a aprobat? De ce ar fi nevoie de intervenția FRF? Doar locuiește aici de 8 ani și e căsătorit de 5. Nu știe cumva imnul României? Păi nici Băsescu nu-l prea știa. :)

Razvan (331 comentarii)  •  24 octombrie 2017, 14:06

@ Marcel: ma tem ca tu nu intelegi. Aplicarea pentru cetatenie e o chestie particulara si se face dupa o procedura clara, doar in democratii dubioase ("ioanitoaiene") intervine o federatie, o companie sau o autoritate sa "accelereze" si sa "sprijine". Cat despre conditii, zicea "maestrul" tau : "Adevărul e că Eric a cerut cetățenia, dar i s-a refuzat întrucât nu locuia de 8 ani neîntrerupți în țară și nici nu era căsătorit de 5". Te-ai prins? Mai citim o data? Ce sugereaza "maestrul" e ca "si daca nu indeplineste conditiile, ce? hai sa o rezolvam romaneste, ca si altii au facut-o" (fara sa spuna ca altii au rezolvat legal, nu romanestë).

Razvan (331 comentarii)  •  24 octombrie 2017, 14:08

"Intre timp le-a indeplinit pe amandoua", dar nu a mai aplicat, ca i se dadea! Dar ce conteaza? Sa il naturalizam oricum, ca vrea Ioanitoaia!

pentru rating (2 comentarii)  •  24 octombrie 2017, 17:34

Eric nu are ce cauta la nationala atata timp cat nu indeplineste conditia preliminara a gesepeului: adica sa joaca la fcsb. Daca o sa ajunga vreodata pe la fcsb atunci da, o sa se schimbe situatia si o sa devina magician, diamant, extraterestru si alte apelative aducatoare de rating.

Stefan Spiridon (23 comentarii)  •  24 octombrie 2017, 20:43

Nu o să vedem străini naturalizați să joace pentru națională...sunt prea naționaliști și patrioți cei de la FRF..

Comentează