Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Cruciada continuă!

Deoarece, i-auzi!, aș ține partea unuia care a devenit dușmanul poporului, trădător de neam! În ciuda cuvintelor grele, nu m-am mirat foarte tare. Am înțeles de la o vreme, cam de când am renunțat să mai parcurg atent postările de […]

...

Mai puțin pătimași

Profitând de faptul că, favorite la calculul hârtiei, CFR Cluj și FCSB n-au reușit să câștige, liderul nici măcar pe teren propriu!, iar ea a învins la Iași, Craiova a redus din handicapul față de fruntașe și a urcat lângă […]

...

Drumul pierdut

Din păcate, a devenit. După ce, la 0-0 cu Voluntari, a bifat al nouălea meci consecutiv de L1 fără gol, 600 de minute pe sec, ba a și șutat într-o ușă de la vestiare, el a fost scos din lot […]

...

Prins în ofsaid

Veștile dinspre Timișoara privindu-l pe Sorin Drăgoi sunt favorabile celui ce va candida contra lui Gino Iorgulescu la șefia Ligii Profesioniste, alegeri programate pe 23 octombrie. Un reputat om de fotbal din zonă mi-a spus că Drăgoi e „un tip […]

...

Pe ochi frumoși

Unii n-au înțeles sensul articolului meu de miercuri despre Mircea Lucescu. Mai degrabă au refuzat să-l înțeleagă, deși era ușor de sesizat problema. Care nu consta în faptul că turcii îl înjură pe Lucescu, n-au decât să-l înjure cât vor, […]

...

Cu ochii în soare

Săptămâna trecută, când colegi de redacție ar fi făcut prinsoare că Dan Petrescu va fi succesorul lui Daum, nu m-am arătat la fel de convins. Cum mi-am exprimat rezervele, iată că n-am greșit.

Permalink to Cu ochii în soare
marți, 19 septembrie 2017, 4:19

Petrescu ar fi  ținut cont de opoziția CFR-ului, dar eu cred că el n-a vrut să vină și s-a folosit de club ca pretex. În realitate, a considerat proiectul din Gruia, în parte conceput special pentru el, mai important decât colaborarea cu FRF, care ar fi însemnat urcarea în barca lui Burleanu.

Implicit, divorțul fără recurs de coechipierii din Generația de Aur, de Hagi, de Popescu, de Lupescu, de ceilalți. Bursucul a dovedit astfel că prețuiește mai mult prietenia decât faima și eventualele avantaje ce decurg din statutul de selecționer.

Petrescu a calculat că la aproape 50 de ani, pe care-i va sărbători pe 22 decembrie, mai poate aștepta „naționala”. În schimb, la nici 42, s-a născut tot în decembrie, dar pe 15, Contra a socotit că momentul e potrivit. Desemnarea și acordul lui au stârnit însă polemici și chiar contestări.

Au strâmbat din nas tocmai dinamoviștii, reproșându-i lui Guriță că i-a lăsat cu ochii în soare. Că a întors spatele unui club care, prin intermediul patronatului, i-a îndeplinit toate dorințele, toate cererile. A adus jucători (Albin, Bokila) și i-a plătit generos, a acceptat un staff tehnic amplu și costisitor, a modernizat baza de la Săftica etc. Pe scurt, chiar dacă se zice că „naționala nu se refuză”, Contra s-a trezit aruncat în boxa ingraților.

S-au auzit voci, și nu puține, care l-au atacat pe Cosmin, antrenor doar din 2010, pentru lipsă de experiență. De dezbătut întrucât, la 42 de ani, Guriță nu-i cel mai tânăr selecționer al României din aceste decenii. Mircea Lucescu în 1981 și Hagi în 2001 au primit învestitura la 36 de ani, Răzvan Lucescu în 2009 la 40, iar Pițurcă în 1998, primul din cele 3 mandate, de asemenea la 42 de ani.

Între contestatari a apărut, surprinzător pentru educația și temperamentul său, Loți Boloni: „Antrenorul Contra n-a făcut mare lucru. N-a rupt gura târgului”. Până la un punct, Boloni merită ascultat întrucât Cosmin a lăsat pe Dinamo în afara play-off-ului și cu un coeficient de reușită mediu, 28 de meciuri, 15 victorii, 7 egaluri, 6 înfrângeri în toate competițiile. Nu-i de imaginat să fi vorbit din invidie, nu-i stilul.

Mai departe însă, obiecțiile nu rezistă deoarece Loți însuși a devenit selecționer în 2000 înainte să câștige campionatul în Portugalia cu Sporting (2002) și titlul în Belgia cu Standard în 2009. Dacă fotbalul și publicul au avut răbdare cu Boloni, ar trebui să aibă și cu Contra, nu?!

Cu Cosmin, Dinamo deleagă al doilea selecționer din 1989 încoace, după Cornel Dinu, instalat în 1992. De-atunci, cu excepția neutrilor Mircea Rădulescu și Lucescu jr., pe la „națională” au trecut numai tehnicieni legați de Steaua, Constantin, apoi Iordănescu și Pițurcă de câte 3 ori, Ienei, Boloni și Hagi.

De aceea și scriam că, suporterii români simpatizând majoritar cu roș-albaștrii, crește riscul de a se specula pe marginea deciziilor lui Cosmin, pe care l-am caracterizat „tânăr, instruit, ambițios, dornic”. Probă că am descoperit pe blog că „de-acum Contra umple lotul de dinamoviști!”.

Deși mă îndoiesc că se va întâmpla așa, am fost taxat de mare stelist, vândut pe viață lui Becali etc, când am avertizat asupra pericolului de mai sus. Noroc că în ziua următoare am susținut că nu era de acordat penalty pentru FCSB cu Plzen și am ajuns peste noapte cel mai înverșunat antistelist! Eu să fiu sănătos, m-am obișnuit cu postacii care înlocuiesc argumentele cu jignirile, le urez numai bine!

Comentarii (52)Adaugă comentariu

MZM (185 comentarii)  •  20 septembrie 2017, 12:22

In razboiul cu presa bolsevica (majoritara, nu-i asa?) Burleanu a mai castigat o batalie: a manevrat astfel ca Guritza sa fie numit selectioner, adica asa cum dorea presa! Cu alte cuvinte "pe asta l-ati dorit, pe asta il aveti!" Asta in pofida faptului ca ambele parti beligerante stiu sigur ca noul antrenor nu va face la nationala mai mult decat a facut Razvanel, tot un preferat al presei (care a luat nationala de pe locul 15 si a dus-o pe locul 57!). Dar, in campania pentru alegerea presedintelui FRF, presa nu-l mai poate ataca pe Burleanu (pe teme selectionerului). De fapt, cei care l-au propus si sustinut pe Contra la nationala erau siguri ca acesta nu va fi numit si abia asteptau sa-l atace pe Burleanu, dar si-au taiat craca de sub picioare. Contra insusi stie ca nu poate face nimic bun la nationala, vrea doar, ca si Razvanel, sa-si poata trece in c.v. aceasta functie.

nefertem (6 comentarii)  •  20 septembrie 2017, 13:42

Pai si, daca ati fi fost Petrescu, ati fi venit la nationala de azi, pe bani mai putini, sa va ingropati numele si cariera? O sa faca si Contra tot cat ar putea face oricine cu lotul actual de jucatori. Selectioner roman, e altceva. Oare sa ne-asteptam ca jucatorii sa se lase de fumat si sa joace de doua ori mai bine pentru ca "sangele apa nu se face", cum zice proverbul? Cred totusi ca aici e vorba de alt proverb, ceva cu "nu poti sa faci bici".