Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Messi nu e Maradona!

„Îl respect pe Maradona, dar îl plasez la ani-lumină în spatele celui mai bun fotbalist argentinian din istorie, care e Messi”, a spus stoperul lui Real Madrid și al Spaniei. Preocupat de cele două ceasuri ale sale, câte unul pe […]

...

Cu lecția neînvățată

După ce s-a calificat fluierând la Mondiale, cu 10 puncte peste România, lăsată pe locul 4 în grupă, Polonia a pierdut clar primul meci în Rusia, 1-2 cu Senegal. Clar întrucât cea dintâi reprezentantă a „continentului negru” victorioasă la această […]

...

Arbitraje fără greșeli?!

Într-adevăr, ele s-au rărit, dar n-au dispărut și probabil că nici nu vor dispărea. Pare logic să se întâmple așa cât timp deciziile nu-s luate de o mașină, cum și-au închipuit unii, ci tot de către oameni. Iar aceștia sunt, […]

...

Lustrul de campioană

Nu încetează să fie considerat neverosimil socotind că s-au întâlnit locul 1 din ierarhia FIFA la zi cu ocupanta poziției a 15-a. S-a dovedit însă iar că în fotbal orice e posibil. Ca atare, există pericolul ca însăși campioana lumii […]

...

Pământeanul Leo Messi

Adevărat e că foarte rar s-au mai jucat 4 meciuri într-o zi ca în Rusia, unde numărul penalty-urilor acordate a crescut și în urma intervenției așa-zisului arbitru video. Care ar fi trebuit, părere larg răspândită, să mai impună o lovitură […]

...

Viitorul sună rău

Echipa lui Hagi a continuat pasa neagră din acest sezon și a pierdut turul cu Salzburg fără drept de apel.

Permalink to Viitorul sună rău
vineri, 18 august 2017, 4:32

Odată cu eșecul de la Ovidiu, Viitorul a scăpat și ultimul tren către Europa, Gică însuși mărturisind că nu mai crede într-o minune: „Calificarea s-a jucat!”. În general, el a analizat cu luciditate duelul de joi, trist și parcă împăcat cu soarta. A recunoscut că, rapizi și puternici, austriecii au învins pe merit.

„Au fost mai simpli în joc, ne-au depășit la ritm, au avut gândirea mai bună și a fost normal să câștige”, a spus el. A adăugat că „trebuie să schimbăm multe lucruri în plan personal și colectiv”.

Evident, e frumos să recunoști superioritatea adversarului. Cu atât mai onorant când adversarul nu-i unul de elită, de superclasă. Fair-play-ul nu rezolvă însă problema. Clar că pe Hagi și pe băieții lui îi așteaptă o perioadă dificilă, asta și în ideea că declinul actual, survenit după surprinzătoarea cucerire a titlului, e menit să demonstreze că-i mai ușor să ajungi în vârf decât să te menții acolo.

Am citit undeva, ori am auzit, că jucătorii au dus echipa în jos și tot ei trebuie s-o ridice. De acord până la un punct. Deoarece revigorarea Viitorului, încadrarea în standarde înalte, ține de jucători, dar și de antrenor. Dacă acesta e considerat principalul artizan al succeselor, el trebuie tras la răspundere și când se adună înfrângerile. Cu tot respectul datorat lui Hagi, judecata de mai sus nu-l ocolește.

Revenind la meci, oaspeții l-au dominat cap-coadă. Au deschis scorul când unii spectatori încă nu-și ocupaseră locurile, în secunda 63, după care, deși egalați repede prin golul lui Țucudean, și-au păstrat sângele rece și s-au desprins la 3-1 într-o jumătate de ceas. Au executat un presing conștiincios, au știut să exploateze spațiile neacoperite de o apărare din rândurile căreia Boli și Țâru, practic întreaga bandă dreaptă, au părut din alt film!

În ciuda plusurilor lui Salzburg, au existat două momente în care meciul se putea întoarce, ambele petrecute în debutul reprizei secunde. În minutul 47, Chițu a scăpat singur cu portarul, perpendicular, dar a tras în acesta, pentru ca, un minut mai târziu, „centralul” englez Taylor să-l ierte pe Wolf de eliminare după ce mijlocașul austriac s-a proptit cu talpa pe genunchiul lui Cicâldău și l-a trimis la vestiare! În rest, jucătorii din orașul lui Mozart, Zweig și Trakl au condus ostilitățile și au meritat izbânda.

Fiind vorba despre campioana României, despre reprezentarea fotbalului nostru, am împărtășit mâhnirea a lui Hagi. Am înțeles, ba încă de-acum câteva săptămâni, că titlul de campioană i-a copleșit pe mânjii aruncați în luptă de Gică, unii poate prea devreme.

Triumful i-a pleoștit, i-a blocat. N-am înțeles însă de ce Viitorul s-a despărțit de Romario Benzar și de Nedelcu, titulari pe posturi importante, chiar în ajunul confruntărilor cu Salzburg, iar apoi a refuzat varianta Stelei de a-i folosi pe cei doi contra austriecilor! Orgoliu pe post de bumerang sau ce?!

De presupus că, dispus să vândă la cea dintâi ofertă tentantă, Hagi nu visează la o carieră internațională pentru Viitorul. Că preferă ca echipa lui să rămână pepinieră pentru cluburile cu dare de mână din țară ori de-afară, nu să forțeze performanța. Păcat, cine-și propune puțin obține puțin, acesta e un loc comun, verificat însă de realitate.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

Șerban (131 comentarii)  •  19 august 2017, 9:51

Păi, cine strică?! Una este să încurajezi formarea și lansarea tinerilor și alta-i performanța forțată! Da, forțată! Dacă GSP deplânge situația catastrofală în clasamentul UEFA al coeficienților ce contează pt. stabilirea nr. echipelor în competițiile continentale, de ce NU MAI PUBLICAȚI ȘI CLASAMENTUL INTERN AL ECHIPEOR AVANRAJATE/DEZAVANTAJATE DE ARBITRAJ??

Toni (1 comentarii)  •  19 august 2017, 10:50

Buna ziua, problema este ca domnul Hagi a vandut masiv. Este adevarat ca a luat campionatul, dar sa ai pretentia ca te vei impune in Europa cu un lot din care ti-au plecat Benzar si Nedelcu (printre altii) mi se pare putin cam arogant. Nu te poti califica in Europa cu rezervele, cel putin nu poti face asta daca esti o echipa din Romania. A vandut tot ce a putut, iar acum urmeaza inca 2-3 ani de cautari. Daca va intoarce rezultatul va fi din pur noroc, repet, este arogant sa iti imaginezi (chiar daca te cheama Hagi si ai demonstrat multe ca jucator si ca om de fotbal) ca poti califica echipa in grupele Europa League cu lotul 2.

Titu Sandronicus (110 comentarii)  •  19 august 2017, 11:50

Mos Teaca, former-ul (sic) taxator de la ITB singurul guru "la presa sportiva" care a facut turul continentului Antarctica unde a vizitat, conform propriei destainuiri, zeci de capitale, ne incanta ciclic cu micile sale compuneri, adevarate simfonii ale anacolutului. Intr-o perpetua exprimare in limba de lemn, considerata de presupusii admiratori un plus neîndoielnic, "maestrul" vocabularului prăfuit şi al comentariului mediocru, contrazice azi ce-a sustinut ieri trimitind cu gandul la o portie de vid ambalat şi prins cu o fundiţă. P.S. Se pare ca ipoteticii admiratori ai "maestrului" asteapta cu infrigurare descrierea multelor capitale vizitate de acesta in Antarctica...(sic)

mg (137 comentarii)  •  19 august 2017, 12:00

..nu e peşte ca guvidu'(cu condiţia să fie bine împachetat..) nici echipă ca Rapidu'.. Cred că Hagi a revenit deja cu picioarele pe pământ şi o ia de la capăt. Are o golgotă de urcat..

Cosmo (185 comentarii)  •  19 august 2017, 12:11

Nimic despre daum sau burleanu? :((

laur (76 comentarii)  •  19 august 2017, 12:36

Nea Cosmo, esti destul de limitat si se vede, nu mai fa inca o demonstratie. Daca te depasesc chestiile serioase fa discutii numai cu neamurile tale de la Ciorogarla.

lord belial (430 comentarii)  •  19 august 2017, 13:18

hagi e regele numai voi, romanasii, vreti sa il detronati. hagi e prea bun ptr tarisoara asta de taranei.

Vardasihan (62 comentarii)  •  19 august 2017, 14:05

Viitorul a fost făcută campioană de alții.Rezultatele din această perioadă nu sunt întâmplătoare.Vine meciul cu craiolguța şi trebuie returnate punctele.

Stra Luce Nthori de Nord (152 comentarii)  •  19 august 2017, 14:22

Asta e rezultatul coalitiei anti Steaua: ziaristi, arbitri, cluburi ca Dinamo, Craiova, Astra, Cluj, Iasi so on. Ce a castigat Romania ?

ovidiu_3003 (1322 comentarii)  •  19 august 2017, 14:42

bai lord *** ...tu ce esti ?...saviu ?,,,tu stai undeva deoparte si numai noi suntem romani ?...tie ti e rusine sa intri in aceeasi oala cu noi ?...de ce ?te crezi mai bun ?...ce i de capul tau ?...ca prea multa minte nu ai daca ti e rusine cu poporul in care te ai nascut ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

petre (16 comentarii)  •  19 august 2017, 17:20

urmeaza sa se vanda si pe el,pe cand?

Andrei F (966 comentarii)  •  19 august 2017, 17:29

@Stra Luce Nthori de Nord (133 comentarii) • 19 august 2017, 14:22 Asta e rezultatul coalitiei anti Steaua: ziaristi, arbitri, cluburi ca Dinamo, Craiova, Astra, Cluj, Iasi so on. Ce a castigat Romania ?................................................Bine spus!!!!Acum ,,adevarata,,presa plange dupa coeficientul european!!!!Si cica tarisoara pierde!!!!Ce ti-e si cu ziaristii astia!!!!

observator (4 comentarii)  •  19 august 2017, 17:53

Pacat ca Sapunaru nu a jucat la austrieci. Sau ca austriecii nu au folosit juniorii.

cfr4x4 (39 comentarii)  •  19 august 2017, 23:25

@ sundance kid.....:maestrul asta al tau e cam oboist,epuizat chiar. Poti fi mai coerent putin? Tu intelegi ceva din tentativa de text cu care te bagi in seama cu mine ? Esti obosit si tu,vezi la Borcica la parnaie, sampanii la arbitri,ceva. Clonati sunt catelusii cersetori de fonduri si stadion.

cfr4x4 (39 comentarii)  •  19 august 2017, 23:31

sundance kid..ai putea fi mai coerent ? La cum judeci nu meriti atentie, hai pa..citeste mesajul cu care te bagi in seama cu mine,vezi ce intelegi..stii site-ul ala "daca esti ***t de mic,cand esti mare numai te joci"..? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

exidpol (258 comentarii)  •  20 august 2017, 11:34

-experimentul lui Hagi a mai fost încercat (pe timpuri) de un antrenor sovietic care a selecționat 22 de tineri (cu fizic...) să formeze o echipă care să bată orice echipă engleză (englezii dominau atunci fotbalul european); dar, cum în fotbal contează talentul și nu fizicul (exemplele sunt prea numeroase pentru a fi amintite aici), după doi ani de pregătire (cu metode ...avansate, sovietice), la primul meci cu o echipă engleză (din liga a patra!) au ...încasat-o cu 12-0; din păcate și la noi a fost experimentat sistemul (e adevărat că unele echipe au câștigat titlul , dar prin aranjamente, după care au dispărut); și echipa lui Hagi dispărea fără acel aranjament (vezi scorul de 5-1); dacă vrem să avem fotbal adevărat, frf nu trebuie să nu admită în competiție echipe încropite artificial...

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord