Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Hugo și Lloris

Se poate spune că a 21-a ediție a Cupei Mondiale a constituit o reușită. Stadioane frumoase și arhipline, fotbal de calitate, deși nu totdeauna sclipitor, arbitraje decente și, pentru că sportivitatea din tribune molipsește, mult fair-play. Au lipsit incidentele majore […]

...

Croația a murit frumos

Les Bleus au învins pe merit, chiar dacă n-au oferit un fotbal de lux. Valoroși și vicleni, ei au etalat același stil prudent, de tatonare. Au pândit momentul oportun ca să-și lovească adversarii, dar atunci au făcut-o fără milă. Duminică, […]

...

Trei lei necăjiți

În schimb, învinsa a dezamăgit. Dacă Dier nu rata o ocazie monumentală la 0-1, britanicii ar fi putut trage nădejde la un alt rezultat. Așa, Alderweireld a respins de pe linia porții balonul liftat de Dier și Anglia s-a clasat […]

...

Ilustrul anonim

Chiar dacă a câștigat grupa cu 9 puncte din 9 posibile, Croația a abordat semifinala cu Anglia ca outsider. Mulți spuneau că ex-iugoslavii vor face față cu greu, sau nu vor face deloc, atacurilor purtate în viteză de Sterling, Lingard […]

...

Cimitirul campioanelor

Recurg la statistică deoarece, spre deosebire de o părere ori de alta, ea nu admite replică. Conform fișei tehnice a semifinalei de la Sankt Petersburg, Belgia a cedat Franței, 0-1, deși a fost superioară ca posesie, 60 la sută contra […]

...

O nouă dimensiune

În 2001, când România cu Hagi pe banca tehnică a pierdut barajul pentru Mondiale, 1-2 și 1-1 cu Slovenia, mulți s-au grăbit să decreteze că Gică nu e și nici nu va ajunge vreodată antrenor de top.

Permalink to O nouă dimensiune
joi, 27 iulie 2017, 3:36

Nu-i suficient, adăugau respectivii siguri pe ei, să fi fost superfotbalist. Existau însă unii, să le zic rătăciți?, care contestau până și această calitate a lui Hagi. Ideea e că umblau și umblă printre noi destui invidioși, răi ori, îmi cer scuze, chiar proști.

Încet, încet, Hagi le-a dat cu tifla celor care s-au îndoit că are stofă de antrenor. Riscându-și reputația, dar și averea strânsă cu serioase sacrificii, el a înființat Viitorul. Cu care a promovat repede în Liga 1 și a izbutit, la doar 8 ani de la fondare, să câștige campionatul, pe barba și pe banii lui. Haterii, mă întreb iarăși dacă le zic corect?, au lăsat-o mai moale, dar unii au continuat să mormăie. Vorbă veche, cu pietre se aruncă numai în pomii cu roade.

Luând campionatul împotriva tuturor pronosticurilor, Gică a făcut, logic, un imens pas înainte. În urmă cu mai puțin de un deceniu, el părea de domeniul fanteziei, o utopie în condițiile în care formația din Ovidiu era (și e) foarte tânără. Acum însă, când Viitorul își încearcă forțele în UCL, Hagi și echipa lui se află în fața unui pas la fel de important, menit să consfințească afirmarea pe plan internațional. Am mai scris că Europa reprezintă o altă perspectivă și o altă dimensiune, iar Gică a simțit asta pe pielea lui. La debutul într-o competiție continentală, a încasat în sezonul trecut un 5-0 de i-au mers fulgii la Gent, eșec suferit cu o garnitură în care mai evoluau, plecați între timp, Răzvan Marin și Florin Tănase.

Astăzi, după 1-0 cu Apoel Nicosia în meciul 1 din turul 3 preliminar de Champions League, Hagi poate spera la calificare cu ochii deschiși, deși returul se anunță de foc. Adevărat trust multinațional, cu jucători aduși de pretutindeni, inclusiv din Australia (Oar), cu salarii lunare și de 35.000 de euro!, campioana Ciprului, care a început la Ovidiu cu un singur cipriot (Merkis) și a terminat cu doi (plus Artymatos), rămâne un adversar redutabil. Organizată și arțăgoasă, cu experiență superioară, ea nu va ceda ușor, iar la Nicosia va avea în spate un public furibund. Circulă versiunea că puține galerii din fotbalul actual sunt atât de zgomotoase și de spurcate la gură cum e a lui Apoel.

Viitorul trebuie să-și reproșeze că n-a învins mai clar. Că nu s-a distanțat într-o partidă pe care, cu excepția unui sfert de oră din repriza secundă, a condus-o autoritar și pe parcursul căreia a ratat 5 ocazii uriașe: Țucudean în minutele 15, 24, 56, Țâru în 44, Fl. Coman în 83! Golul antologic marcat de Cr. Ganea din lovitură liberă de la 27-28 de metri, folha seca a la Roberto Carlos direct la „păianjen”, a venit să parafeze o victorie pe deplin meritată. Care trebuia să fie, repet, mai consistentă tocmai pentru a-i permite Viitorului să abordeze în liniște, cu optimism, întâlnirea din deplasare. Să nu spună însă hop cât n-a sărit obstacolul, să fie realistă și prudentă. Cu picioarele pe pământ.

Tocmai pentru că, schimbând sistemul (amănunte în textul lui Alin Buzărin), Hagi n-a ezitat să-i scoată la pauză pe M. Constantin și pe Ov. Herea de 32 de ani pentru a-i introduce pe Vână de 22 și pe Fl. Coman de 19 alături de Nedelcu și Cicâldău, ambii de 20, mă îndeamnă să recurg la expresia (tocită, de acord) că Viitorul sună bine. Dacă Gică va elimina pe Apoel, contestatarii lui ar trebui să-și pună cenușă în cap și fermoar la gură. Ca să fiu sincer, n-ar fi stricat să facă asta mai demult.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Valerian (5 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:01

Am vazut meciul, a fost un meci bun, tineretul alearga si sunt cativa, nu toti de perspectiva! Aroganta lui Gica nu e din filmul asta, dar, asa sunt machidonii...e bine ca e o lupta intre el si Gigi....fara sa vrea ei , se intareste campionatul....apare iar si CFR si o sa avem iar un sezon bun......Parerea mea e ca nu se vor califica, acolo cipriotii vor fi super tari! Dar -you never know-......Si nu ma pot obisnui cu toate gesturile lui de pe banca.......daca faceau la fel antrenorii lui din Spania, Italia si Turcia, iesea cu scandal!!!!

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (766 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:02

@Anonim, am banuit. Mie de la telefon imi iese mai rau, mai ales ca nu tin la "virgule". Scuze, n-am inteles nimic. Mai sint niste colegi de suferinta care semneaza cu 17 ..., ati discutat cumva cu altii ? Eu nu pariez din principiu. Cu stima, 17.

Titu Sandronicus (110 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:03

Simpaticul Mos Teaca, former-ul (sic) taxator de la ITB si mare plimbaret, conform propriilor destainuiri, prin mai multe capitale de pe tot cuprinsul continentului Antarctica, este un personaj ce traieste intr-o alta dimensiune in care se crede egalul lui Balzac. In realitate, asa- zisul maestru, este un afon in ale scrisului ventiland periodic aceiasi ciorba de lapalisade in mici compuneri, la fel de obosite ca limba de lemn in care sunt scrise. Dincolo de amuzament se impune concluzia ca "Ana are mere" si "maestrul" putine cuvinte..

radu (7 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:12

Victorie fantastica, zau ? Cu cine, cu o echipa din Cipru ? Hai sa coboram pe pamant.

Roadghost (30 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:23

Proba

Roadghost (30 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:32

Inca o mostra de articol uni-dimensional marca Ioanitzoaia

Roadghost (30 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:42

Jur, sunt uimit de cati oameni sustin asta cu Hagi care "a ajutat si ajuta fotbalul romanesc"...bai oameni buni, omul asta nu a jucat si nici nu a antrenat pe gratis, si in mod sigur nu renunta la jucatori gratis...nu e de condamnat, toti muncim pt bani, dar nu inteleg cu ce "ajuta" mai mult tara fotbalistul sau antrenorul Hagi decat contabilul Ion, lacatusul Viorel sau profesorul de fizica Vasile...si, cum bine argumenta alt cititor aici, nu inteleg cum acesti mari ziaristi nu pricep diferenta intre abilitatea profesionala a unui om si verticalitatea sa morala, sunt 2 chestii total diferite!!!! Imi aduc aminte de cei care ii luau apararea lui Gica Popescu(vinovat conform legii si conform propriei marturisiri), motivand ca trebuie iertat pt ca fost fotbalist bun. Si eu sunt un economist bun, imi "ajut" tara si firma pt bani mai putini ca Popescu sau Hagi...pot si eu va rog sa fur cateva milioane de coco si sa sa scap nepedepsit???!!! Va rog frumos, am familie!!

Nello Milano (27 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (5 comentarii)  •  27 iulie 2017, 19:51

@jojojo Hagi nu a însemnat nimic pentru Real Madrid și Barcelona, iar Galata nu a însemnat vreodată ceva in fotbalul adevărat, nici când a luat Cupa UEFA, niciodata

Costinel (11 comentarii)  •  27 iulie 2017, 20:10

*** , " luand campionatul impotriva tuturor pronosticurilor" ai uitat sa adaugi SI CU LARGUL CONCURS AL OLTENILOR SI RAPIDISTILOR , ai sarit *** la prima victorie "fantastica "??? - cu cine a fost ? cuJuve , cu Napoli , cu Roma , Chelsea , Manchester sau macar Liverpool , Bayern , Stutgart ??? - NUUU cu extraordinara apoel?? la primele trei puncte din istoriea cupelor europene . Stai *** sa ajunga macar ca Unirea , Galatiu sau CFR!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Augustin (243 comentarii)  •  27 iulie 2017, 20:17

Un articol adevarat. Complimente, nu si fraierilor care nu stiu ce inseamna sa te fi dezechipat macar o data in vestiarul Realului si al Barcelonei. Astia sunt niste pigmei demni de compasiune.

claudiu m (1 comentarii)  •  27 iulie 2017, 21:43

Domnu' Ioanitoaia, cand gresesti esti criticat iar cand reusesti esti laudat. E foarte simplu si normal. In alta ordine de idei, Hagi de acum nu e Hagi de atunci. A recunoscut si el intr-un interviu: "Intre timp am mai invatat si eu cate ceva". Eu ma numar printre cei care l-au criticat atunci si il admira acum. Diferenta din comportamentul meu e data de comportamentul lui. Atunci el credea ca stie totul si nu prea astia nimic iar acum cand stie totul realizeaza ca mai are de invatat. Gandire de champion.

di livio (99 comentarii)  •  27 iulie 2017, 23:08

Tu stii cum arata o folieseaca? Nu cred. Roberto Carlos n-avea treaba cu foliaseaca. Memoria ta-i cam seaca, ma maestre ma

++ (160 comentarii)  •  28 iulie 2017, 0:04

sa sarbatoresti victoria asupra unei echipe cipriote e de domeniul ridicolului. cu jucatori din astia vrem sa batem polonia si sa ne calificam la orice, europene, mondiale? apropo, benzar da mai multe pase inpoi decit inainte si asta cu valorile cipriote in fata. sau asta ii cere Daum? maestrul trebuie sa se lase de bautura, alcoolul duce la delir.

Bingo (57 comentarii)  •  28 iulie 2017, 0:25

Di Livio, tu stii, brava, esti cel mai dastept, rasule, pentru ca sutul ala chiar a fost folha seca. Asa se scrie, savantele.

sundance kid (197 comentarii)  •  28 iulie 2017, 1:31

Tare mie teama ca nu vor reusi calificarea . Tinerii romani nu sunt olandezi ! Oricum le tin pumnii strinsi si DOAMNE AJUTA ! Sunt uniii hateri care traiesc in Occident de mai putin de 10 ani si deja se cred occidentali ca maniere !! Va spun eu din propriem experienta ca le trebuiesc minimum 20 de ani ca sa nu se mai cloneze si sa imprastie cu noroi asa cum faceau cind traiau in Ro .

MarioKemped (1 comentarii)  •  28 iulie 2017, 6:29

Ce atâtea laude, parcă a jucat cu vreo mare echipa, jurnaliștii ăștia aberează mult

wax (3 comentarii)  •  28 iulie 2017, 10:02

multe *** de oameni au voie sa spurce pe toti si toate.... vorbesc de Hagi si ei au de dat corigente.....gandaci...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

maratz (1 comentarii)  •  28 iulie 2017, 11:39

dle,Ioanitoaia,chiar suntem toti orbi? un gol de exceptie si atat! echipa cipriota,victorie,mare fericire ! suntem indobitociti de media cu articole directionate si comandate. hagi?vorba lui Sumudica,ne trebuie multa lamaie.

alex (24 comentarii)  •  28 iulie 2017, 12:59

D-le Ioanitoaia, nu va prinde postura de aplaudac al lui hagi, acest jucator foarte bun, dar umflat de presa, fotbalist care nu a avut talentul, rafinamentul, nebunia si spectaculozitatea unor fotbalisti ca Dobrin, Balaci, Marcel Raducanu, Dumitrache, sau Iordanescu. Nu stia sa "lege" piciorele adversarilor, asa cum faceau cei de mai sus, fugea cu mingea pe langa cel din fata sa, depasindu-l in viteza. La Real, sau la Barca, a stat cate un an, cand aceste echipe inca nu erau in elita Europei. In Italia, care in acea vreme era Meka fotbalului, ajucat la Brescia, o echipa slaba. Adus de Lucescu. S-a remarcat in Turcia. Acolo da, era in elementul lui! Ca antrenor este sub Olaroiu, Dan Petrescu, sau Sumudica. Iar caracterul lui vanitos si duplicitar a iesit deseori in evidenta. Amintiti-va de cele 6 goluri marcate la Craiova in ultima etapa (7-6 ptr olteni), ca sa ia gheata de bronz. Amintiti-va cum i-a rupt piciorul lui Conte, printr-un atac criminal, generat de ura neputintei, la Euro 2000. Oare de ce i s-a interzis lui Mutu nationala? Ca sa nu il depaseasca pe marele hagi cu cele 35 de goluri ale sale in 130 de meciuri, goluri marcate aproape jumatate din 11 m. Ce ar fi ca sa i se faca asta lui Neymar, ptr nu a depasi cele 77 de goluri marcate de Pele la nationala Braziliei, in 90 de meciuri? Amintiti-va de blaturile cu Steaua si Dinamo, de acum 4 ani, ptr a scapa de o rusinoasa retrogradare. Anul asta a furat un campionat prin blaturi cu Craiova, CFR si Astra. Ca sa nu mai vb. de ajutorul dat de arbitrii. Oare acest om merita asemenea ode lipsite de masura si control? Va faceti de ras, domnule, ce senior al presei sunteti dv., scriind asemenea articole!

Alexandru Chis (59 comentarii)  •  28 iulie 2017, 13:19

Osanale, mai ceva decat cele ridicate de Paunescu - fostul dvs sef la Saptamana - "fostului"! Nu inteleg aceste ditirambe pe care le lansati cu atat de mare nonsalanta in presa, refuzand sa asteptati - cel putin in virtutea varstei pe acre o aveti ce v-ar fi indemnat la "un bob zabava" pana dupa returul din Cipru?! Chiar nu ati inteles ca demiterea antrenorului de la Apoel are directa legatura cu "jocul programat la infrangere" al echipei cipriote? Prevad ca nici cenusa de la Cernobail nu ar fi suficienta pe care sa vi-o puneti pe cap dupa eliminarea iubitei dvs echipe, Viitorul.

di livio (99 comentarii)  •  28 iulie 2017, 22:38

Bingo, multam ca m-ai bagat jn seama, da nu merit atita atentie. Da am ris, ai umor. Nea Ovi nu are, chiar deloc. Asa-mi place mie sa tastez, folieseaca, pa romaneste. Monsieur scriem, monsieur zicem

edy (15 comentarii)  •  2 august 2017, 22:15

Cum e, nea Ovidiu, cu fermoarul la gură și cenușa în cap? L-ați ridicat în slăvi pe marele blatist Hagi și i-a dat acum Apoel cu terenul în cap... Deh, e greu când nu e Săpunaru la adversari să își dea vreo două autogoluri...

Traian Macovei (16 comentarii)  •  18 august 2017, 9:04

Da' cu Red Bull cum ramane maestre? Ne mai punem cenusa in cap?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord