Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Hugo și Lloris

Se poate spune că a 21-a ediție a Cupei Mondiale a constituit o reușită. Stadioane frumoase și arhipline, fotbal de calitate, deși nu totdeauna sclipitor, arbitraje decente și, pentru că sportivitatea din tribune molipsește, mult fair-play. Au lipsit incidentele majore […]

...

Croația a murit frumos

Les Bleus au învins pe merit, chiar dacă n-au oferit un fotbal de lux. Valoroși și vicleni, ei au etalat același stil prudent, de tatonare. Au pândit momentul oportun ca să-și lovească adversarii, dar atunci au făcut-o fără milă. Duminică, […]

...

Trei lei necăjiți

În schimb, învinsa a dezamăgit. Dacă Dier nu rata o ocazie monumentală la 0-1, britanicii ar fi putut trage nădejde la un alt rezultat. Așa, Alderweireld a respins de pe linia porții balonul liftat de Dier și Anglia s-a clasat […]

...

Ilustrul anonim

Chiar dacă a câștigat grupa cu 9 puncte din 9 posibile, Croația a abordat semifinala cu Anglia ca outsider. Mulți spuneau că ex-iugoslavii vor face față cu greu, sau nu vor face deloc, atacurilor purtate în viteză de Sterling, Lingard […]

...

Cimitirul campioanelor

Recurg la statistică deoarece, spre deosebire de o părere ori de alta, ea nu admite replică. Conform fișei tehnice a semifinalei de la Sankt Petersburg, Belgia a cedat Franței, 0-1, deși a fost superioară ca posesie, 60 la sută contra […]

...

Dreptatea lui Pintilii

Realizat de Andrei Crăițoiu în cantonamentul roș-albaștrilor de la Apeldoorn, Olanda, interviul cu Mihai Pintilii șochează încă din titlu.

Permalink to Dreptatea lui Pintilii
joi, 6 iulie 2017, 9:45

Internaționalul de aproape 33 de ani, pe care-i va sărbători în 9 noiembrie, mărturisește că „Dacă aș fi selecționerul echipei naționale, eu nu m-aș mai chema la lot!” Semnul exclamării se justifică pe deplin în condițiile în care Pintilii, dublu campion cu Steaua, câștigător al Supercupei și al Cupei Ligii cu aceeași formație, a strâns până acum 36 de prezențe ca „tricolor”. E gata însă, o spune direct, să lase locul unui tânăr valoros, capabil să pună umărul la calificarea României la CE 2020.

Asta deoarece, mai lucid decât alții, cu picioarele pe pământ, Mihai recunoaște că „La Mondialele 2018 nu mai avem nicio șansă, nici măcar la locul 2 nu mai avem șanse”. Din păcate, așa stau lucrurile, oricât ar încerca unii să se și să ne îmbete cu apă rece.

Au pierdut cei care n-au citit interviul din Gazeta de miercuri. Ei s-ar fi convins că Pintilii gândește bine, că are mintea ascuțită. Inclusiv când declară, cu o tristețe lesne de sesizat, că „N-o să mai avem niciodată jucători ca Gică Hagi, Gică Popescu sau Ilie Dumitrescu. Nu o să mai fie…”. Trebuie să-i dăm dreptate, fie și în ideea că generația lui a ajuns cu greu și cu emoții la Euro 2016: „Știți cum ne-am calificat, în ultima etapă prin Feroe, după ce am tras de noi…”.

În momentul în care, ironizându-l aiurea, Gigi Becali reclama că „Pintilii nu mai e cel de pe vremuri, doarme pe teren, îi mulțumesc, dar nu mai poate!”, Christoph Daum ne-a surprins pe toți cu afirmația că „Pintilii e un jucător-cheie pentru mine. Mi-ar fi plăcut să fie mai tânăr ca să construiesc echipa în jurul lui”. Tare, nu?

Pentru întâia oară, sper că nu și pentru cea din urmă, am fost de acord cu tehnicianul neamț. Mă tem însă că vorbele acestuia nu constituie o garanție pentru Mihai. Să ne reamintim cât l-a mai lăudat Daum pe Chipciu, pe care nu l-a folosit deloc, niciun minut, în „amicalul” cu Chile! Represalii pentru că nu s-a abținut și a criticat tactica falimentară de la Varșovia, unde „ne-am apărat cu o sută de oameni!”. Dar asta-i viața, consecvența nu-i calitatea tuturor. Unii o au, alții nu.

Merită ținut cont de opinia lui Pintilii și cu privire la împrospătarea „naționalei”. Din această operațiune, fără îndoială necesară, nu trebuie făcut însă un scop în sine. Mihai punctează inteligent: „Nu joacă niciodată vârsta, iar dacă un jucător dă randament pe teren, nu are niciun sens să vedem dacă el are 30, 70 sau 23 de ani. Ce sens are să luăm un jucător de 20 de ani dacă acesta nu dă randamentul lui Budescu?!”. Pintilii are iarăși dreptate. Regula e ca la lotul reprezentativ să fie convocați fotbaliștii cei mai în formă, fără legătură cu anul nașterii lor. Deși asta-i o poveste diferită, se impunea ca Budescu să nu lipsească de la „dubla” Polonia – Chile. Am mai scris-o, cred că Daum era obligat să-l cheme.

În sfârșit, dacă întinerirea nu trebuie privită ca scop în sine, ea nu trebuie exploatată nici ca alibi, scuză pentru o înfrângere ori alta. Adică pe post de praf în ochii opiniei publice. Ca atare, la 0-1 cu Rusia, n-a avut nicio noimă, chiar niciuna, introducerea lui Țâru în minutul 90Ă1 și a lui D. Nedelcu în 90Ă2, schimbări menite să distragă atenția cum că „am pierdut, însă remarcați că au debutat doi puștani!”. A fost și rămâne penibilă o asemenea consolare, dar și ea duce la altă discuție.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Vlad (33 comentarii)  •  6 iulie 2017, 10:42

4 puncte in 4 meciuri... bineinteles ca se pot recupera, a innebunit toata lumea??? Ok, jocul nu da sperante.... dar matematic nu ar fi probleme. Dupa ce in mandatele trecute speram si la 0.01% sanse, sa nu cadem acum in extrema cealalta cand abandonam inainte sa fie cazul...

chirita george (2 comentarii)  •  6 iulie 2017, 10:49

Daum nu are nicio treaba cu fotbalul de azi!!! Sa nu selectionezi jucatori ca Budescu, Nistor, Coman si Al.Ionita.....iar pe Bicfalvi sa-l uiti mereu pe banca de rezerve.....denota ca e un fricos notoriu care promisese ca vom juca ofensiv tot timpul!!! Daca ne permitem sa jucam cu R.Marin la mijloc....ne meritam soarta.....e foarte lent, superumflat de presa....copilul asta abia daca poate juca la U21....Apoi in poarta, sa nu-i dai sanse lui Nita care e mult peste tot ceilalti, inseamna ca ori esti prost ori te uiti la alt fotbal! Fundasii centrali zici ca-s marionete....jaloane....dar nu dai sansa altora sa joace acolo!!! Maxim tocmai cand a inceput sa joace titular la Stuttgart nu-l mai cheama, iar Stanciu il baga titular doar cu Chile! Coman si Ionita au fost de departe cei mai in forma atacanti din campionatul intern, jucatori de viteza, fantezie, buni suteuri.....dar el ii cheama pe B.Stancu si Grozav!!!! Incredibil.....vitorul nostru in atac sunt Alibec, Andone, Coman, Ivan si Ionita!!! Iar fundasi centrali sunt destui care ar juca macar putin mai bine decat Grigore, Chiriches si razgaiatul de Sapunaru!!!!

chirita george (2 comentarii)  •  6 iulie 2017, 10:53

Referitor....ca nu mai sunt sanse la locul 2....gandire pur romaneasca!!! Sa ma iertati....am mare respect pentru dvs si va consider ''Dumnezeul'' ziaristilor sportivi....dar avem meciuri cu Muntenegru si Danemarca.....chiar asa imbatabile vi se par??? Daca castigam tot.....vom merge la baraj....18 puncte vor fi de ajuns pentru baraj, imposibil ca din toate grupele sa nu existe in macar una un loc 2 cu mai putine puncte! Dar....suntem romani.....si aem fixxx nationala care o meritam, tara care o meritam, condusa de niste ordinari pe care ii votam si care ne ''educa'' cum meritam!!!!

Albu (79 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:02

@Vlad. Nu a innebunit lumea, nu stii tu matematica. Si daca batem tot de acum inainte tot nu va ajunge deoarece locul 2 din grupa noastra va fi ultimul si va ramane sa vada mondialele la tv. E trist dar adevarat.

John (469 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:06

Nationala ar trebui terminata cu Pintilii nu inceputa cuun mijlocas rupator. Aia nu e intinerire daca omul cheie al echipei e un jucator de aproape 33 de ani.

Alex One (141 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:52

Pintilii stie ce zice, si zice corect, nu numai calificarea asta este clar terminata dar si cea viitoare pleaca compromisa, prin (non)valoare, un stop in viteza cum le reusea polonezilor la fiecare contraatac pare Since-Fiction pentru jucatorii nostri, grupa a patra a cincea( ?) in calificari ce ne poate oferii ? Chivu si Radoi s-au retras de la nationala spunand ceva in genul ne pare rau, atat (n-) am putut face , ne-am saturat de huiduieli, sa vina altii. Presa a zis" Generatie ratata" ! Pintilii nu se retrage, ii propune lui Daum ceea ce ar fi trebuit sa decida el. Barbateste, Oameni, vremuri, gandiri.Se schimba lumea !

mg (137 comentarii)  •  6 iulie 2017, 12:39

..hotărât lucru, pentru toată lumea Daum e prostu' târgului. Da' noi, dacă suntem aşa de pricepuţi, cum de-am ajuns în halu' ăsta ?

barbu (64 comentarii)  •  6 iulie 2017, 13:36

Chirita, tu si altii trebuie sa intelegeti ca Dl Ioanitoaia stie ce spune si Pintilii la fel. Si daca Romania va castiga toate meciurilepe care le mai are de sustinut si va ocupa locul 2, acel loc 2 va fi cel mai slab din toate grupele si nu va intra la baraj. Ce Dumnezeu, nu e greu de priceput.

Danut Munteanu (40 comentarii)  •  6 iulie 2017, 14:16

Nu va mai îmbătați cu apa rece : din deplasările cu Danemarca și Muntenegru , ROMÂNIA NU va aduce nici măcar UN punct.

Silviu M. (60 comentarii)  •  6 iulie 2017, 14:29

„N-o să mai avem niciodată jucători ca Gică Hagi, Gică Popescu sau Ilie Dumitrescu. Nu o să mai fie…”. Nu o sa mai avem deoarce cluburile din Romania nu promoveaza un Denis Man, Catalin Stefanescu, Sebastian Chitosca sau un Raphael Stanescu, un Florin Tanase, George Puscas, Gabriel Simion sau Alin Dudea ci mercenari trecuti de a 2-a tinerete si de performanta cu genunchii in pioneze dar carpiti si injectati ajung criminali pe teren iar generatiile noastre de viitori Hagi sau Popescu dispar in anonimat pe la Chindia, Voluntari, prin ligile inferioare. Nu regula jucatorului de 21 ani trebuia impusa ci...limitarea numarului de straini in primul 11!!!!! Doar asa putem promova jucatori tineri de viitor romani. De exemplu in primul 11 maxim 4 jucatori straini...ar fi 7 jucatori romani titulari la fiecare echipa! Nu unul singur sub 21 de ani! Dar pe cine intereseaza fotbalul romanesc, viitorul echipei nationale...nici pe Burleanu, nici pe Muresn de la CFR sau pe Contra din Soseaua Stefan cel Mare...ei sunt platiti de investitori sa puna mana pe purcoiul de bani din castigarea prin orice mijloace a campionatului si automat pe purcoiul primit cadou de la UEFA pentru participarea in preliminariile UCL si eventual primavara europeana in EL. ACESTA ESTE POTUL! Tavalugul cu mercenari gratis, fosti mari fotbalisti, arbitrii de casa, echipele din ,,cooperativa'' aliate....despre aceste lucruri trebuie sa scrieti si sa impuneti masuri!

dan (15 comentarii)  •  6 iulie 2017, 15:09

Daca esti sincer si lucid nu e bine vazut...daca ATI urmarit turneul final u21 ATI vazut prapastia care n e desparte de fotbalul dezvoltat....dar daca articolele sunt 99 la suta Becali si alte mizerii normal ca nimeni nu discuta despre lucrurile serioase!

Hombre (74 comentarii)  •  6 iulie 2017, 15:09

Vad ca unii se agata de parerea ca "batem tot" si ne calificam. Mai oameni buni, dupa ce am jucat cu masca de oxigen si cu perfuzia timp de 4 meciuri, de unde vi se nazare voua ca "batem tot"?? Chiar avem echipa de "batut tot"? Noi avem echipa de facut calcule, nu de jucat fotbal.

Poli 21 (143 comentarii)  •  6 iulie 2017, 15:32

Batrinelul a cautat un subiect"secundar" ca sa il poata ataca pe Daum indirect. Halal "cronicar".

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (766 comentarii)  •  6 iulie 2017, 16:40

Bune observatii maestre. Desigur ca lui Pintilii i-a ajuns, iar asta vorbeste pentru el. I-o fi ajuns si la Steaua, dar … Respect ! Eu cred ca Romania poate bate usor tot dar nu cred ca ar ajunge. Daca cineva mai crede ar trebui cel putin sa inceapa cu Pintili. Eu nu mai cred, asa ca azi as incepe cu Bicfalvi si Stanciu la inchidere. Ieri ar fi fost Anton, dar cine mai stie ceva de el. Pentru romani, care nu au spirit tactic si o gandire exagerata, ar fi bun sitemul cu doi in fata aparatorilor. Atit ca unul trebuie sa si fie in stare sa creeze ceva, iar celalalt sa aiba experienta, sa anticipeze, sa fie bun la cap si sa nu fie chiar melc. Pintili nu are totul, dar la ora asta e greu sa gasesti unul mai sigur ca el.

Craiu (37 comentarii)  •  6 iulie 2017, 16:54

Sa nu cumva sa se atinga cineva de Daum, corect Poli 21? Daum trebuie incur ajat ca poate castiga si el un meci pentru cei 45 000 de euroi plus cazare primiti luna de luna. Trebuie sa ai minte de gaina zapacita ca sa gandesti ca tine.

Angheliu (76 comentarii)  •  6 iulie 2017, 17:45

Cred ca mai aproape de adevar e Gigi decat Daum. Pintilii nu prea mare are benzina, il tine in picioare doar experienta.

Micu (65 comentarii)  •  6 iulie 2017, 17:55

Domnule Ovidiu, ma intreb de ce dv nu scrieti niciodata articole cu atingere politica. Stiu ce credeti despre Burleanu dar sunt curios ce credeti si despre cei care l-au pus in functie. Cum ar fi despre grupul de la Cluj si despre Base. Chiar nu imi explic retinerea care va deosebeste mult de Tolontan

Bogdan (247 comentarii)  •  6 iulie 2017, 20:09

Baiat mobilat Pintilii, pacat ca a cam terminat-o cu fotbalul. Conform regulii Daum vede lucrurile invers.

Mihai T. (1 comentarii)  •  6 iulie 2017, 20:44

Va faceti iluzii... Daca aveti impresia ca balerinele noastre puteau trece de Polonia, Danemarca si Muntenegru cu un alt antrenor, va inselati. Sa nu uitam ca nu Daum s-a facut de ras la Europene. Nu avem fotbal de calitate, fotbalisti bine pregatiti si motivati. Daca trenuram si la meciurile cu Feroe...

Dilimache (360 comentarii)  •  6 iulie 2017, 21:11

@Vlad - pe bune? Vreau si eu ce fumezi tu :D

Titu Sandronicus (110 comentarii)  •  6 iulie 2017, 21:37

Inca o compunere in cea mai pura limba de lemn in care Mos Teaca, former-ul (sic) taxator de la ITB si vizitator al mai multor capitale din Antarctica, isi revarsa umorile provocate de ideile putine dar fixe..Daca aruncatul cu gogomanii ar fi o disciplina sportiva, " maestrul" ar fi campion olimpic!

Jos_cenzura (90 comentarii)  •  6 iulie 2017, 21:42

De ce spune toata lumea ca ne-am facut de ris la Europene? Am jucat destul de bine cu Franta (de la egal la egal), ne-am clatinat cu Elvetia dar am supravietuit, si intr-adevar, nu am mai avut benzina cu Albania. Era si normal, nationala noastra nu a jucat niciodata prea bine in al 3-lea meci din grupe la turnee finale (tineti minte meciul chinuit cu SUA din 94? sau Tunisia in 98? sau Olanda in 2008?) Problema este ca antrenorii nu prea au curaj sa ruleze jucatorii la turneele finale, plus ca in ultima vreme insista pe un stil mai atletic si mai putin tehnic, asa ca jucatorii romani, mai firavi de felul lor (de la genetica, nutritie, clima aspra etc) nu fac fata 3 meciuri la rand. Probabil ca rezervele nu sunt suficient de valoroase sa le ia locul titularilor in al 2-lea meci din turneu, ca sa-i odihneasca pe titulari pentru meciul decisiv. Altfel jucam cu Albania daca bagam rezervele in meciul cu Elvetia (dar il inteleg pe Iordanescu, nu voia sa riste sa piarda si al doilea meci la rand). Probabil ca Iordanescu a fortat sa scoata cat mai mult din primele doua meciuri si nu i-a iesit, iar in meciul decisiv, o singura data a reusit ceva important Romania, cand ne-a scos un gol norocos al lui Chivu si un penalty in ultimul minut al lui Ganea in 2000 contra Angliei. Pe vremea aia inca juca Hagi, sa nu uitam.

Mircea (550 comentarii)  •  6 iulie 2017, 23:09

Titule, tu esti regele neincoronat al imbecililor. Nimeni nu te poate intrece in marlanie si in neamprostism. Esti un adevarat campion al mintii bolnave, un ***, o pecingine.

Andrei (2 comentarii)  •  7 iulie 2017, 0:31

Nu Daum este de vina, avem jucatori de mana a treia. Nici Pep si nici macar Mourinho n-ar fi capabili sa ne califice la un turneu final in urmatorii 6 ani. In aceiasi ordine de idei: Pintili este un mijlocas mediocru dar mai bun decat nulitatile care-i fac concurenta pe post.

sundance kid (197 comentarii)  •  7 iulie 2017, 5:59

Dupa 22 decembrrie au navalit demagogii !! Educatia si bunul simt au disparut ! Hei rup !

sundance kid (197 comentarii)  •  7 iulie 2017, 6:00

@ vlad

ovidiu_3003 (1346 comentarii)  •  7 iulie 2017, 6:12

Pintilii este un jucator terminat...niciodata n a fost un fotbalist bun ...un mijlocas la inchidere pus pe distrugere si rupt tibii ...cvand o sa l inlocuiti pe Daum sa aranjati un meci amical cu Polonia ...Ro o tara care a fost distrusa la Europene de o formatie care n avea nicio sansa sa mearga mai departe aflata pe locul 92 mondial ...iar noi pe 23 .

papillon (1 comentarii)  •  7 iulie 2017, 8:09

Doar o singura intrebare ! Chiar vedeti o formula a Nationalei care sa fie eficienta , de succes cu jucatorii pe care ii avem astazi la dispozitie ?Daca da , as vrea s-o vad si eu macar pe hirtie.

Marcus (236 comentarii)  •  7 iulie 2017, 12:12

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Myty (45 comentarii)  •  7 iulie 2017, 16:05

Felicitari, articol scris cu schepsis.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord