Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Iar schimbăm schimbarea?

Comitetul Executiv al FRF ar urma să discute mâine despre noul sistem competițional și, eventual, să voteze modificarea lui.

Permalink to Iar schimbăm schimbarea?
luni, 26 iunie 2017, 3:22

Într-un moment în care se ridică problema ca Liga 1 să se desfășoare altfel, FRF și LPF trag, ca de obicei, una hăis și alta cea. La sugestia unei firme olandeze, Federația optează pentru păstrarea formatului cu 6 formații în play-off și 8 în play-out, numai că pe ultimele le împarte în două grupe de câte 4. Vor fi baraje peste baraje, apoi alte baraje!, învingătoarea lor finală obținând calificarea în preliminariile Europa League. Clar, de ce-ar trebui lucruri simple dacă ele pot fi complicate?!

La rându-i, Liga Profesionistă are, vă așteptați la altceva?, un punct de vedere diferit. Spre deosebire de forul păstorit de Burleanu, cel condus de Iorgulescu dorește menținerea a 14 echipe, doar că distribuite invers față de sezonul trecut: 8 în play-off și 6 în play-out. În ideea scurtării play-out-ului, competiție despre care s-a afirmat, concluzie aproape unanimă, că durează prea mult și interesează prea puțin. Cum Burleanu domină în CEx, unde L1 a rămas cu doar 2 reprezentanți, se consideră că varianta federală va trece la pas. Fluierând.

Personal, într-o conjunctură în care președintele FRF tocmai s-a referit la posibilitatea întoarcerii la campionatul cu 16 formații, nu pricep de ce trebuie iar schimbat sistemul, de ce să se renunțe la o formulă abia pusă în practică, adoptată în 2015?! Într-adevăr, play-out-ul a trenat și a plictisit, dar reducerea la 6 echipe de la 8 ar putea dinamiza întrecerea. Ar fi o șansă în plus. Cei care visează la perfecțiune să nu uite că mai binele e uneori dușmanul binelui, chiar foarte des! Să-mi fie cu iertare, însă joaca de-a revizuirea sistemului competițional la fiecare 2 ani n-ajută dezvoltării fotbalului. Mai degrabă o blochează, o împiedică.

E oarecum ciudat că FRF a angajat o societate din Țara Lalelelor, evident contra cost, s-o consilieze. Totuși, nu-i un prilej de mirare, de vreme ce administrația Burleanu a ales un selecționer german și a numit în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor un grec. Probabil, nu zic sigur, că șefii Casei Fotbalului n-au suficientă încredere în români, iată o observație, nu o critică, să nu se ambaleze încă o dată admiratorii lui Burleanu, Daum și Vassaras! Înclin să cred, părere mai largă, că versiunea olandeză încarcă inutil atunci când inventează niște baraje ce nu-și justifică rostul.

Deoarece echipele de L1, contactate și chestionate de GSP, nu se arată încântate de niciuna dintre oferte, cluburile fiind adeptele organigramei din stagiunea precedentă, de opinia lor trebuie ținut cont. Oricât de importanți sunt directorii de teatre, regizorii sau scenariștii, tot artiștii fac spectacolele. Opinia acestora nu trebuie neglijată. Dimpotrivă, trebuie ascultată!

Pentru că una e să fii conservator, dușman al noului, și alta realist, cu picioarele pe pământ, amintesc că FRF a eșuat în privința modernizării ligii secunde, pe care a redus-o la o singură serie. Perestroika n-a reușit din pricină că, înaintea altor cauze, federalii au omis factorul geografic. Au greșit apreciind că e la îndemâna echipei din Călărași să meargă la Satu Mare, a celei din Brăila să joace la Oradea, a celei din Reșița să ajungă la Suceava etc. Așa ceva înseamnă timp și bani, ceea ce divizionarele B n-au găsit, dovadă că eșalonul secund a început cu 20 de formații și s-a încheiat gâfâind, cu chiu, cu vai, cu 16!

Federația a visat să transforme Liga 2 într-un fel de Serie B, însă a uitat esențialul. Că România nu-i Italia, cu diferențele de aici decurgând. Care înseamnă dezavantaje pentru noi. Numai dezavantaje!

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Marius Traian (63 comentarii)  •  27 iunie 2017, 10:41

La calitatea actuala a ligii 1 ar trebui pur si simplu taiate 2 echipe... asa ar ramane 6 in playoff si 6 in play-out. Amandoua ar deveni la fel de interesante pt ca in 6 in play out nu ar mai fi acea zonea de buffer de exact 2 echipe care sa duca la plictiseala primele clasate si la resemnare pe ultimele. Ar fi care pe care exact ca in play off.

Cristian (82 comentarii)  •  27 iunie 2017, 11:53

Felicitari pt articol dl Ioanitoaia. Asta e tonul pe care il asteptam !!!!!! Nu cel virulent, contondent, pus pe scandal. Asa sigur, discutam, si va dau dreptate in 95% din articol. Eu chiar am fost un contestatar puternic al dvs referitor la campania anti-Burleanu, dar un astfel de articol, pe un astfel de ton, merita lãudat. Jos palaria!

Andrei (276 comentarii)  •  27 iunie 2017, 12:32

@Marius Traian: retrogradarea nu va interesa niciodata pe nimeni indiferent ca sunt 8 echipe, 6, sau 4. Marea masa a microbistilor e interesata de lupta la varf, nu de ce se intampla prin subsol. Ioanitoaia se face ca nu pricepe, fiindca scopul lui e sa nu rateze o ocazie de a puncta contra Burleanu si sa ii tina totodata partea prietenului Iorgulescu de la LPF.

george m (11 comentarii)  •  27 iunie 2017, 14:00

Baby, ai o obsesie pentru Federatie. Poate ar fi timpul sa iesi la pensie...

gilos (328 comentarii)  •  27 iunie 2017, 15:13

Play-off si play-out este o gaselnita lepefisto-federala care nu a adus nimic bun. Calcule greoie, contestari, interpretari, TAS, ... unde mai pui ca echipele, dupa un sezon incarcat, sunt obligate sa joace aceste playoff-uri si playout-uri..., fara niciun chef. Spectatorii nu s-au inghesuit la meciuri, audientele( cu cateva mici exceptii ) au fost modeste. Parerea mea este ca trebuie sa revenim la sistemul clasic, 16-18 echipe, Liga I si 18-20 echipe, liga II ( ca la italieni, intr-adevar ). Plus Cupa Romaniei, eventual cu un meci pt supercupa. Fara cupa ligii.

Comentează