Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Nepotul Geană

Învingătoare în așa-zisul derby al Moldovei, 1-0 la Botoșani, Poli Iași s-a distanțat în fruntea play-out-ului și, cu două etape înainte de căderea cortinei, are șanse serioase să termine pe locul 1.

Permalink to Nepotul Geană
vineri, 26 mai 2017, 4:02

E, firește, meritul jucătorilor, dar și, prioritar, al antrenorului Eugen Neagoe, 49 de ani împliniți pe 22 august. Merit cu atât mai mare cu cât Poli e una dintre cele mai sărace și mai bătrâne formații din Liga 1. Ca medie de vârstă a lotului, 27,3 ani, ar fi în urma Voluntarilor și a Astrei. La nivel de echipă uzuală, luând în considerare 15-16 jucători, e deasupra tuturor competitoarelor. Iată cum a arătat defensiva ei în meciul de la Botoșani: Grahovac 34 de ani, I. Voicu 33, Ciucă 35, Frăsinescu 32 și, excepția de la regulă, Țigănașu 27.

Fost atacant, component al Craiovei care a realizat în 1991 eventul, dar câștigător al ambelor trofee și în Ungaria, cu Ferencvaros în 1995, Neagoe s-a născut la Orodel, Dolj, comună natală în care au mai văzut lumina zilei, ce coincidență!, Sorin Cârțu și Victor Pițurcă. Situat la 60 de kilometri de Craiova spre granița cu județul Mehedinți, Orodel numără vreo 2.700 de locuitori ce par să fie, luați-o ca glumă!, rude între ei. Așa se și face că Neagoe, alintat de prieteni Geană, e nepotul de văr al lui Pițurcă.

Amatorii de bancuri cu olteni trebuie să afle că la Orodel, chiar la Cornu, satul de baștină al lui Neagoe, prima școală a apărut în 1874!, fiind printre cele mai vechi din zona de sud țării. Iar echipei locale, al cărei nume nu putea fi, evident, decât Steaua, actualul antrenor al Iașiului i-a dăruit în decursul timpului câteva rânduri de echipament, ba și plase pentru porți! Unii mai uită de unde au plecat, alții însă își aduc aminte.

Înainte de a fi secundul lui Pițurcă, cronologic, la Steaua și Universitatea Craiova (în 2010), la „națională” (2011-2014) și la Al Ittihad în Arabia Saudită (2014-2015), Neagoe s-a remarcat ca antrenor la Târgu Jiu. În 2007, nu numai că a reușit s-o salveze pe Pandurii de la retrogradare, dar a și dus-o până în semifinala Cupei României, unde a cedat cu 0-2 în fața Rapidului, viitoarea câștigătoare a competiției. Din păcate, alături de Supercupa din același an, trofeul respectiv a fost ultimul cucerit de formația vișinie, una dintre cele mai iubite din istoria fotbalului nostru.

Absolut logic, acum se vorbește frumos despre Neagoe, deși mai puțin decât s-ar cuveni. Asta și din cauză că, discret, modest, acesta evită să iasă în față, de parcă popularitatea ar frige, ar arde! De ce-ar trebui lăudat? Pentru că Poli n-a pierdut nicio partidă din cele 12 susținute în play-out și a încasat doar 3 goluri! Dacă alți tehnicieni gândesc că atacul e cea mai bună apărare, Geană pare să creadă că apărarea e cel mai bun atac. Pe lângă că i-a redescoperit pe Andrei Cristea și pe Golubovici, bosniacul izgonit de Steaua și primit în Copou cu brațele deschise, Neagoe i-a ajutat pe „veteranii” de 33 de ani să devină din nou golgeteri. La fel, i-a promovat curajos pe Chelaru (20 de ani), pe Panțâru (21), pe filipinezul Sato (23) și, mai ales, pe Cătălin Ștefănescu (23), mijlocaș din ce în ce mai curtat. De reținut și că Geană a izbutit, în tandem cu președintele Prunea, să-i facă pe jucători să creadă că va veni curând ziua în care clubul le va plăti restanțele.

Adevărul e că Poli nu etalează fotbalul cel mai captivant. Bazat pe o apărare fermă și pe un contraatac iute, stilul ei e mai degrabă nespectaculos, inspirat din pragmatismul lui Pițurcă. Așchia sare rareori departe de trunchi. Iașiul nu epatează, însă câștigă, iar în spatele unei neașteptate ascensiuni stau munca (urât cuvânt, nu?), priceperea și lipsa de trufie a antrenorului Neagoe. Cum nu l-am întâlnit și n-am discutat cu el de vreo 5-6 ani, îl salut din acest colț de pagină. Și-l felicit.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Bingo (96 comentarii)  •  26 mai 2017, 16:33

De data asta ati nimerit tinta. Neagoe e un antrenor bun si desi oltean foarte educat

dan (151 comentarii)  •  26 mai 2017, 16:43

Fireste ca sint zmei...joaca cu cele mai slabe echipe ale campionatului...

Mircea (663 comentarii)  •  26 mai 2017, 16:56

Se simte ca lui Nea Ovidiu ii curge prin vene sange de oltean asa isi lauda consatenii. Astia din Corodel dansul de unde ca nu marturiseste. Neagoe ar merita laudele daca echipa lui ar aspira la ocuparea locului 1 nu a lui 7.

Dilimache (657 comentarii)  •  26 mai 2017, 17:19

@Mircea - de unde ai scos-o, nu-i oltean deloc, e spre norocul lui nascut pe langa Bucuresti

nu conteaza (3 comentarii)  •  26 mai 2017, 17:54

Multumiri de la Iasi ! :)

Luci (39 comentarii)  •  26 mai 2017, 17:57

De fapt acest articol e un elogiu subtil la adresa lui Piturca. Se face loc pentru un nou mandat la nationala?

Titu Sandronicus (110 comentarii)  •  26 mai 2017, 18:32

"Maestre", pe langa Bucuresti se incadreaza undeva in limita a 2-3 kilometri.. De ce nu spui pe langa Ploiesti? E mai aproape...P.S. La scoala din comuna natala se preda si compunerea sau doar scrisul si cititul?

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  26 mai 2017, 18:46

in Orodel sunt trei sferturi rromi ...ma crezi ?

marius (347 comentarii)  •  26 mai 2017, 20:10

Titule, vorba lui Basescu, canta la alta masa ca prea esti bulumac si te dai rotund. E a 432 oara ca faci pe nebunul ori chiar esti.

simi (12 comentarii)  •  26 mai 2017, 20:30

Articol care face lumina....traim in Romania...nu stiam ce merite avea Neagoe...era nepotul principalului...

Martis (20 comentarii)  •  26 mai 2017, 21:25

Daca sucar nu e nici commenturi nu sunt iar maestrul se intoarce la Becali si la *** lui. Ca sa faca trafic se va lega iar de federatie si de Burleanu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bazileon (8 comentarii)  •  27 mai 2017, 0:29

Românismul cu accente oltenesti al lui Nea OVI e sucar. Iasii campeoana!

Vladimir Cinezan (99 comentarii)  •  27 mai 2017, 6:32

Domnule Ioanițoaia, chiar trebuia să troneze pe prima pagină fotografia tandemului fecesebist ?! Noi credem că baschetbaliștii de la U-BT. campioni naționali, meritau mai multă atenție și, suntem convinși, că dacă ar fi câștigat steliștii altfel arătau fotografiile de fond. Felicitări baschetbaliștilor conduși de Silvășan !

Lucian (1 comentarii)  •  27 mai 2017, 7:31

Pe Andrei Cristea (chiar marcatorul de la botosani) l-ati uitat domnule Ioanitoaia?

Augustin (268 comentarii)  •  27 mai 2017, 9:25

Un articol pe care Neagoe il merita pentru ca areata ca un om cu bun simt si un antrenor devotat.

Vali (2 comentarii)  •  27 mai 2017, 10:42

Nimic rau de spus in legatura cu acest articol. Sunt insa stupefiat de lipsa totala a comentariilor despre Dinamo. A fost un sfarsit de play-off cu meciuri pe muchie de cutit si cu un Dinamo ce a jucat cel mai bun fotbal. Contra s-a dovedit a fi un antrenor fantastic, multi jucatori s-au aflat in forma maxima, discutiile despre noul stadion au abundat. Sunt subiecte despre Dinamo cate vrei! Numai ca tu NU VREI, esti un jurnalist care scrie pentru a multumi fosti puscariasi. Unde este echidistanta?

Cristian Stan (1 comentarii)  •  27 mai 2017, 12:38

Neagoe mai bine l-ar ajuta pe fostul coleg de la Farul, Ion Anton, pe care l-a nenorocit in accident de masina prin '92-'93. Pentru Anton, care este bolnav, orice ajutor din partea lui Neagoe e binevenit. Degeaba e milionar in euro Neagoe daca nu ajuta pe unul pe care l-a distrus, ca sportiv.

anti (58 comentarii)  •  27 mai 2017, 15:08

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC (137 comentarii)  •  27 mai 2017, 17:57

Toată stima pentru Neagoe, un antrenor decent si extrem de serios! Dar laudele pentru CSM Iași, echipa de pe locul 7 intr-un campionanat mai mult decât modest, mi se par exagerate. Aparent, îmbrățișați teorema oficialilor ligii, cea cu doua campionate distincte, numind CSM-ul " ocupanta locului 1". Locul 1 din Play-out nu câștiga nimic, doar experiența! E locul 7 din campionat.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  27 mai 2017, 18:26

As zice ca asta … na … e chiar mai bun decit PiTurca. Poate ajunge la o echipa de prima mina in Iran. Eu cred ca sint frati. Atit ca Piturca e mai placut, mai charismatic. Asa rau ca asta … na … nu l-am vazut niciodata. Conteaza si mama. Tata se poate sa fi fost acelasi, ca prea sint multe genii in pustieatea aia, asa ca o fi fost un modovean destept care trecea vara p-acolo cind barbatii erau la cimp si le repara la bucatarese tigaile, mai plomba cite un castron si trebuie sa fi fost un fotbalist foate bun. Da sa lasam vremurile bune, ce se mai face acuma nea Ovi pe la matale, pe la Giurgiu ? Am auzit ca sint toti sportivi si pescari, umbla pa strazi numa in treninguri si-l pling de mama focului pe Suncudica.

Comentează