Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Messi nu e Maradona!

„Îl respect pe Maradona, dar îl plasez la ani-lumină în spatele celui mai bun fotbalist argentinian din istorie, care e Messi”, a spus stoperul lui Real Madrid și al Spaniei. Preocupat de cele două ceasuri ale sale, câte unul pe […]

...

Cu lecția neînvățată

După ce s-a calificat fluierând la Mondiale, cu 10 puncte peste România, lăsată pe locul 4 în grupă, Polonia a pierdut clar primul meci în Rusia, 1-2 cu Senegal. Clar întrucât cea dintâi reprezentantă a „continentului negru” victorioasă la această […]

...

Arbitraje fără greșeli?!

Într-adevăr, ele s-au rărit, dar n-au dispărut și probabil că nici nu vor dispărea. Pare logic să se întâmple așa cât timp deciziile nu-s luate de o mașină, cum și-au închipuit unii, ci tot de către oameni. Iar aceștia sunt, […]

...

Lustrul de campioană

Nu încetează să fie considerat neverosimil socotind că s-au întâlnit locul 1 din ierarhia FIFA la zi cu ocupanta poziției a 15-a. S-a dovedit însă iar că în fotbal orice e posibil. Ca atare, există pericolul ca însăși campioana lumii […]

...

Pământeanul Leo Messi

Adevărat e că foarte rar s-au mai jucat 4 meciuri într-o zi ca în Rusia, unde numărul penalty-urilor acordate a crescut și în urma intervenției așa-zisului arbitru video. Care ar fi trebuit, părere larg răspândită, să mai impună o lovitură […]

...

Un puști cu o minge

Victoria Books, imprint al Editurii Publica, a tipărit recent, în condiții grafice remarcabile, autobiografia lui Johan Cruyff, gigant despre care Gary Lineker spunea cândva că "a făcut mai mult decât oricine pentru a transforma un joc frumos într-un sport frumos".

Permalink to Un puști cu o minge
vineri, 5 mai 2017, 4:23

Având titlul original My Turn, care s-ar traduce prin Driblingul meu ori Fenta mea, volumul se citește pe nerăsuflate, cu o plăcere unică. Subsemnatul am parcurs cele 314 pagini într-o singură noapte.

Ca oricare dintre dumneavoastră, aveam multe informații despre Cruyff, olandezul care a câștigat de 3 ori ca jucător (cu Ajax) și o dată ca antrenor (cu Barcelona) Cupa Campionilor Europeni, trofeu cucerit alături de alte 30. Între care, de pe o listă parcă fără sfârșit, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală și Cupa Cupelor. Scrisă în colaborare cu ziaristul Jaap de Groot de la cotidianul De Telegraaf, cartea prezintă biografia neromanțată a fostului triplu laureat al Balonului de Aur, despre care Pep Guardiola mărturisea cândva, reverențios, că „Nu știam nimic despre fotbal înainte să-l cunosc pe Cruyff”.

O viață care n-a început ușor, dimpotrivă. Fiul unei familii nevoiașe din cartierul Concrete Village al Amsterdamului, Johan și-a pierdut tatăl când el abia împlinise 12 ani, iar Ajax a angajat-o pe mama sa mai degrabă de milă ca îngrijitoare la sediul clubului. Pe lângă calitățile native ieșite din comun, ambiția, perseverența și seriozitatea l-au ajutat pe Johan să urce până în vârf. Să devină, caracterizarea îi aparține lui Sir Bobby Charlton, „unul dintre jucătorii absolut geniali care te încânta de fiecare dată când prelua mingea”.

Dar Cruyff a însemnat mai mult decât un artist al balonului rotund, mai mult decât un fachir, decât un vrăjitor. Creator de forță, el a marcat o întreagă istorie a fotbalului. A schimbat-o în bine, a înnoit-o, a modernizat-o.

În sufletul lui a rămas însă până în 2016 același „puști care avea permanent la el o minge de când se trezea până se culca”. Atunci, pe 24 martie 2016, a căzut victima unui cancer pulmonar, provocat și agravat de zecile de țigări sudate zilnic. Învățat să facă totul cu patimă, nu s-a dezmințit, vai!, nici în materie de fumat. La un moment dat, după câteva operații chinuitoare, a renunțat definitiv la țigări, le-a aruncat. Din păcate, era prea târziu și răul n-a mai putut fi îndreptat.

Despre omul și despre legenda Johan Cruyff se poate vorbi săptămâni în șir fără oprire, din care motiv voi încheia această succintă evocare cu câteva reflecții ale eroului cărții My Turn, considerat printre inventatorii „fotbalului total”. Interesante și demne de a fi reproduse, ideile lui se păstrează într-o tulburătoare actualitate. „Fotbalul de top înseamnă tehnică, tactică, antrenament și bani”, nota Cruyff, pentru ca tot el să nuanțeze că „Banii sunt foarte importanți în fotbal, însă ei ar trebui să ocupe totdeauna locul secund, după joc. Dacă banii sunt pe primul loc, faci lucrurile în ordinea greșită”.

Ce credea Johan că nu trebuie să lipsească din peisaj? Poate glumea ori poate nu, dar aprecia că obligatorii sunt următoarele patru elemente: „iarbă de calitate, vestiare curate, jucători care își curăță singuri ghetele și o plasă bine strânsă în poartă”. Doamne, ce simple par toate când ai la tine o minge din zori până noaptea! La picior și în minte!

Save

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Anca (46 comentarii)  •  5 mai 2017, 16:56

Frumos. Mi-a smuls o lacrima.

Anca (46 comentarii)  •  5 mai 2017, 16:57

Pacat ca a murit asa repede dar a fost cu adevarat urias.

deny74 (5 comentarii)  •  5 mai 2017, 17:19

Asa da nea Ovi sa ne incanti cu povesti din istoria fotbalului sau povesti picante din atatia ani pe care i-ai petrecut pe stadioane sau prin deplasari.Nimeni altcineva din redactie nu le poate spune mai bine.Lasa-i pe astia mai tineri sa se amestece in ghiveciul asta de Liga 1.E doar un sfat al unui cititor

Marcus (233 comentarii)  •  5 mai 2017, 17:29

Cum nu este nimic despre Gigi Becali si *** lui nu sunt nici postari insa noua ne pasa foarte tare de sport. Ha, ha.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Freddy RE (39 comentarii)  •  5 mai 2017, 17:31

Bravo, cheapeau, Nea Ovi!

Marius (271 comentarii)  •  5 mai 2017, 17:36

De unde se poate cumpara cartea ca in librarii nu am vazut-o? Oare se poate comanda pe net si cat costa? O zi buna si multumesc anticipat.

onlinegsp (6 comentarii)  •  5 mai 2017, 17:38

@Marius O puteți achziționa de aici: http://www.publica.ro/johan-cruyff-autobiografia.html

Andreea (1 comentarii)  •  5 mai 2017, 18:06

Minunat spus! Imi lipsesc doar cuvintele despre moștenirea lăsată dincolo de terenul de fotbal... Institutele, universitatea, colegiile, Fundatia...dar mai ales valorile, crezul si viziunea pentru o lume mai buna prin sport.

Carol K (65 comentarii)  •  5 mai 2017, 18:19

Nu ma mai satur citind aceste randuri,termin si o iau de la inceput....Parca iau o gura de aer proaspat in toata mizeria asta a fotbalului de azi cu jucatori de sute de milioane,scandaluri,coruptie,meciuri trucate,joc supertacticizat ... Mi-e dor de perioada in care eram adolescent si puteam sa-l vad pe marele,inegalabilul Johan Cruyff ,avea ceva special in joc ,ceva ce azi nu mai vad la nimeni...

remus (16 comentarii)  •  5 mai 2017, 18:23

Am intrebat la libraria de la mallul de pe Bd Timisoara si fetele de acolo mi-au spus ca nu au primit-o si nici nu au auzit de cartea asta. Trebuie ca exista caci vad coperta.

Obiectivul (22 comentarii)  •  5 mai 2017, 19:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

BYBY (41 comentarii)  •  5 mai 2017, 19:15

Buna seara domnule, Va multumesc pentru ceea ce scrieti. Aproape ca doream sa va scriu decat atat:MULTUMESC!. Indraznesc sa va rog sa scrieti din cand in cand despre vietile altor ,,idoli pamanteni de pe la noi" (de fapt ati mai scris dar noi nu ne saturam de citit!):Dobrin , Dumitrache , Domide , Naftanaila , Pescaru , Adamache , Badea , Dridea , Constantin , Stefanescu , Deleanu , Dinu , Dudu Georgescu , etc. Dar de Carabageac si Cornel Nicolae ati auzit? Sanatate!

Viorel (95 comentarii)  •  5 mai 2017, 19:32

Asa articol m-as bucura sa citesc mai des. Multumiri si o seara buna.

Tataie (4 comentarii)  •  5 mai 2017, 19:33

Superb articol!!! Cine l-a vazut jucand pe marele Johan Cruyff este de acord cu cele spuse. Felicitari maestre!

cornel (1 comentarii)  •  5 mai 2017, 19:50

vreau si eu cartea

Montgomerry (51 comentarii)  •  5 mai 2017, 20:00

Oda pentru olandezul zburator.Ia -m vazut jucand pe Eusebio,Pele,Maradona acum pe Messi,dar pentru mine,Johann a fost peste toti.

haideusicfr (262 comentarii)  •  5 mai 2017, 20:06

Imi aduc aminte de finala \campionatului \mondial din Argentina ,cred din 1978. Dinte Olanda si Germania . In primul minut Cruyff a luat mingea de la mijlocul terenului ,a driblat totul si a fost faultat in careu,11 metri. Olanda a deschis sorul.N-a fost sa fie. |Nemtii au castigat. Sper sa nu mai fi inselat ,dar Cruyff,elevul lui Pisti Kovacs a fost poate el si nu altii cel mai bun fotbalist din lume. Exemplar. A jucat la Barcelona prin <80=81 , a venit la |Bucuresti si a batut Steaua fara drept de apel.Dupa ce o batuse si in Spania. Mai au fost fratii Van de Kerkoff, Neeskens,Rep =inventia lui Kovacs ,Olanda nu a castigat niciodata CM ,dar a fost si este o forta. Guulit,Van Basten ,cativa ditre care imi aduc aminte .Super=jucatori.Cu mult peste Hagiu al nostru care a fost si el o perla.

petre (72 comentarii)  •  5 mai 2017, 20:10

Emotionant. Mai bine decat despre Gigi si Ninel si despre toate iesirile lor in decor. Internautii pretuiesc ce merita.

petre (72 comentarii)  •  5 mai 2017, 20:11

Ce merita pretuit, cred ca s-a subinteles.

cita (1633 comentarii)  •  5 mai 2017, 20:20

Regret sincer ca un articol-scoala-de-juralism precum cel de fata e comentat (SI Mai ales priceput dupa lectura) de atat de putini compatrioti cu acces la internet indemanare la scris cu tastele. Felicitari, Excelenta! SI un multumesc sincer!

pawn (50 comentarii)  •  5 mai 2017, 21:13

avea...control 360 grade. cum sa spun, uitati-va pe youtube, de oriunde ii venea mingea o prelua si o lovea cu orice parte a picioarelor, dar si a corpului. a fost primul si probabil ultimul jucator care avea nivelul asta de control (zidane mai era asa, dar ceva mai masiv, asta era suplu). imensa inteligenta ca jucator, si mai mare ca antrenor si ganditor al fotbalului. iar ce au facut ei in anii '70 pentru fotbal...cand aveam 6 ani si fratii mei mai mari, parintii se strangeau la cm. din '74 sa vada echipa aia simbolizand tot ce a fost bun si unic in probabil cel mai creativ deceniu al secolului trecut (si cele mai bune filme, carti si muzici tot in anii '70 au aparut)...

Sir (40 comentarii)  •  5 mai 2017, 21:34

Cruijff (asa se scrie corect) a fost unul dintre marii reformatori ai fotbalului. Nici chiar Gigi Becali nu se poate compara cu el. Poate doar Meme astoica insa numai pe inserat.

Mircea (86 comentarii)  •  5 mai 2017, 22:01

titlul original este " mijn verhaal" ...ceea ce se traduce: " povestea mea" . Simplu :)

bulanelu (16 comentarii)  •  5 mai 2017, 22:13

Pe când un "Fotbal de la A la Z," actualizat?

sundance kid (188 comentarii)  •  5 mai 2017, 22:33

Cel mai mult m-a impresionat la el ca o lovea din voleu cu ambele picioare deasupra gazonului atit cu stingul cit si cu dreptul !! Rar se nasc asa fotbalisti talentati !! R.IP !

Resiteanu’ Exilat (40 comentarii)  •  5 mai 2017, 23:07

Totul e bine cu exceptia traducerii titlului in limba romana. "My turn " inseamna (E) randul meu, si nu are nimic de a face cu fente si dribling. Evident, persoana care a tradus cartea nu stie foarte bine engleza.

onlinegsp (6 comentarii)  •  5 mai 2017, 23:23

@Resiteanu’ Exilat Este vorba despre un joc de cuvinte referitor la ceea ce ar însemna în română "rândul meu" și la celebrul dribling supranumit "the Cruyff turn" https://www.youtube.com/watch?v=CYtzf7YD8oY

Mirel (82 comentarii)  •  6 mai 2017, 0:09

Nota 10. Nu va dati profesori cu Ovidiu Ianitoaia care inainte de a traduce s-a documentat. Turn e rand, dar la fel de bine poate fi in argou si dribling, are dreptate onlinegsp. Si nu mai cautati voi nod in papura unui articol foarte reusit.

XX (26 comentarii)  •  6 mai 2017, 0:18

Articolul e frumos, dar titlu face cei mai multi bani. Chapeau.

liviu (1 comentarii)  •  6 mai 2017, 1:19

Everestul fotbalului mondial.

ovidiu_3003 (1319 comentarii)  •  6 mai 2017, 6:37

Un fotbalist si antrenor imens ...care a spus despre Hagi ca i mediocru ...nu l a impresionat cu nimic ...

Aurelian (14 comentarii)  •  6 mai 2017, 8:02

Poate va referiti cu alt prilej la fundatia Cruyff si la binele pe care il face copiilor cu deficiente. Penrtru ca face parte din familia Ajax Ogararu detine multe informatii utile. As fi interesat sa aflu mai multe despre fundatie ca unul care nu ma descurc cu limba olandeza.

lucian (169 comentarii)  •  6 mai 2017, 10:46

@ovidiu_ 3003. Norocul lui Cruyff era sa il fi cunoscut pe Andrei Ivan care sigur l-ar fi impresionat de n-ar mai fi avut aer...Ce zici nu am dreptate...

DARA 2501 (48 comentarii)  •  6 mai 2017, 12:30

Noroc cu fotbalul international deoarece despre fotbalului romanesc in cateva ore termini tot ce ai de spus. Si acum pot spune echipa lui Ajax si a Olandei din perioada lui Cruyff pe dinafara (oricum era cam aceiasi)

cita (1633 comentarii)  •  6 mai 2017, 13:47

De remarcat ca traducerile in diverse limbi ale titlurilor originale de filme sau carti sunt facute de cele mai multe ori dupa alte criterii decat dex-ul SI "mot a mot". E marketing , SI vanzare eficienta a drepturilor de autor. Se tine cont de cerintele pietei tinta din fiecare Tara, piata produselor culturale 😊

Resiteanu’ Exilat (40 comentarii)  •  6 mai 2017, 15:52

@onlinegsp Mea culpa, sincere scuze!

Dilimache (351 comentarii)  •  6 mai 2017, 19:24

Superb, chapeau, rar astfel de oameni! Felicitari ca sunteti printre putinii, daca nu singurul care mai scrie si despre altceva!

NR (4 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:45

Bună ziua. Mă bucură că în sfârşit ”Povestea Mea” a fost publicată şi în limba română. Eu o am acasă, în varianta originală (neerlandeza) postând o mini recenzie pe data de 24 decembrie a anului trecut la articolul ,,Cele mai frumoase cărţi ale lui 2016” aparţinând domnului Tolontan.:)

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord