Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Triumful stagnării

S-a întâmplat ce nu trebuia să se întâmple: fotbalul românesc n-a reușit să se sustragă de sub semnul imposturii, al șmecheriei și al servilismului. A ales stagnarea, nu schimbarea. Totuși, niciun doctor, cât de priceput, nu poate vindeca un bolnav […]

...

Cu bâta-n baltă

Fie și numai din editorialul de marți, povestea trebuie că vă e cunoscută. Ca atare, n-o mai iau de la capăt. După ce Răzvan Burleanu a pretins, plecând de la un răspuns furnizat de Nyon la solicitarea FRF, că Ionuț […]

...

Cine a mințit și de data asta?!

Lăsând impresia că a descoperit America, dacă nu și India odată cu ea, Burleanu a arătat o hârtie care demonstra, se amăgea el, că Lupescu a mințit când a spus că a demisionat de la UEFA pentru a participa la […]

...

Dorul de Rapid

Citeam că s-au vândut foarte multe bilete, dar nu credeam, convins că e o viclenie la mijloc, menită să-i împingă pe oameni să vină la meci. Să ambiționeze fiecare tabără, ca nu cumva cea adversă să fie mai susținută. M-am […]

...

Mielul blând

„Sunt jucător cu experiență, nu meritam să mă schimbe la pauză. Și-au făcut treaba cu mine, după care m-au scos la pauză și n-am înțeles de ce. Nu e normal! Noi, jucătorii de 30 de ani, merităm puțin mai mult […]

...

Meritocrație la greu

Vor sări unii, m-am obișnuit, că iar n-am loc de Răzvan Burleanu, însă mi-e imposibil să trec cu vederea aberațiile debitate recent de acesta, să nu le comentez fie și fugitiv.

Permalink to Meritocrație la greu
marți, 4 aprilie 2017, 4:27

În fond, e vina președintelui FRF că, lansându-se în declarații aiuritoare, îmi tot ridică mingea la fileu. Iată, ad litteram, ce-a spus deunăzi șeful Federației la TV Sport.ro. „Am văzut că există o gașcă a unor slujbași ai intereselor personale. Ei așteaptă un moment pentru a folosi echipa națională în campania electorală. Campania electorală pentru 2018 (n.a. la președinția FRF) a început deja. Eu nu m-am folosit niciodată de echipa națională. Nu am dat niciodată în jucători. Nu am vorbit despre selecționer nici în campanie, nici după”.

Pentru moment, întrerup discursul prezidențial ca să analizez una dintre afirmațiile de mai sus. Cum nu s-a folosit de „națională” de vreme ce din calificarea la Euro 2016 a băgat în buzunar 92.000 de euro, sumă cu adevărat nesimțită?! Cât despre criticatul jucătorilor, Burleanu e rugat să găsească alt argument. Firește că s-a sfiit să atace deoarece un tip pe care îl mușcă mingea n-ar fi avut credibilitate. Totuși, nu el s-a lamentat după 0-0 cu danezii că „atât am putut juca, asta e valoarea noastră acum”?

Dar să mergem mai departe pentru a afla de ce, în ciuda tentației, Răzvan Burleanu n-a demisionat de la șefia FRF după 3 luni. Trageți aer în piept și notați un răspuns emoționant: „Trebuie să încercăm să instaurăm meritocrația, nu interesele unor diverși”. Vă invit să fiți de acord cu mine că multe îi lipsesc lui Ciurli Burli, ironie inventată de publicistul Răzvan Boanchiș, nu și tupeul! Dimpotrivă, acesta depășește orice limită, orice imaginație.

N-am sesizat numai eu ieșirea în decor a președintelui, ci și internauții. Mai degrabă nervoși, destui s-au grăbit să-l pună la punct pe site-ul Gazetei. Userul iscălit utraian nu l-a iertat: „Meritocrație, Burlene? Tu ai un DEX al tău? «Meritocrație, meritocrații s.f = sistem în care se aleg persoanele talentate cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor obținute». Ce realizări are, de pildă, Kyros Vassaras, pe care te încăpățânezi să-l păstrezi în funcție cu toate că în timpul mandatului său arbitrajele sunt mai penibile ca oricând? Ce realizări are Daum, căruia vrei să-i prelungești contractul? Îl plătești regește și nu e în stare să aibă nici măcar un corner cu niște danezi patetici și a marcat zero goluri în ultimele 4 meciuri. Meritocrație la greu”.

Te miri că Burleanu îndrăznește să pronunțe cuvântul meritocrație, el care, ales printr-un concurs de împrejurări favorabile, s-a înconjurat la FRF de o armată de diletanți. I-a adus pe ochi frumoși, ori din obligație, nicidecum pe criterii de competență, de profesionalism, de autoritate. În fruntea lor a proțăpit, primul la onoruri și la deplasări, un secretar general care a recunoscut că până la instalare a văzut în viața lui doar niște meciuri din fazele superioare ale Ligii Campionilor!

Lumea, își imaginează Burleanu, e atât de naivă sau de preocupată încât poate fi dusă cu zăhărelul, manevrată cum îi trece lui prin minte. Uite însă, dovadă stă replica lui utraian, că iubitorii fotbalului s-au lămurit cine e personajul. Unul care mestecă vorbe și fluieră vânt, pregătit să plece urgent în campanie electorală prin țară și dispus să promită un miniteren în fiecare județ! Terenuri contra voturi, așa sună deviza celui care, culmea ipocriziei, îi acuză pe alții c-au declanșat campania.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

roman (9 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 9:12

D-le Ioanitoaia nu va lasati . Sau mai bine spus nu-l lasati pe Burleanu.

17 Nentori Tirana (753 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 11:11

Domnule Ioanitoaia, FRF nu inseamna Burleanu. El a cistigat alegerile si a mostenit FRF, un sistem, angajati si - exact asa cum spunea – grupuri de interese. Toti au contracte, n-a putut da afara pe nimeni. Activ e, scolit e, capacitate organizatorica are, consider ca am intrat in rindul tarilor civilizate. Diferenta este ca alte federatii au alti angajati iar niciunde seful nu s-a inconjurat de voChini. Astfel in Germania a lucrat Matthias Sammer si echipa lui. El a schimbat totul. Daca azi Germania le-a dat 7 la brazilieni acasa, daca are peste 10 echipe de tineret care ne dau 10, Sammer e „vinovat“. O spun inca odata, Sammer era putin bolnav dar era liber. Daum nu are nici cea mai mica legatura cu fotbalul german, este o minciuna gogonata servita de VoChin si inghitita de Burleanu. Burleanu corecteaza, il aduce pe Stoichita, bun fotbalist, inteligent, cult, cunoscator al fotbalului romanesc. Nu sint multi. Asa repede imi vine in minte doar mister Dinu. Stoichita trebuie doar activat, caci daca il lasi sta si asta frumos pe scaun. Burleanu a corectat si relatia cu Hagi atit cit se poate. Hagi era potrivit. El e activ, munceste zi lumina, are idei si nu le discuta doar la un pahar de vin, Hagi pune ideile in practica. ------------------------------------------------ Rau si ilegal este ca politicul se implica efectiv si tot mai mult in sport. Fara banii de la Primari, Consilii si oricum altfel indirect dar tot de la Stat, ar muri sportul. Astfel un politruc, sa zicem din Mures, poate spune: „te duci si votezi cu Burleanu ori iti tai macaroana !“. Altul, sa zicem din Buzau, se scoala cu fundul in sus si desfiinteaza academia lui VoChin ! Ne intoarcem in timp, in anii 50 -89 ! In acest sistem, oricine ar fi la FRF, nu are loc si pentru Hagi ! Moldoveanii de la MTS si COSR vor CSM-uri ale Primariilor, echipe ale consiliilor, echipe ministeriale, sa centarlizeze si sa politizeze si mai mult sportul. Politrucii vor jucarii, nu numai fetite. Este motivul pentru care nu dau legi. Ei vor sa se joace. Vor chiar ca toate federatiile sa intre sub comanda COSR. Intr-o tara civilizata poate, dar la moldoveanii astia gradati asta mai lipseste. Nu ajunge ca-i faci jucarie lui Petrache, lui Burleanu daca doriti neaparat, mai lipseste sa-i conduca si un Boroi !

Iulian (95 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 11:12

Sa nu vorbeasca despre merite unul ca Burleanu care a ajuns in functie fara sa aiba vreun merit! El e impostorul perfect!

Dilimache (331 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 11:27

Burleanu a fost parasutat pe linie politica la FRF, omul nu are nici o treaba cu fotbalul, nici prea mintos nu e, insa stapaneste perfect tehnicile comunistoide ale celor care l-au pus acolo. Pana la urma, federatia e feuda lui si face ce vrea acolo, asa cum capitala e feuda kitschoasei de firea, iar Romania a lui dragnea. Adica ce vreau sa zic e ca federatia e o Romanie mai mica, ***. Cam atat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vioteatza (55 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 13:32

Problema pe care nu o sesizati sau poate nu doriti sa-i acordati atentie, este ca "interesele unor diversi" sunt mai multe ca niciodata iar diversii pierzandu-si rabdarea incep sa paraseasca colturile la care pandeau, iesind pur si simplu in drum.

Dragos (44 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 13:36

@Adrian: cati jucatori de la noi s-au vandut in campionate puternice, in ultimii cinci ani, sa zicem, pe sume de peste 6 milioane de Euro???

Burebista (65 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 16:00

Remus: bine ai zis, in presa serioasa... ;)... ceea ce nu prea e cazul aici... poate sa critice cat vrea, nu asta ma deranjeaza... ci cum o face si cum va manipuleaza pe voi , astia mai saraci cu duhul... si nu ai cum sa ii interzici cuiva sa nu citeasca ce nu ii convine... asa cum critica iianitoaia asa au si altii dreptul sa critice ce a scris el... vezi ca am argumentat si eu si altii... in rest o zi faina sa ai...

florin (30 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 21:56

Unde putea sa faca Burleanu una din primele sale vizite "de lucru"? Desigur, in cel mai "dezvoltat" judet din tara, Teleorman! Acolo, dupa ce a fost intampinat de, cred, cel mai "priceput" sef de AJF, Stan Prodan (dovada priceperii a chiar faptul ca este sezator in respectivul fotoliu din 1995!!!), a avut o intrevedere cu primarul si unul din viceprimarii municipiului, pentru a pune la cale "ceva", desigur. Aceasta vizita este, in mod clar, dovada ca Burleanu se va "propti" si la alegerile din anul viitor pe presedintii AJF-urilor!

Comentează