Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Cu lecția neînvățată

După ce s-a calificat fluierând la Mondiale, cu 10 puncte peste România, lăsată pe locul 4 în grupă, Polonia a pierdut clar primul meci în Rusia, 1-2 cu Senegal. Clar întrucât cea dintâi reprezentantă a „continentului negru” victorioasă la această […]

...

Arbitraje fără greșeli?!

Într-adevăr, ele s-au rărit, dar n-au dispărut și probabil că nici nu vor dispărea. Pare logic să se întâmple așa cât timp deciziile nu-s luate de o mașină, cum și-au închipuit unii, ci tot de către oameni. Iar aceștia sunt, […]

...

Lustrul de campioană

Nu încetează să fie considerat neverosimil socotind că s-au întâlnit locul 1 din ierarhia FIFA la zi cu ocupanta poziției a 15-a. S-a dovedit însă iar că în fotbal orice e posibil. Ca atare, există pericolul ca însăși campioana lumii […]

...

Pământeanul Leo Messi

Adevărat e că foarte rar s-au mai jucat 4 meciuri într-o zi ca în Rusia, unde numărul penalty-urilor acordate a crescut și în urma intervenției așa-zisului arbitru video. Care ar fi trebuit, părere larg răspândită, să mai impună o lovitură […]

...

Un om

Ci despre un fapt petrecut după unul dintre antrenamentele efectuate de Portugalia înaintea partidei cu Spania. Concret, un puști a început să plângă văzând că autocarul fotbaliștilor lusitani s-a pus în mișcare fără ca el să fi reușit să-și facă […]

...

Boier Imi

La 80 de ani, îi urez să-l țină inima operată, ca și a mea, alți 20 și să mai vedem după aia! La mulți ani, Nea Imi!

Permalink to Boier Imi
marți, 21 martie 2017, 6:52

Am lucrat cu Ienei, aproape două luni, la Coppa del Mondo 1990, eu ca responsabilul de presă al „naționalei”, el ca selecționer. Cu alte cuvinte, era șeful meu, dar unul care nu-mi aduc aminte să fi ridicat vreodată glasul. Când îți cerea ceva, parcă te ruga și-ți rămânea dator. Se purta ca un gentleman.

Adevărat boier, mereu galant și zâmbitor. Uneori lăsa impresia că e plecat cu gândul, absent de la nebunia reprezentată de Mondialele din Italia. Nu știu nici azi dacă modul acela de a sta mai departe de lumea atât de zbucimată a competiției era un fel de a se apăra. De a se ascunde. Sigur însă i-a reușit. Nea Imi, cum îi ziceam pe-atunci, era un tip implicat și, paradoxal, un mare visător.

Îmi reamintesc, ca prin ceață, de momentul tensionat al conferinței de presă de dinaintea meciului cu Argentina, care avea să se încheie 1-1 pe San Paolo din Napoli, goluri Monzon din pasa lui Maradona și Balint din cea a lui Sabău. Cum adversara noastră era deținătoarea titlului suprem, Argentina trimisese la Telese Terme, locul de cantonament al „tricolorilor”, peste 200 de ziariști, agitați, foarte gălăgioși.

Cum se mai găseau de față și vreo 20 de gazetari români, atmosfera era extrem de încărcată, iar sala plină de camere TV și de microfoane, Radio Buenos Aires, Radio Cordoba, Radio Santa Fe, Radio Rosario etc, ba și Radio Ushuaia din orășelul pierdut pe hartă, situat la capătul pământului, tocmai în Țara de Foc!

Lucrurile au decurs normal până în clipa în care Ienei a fost întrebat ce formație va alinia la Napoli. S-a făcut o liniște de catedrală, spartă numai de clănțănitul aparatelor foto. Deși până atunci vorbise românește, iar eu tradusesem, antrenorul român s-a ridicat majestuos în picioare și, de parcă jucam împotriva englezilor, a precizat cu voce tunătoare că va folosi „The best team”! Niciun nume, nicio indicație, nimic!

Nu vă imaginați ce fluierături s-au auzit și câte cocoloașe de hârtie au început să zboare, vacarm în care, imperturbabil, Ienei s-a aplecat spre mine și mi-a șoptit complice: „Ăștia mă cred fraier să le divulg echipa?!”. Sud-americanii au părăsit sala vociferând, unii chiar huiduind.

La 80 de ani, îi urez să-l țină inima operată, ca și a mea, alți 20 și să mai vedem după aia! La mulți ani, Nea Imi!

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Fane (31 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:10

O amintire frumoasa din care mai vreau. Felicitari.

ALIN (459 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:18

Frumos dar m-ar interesa sa aflu de la dv ca factor din interior de ce a plecat selectionerul dinj Italia in plina competitie si s-a intors dupa 3 zile. Daca stiti ar trebui sa lamuriti aceasta enigma despre care s-a vorbit mult la vremea aceea. A zis ca s-a imbolnavit cineva din familie insa s-a demonstrat ca nu a fost nimic adevarat.

Mister (36 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:21

Unul dintre ultimii boieri din fotbal, ia comparati-l cu favoritul dv Sumudica ori cu Grozavu sau Contra. Era alt fotbal pe atunci dar era si alt soi de antrenori. Mai educati, cu toti cei sapte ani de acasa.

Ziar Istul (5 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:26

Inca o poveste cu Nea Ovi in rol principal. De aceasta data, personajul din rolul secundat este un oarecare Nea Imi! Pentru ca daca articolul se vroia a fi pentru public, se specifica in mod clar ca este vorba despre Emeric Ienei. Si de unde pana unde erau 20 de gazetari romani, cand dupa revolutie erau 3 ziare, 2 reviste, 2 posturi radio si un post si jumatate de TV, TVR 1 si tentativa TVR 2, unde erau reporteri Ionel Stoica si Graur! Nici macar nu aparuse SOTI !

Augustin (242 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:34

La multi ani marelui antrenor. Astept detalii despre ce operatie pe inima a suferit dl Ienei. Dar dl Ioanitoaia? Au stenturi sau altceva? Cine stie si are vreme rog sa ma informeze.

Zagna (44 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:52

La multi ani DOMNULUI Emerich Jenei !

cita (1633 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:55

SI nou VA dorim sanatate SI 100 fara reparatii capitale! Cel Mai serios antrenor al Rumaniei a fost NEA Imi, Fata dubiu. La multi ani, cu danatate SI Bine!

Steaua1986forever (36 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:04

Nea Imi este un domn in adevarat sens al cuvantului. La multi ani! Astfel de oameni lipsesc in fotbalul nostru plin inca de personaje suburbane (unele promovate cu insistenta de presa, stiti dumneavoastra maestre unde bat)

Mihai (14 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:08

Comparatie deplasata,Ienei un domn iar tu un rom.

Razvan (284 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:15

Orice personaj capata consistenta doar cand e intr-o "amintire" cu maaareeleee ziarist Ioanitoaia...90% inventate! Altfel, tu si nea Imi semanati mult...depasiti inca de acum 20 de ani, fiecare traieste in lumea lui paralela, ati "facut performanta" doar in "conditii controlate"...in schimb DANSUL e un domn, matale esti MATALE!

Jean (211 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:18

Mihai, si tu un clovn. Rimeaza? E lumea plina de ratati ca tine.

Sorin (80 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:28

@Ziaristul. Ce va mai place sa va dati importanti cand voi sunteti niste nulitati...La mondialele din Italia au mers multi ziaristi romani si peste o mie de suporteri gazduiti la Telesse Terme in corturile armatei italiene si la lcalnici acasa. Au fost acrditati 50-60 de ziaristi de la ziare, reviete, televiziune, radio, verifica daca nu crzi in presa vremii... Tu faci de ras sustinand o mare prostie.

Alin (8 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:36

Un om remarcabil, exemplu pt cei de azi,multa sanatate

florin (6 comentarii)  •  21 martie 2017, 20:58

La mulți ani, nea Imi ! Mulțumesc pentru toate momentele frumoase trăite în fotbal, la TV, radio și live. Sunteți un monument de modestie și un exemplu de urmat ca OM.

coco (376 comentarii)  •  21 martie 2017, 21:18

@Razvan. Molusca, de unde stii tu ca amintirea e inventata? Ajunge ca esti prost, nu trebuie sa faci eforturi suoraomenesti ca sa fii cel mai prost! Multumeste-te cu conditia ta!

Vlad (70 comentarii)  •  21 martie 2017, 21:22

Nea Ovi, ai putea invata de la Imi Ienei cum sa imbatranesti frumos... trebuie sa vina astfel de evenimente sa ne mai povestesti lucruri interesante (cum e si intamplarea relatata) si sa nu mai latri precum fac acei dulai batrani, care nu mai pot musca- catre FRF si tot ce inseamna Burleanu?

Carol K (65 comentarii)  •  21 martie 2017, 21:36

La multi ani domnule Jenei !

zona magheru (149 comentarii)  •  21 martie 2017, 22:02

@ Ziar Istu Rezuma-te simplu la " LA MULTI ANI NEA IMI' . Nesimtit poti sa fi in alte ocazii dar nu astazi si nu la articolul asta ! .

arh. Gheorghe Petrescu (486 comentarii)  •  21 martie 2017, 22:33

La Multi Ani! Domnule Jenei. Au trecut anii si viata de sportiv a domniei voastre a lasat si lasa si azi un medalion si o amprenta puternica asupra masei de sportivi ai Romaniei. Un mare sportiv, un mare antrenor si un mare om printre noi oamenii de ieri si de azi. Sa fiti sanatos si inima dvs. sa bata bine ca un metronom uman de sporiv adevarat si cat mai multe zile bune si frumoase. LA MULTI ANI !

eugen (2 comentarii)  •  21 martie 2017, 23:30

LA MULTI ANI , NEA IMI...!!!! mi-ati facut copilaria fericita antrenând Steaua....acum sunt doar un "fost"...

Mircea Georgescu (2 comentarii)  •  22 martie 2017, 0:50

Este o datorie de onoare pentru cei care am auzit, sau îi cunoaștem mai de departe, să-l felicitam, și sa-i uram din toată inima "LA MULTI ANI" Domnului Îmi jenei! Cred că România ar fi fost mai săracă în glorie fara acești maghiari destoinici, care au adus multa onoare patriei. Să folosim toate ocaziile, și să nu uităm să scoatem in evidenta și acest aspect, că o încurajare pentru toți românii.

Mirel (82 comentarii)  •  22 martie 2017, 0:50

Amintire placuta si la multi ani domnului Jenei. Buna postarea pusa de zona magheru privind pe ziar ist. Macar cu prilej aniversar gura prostilor ar trebui inchisa.

Bratu (58 comentarii)  •  22 martie 2017, 1:01

@Vlad. Daca Ioanitoaia latra, tu grohai. Voi astia platiti de Burleanu va descoperiti prea usor. Nu e nici o legatura intre articol si presedintele de mucava al frf deci nu exista ratiune sa faci tu trimitere la subiect. Cred ca jignirile celor de teapa ta il incita si mai tare pe Ioanitoaia care va da mai tare in patronul vostru de la frf.

antoniu (29 comentarii)  •  22 martie 2017, 5:23

LA MULTI ANI NEA IMI, BOIER DE BOIER !!!!

Marius (4 comentarii)  •  22 martie 2017, 7:18

Imi a facut din *** bicici sa pocneasca,comparativ cu preamaritul Lucescu...mare diferenta de echipele si valoarea lor in acea perioada....Imi aveala Fcsb niste ciobani si a castigat o cupa europeana,Luce *** se lafaia sa aleaga intre Balaci si Raducanu Marcel.. Chiar nu meritau ciobanii sa aiba un Imi antrenor...nimic nu ramane fara valori..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (4 comentarii)  •  22 martie 2017, 7:22

Steaua nu merita pe Imi..cred ca si el e dezgustat,cu ciobani da...mai traiti un pic,dar socoteala si linia se va trage...inainte de a va ingropa Becali...fac pariu..!!

Marius (4 comentarii)  •  22 martie 2017, 7:29

Au ingropat pe Craiova care sa luptat cu sistemul de *** o istorie intreaga,au distrus tot ce a fost mai bun si inca distru intr o tara in care mai avem un pic si cadem de pe glob cu toate aceste *** conduse debun cioban idiot sau de un comunism diabolic...o sa suferim la nesfarsit si meritam pe buna dreptate...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (4 comentarii)  •  22 martie 2017, 7:39

O tara care nu se vindeca ...pacat...cu ciobani si hoti nu iesim la lumina...este totul compromis pentru inca 25 de ani ,asa cu sudpendare...pe cuvant! Vai de Steaua noastra!..Chiar o *** *** pe pe o miriste conduse de un cioban Gigi...care vine din ..nicaieri si prosteste toate ***...o scarba infinita...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy (98 comentarii)  •  22 martie 2017, 8:14

La multi ani nea Imi!

dodo (152 comentarii)  •  22 martie 2017, 8:37

Nea Ovi, stim ca nu il iubesti; Imi juca numai pe atac, iar mentorul de-a latu si inapoi.

Eugen DELCEA (56 comentarii)  •  22 martie 2017, 11:51

Marius : Jenei nu a îngropat pe nimeni ! "Craiova Maxima" s-a stins natural în 1985, după dubla cu Dinamo Kiev, o mare echipă a Europei atunci. Balaci putea fi reparat doar de Bayern dar nu i s-a acceptat transferul. Mai mult, i s-a interzis să iasă din ţară în 1982-83 iar la deplasarea spre meciul cu Olympiakos Pireu a fost oprit să urce în avion...Şi totuşi, UCva a continuat să facă istorie şi în decadenţă, cu Cârţu etc (Betis, Zeleznicear etc).

sorin (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 12:33

Cu mare plăcere spun spun şi eu: La mulţi ani, nea Imi ! Am o mare stimă pentru sportivul (care a fost) şi pentru omul care a fost şi este. Ducem o acută lipsă de modele de viaţă, iar cele care încă, din fericire, mai există, nu par să-i atragă pe tinerii noştri. Am un singur reproş să-i fac lui nea Imi şi anume, faptul că nu a avut destul sânge în instalaţie şi nu l-a luat la mondialul din 90 pe cel care, chiar la o anumită vârstă , a lipsit decisiv echipei, iar rezultatele s-au văzut: Loti Boloni.

salam de vara (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 13:31

Versuri Desanto – Familie de boieri Familie de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Si mai valorosi v-om fi. Familie de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Mai boieri decat boierii, boierii. Eu am avut ursitori bune. Care mi-au ursit de bine. Ca singur pe puterea mea. Mi-am ajutat familia. Eu am avut ursitori bune. Care mi-au ursit de bine. Ca singur pe puterea mea. Mi-am ajutat familia. Familieee de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Si mai valorosi v-om fi. Familieee de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Mai boieri decat boierii, boierii. Lumea de Bobby discuta. Toata lumea-i face sfatu’. Ca el nu mai este altu’. Unu e Bobby in tot banatu’. Familieee de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Si mai valorosi v-om fi. Familieee de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Mai boieri decat boierii, boierii. Cineva sus ma iubeste. Si cu bine am rasplateste. Mi-a dat o viata frumoasa. Si-o familie norocoasa. Cineva sus ma iubeste. Si cu bine am rasplateste. Mi-a dat o viata frumoasa. Si-o familie norocoasa. Familieee de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Si mai valorosi v-om fi. Familieee de boieri, suntem azi, am fost si ieri. Cei mai valorosi boieri, boieri. Valoarea creste zi de zi si mai valorosi v-om fi. Mai boieri decat boierii, boierii.(x2)

Cel mai mare! (2 comentarii)  •  22 martie 2017, 13:40

... antrenor roman! Sa n-o mai dam dupa perdea. Un domn, desigur, dar e foarte trist ca am ajuns sa apreciem asa ceva in mod special. Romania era plina de domni si doamne, inainte sa se aseze aici bolsevicii. I-au terminat pe majoritatea. Romania n-a fost insa plina de mari antrenori. Ienei este, cu siguranta, cel mai mare antrenor roman in viata. Singurul care a castigat CCE. Oricine contesta asta e un baiat mic, ros de mizerie. La multi ani! Emerich Ienei. Multumim!

Anonim (1 comentarii)  •  22 martie 2017, 14:07

La multi ani Nea Imi , un adevarat gentleman al fotbalului romanesc .

Obiectivul (22 comentarii)  •  22 martie 2017, 15:16

Poza lui mititelu,afisata acum va reprezinta fituica de ***! *** de acest gen va place sa promovati pt. fotbalul romanesc!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Suru (86 comentarii)  •  22 martie 2017, 17:05

Dodo, ***, tata, ca ai intrat iar in ***! Ploua afara iar asta, ***, din cauza lui Mircea Lucescu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

seba (74 comentarii)  •  25 martie 2017, 20:39

Tin minte dintr-un articol un pic mai vechi al dumneavoastra ca Tudorel Stoica nu spune "nea Imi", ci domnul Ienei. Asta supune multe despre cat de mare este Emerich Ienei. Si, cum scrie si Catalin Tolontan, intotdeauna mi-a lasat impresia unui om bun. Numai bine, si dumneavoastra si domnului Ienei!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord