Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Răsplata încrederii

Pasămite, la indicația acestuia, Viitorul și-ar fi apărat în dorul lelii șansele în Gruia și, cedând duminică, a ajutat-o pe CFR să câștige campionatul. Am mai citit prostii pe blog, dar asta le întrece pe toate. În realitate, FCSB a […]

...

Campioana liniștii

A luat titlul CFR Cluj, cu emoții, dar l-a luat, așa cum am anticipat aici, când am scris deunăzi că FCSB a pierdut ultimul tren. Practic, s-a întâmplat ceea ce era de presupus că se va întâmpla, în condițiile în […]

...

Chiorul din țara orbilor

La un moment dat, văzând ce declară Florin Bratu, acesta mi s-a părut prea sigur pe el pentru un antrenor tânăr și fără licență. Am avut impresia că siguranța lui e vecină cu infatuarea, că atinge aroganța. Asta din simplu […]

...

Pisica moartă

Fiecare tabără umblă s-o sperie pe cea adversă, sau măcar s-o șicaneze, astfel încât să capete un avantaj. Fie el și mărunt. Aici se înscriu zvonurile și insinuările, uneori răutățile, lansate de-o parte și, în replică, de cealaltă. Evident, niciuna […]

...

Trenul pierdut

Așadar, titlul se va decide în ultima etapă de play-off, când urmează să se joace, duminică, CFR – Viitorul și FCSB – Astra, ambele de la 20:45. LPF a făcut bine că, revenind asupra propriei hotărâri, a programat meciul dintre […]

...

Neînțelesul și agresivul Herr Daum

Acordând un amplu interviu lui Amir Kiarash de la Adevărul, responsabilul echipei noastre naționale ne-a arătat o față pe care nu i-o cunoșteam.

Permalink to Neînțelesul și agresivul Herr Daum
marți, 21 februarie 2017, 5:35

Dintr-un tip politicos și tolerant, deschis la dialog, Cristoph Daum s-a transformat într-unul nervos și coroziv. Care face două lucruri pe parcursul convorbirii, se laudă și atacă! Mai direct spus, ceartă din răsputeri presa, o urechează, o pune la zid deoarece, pasămite, ea nu pricepe pe ce lume trăiește și, încă mai grav, nu-l apreciază pe selecționerul „tricolorilor” la justa sa valoare. Firește foarte ridicată, unică, inconfundabilă.

Presa pusă la colț!
Daum n-avea motive să se lege de presă, scrisă ori vorbită. Aceasta l-a întâmpinat cu simpatie și l-a tratat cu răbdare. A menționat succesele lui ca antrenor, realmente impresionante până acum un deceniu. Opt trofee, între care titlul în Germania cu Stuttgart în 1992, cel mai prețios, în Turcia cu Beșiktaș (1995) și Fenerbahce (2004, 2005), în Austria cu Austria Viena în 2003. Performanțe de top, absolut remarcabile. O dovadă că ziariștii români, inclusiv subsemnatul, n-au avut nimic de împărțit cu Herr Daum e aceea că ei n-au insistat asupra unui moment neplăcut din viața acestuia. Chiar l-au minimalizat, mai degrabă l-au ascuns.

Dacă tehnicianul german umblă să spele însă rufele în public, atunci să-mi permită să-i reamintesc că în CV-ul său de pe Wikipedia se precizează că în anul 2000 a fost „acuzat de chefuri pe bază de cocaină și de orgii cu prostituate”! Reproduc în continuare: „Daum a amenințat presa și a dat probe de păr autorităților ca să convingă lumea de nevinovăția sa. Probele au arătat că el a fost consumator de cocaină, dar a declarat că firele de păr nu erau ale lui. Cu toate acestea, un an mai târziu, confruntat cu perspectiva de a petrecere un timp în închisoare, Daum a recunoscut că a consumat cocaină”. N-ar conta foarte tare eroarea cu pricina, comisă totuși după împlinirea vârstei de 45 de ani, însă nici nu trebuie trecut peste ea cu ochii închiși. Când face pe călugărul și pe moralistul, selecționerul să știe că și ceilalți știu! Să nu mai pozeze în Maica Tereza că nu-l prinde rolul.

„Sacrificiul” fiului Marcel
Despre cât de tare se sacrifică Daum jr. ca analist video al „naționalei” a scris ieri Maria Andrieș cu delicatețe, așa că nu mai reiau subiectul. Mi-aș îngădui însă curiozitatea de a întreba dacă Marcel își ajută tatăl din dragoste filială ori e plătit de Federație? Care se aude că-i mai achită, pe lângă salariu, și angarale gen transport, cazare, diurnă etc, corect sau e bârfă? Aș găsi normal ca Daum jr. să fie recompensat generos din moment ce, îl căinează părintele său, „din iunie 2016, când Frankfurt (n.a. Eintracht) și-a început cantonamentul de vară, până în decembrie, el a avut doar 3 zile libere, 3 zile în 6 luni!”. Bietul de el, chiar merită compătimit, iar munca lui evidențiată la panoul de onoare. Pe unde-ar fi scos cămașa „tricolorii” fără neprețuita contribuție a lui Daum junior?

Fără ea n-ar fi învins Armenia la Erevan în superioritate numerică din minutul 3, ci ar fi terminat la egalitate cu Muntenegru acasă și cu Kazahstan în deplasare, bașca eșecul usturător suferit la București în fața Poloniei! Ultimul e chiar meciul pe care Daum însuși l-a elogiat pe parcursul interviului menționat. A numit a doua repriză a acestuia „fantastică”, „excelentă”, ceea ce nu-i de râs, cât de plâns! Cum să lauzi evoluția dintr-o partidă pierdută cu 3-0 pe teren propriu, cui să-i spui asemenea aiureli și să te ia în serios?

Șomer 28 de luni
În ciuda derapajelor lui Daum, găzduite pe două pagini de ziar, n-aș fi ripostat dacă n-aș fi avut impresia, pe alocuri certitudinea, că neamțul ne ia de fraieri. Că-și imaginează că suntem atât de naivi încât să înghițim gogoșile lui. Una fiind aceea că, aflat deunăzi în Antalya, unde asista la „amicalele” unor divizionare A aflate în pregătirea de iarnă, a primit „o ofertă incredibilă, cu un salariu de câteva milioane”! Herr Daum ne-a liniștit însă cu viteza cu care ne-a și descumpănit: a refuzat oferta deoarece, nefiind ahtiat după bani, dorește să dezvolte proiectul de la București! Care proiect? Fantasmagoriile habarnistului Burleanu?

N-aș fi dat crezare cuvintelor lui Daum nici dacă n-aș cunoaște că în ultimii 5 ani acesta a stat mai des pe bară decât pe banca tehnică. Concret, 28 de luni înainte de a semna cu FRF, pe 7 iulie 2016, Daum a șomat, n-a avut contract! În rest, Eintracht Frankfurt l-a demis în 2011 după nici două luni, la Bruges a rămas 7, ca și la Bursaspor, Herr Daum ieșind din circuit și fiind socotit mai degrabă un fost antrenor! Îmi cer încă o dată iertare, dar mai întreb ceva: dacă figura pe lista tehnicienilor de elită, instalat de FRF în răpăit de tobe, cum de nu s-a găsit niciun club mai acătării, fie el și arab ori din zona ex-sovietică, să-l angajeze?! Auzi coincidență, doar ce ne-a bătut Polonia cu 3-0 la București că s-a și repezit un grangure să-i propună neamțului o căruță de euroi, câteva milioane! Chiar e plauzibilă o asemenea gogomănie?! O fi Daum carismatic și spiritual, însă există o limită în toate.

Confundă și ratează!
Nu mai zăbovesc asupra altor „judecăți” emise de Daum, gen „Sunteți (n.a. ziariștii) preocupați doar de scandal ca să aveți titluri și spectacol. Nu sunteți preocupați de fapte”. Zău, la ce fapte se referă preopinentul? La cât de anost joacă „naționala” lui ori la locul 4 din 6, necalificant, pe care se găsește ea în preliminariile CM 2018, cu 5 puncte mari și late din 12 posibile? Când selecționerul nu încetează să pozeze în neînțeles, chiar în victimă, mărturisesc că, la rându-mi, nici eu nu pricep ceva. Ascultându-l și citindu-l pe neamț realizez că acesta se erijează în reformator al fotbalului românesc. Altminteri, n-ar discuta aproape obsesiv despre situația financiară a federației, despre echilibrul dintre veniturile și cheltuielile acesteia, despre centrele de copii și juniori etc. Care sunt și treaba lui, dar în subsidiar, tangențial.

Mi-e teamă, și cu asta închei, că Daum trăiește într-o confuzie. El a fost adus aici să antreneze echipa națională și s-o califice la Mondialele din 2018, nu să se bage în chestiuni care n-au atingere tehnică. Sigur, poate interveni și dincolo de fișa postului, însă principala lui misiune e ca „tricolorii” să joace mai frumos ca înainte și să ajungă la turneul din Rusia. Pentru asta, nu pentru însărcinări de manager ori de consilier, încasează el cel mai mare salariu dat vreodată unui antrenor în România.

Din păcate, o spun fără satisfacție, Daum n-a atins niciunul dintre obiectivele din contract, ba chiar riscă să le rateze pe linie. El vorbește mereu despre viitor și niciodată despre prezent, iar asta e o diversiune menită să justifice niște evoluții palide și niște rezultate pe măsură. În cazul în care nu-i așa, aștept să mă contrazică.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

emilian (7 comentarii)  •  22 februarie 2017, 0:48

***. Raspundeti cu argumente si nu cu injuraturi daca puteti ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (13 comentarii)  •  22 februarie 2017, 2:02

In sfarsit un articol la obiect. Scurt, concis si cu patos. Intru totul de acord cu expunerea, mai putin cu faptul ca presa ar fi "ascuns" problemele lui Daum din trecut. Daca "ascuns" inseamna difuzat pe toate canalele si scris prin toate ziarele, atunci da.

Vioteatza (59 comentarii)  •  22 februarie 2017, 2:08

Chiar incepuse sa-mi dea tarcoale ideea ca maestrul Ioanitoaia *** a uitat de prietenul Daum, dar slava Domnului, m-am linistit... Saptama viitoare urmeaza sa atace Buzarin si revenim la normal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Serban (35 comentarii)  •  22 februarie 2017, 6:15

Murdar ai fost,murdar ai trait,murdar o sa ***Manjit cu banii securitatii,pe vremurile de la Flacara si de cei ce miros a ***,pe vremea mafiei Becalo-Sando-Dragomiriana!!!Sa-ti fie rusine!!!

Costică (5 comentarii)  •  22 februarie 2017, 7:01

Corect și argumentat!

Ady Oster (16 comentarii)  •  22 februarie 2017, 10:30

Am scris si la articolul dnei Andries: Davide Ancelotti este seful antrenorilor secunzi la Bayern München. Si nu am gasit un singur articol din presa germana care sa vorbeasca de nepotism...

Claudiu Alexandru (8 comentarii)  •  22 februarie 2017, 10:49

cand argumentul ca a luat cocaina acum 15 ani e folosit sa combati faptul ca e un antntrenor (la rezultate ma refer) cum in Romania de-a lungul timpului n-am avut cati degete la o mana mi se pare clar ca e vorba doar de ura.

Andrei (109 comentarii)  •  22 februarie 2017, 11:18

Nu mai cartiti atat ca articolul e foarte corect. Nu e nimic inventat iar Daum mi se pare din ce in ce mai smecher. El sa se ocupe de echipa nationala pentru care e platit si nu de alte aspecte. PS. CA. Daum are rezultate zero in Romania.

Radoi (19 comentarii)  •  22 februarie 2017, 11:24

Trebuia sa scrieti ca lui Daum nu ii iese si pentru ca nu a antrenat niciodata o echipa nationala. Nu ii e usor sa inceapa la 63 de ani.

Sadrainbow (2 comentarii)  •  22 februarie 2017, 11:43

Ce bine ne ar fi daca s ar intoarce marele antrenor, onorabilul, cinstitul si nepatatul Piturca, nu i asa? Eventual si cu fostul presedinte al Federatiei...doar asa, de dragul vremurilor trecute...cu multe calificari si rezultate frumoase! Intrebarea ar fi doar: de unde jucatori? Din campionatul distrus de blaturi, tolerate ani la rand de acelasi fost presedinte, impreuna cu alt "fost"? Sau din pepinierele echipelor noastre, din campionatul de tineret sperante...stai ca ala a fost desfiintat. Poate din pachetul de tigari al lui Piturca, ala de la casino...sau poate din primele pe care si le acorda fostul presedinte? Domnule Ioanitoaia, nici eu nu sunt multumit de rezultatele si de jocul prestat de echipa nationala, dar ura si "impartiabilitatea pe care o vad la dumneavoastra e comparabila cu ceea ce se debiteaza pe antena3 si rtv. PS. ati vizionat "In cautarea fotbalului pierdut"? Extrem de interesant, vi l recomand...apareti si dumneavoastra acolo.

mariuss72 (28 comentarii)  •  22 februarie 2017, 12:21

Domnule Ioanitoaia, *** articolul asta plin de moralisme ieftine, asta in timp ce ziarul dumneavoastra isi bate constant joc de cititori si de jurnalism in general. Dumneavoastra ori nu realizati ce se petrece in redactia dumneavoastra, ceea ce imi e greu sa cred, ori pur si simplu aveti un tupeu fara de margini. ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel (135 comentarii)  •  22 februarie 2017, 12:39

daum dormea pe undeva prin europa si echipa lui burleanu, l-a trezit si l-a numit antrenor la echipa nationala, intr-o perioada in care, aceasta, joaca mai prost decat o echipa mijlocie din campionatul romanesc din anii '70-'80...nu ne calificam, nu ca n-ar sti el meserie, dar nici nu prea avem cu cine..sa vina si meciul cu danemarca si ne lamurim..el traieste din amintiri, unele frumoase, si se enerveaza ca este luat in balon, intr-o zona, care momentan, e slaba la fotbal...ar trebuie sa fie mai moderat si sa explica ca este dispus sa plece, daca si cu danemarca pierdem..nu e vina lui c-a venit aici, el nici nu stia care-i treaba cu fotbalul romanesc, dar e vina lui ca nu stie sa fie decent si-si da cu firma-n cap....rednic si andone mergeau mai degraba decat el..sau altul..grigoras, dan petrescu (cam frustrat de felul sau), pustai, multescu...

mircea.gabriel (1 comentarii)  •  22 februarie 2017, 12:56

Ovidiu chiar nu te inteleg. Aici, la Sud de Dunare, toate situatiile par agresive si de neinteles. Inclusiv atitudinea domnului Daum. Avem un fel, balcani, care nu ne aduce prea multe beneficii. O mentalitate paguboasa iar presa!!! E de speriat. Multi *** functionali, intrebari *** si analize ***...pe subiect. Lipsa de profesionalism si de pregatire intr-ale meseriei. Daum a inteles cu ce se confrunta, noi...nu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Misei (13 comentarii)  •  22 februarie 2017, 13:04

La temelie. Bravo,

Vioteatza (59 comentarii)  •  22 februarie 2017, 13:46

In comentariul de mai sus(22 februarie 2017 , 02.08) cuvantul intolerant moderat era "alzeheimer", *** *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean-Paul (119 comentarii)  •  22 februarie 2017, 13:49

D-le Ioanitoaia, Am ajuns la concluzia ca prin acest articol ati inceput campania de primavara de tavalire prin noroi a selectionerului Daum. Nici unul dintre argumentele dvs nu stau in picioare la o analiza cat de cat serioasa. Nici n-are rost sa va spun punctual ca abordati gresit si tendentios problema fiindca se vede de la o posta. Nu cred ca sunteti sincer cu oamenii, cel putin cu Daum nu sunteti: l-ati atacat de cum a calcat in Romania si i-ati numarat toti dumicatii, de parca dvs i-ati suportat costul meselor. M-a pufnit pur si simplu rasul cand am citit ca dvs va considerati a fi singurul jurnalist care l-ati primit cu incredere si ca ati scris ceva in acest sens ca adica i-ati dat tot creditul din lume, dar, vezi doamne, el a risipit totul cu nepriceperea lui. Va spun ceva ce se va intampla in mod sigur: trupa dvs de "prieteni" ai lui Daum s-ar bucura infinit mai mult daca nu ne-am califica pentru 2018 decat daca am trece barajul. Si inca ceva: pana nu se va schimba regulamentul de calificare pentru mondiale, in sensul ca toate tarile participante la preliminarii sa fie considerate calificate pentru turneul final, nu vom vedea Romania printre acestea, ori cate cruciulite si iconite ar saruta Mos Teaca, favoritul dvs pentru fotopiul de selectioner.....

Cristian (65 comentarii)  •  22 februarie 2017, 14:00

Imi pare rau dl Ioanitoaia, in repriza a 2-a a meciului cu Polonia, tricolorii s-au miscat excelent. Din pacate, nu au bagat si mingea in plasa, dar asta nu le stirbeste foarte mult din merite. Cei drept, repriza 1 a fost un dezastru. Revenind la conflict, observ ca in continuare va folositi de pozitia dvs in cadrul ziarului pentru a duce razboaie in care noi cititorii nu ne regasim. Pe cine ma rog intereseaza ca fiul lui Daum e responsabil video in cadrul staffului ??? Se pare ca pe Mãriuca, care asta a subliniat din interviul lui Daum pt ziarul Adevarul.

its1134 (1 comentarii)  •  22 februarie 2017, 14:23

N-ar fi primul neamț pus sus în funcție și care nu face nimic. Ăsta-i românul - prost.

Cetatean (38 comentarii)  •  22 februarie 2017, 14:34

Exceptional..Nemaipomenit..Extraordinar..Formidabil..Minunat..Impresionant..Bine, poate nu la nivelul operelor stiintifice ale lui Becali, totusi...

Cretu (25 comentarii)  •  22 februarie 2017, 18:10

Tu esti alt inchipuit si frustrat care se crede altceva. ***! Ia spune ce ati facut goi in viata de va dati rotunzi ca bila...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cita (1632 comentarii)  •  24 februarie 2017, 23:19

Daum e preferatul meu, VA rog frumos sa-l crutati. Omul poate are motive serioase de a critica presa sportiva, le stiti? Daca nu, ancheta jurnalistica SI le veti afla!

Comentează