Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Complotiștii de serviciu

Mutare pe care o salut și pentru că fostul „tricolor”, 77 de prezențe și 35 de goluri, a renunțat la un post călduț din FRF și a decis, vorba lui Cornel Dinu, să coboare în iarbă. La 39 de ani, […]

...

Pagubă dublă

Meciul de sâmbătă dintre Viitorul și FCSB a infirmat din nou teoria conform căreia cele două echipe s-ar servi reciproc. Că nașul Gică i-ar da finului Gigi sau invers, vă sunt cunoscute scenariile. De data asta, împărțindu-și reprizele, cele două […]

...

Ori la bal, ori la spital

Că oltenii au bătut la moldoveni ca la fasole. Lucrurile n-au stat așa. Dimpotrivă, practicând un fotbal remarcabil, echipa oaspete a contribuit adesea la realizarea unui spectacol de calitate. Unul chiar excelent în repriza 1. Cu îndârjire, cu ritm, cu […]

...

N-a ciuruit pe nimeni!

Deși n-am vrut să câștige Burleanu, am avertizat în repetate rânduri, inclusiv marți seara la TVR 1, că el pornește favorit în alegeri. Prezenta mai multe avantaje față de contracandidați, între care și acela, cu pondere, că a deschis agenda […]

...

Triumful stagnării

S-a întâmplat ce nu trebuia să se întâmple: fotbalul românesc n-a reușit să se sustragă de sub semnul imposturii, al șmecheriei și al servilismului. A ales stagnarea, nu schimbarea. Totuși, niciun doctor, cât de priceput, nu poate vindeca un bolnav […]

...

Penalty la Niță!

Condusă la București de două ori, Steaua a terminat la egalitate cu Voluntari la capătul unui meci cu numeroase decizii de arbitraj controversate.

Permalink to Penalty la Niță!
luni, 13 februarie 2017, 4:23

Ca să respect obiceiul de a discuta mai mult despre arbitraj decât despre fotbal, am să încep cu prestația „centralului” Andrei Chivulete. În ciuda lipsei de experiență, logică la 30 de ani, Chivulete s-a descurcat mulțumitor. El trebuie lăudat numai și pentru curajul de a dicta prompt 11 metri contra Stelei în minutul 80, ba și la scorul de 1-1! Să fiți de acord cu mine că puțini arbitri ar fi îndrăznit să indice punctul cu var în contextul respectiv, întrucât nu prea se iau hotărâri cruciale împotriva formațiilor mai cunoscute, a favoritelor. Iar împotriva Stelei și mai rar deoarece ea reprezintă, urmează o observație, nu o critică, o echipă vocală. Nu-i recomandabil să intri în gura lui Gigi Becali sau a lui Mihai Stoica.

În faza în care Niță, căutând să se protejeze de Novac, să se ferească de acesta, l-a lovit pe ilfovean cu palma în zona bărbiei, Chivulete a aplicat corect regulamentul. Concret, el a sancționat imprudența unui portar care, fie și din neglijență, și-a bruscat adversarul. Nu consider că atacul lui Niță, goal-keeper pe care-l apreciez în mod deosebit și pe care l-am propus primul la „națională”, poate fi interpretat altfel. Ca atare, nu-s motive să vorbim despre „viciere de rezultat”.

Polemici a stârnit și faza penalty-ului acordat vicecampioanei 6 minute mai târziu, când Maftei a blocat cu mâna șutul lui Fl. Tănase. Cum n-a existat intenție, căpitanul oaspeților aflându-se în cădere și pe jumătate întors cu spatele la balon, nu era cazul de 11 metri. Chiar dacă, greșit, Chivulete a arătat henț. Cum henț n-a fost, pare să fi fost o piedică a aceluiași Maftei. Să-i dăm credit „centralului” bucureștean, ca și atunci când, într-un moment extrem de tensionat, la 2-2, el a văzut faultul comis de Gnohere la Cazan. Alții, între care și Ion Crăciunescu, au judecat lucrurile exact invers, afirmând că se cuvenea lovitură în favoarea Stelei. Proaspăt analist Dolce Sport, Cristi Balaj ar fi lăsat jocul să continue, opinie la care subscriu. Cu precizarea că arbitrul era mai bine plasat chiar și decât camerele TV.

Dincolo de replica riguroasă și organizată a Voluntarilor, dirijată de inepuizabilul Cernat, Steaua merita victoria. A avut o posesie net superioară, 61 la 39 la sută, pentru ca șutul lui Jakolis din prelungiri să atingă bara porții lui Balauru, norocul acestuia! Pe de altă parte, roș-albaștrii s-au chinuit din nou. Cum prestația ei continuă să scârțâie, Steaua pare, scuzați comparația, un câine care latră, dar nu mușcă.

E greu însă ca echipa să se exprime coerent câtă vreme, ordin de pe bancă ori din lojă, ea se schimbă nu doar de la meci la meci, ci și de la repriză la repriză! Așa s-a întâmplat și duminică: Ov. Popescu a ajuns mijlocaș din fundaș dreapta, Bălașa l-a înlocuit pe Pintilii, dar a ocupat postul lui Ov. Popescu, Boldrin a trecut în bandă, iar în centrul liniei mediane a intrat Vl. Achim etc, toate aceste permutări afectând randamentul, diminuându-l.

Deși Viitorul se poate detașa în fruntea clasamentului, Reghecampf și-a păstrat optimismul. „Creștem încet, încet și devenim competitivi, astfel încât vom câștiga campionatul”, a declarat el, explicație care mai degrabă i-a surprins pe fani decât i-a satisfăcut. Poate că Reghe e vizionar și stăpânește unele secrete, dar nu-i de neglijat riscul ca revirimentul Stelei să se petreacă în clipa în care distanța față de trupa lui Hagi va fi imposibil de recuperat!

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Silviu (6 comentarii)  •  13 februarie 2017, 22:50

"Iar împotriva Stelei și mai rar deoarece ea reprezintă, urmează o observație, nu o critică, o echipă vocală. Nu-i recomandabil să intri în gura lui Gigi Becali sau a lui Mihai Stoica." - daca la asta se reduce fotbalul - ati scris degeaba atatia ani. Acum nu ma mai mira de ce apar in ziar numia tampenii - " nu e recomandat sa intri in gura ...." - Atunci ce e recomndat ? ... nu prea aveti putere in creion.

Silviu (6 comentarii)  •  13 februarie 2017, 22:54

Paraschivescu , Cosasu ,Andriesi ... dvs la ascutit creioane si facut cafea .

Viktor (194 comentarii)  •  13 februarie 2017, 23:03

Impartasesc parerea Dv. 11 metri si decizie corecta.

perfect (8 comentarii)  •  13 februarie 2017, 23:08

ioanitoaia=Steaua.Schimbarea dureaza sute de ani...pacat!

Daniel (6 comentarii)  •  13 februarie 2017, 23:17

Când ați jucat cu Craiova și v-a ajutat arbitrul cu un penalty,nu ați comentat ca ce greșală mare de arbitraj...acum săriți toți de fundulet când se greșește în defavoarea vostra...Fir...ati....ai....dracu'....voi...de.......***-....te...Va salut cu respect d-le Ioanitoaia !

Andrei F (907 comentarii)  •  13 februarie 2017, 23:47

Am asteptat sa vad daca cineva- si aminteste ca faza cu Nita a fost si la meciul CFR_Steaua...Nu a venit Tiago Lopez si impinge centralul la penaltyul lui Alibec? Desigur,arbitrul nu reactioneaza la aceasta faza dar il elimina pe Alibec pentru 2 galbene,la primul coautor tot centralul care fluiera aiurea...Dar ce mai conteaza dupa 2 penaltyuri la care maestrul nu a vazut nimic...Asta face audienta in presa si apoi presa se plinge de una si alta...

Loulou (260 comentarii)  •  13 februarie 2017, 23:57

Asa e Silvica, esti destept ca noaptea. Dl Ioanitoaia are dreptate, e sucar daca arbitrul da o si gura decizie contra Stelei deoarece sar Gigi si Meme ca arsi. Pe boi chiar va supara adevarul.

Andy (94 comentarii)  •  14 februarie 2017, 7:56

Arbitru a tras impotriva Stelei clar,probabil ca Gigi a suparat conducerea FRF cu iesirea lui din piata Victoriei.

Titu Sandronicus (110 comentarii)  •  14 februarie 2017, 9:57

Apropo de coerenta din jocul echipei FCSB.. Cat de coerenta este fraza urmatoare ? : "A avut o posesie net superioară, 61 la 39 la sută, pentru ca șutul lui Jakolis din prelungiri să atingă bara porții lui Balauru, norocul acestuia!" Momentul de maxima coerenta este atins la mentionarea unor asa zise procente : " 61 la 39 la suta" . Demential..

Anghel (87 comentarii)  •  14 februarie 2017, 11:41

Foarte corect in tot ce a-ti scris. Nu va luati dupa fecesebistii orbi.

Silviu (6 comentarii)  •  15 februarie 2017, 23:03

Loulou - mai citeste de cateva ori si poate o sa "cuprinzi" - de ce se mai scriu articole de ce se mai joaca fotbal daca nimeni nu are curaj sa ia o decizie impotriva Stelei. Pentru ce mai exista ziarul ?... si constatrea vine tomai de la directorul ziarului care ne spune ca asa e normal "nu-i recomandabil" - eu asta zic daca nu e recomandabil sa nu mia scrie nimic - ii e frica domnului Ionitoia sau ziaristiol de parea lu Becali. PS: tonul agresiv nu te face mai destept ( unii pot altii nu pot sa nu-ti fie rusine)

Comentează