Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

De ce se retrage Cristi Balaj

La DolceSport, unde va deveni probabil consultant pe probleme de arbitraj, Cristi Balaj a declarat că se va opri la sfârşitul anului în curs! Anunţul a surprins deoarece băimăreanul de 45 de ani, împliniţi pe 17 august, ar putea să […]

Permalink to De ce se retrage Cristi Balaj
miercuri, 14 septembrie 2016, 6:04

La DolceSport, unde va deveni probabil consultant pe probleme de arbitraj, Cristi Balaj a declarat că se va opri la sfârşitul anului în curs! Anunţul a surprins deoarece băimăreanul de 45 de ani, împliniţi pe 17 august, ar putea să continue încă două sezoane, urmare a dispensei acordate ecusoanelor FIFA. Spre deosebire de Al. Tudor, Balaj a precizat însă că nu doreşte să activeze clauza amintită. Astfel va ieşi din scenă „centralul” care, prezent în primul eşalon din 2003, a strâns 333 de meciuri în campionat, fiind al doilea arbitru all-time, după acelaşi Al. Tudor, din istoria fotbalului nostru.

Dificil de răspuns la întrebarea de ce procedează aşa fiul lui Pavel şi al Mariei, fost fundaş la Baia Mare în divizia secundă şi la Pecs în cea de elită ungară? Cum Balaj, desemnat de cele mai multe ori arbitrul român numărul 1 al anului, ezită să ofere amănunte, noi, ceilalţi, putem doar să bănuim şi să ne dăm cu părerea. Ideea ar fi că băimăreanul se lasă deoarece e nemulţumit de modul în care îl privesc FRF şi CCA, tratându-l de sus, nebăgându-l în seamă! Practic, nemulţumit de actualul statut, preferă să-şi vadă de preşedinţia AJF-ului Maramureş decât să se mai chinuiască la antrenamente spre a-şi păstra forma. Mai ales că delegările internaţionale, din ce în ce mai rare, vor dispărea.

Pare indecent, şi chiar e, să pretinzi că un arbitru, plătit cu 4.900 de lei pe meci la centru şi cu 3.100 la linie, nu câştigă destul. Pentru România câştigă serios. Atât că lucrurile se complică în condiţiile în care din suma respectivă arbitrul trebuie să suporte toate cheltuielile, transport, cazare şi masă. În plus, trebuie să mai achite preparatorul fizic, uneori nutriţionistul, echipamentul, susţinătoarele de efort etc. În cazul lui Balaj, dezavantajat pentru că locuieşte la distanţă de Capitală, zona unde se desfăşoară grosul meciurilor de Liga 1 (Steaua, Dinamo, Astra, Chiajna, Voluntari), venitul se cere împărţit la 2 din pricina costurilor cu avionul, cu hotelul, cu alimentaţia etc. Asemenea lui Haţegan din Arad, lui Kovacs din Carei şi a altora, provincialii sunt cu adevărat nedreptăţiţi. Altfel, a mai greşit şi Balaj, dar mai puţin. Foarte puţin.

De pildă, dacă un bucureştean fluieră pe Arena Naţională, la Voluntari ori la Chiajna, el ajunge la stadion şi pe jos, iar baremul îi rămâne în buzunar. Pe Balaj, pe Kovacs ori pe Haţegan o deplasare acolo îi costă însă sute şi sute de lei, chiar mii! Deşi FRF şi CCA cunosc situaţia, n-au mişcat un deget s-o rezolve. Dimpotrivă, recent au mărit baremul observatorilor de joc cu 500 de lei şi l-au dus aproape de al asistenţilor. La „leafa” arbitrilor însă n-au umblat! Nu-i corect întrucât observatorii sosesc la meci cu câteva ore înainte şi îl urmăresc din lojă cu o cafea în faţă, în timp ce cavalerii fluierului vin de cu seară şi aleargă de le ies ochii!

Ca să fie şi mai clar, băimăreanul a condus anul acesta 17 partide. Socotind că va mai primi o delegare în septembrie, va strânge 88.200 de lei, 4.900×18, echivalentul a 19.600 de euro, adică vreo 2.200 de euro pe lună. Cum suma trebuie înjumătăţită, am explicat de ce, rezultă că Balaj s-a ales lunar cu o mie şi ceva de euro. Bani frumoşi, veţi zice, dar nu pentru un profesionist de top. Ei reprezintă un sfert din cât ia un arbitru maghiar, a 7-a parte din cât ia un francez ori un italian şi chiar a 10-a în raport cu câştigul intern al unui englez! Iată de ce Balaj refuză să mai stea după 31 decembrie. Pentru că nu merită.

Comentarii (69)Adaugă comentariu

Radulian (110 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 18:24

@Dragos. Sunt de acord cu Marean ca judeci gresit. Cel mai bun e cel mai bun si merita un statut privilegiat datorita calitatii. Acest statut e nerecunoscut in cazul arbitrului Balaj.

corneliu (116 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 18:26

Putine sanse mai are cfr-ul si Dinamo sa mai ia titlul!! Dl Ovidiu si cam ce ar trebui sa facem, sa-l rugam frumos!? Putin stiu sa arbitreze "smechereste ca el"! Succesuri multe in viata civila!!

marius (347 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 18:42

Dragos, pentru acest punct de vedere ai fi primit felicitari pe vremea lui Ceasca. Dar vezi ca aia a trecut si speram toti sa nu se mai intoarca iar cetatenii sa fie recompensati nu dupa dosarele de cadre ci dupa valoarea lor. Tu nu pari sa intelegi acest criteriu si nici sa fii de acord cu el.

Andrei (276 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 19:48

Articol scris pe genunchi, plin de detalii irelevante cum ar fi numele parintilor lui Balaj (!?!) dar si propozitii ca nuca-n perete care n-au nicio treaba cu discutia. Spre pilda, la finalul paragrafului 3, Maestrul ne tranteste propozitiile: "Altfel, a mai greşit şi Balaj, dar mai puţin. Foarte puţin", in conditiile in care subiectul paragrafului respectiv nu era calitatea arbitrajului, nicio vorba despre asta, ci costurile de deplasare si pozitia geografica. Fara sa fi excelat vreodata la scris, Ioanitoaia pare insa tot mai depasit si neglijent.

Jean (280 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 20:53

@Andrei, tu esti un nimeni ca sa il judeci pe Ioanitoaia. Nu ai autoritate pentru ca nu ai CV. . Chestia cu numele parintilor a explicat-o cineva nine, dar tu esti un hater care nu vrei sa intelegi se umfla in pene. Sigur si fan Burleanu.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 20:59

Balaj e un profitor ...a favorizat multe echipe prin maniera sa de arbitraj la comanda ...nu merita sa mai arbitreze pe o caruta de bani ...bine ca se retrage din arbitraj ...iar jurnalistii neobiectivi ca nea Ovi o sa l ridice in slavi ...iar cititorii nestiutori ca partizanii lui nea Ovi o sa ne spuna peste ani cat de mare arbitrul a fost Cristi Balaj ...

Jean (280 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 20:59

@Tot Andrei. Zici ca articolul e scris pe genunchi pt ca tii tu sa te remarci. Asa pot spune si eu ca esti *** fara sa aduc un argument. Asa vreau eu. Dar se poarta infumuratii care se cred smecheri desi sunt fraieri cu cioc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean (280 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 21:01

@Iar Andrei. Acel altfel din text schimba planul discutiei daca poti face un efort sa intelegi. Sigur o sa obosesti dar cred ca merita.

Georges (164 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 21:22

@Ovidiu 3003. Nu te duce mintea nici pana la coltul strazii la ce prostii debitezi. Daca e bine ca se retrage Balaj tu te-ai nascut dintr-o eroare.

cris4co (11 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 21:47

in comparatie cu unguru,francezu,italianu sau englezu...a furat de a parjolit gazonu.

Andrei (276 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 22:11

@Jean, de unde stii tu ce ce CV am eu? Te umpli de penibil cu afirmatiile astea stereotipe de troll care nu e in stare sa comenteze articolul, ci doar postarile altora.

florin (43 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 23:51

Sunt un cititor constant al GS (nu unul "de duminica'), parcurgand paginile cotidianului din "vremuri Imemoriale" (cum se spune). Apreciez eforturile colectivului redactional si al colaboratorilor de a oferi stiri cat mai complete si cat ai "la zi", din aproape toate ramurile sportive. Inteleg si faptul ca fotbalul are "partea leului" (desi performantele si calitatea celui intern nu prea justifica numarul paginilor/ articolelor alocate). Ce nu inteleg insa este de ce o anumita grupare, in speta Steaua, are, numar de numar tratament preferential (cam 60% din spatiul fotbalului este "dedicat" clubului respectiv)?? Cel mai recent exemplu a fost oferit de ziarul din 14 septembrie cand, prefata primului joc al echipei lui LR in Europea League s-a intins pe 5 pagini+coperta, iar pentru acelasi debut, dar al Astrei, spatiul a fost de doar O TREIME de pagina!!!???!!! Iar astfel de "discriminare", de "oglindire" a ceea ce se intampla la Steaua este etalata in fiecare numar (doar Dinamo se "bucura" de ceva mai multa atentie (fara a se apropia insa de procentul "militarilor"). Poate ceva mai multa echitate si... echidistanta ar fi un castig editorial in plus!

Dragos (52 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 0:05

Daca voi considerati ca o grila separata de tarifare a unui serviciu de genul pe care il presteaza aceiasi arbitri, la acelasi nivel, e corecta, inseamna ca ori traiti pe alta planeta, ori sunteti orbi. O astfel de grila, dupa parerea mea, nu ar da nastere decat unor alte nepotisme si ar deschide cutia Pandorei, in ceea ce priveste promovarile in lotul national. Pe de alta parte, un arbitru cu prestatii bune, teoretic, va fi propus pentru arbitrarea meciurilor organizate de FIFA. Ceea ce e o promovare, in situatia in care prestatiile sunt constante. Asadar, criteriul de promovare exista. Cat despre angajatii care sunt dusi de acasa catre serviciu si inapoi... Doar cei din top management primesc acest serviciu. Ori, ca sa arbitrezi nu trebuie sa fii angajat la NASA, nici in vreo multinationala. Asa ca, va rog, schimbati un pic punctul de vedere. Si veti avea un alt orizont.

cornel (79 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 0:21

În primul rand Balaj e scârbit de faptul că e dat la o parte si sunt promovati lichelele lui Deaconu care trebuie să ducă mereu in fată o echipa ! In al doilea rand nu mai fiti ingrijorati de castigurile ...”înjumătățite” ale arbitrilor ! Daca iei 50 de mil la un meci , cat dracu cheltui din ei pe cazare drum si mancare ca doar nu faci naveta in Siberia și stai la Hilton !!!!! ???? Cu 900 de lei stai la 3-4 stele, mananci si ai si de motorina 2-3 sute de lei , asa că nu mai bateti campii !!!!! Iar celelalte cheltuiei cu echipament si altele le faci odată sau de două ori pe an !!!! De ce nu spuneti altceva : Cand fac praf un meci si vedem in fiecare etapă un Avram, Gaman, Rusandu, Comănescu, Tudor, Bârsan etc...oare meriti să incasezi cei 5000 de lei sau ar trebui la greseli flagrante care sunt soldate cu viciere de rezultat să nu primești nimic ???!!!!

Petrescu Horia (2 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 5:28

Si totusi, se cuvine a spune ca 17 partide intr-un an inseamna aproximativ o zi si jumatate de munca pe luna. Chiar daca este un profesionist de top, pentru doua zile de munca pe luna (socotesc si antrenamentul din ziua precedenta meciului), castiga suficient.

aadvark (96 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 8:27

raportat la nivelul de trai castiga foarte bine un arbitru, dar cati dintre ei ajung sa arbitreze vreun meci de liga1? Iar in legatura cu problema deplasarilor lungi si costisitoare, cheltuielile cu cazarea, masa si transportul sunt deductibile, daca sunt facute in interes de serviciu, sa nu-l facem sarac acum pe Balaj.

Augustin (268 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 11:37

@Dragos. Nu despre asta e vorba. Dar ce ar fi sa se acorde o suma fixa si cheltuielile de transport si cazare sa se deconteze cu acte? Asa a fost o vreme si s-a renuntat. Balaj reclama ca el ramane cu jumatate din banii lui Tudor, Avram etc. Parerea mea e ca are dreptate. @Petrescu. Confunzi. Un arbitru Fifa se antreneaza zilnic, uneori si de doua ori pe zi. Altfel nu ar putea alerga cat jucatorii iar uneori mai mult decat ei.

Bogdan (2 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 11:46

Putem sa speculam la infinit dar sa fim seriosi...eu ( din Bucuresti ) daca imi gasesc un loc de munca la Baia Mare, ma mut cu totul ( cel putin pe perioada contractului respectiv) nu fac drumuri. Nu se numeste ca "nu merita" sa mai arbitreze, ci ca este MAI COMOD sa nu o faca. O chirie in Bucuresti poate fi 250E ...restul banilor la buzunar. Treaba cu "nu merita" sta in picioare daca luam in calcul ca dl Balaj probabil mai are si alte afaceri si banii din arbitraj i-au dat doar un start, probabil demult nu mai "traieste" din ei...altfel nu ai cum sa spui ca NU MERITA.

Dragos (52 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 17:38

@Augustin: da, perfect de acord sa se deconteze cheltuielile de transport si cazare, in cazul in care se impune si un plafon al acestora. Stiu despre ce vorbesc, am fost si eu arbitru, nu vorbesc in necunostinta de cauza. Si, evident, mi se pare o prostie sa nu se deconteze astfel de cheltuieli. De exemplu, pentru un meci la juniori republicani eram remunerat cu 100 RON. Sigur, mergeam in echipa si imparteam cheltuielile. Dar ramaneam cu vreo 50 lei in buzunar. Baremul la liga a 4-a era in jur de 80 de lei (cu atat ramaneam in mana, pentru ca la liga a 4-a se deconta atunci transportul). Si nici nu trebuia sa merg pana la Oradea sau la mama naibii, prin alte parti.

Comentează