Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Unicul străin

În stilul de a bagateliza orice, destui vor strâmba din nas că nu-i o mare chestie asta cu Ogăraru.

Permalink to Unicul străin
luni, 4 iulie 2016, 3:31

Seduşi de încleştările de la Euro 2016, una mai frumoasă decât cealaltă, am trecut nepăsători pe lângă o ştire ce-ar fi meritat un plus de atenţie. E vorba despre promovarea lui George Ogăraru, campion cu Steaua în 2005 şi 2006, ca secund la tineretul lui Ajax Amsterdam, la Jong Ajax. Scriu promovare deoarece Ogăraru a activat anterior, după despărţirea de U Cluj, la echipa U18 a clubului olandez. De data asta însă, tânărul tehnician român, 36 de ani împliniţi pe 3 februarie, va fi asistentul lui Marcel Keizer în liga a doua. Suntem îndreptăţiţi să discutăm despre o ascensiune. Despre un pas înainte.

În stilul de a bagateliza orice, destui vor strâmba din nas că nu-i o mare chestie asta cu Ogăraru. Auzi scofală, secund la echipa secundă, ce atâta tevatură?! Părerea mea, şi a altora, e că respectivii gândesc greşit. Nu-i puţin lucru, dimpotrivă, să faci parte din colectivul de tehnicieni ai Academiei Ajax, una dintre cele mai productive şcoli de fotbal din istorie. Ea l-a lansat şi pe Cristi Chivu, venit la 19 ani de la Craiova şi vândut Romei cu 18 milioane de euro în 2003. De-aici au mai plecat Bergkamp şi Ibrahimovici, Babel şi Sneijder, Huntelaar şi L. Suarez, pe ei clubul încasând sute de milioane de euro. Pe ultimul, pe Daley Blind, a primit de la Manchester United 17,5 milioane în 2014.

Ogăraru a evoluat fundaş dreapta la Ajax în peste 50 de meciuri între 2006 şi 2010, iar în 2008-2009 gruparea batavă l-a împrumutat Stelei, la care se remarcase în intervalul 1998-2006. La ora la care s-a transferat în Olanda, unde va cuceri o dată Cupa şi de două ori Supercupa, Ajax i-a plătit Stelei 3,3 milioane de dolari, sumă importantă în acel moment. Astăzi, când lucrează cot la cot cu fostele glorii ale „lăncierilor” Richard Witschge, John Bosman ori Winston Bogarde, Ogăraru e singurul străin dintre cei 30 de antrenori ai Academiei. Din acest motiv, dar şi pentru că, începând de jos, a suit etapă cu etapă, ar trebui să ne mândrim cu el. Băiat de băiat, serios, muncitor, modest.

Dar şi pentru că, prin intermediul fundaţiei pe care o patronează, se agită permanent să-l ajute pe Mihăiţă Neşu, campionul din 2005 şi 2006 imobilizat într-un scaun cu rotile. În urma demonstraţiei Steaua 1986 – Steaua 2006, organizată la Polivalentă pe 9 mai 2016, la 5 ani de la blestematul accident suferit de Neşu, s-au strâns în contul acestuia, socotind şi donaţiile (cea mai generoasă aparţinând lui Olăroiu), peste 85.000 de euro.

Din 3 septembrie 2014 în 1 martie 2015, Ogăraru a pregătit-o pe U Cluj. În ciuda unei victorii cu 6-0 la Piatra Neamţ, eşecul de 0-3 cu Dinamo i-a adus concedierea şi i-a provocat un gust amar. „La noi nu există nici răbdare, nici înţelegere. Se vrea totul de azi pe mâine, ba chiar de azi pe ieri!”, avea să comenteze pe marginea sejurului de 6 luni petrecut pe Someş. Altfel, România continuă să ocupe o poziţie privilegiată în sufletul lui şi e convins că într-o bună zi se va întoarce acasă. Până atunci, admite însă, necăjit, că „mai degrabă mă apreciază clubul care m-a adoptat decât cel care m-a crescut”.
Din păcate, ăştia suntem şi ne schimbăm greu. Greu spre deloc.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Augustin (268 comentarii)  •  4 iulie 2016, 15:41

Se vede ca Oga a crescut afara, nu e bagabont ca aproape toti antrenorii tineri care ii iau de modele pe Sumi si pe Reghe. Aveti dreptate ca e bauat de baiat.

bogdan (395 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:12

E impresionanta prietenia lui Ogararu cu Nesu, foarte frumoasa. Dar nu veti avea comenturi la acest articol minunat pentru ca nu e cu scandal, cu sucar. Vorba Dv, ne schimbam greu spre deloc. Popor de papuasi.

SORIN (8 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:16

Poate ar fi interesant de remarcat ca el a fost exact in aceeasi pozitie inainte de episodul U Cluj iar la intoarcerea la Ajax a fost trimis la under 18- adica a luat-o din nou de jos. Altfel privind lucrurile nu este chiar asa o premiera din moment ce el a mai jucat in filmul asta odata.

eugeniustin (82 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:30

Pai ori il dam exemplu pe Ogararu, om cu bun simt, la locul lui si profesionist, ca Galca, ori ii luam apararea badaranului trisor sumudica ca mai acum cateva zile?!

anta (16 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:34

Foarte frumos, sa fie sanatos, iubit, si sa ajunga antrenor mare! Si sa trimita cat mai multi bani acasa, ca Guvernul nostru numai pe banii astia se bazeaza ca sa asigure natiunii romane un trai cat de cat decent in UE a secolului XXI. Si se bazeaza pe asta fix din 2007 de cand am intrat in clubul european si a inceput exodul muncitorilor spre Vest. Pe cei cu salarii din tara, fie ca lucreaza la privat sau la stat, Guvernul i-a uitat de tot, ii ignora si-i jupoaie cu taxe, impozite, contributii si altele mult peste nivelul de trai foarte scazut din Romania.

vlad (140 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:34

Este excelent, sa stea la Ajax si sa invete meserie... au iesit mari antrenori de-acolo

Niku (275 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:36

@bogdan. Mare dreptate ai... Nu sunt comentarii dar ce inghesuiala era daca se scria despre Gigi Becali si *** lui, sei imbulzeau fecesebistii mai rau ca la balci... Romanica, patria meltenilor...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Niku (275 comentarii)  •  4 iulie 2016, 16:39

@eugeniustin. Tu esti altul care nu mai incape de Sumudica...Doare rau ca v-a luat titlul de sub nas ????

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:02

Ogararu o sa ajunga un mare antrenor de copii ...el trebuie pus antrenor la nationala U15

Florian (7 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:07

Domnule Ioanitoaia, l-am cunoscut personal pe Ogararu, in 2007 cand a venit la Ajax, eram in Olanda cu job ul. M-a impresionat prin faptul ca desi era fotbalist avea aerul si comportamnentul unui sahist: elegant, civilizat. inteligent! Asa ca nu ma mira ca este apreciat la Ajax si sunt convins ca va ajunge departe! De fapt si Chivu era dorit la Ajax, a fost iubit si respectat si il voiau ca antrenor...nu stiu ce s-a intamplat, de ce nu a optat pentru Ajax, care este o casa a fotbalistilor de viitor...si a antrenorilor. Felicitari si succes domnule Ogararu.

iustin (82 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:12

@niku eu vorbeam despre inconstanta articolelor semnate de ioanitoaia, tu vorbesti de pere.

vlad (1 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:23

baiat de baiat...woop wop

John (564 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:23

Sa dea Domnul sa ajunga mare antrenor. Atitudinea fata de bietul Mihaita il onoreaza si ma face sa imi scot palaria in fata lui.

Userul_banat (22 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:45

Acesta este parcursul normal al unui antrenor.

radu (178 comentarii)  •  4 iulie 2016, 18:13

@iustin. Hai ca tu clocesti oua stricate. Ai vrea sa scrie mereu acelasi lucru si sa-l injure pe Burleanu, nu ca nu ar merita individul. Pt unii ca tine destepti nevoie mare nu e bine nicicum. Voi sunteti scule in bascule si stiti totul, dar maestru va da sapte kilometri avans si tot nu il ajungeti.

Delfinul (2 comentarii)  •  4 iulie 2016, 18:36

Nu voi comenta mult legat de George OGARARU pe care , daca ar fi posibil, l-as multiplica, pentru tot ce este si face. Bravo George! Mare caracter. Prietenia se dovedeste nu se trambiteaza. Cati sunt alaturi de un om - Mihaita NESU - care a avut un mare ghinion ? Voi spune insa ca asemenea comentariu ca cel facut de Dl.FLORIAN, ar trebui "multiplicat"in publicatiile online, indiferent de subiect. Sunt mandru ca exixista un roman - comentator - cu "finete" si bun simt care, poate sa recunoasca si sa arate calitatile reale ale unui conational, simtind ca si el este mandru de George OGARARU, unul din multii romani de calitate care raman putin cunoscuti de catre cei de acasa. Nu toti suntem lenesi, lacomi, lasi, perfizi si ....... neiubitori de nem si tara. Felicitari FLORIAN!

Delfinul (2 comentarii)  •  4 iulie 2016, 18:41

ERATA :Sunt mandru ca EXISTA un roman....... Viteza bat-o vina.

Dragos82 (3 comentarii)  •  4 iulie 2016, 18:44

Apreciez sincer acest articol. Printre elucubratiile lui Sumudica, enormitatile rostite in limbajul de lemn iliescian de Burleanu sau aberatiile grobiene ale lui Gigi Becali pierdem din vedere munca grea si modestia unor oameni cu adevarat valorosi. Ogararu este un suflet deosebit si un caracter puternic iar prietenia pe care I o arata la greu lui Nesu este impresionanta prin sinceritatea ei. Parcursul sau profesional poate fi un model demn de urmat. Aviz d lor Radoi si Mutu, nascuti tehnicieni de mari echipe din fasa...ii doresc lui Ogararu o cariera in Olanda departe de aceasta mlastina urat mirositoare care este fotbalul mioritic.

Marcus (279 comentarii)  •  4 iulie 2016, 19:09

Uite ca Nea Ovidiu stie sa si laude nu doar sa strambe din nas ca sa il citez. Sigur ca sunt commenturi mai putine dar si de alta calitate. Nu uitati ca noi romanii avem nevoie de modele in genul lui Ogararu.

aadvark (96 comentarii)  •  4 iulie 2016, 19:54

Antrenorul de la copii si juniori si cel de la seniori fac doua munci diferite, la noi se vorbeste destul de putin despre asta. La juniori latura pedagogica este foarte importanta si cred ca la asta este George Ogararu foarte bun, se vede ca e un om calm si rabdator. Din pacate, experienta lui la U Cluj nu a fost reusita, el fiind obisnuit sa lucreze la echipa a doua a lui Ajax, care este o pepiniera pentru prima echipa.

dannythefrog (3 comentarii)  •  4 iulie 2016, 20:46

Un comentariu off topic: Domnule Ioanițoaia, este adevărat ca nu ati avut articolele împotriva fratilor Becali? Asa a sustinut Burleanu la digi24 ieri. Pai, daca nu ati avut, atunci a venit timpul. Altfel credibilitatea dvs., nu ca sufere, dar e la pământ.

Naica (43 comentarii)  •  4 iulie 2016, 20:47

In sfarsit, nea Ovi ! Nici o barfa...

Ilie (369 comentarii)  •  4 iulie 2016, 21:03

Dl. Ioanitoaia, marile 'inclestari' de la Euro 2016 sint spuse cu ironie, ca eu gasesc ca e cel mai slab vazut de mine (primul constient cel din 84) ? In rest, da, bine de pomenit un om apreciabil. Iar asta cu 'noi ne schimbam greu spre deloc' este cu geometrie variabila. Depinde ! Uite, si obsesia dvs cu arbitrii si arbitrajul se schimba greu. Greu spre deloc

ALIN (626 comentarii)  •  4 iulie 2016, 21:11

Ce *** mai aveti cu Becali ca aia sunt in puscarie de 3 ani. Pe Gigi si pe Sandu i-a injurat cu spor, acum sa ii injure retroactiv si pe frati ca vrea penibilul de Burleanu ar fi prea mult.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  4 iulie 2016, 21:50

Borleanu...nu are ochi pentru ...Ogararu...

Stef22 (59 comentarii)  •  4 iulie 2016, 22:15

Nu auzisem de el, dar pare impresionant. Da, daca ar fi mai multa rabdare si apreciere in Romania, talentele ar iesi la iveala. Si ar sta acolo. Este dificil sa fii criticat continuu, ca sportiv de performanta sau antrenor , etc. Ai aproape simtamintul ca lumea abia asteapta un esec ca sa critice. De ce ? Greu de inteles.

Dilimache (657 comentarii)  •  4 iulie 2016, 22:26

Superb, din ce in ce mai rar se gasesc astfel de oameni...

ZONA MAGHERU (166 comentarii)  •  4 iulie 2016, 23:30

Sa tot ai un prieten ca Ogararu care la greu nu te lasa niciodata si nici nu te neglijeaza !! Ii urez MULTA SANATATE si sa avanseze cit mai mult in cariera !!

Ardeleanu’ (15 comentarii)  •  5 iulie 2016, 9:12

Chapeau bas, George!

Doganvam (1 comentarii)  •  5 iulie 2016, 10:23

L.am apreciat ca jucator si mi.as dori ca pe viitor sa confirme si ca antrenor la o echipa mare , dar , asa cum ne sta noua mai bine , ca natie de romani ce suntem , nu ne place sa promovam ce e frumos si bun , ci prosteala si fatarnicia .

Marean (270 comentarii)  •  5 iulie 2016, 12:00

Nea Ovi, nimic despre Burleanu? Nu glumesc, martafoiul asta nu trebuie lasat sa isi faca mendrele in continuare.

florinUcluj (1 comentarii)  •  5 iulie 2016, 13:03

Din pacate calitatea din omul Ogararu nu se regaseste in calitatea din antrenorul Ogararu. La Cluj a facut praf totul, Universitatea(in afara acelui meci de la Piatra Neamt) a jucat execrabil raportat la investitiile care s-au facut in acel moment in club.Au aparut jucatori second hand olandezi de care nu mai stie absolut nimeni, fara nicio legatura cu datul in minge, s-a jucat in niste sisteme tactice neintelese de nimeni(inclusiv de jucatori) si cuplului V Munteanu -G Ogararu trebuie sa-i adaugam in capul listei celora carora trebuie sa le"multumim" pentru gaura neagra in care a ajuns "U" in acest moment

Gabonne (6 comentarii)  •  5 iulie 2016, 14:03

Cu tot respectul,dar Chivu nu este un produs al scolii de fotbal olandeze.Chivu este un produs al fotbalului romanesc.De nu recunoastem si lucurile bune din fotbalul nostru ?! Chivu avea deja 19 ani cand a ajuns la Ajax,era deja format ca jucator.Ca a crescut valoric acolo dupa transfer,este o alta discutie

Eu, sibianul (4 comentarii)  •  5 iulie 2016, 14:14

Dar ce ziceti sa aducem antrenori straini la copii si juniori, sa invatam de la inceput ce este adevarat in viata si in fotbal...

Jean (280 comentarii)  •  5 iulie 2016, 14:39

Frumos zis. Si meritat.

Alex (1 comentarii)  •  5 iulie 2016, 17:33

Un om de nota 1000! M-am întâlnit cu el pe Bulevardul Ghencea, aproape de stadion după un Steaua - Dinamo, cu copiii și soția de mână, fără bodyguarzi, fără figuri. A vorbit deschis cu toți și parcă ne cunoșteam din copilărie. Un om care nu a plecat niciodată capul în fața conducerii!

Comentează