Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Pedepsirea lui Șumudică

Mi-am făcut dușmani când am susținut că s-a exagerat cu Șumudică și-mi voi face mai mulți repetând că el e pedepsit pentru o abatere care în alte țări se lasă doar cu amendă.

Permalink to Pedepsirea lui Șumudică
joi, 30 iunie 2016, 3:05

FIFA a extins, la solicitarea FRF, suspendarea lui Șumudică la nivel internațional, antrenorul Astrei urmând să stea pe tușă două luni. Scăzând săptămâna deja ispășită, ar sta între 8 iunie, data la care a fost sancționat pe plan intern, și 1 august 2016. Aici ar fi o primă chestiune de lămurit: de ce s-a adresat FRF la FIFA când interesul ei era ca tehnicianul Astrei Giurgiu, campioana României, să-și poată asista echipa în meciurile de Champions League? La întrebarea dacă FRF avea obligația să înștiințeze FIFA sau a făcut-o din proprie inițiativă și ca să-și dea importanță?, forul de la Casa Fotbalului trebuie să ofere răspuns.

Altminteri, sigur că Șumudică nu putea scăpa basma curată. El suferă deoarece a mizat de două ori la pariuri, niciodată însă pe Astra, dar și pentru că, pierzând măsura, a ieșit uneori în decor. Și-a ironizat rivalii și pe suporterii acestora, în special pe roș-albaștri, ba i-a și jignit. Nu i-a iertat nici pe șefii FRF, pe care i-a luat la șuturi. Am mai spus-o, Șumudică a dat uneori cu bâta în baltă și trebuia trezit la realitate. Atât că defectele lui, pariatul și vorbitul aiurea-n tramvai, nu șterg meritele aceleiași persoane. Aproape de unul singur și împotriva tuturor, el a cucerit titlul cu outsiderul Astra. Oricât nu l-ar înghiți unii și l-ar urî alții, nici măcar aceștia nu-i pot contesta calitățile. Gură spartă, Șumudică a supralicitat, dar a și spus adevărul, unul care i-a deranjat pe mulți. Inclusiv pe Burleanu et Comp. Fără îndoială însă că dacă n-ar fi luat campionatul, n-ar fi pățit-o așa.

Mi-am făcut dușmani când am susținut că s-a exagerat cu Șumudică și-mi voi face mai mulți repetând că el e pedepsit pentru o abatere care în alte țări se lasă doar cu amendă. Cum au plătit Buffon în Italia și, recent, Demichelis în Anglia. Deși s-a dovedit că fundașul argentinian al lui Manchester City a pariat de 29 de ori în ianuarie-februarie 2016, acesta a primit 22.000 de lire amendă și avertisment, nicio zi de suspendare!

Rezultă că suntem mai drastici decât alții, mai duri, ceea ce duce iar la trista concluzie că la noi e ca la nimeni, de regulă pe dos! Numai că, bun sau rău, excesiv în acest caz, regulamentul trebuie respectat. Întrucât l-a încălcat, Șumudică se află în culpă și trage ponoasele. Normal, logic. În paralel însă, dacă tot nu mai ostenește lăudându-se cât e de modernă și de europeană, s-ar impune ca FRF să admită că folosește un regulament depășit și să-l schimbe, să-l revizuiască.

Mai rămân două chestiuni de clarificat în contextul în care, cumulând internul cu internaționalul, Șumudică riscă să fie suspendat nu două luni, ci patru! În ce perioadă nu va avea antrenorul campioanei drept să ia loc pe banca Astrei, între 8 iunie și 1 august, versiunea Zurich, sau între 24 iulie și 17 septembrie, varianta București?! Apoi, în stare de suspendare conform FIFA, el va putea să participe la antrenamentele formației giurgiuvene ori, interzis de FRF, nu va putea?! E măcar surprinzător, ca să nu zic dezagreabil, că organismele respective nu reușesc să cadă de acord. Deși subordonată, FRF pare din alt film!

O ultimă nedumerire. Dacă „naționala” noastră  va putea evolua cu public la partida cu Muntenegru din 4 septembrie, în ideea că suspendarea dictată inițial contra ei de UEFA nu-i valabilă într-o competiție tutelată de FIFA, cum sunt preliminariile CM 2018, atunci de ce-ar acționa decizia FIFA împotriva lui Șumudică într-o întrecere, Champions League, organizată de UEFA?! Scuze, doar întreb, nu dau cu pietre.

Comentarii (79)Adaugă comentariu

Dav (35 comentarii)  •  30 iunie 2016, 21:48

Un mistocar de duzina si cu multe bube care se victimizeaza. Poate s-ar vedea un pic si meritele sportive daca ar mai tace din gura. Oricum,un antrenor pasionat de pariuri nu este deloc bine.

Marius (4 comentarii)  •  30 iunie 2016, 22:55

Cred ca exageram cu detaliile si cu limitele. Legea este lege si trebuie sa fie respectata. Intr-un fotbal corupt cum este in Romania, exista interdictia de a paria pentru profesionistii din fotbal, in cazul de fata. Daca tot este legea, ce scuza are Sumudica sa nu o respecte? Povestea asta cu "reprezentarea tarii" este "fumata". Sa faca bine domnul Sumudica sa-si ispaseasca pedeapsa corect, daca tot ne spune ce principial este. Si daca Astra nu stie sa obtina rezultate fara Sumudica, n-are decat sa angajeze alt antrenor. Pana nu vor fi reguli clare si strict implementate, nu vom avea performanta nici in fotbal si nici in alte domenii. NB. 40,000 concetateni vor sa negocieze un subiect la admiterea de liceu - cam pe acelasi principiu.

Ilie (369 comentarii)  •  30 iunie 2016, 23:59

Dl. Ioanitoaia, in plin Euro dvs tot cu Sumudica, FRF, Burleanu o tineti ?

Manix (25 comentarii)  •  1 iulie 2016, 2:16

Dai cu dinti-n *** nesimtitule. Nu am obiceiul sa vorbesc vulgar si mai ales sa pun mesaje de acest gen.Dar depasesti bunul simt pentru a "miliarda" oara. Nu trebuia sa scrii tot articolul, din primele popozitii ne-ai comirmat ca-ti place ***. Ca la fiecare articol. Asta stiam de secole. Acum ti-o tragi cu Sumudica ...........*** ***....nici nu stiu de ce pierd timpul sa scriu mesajul asta. Am mai bine de facut....deci ia-o-n cur...Lumânarenu...Esti cea mai proasta *** care a fost la ***' lu mata. Nesimtitule. Faci parte dintre acesti *** care au dus tara asta de râpa. Ce *** *** cauti tu înca în presa din România? Uite ca nu m-am putut oprii nici dupa "*** ***" ...deci, semnez tot Lumânareanu. La *** ' tau sau a lu ' *** de mata. *** împutit si scursura post comunista. Ai venit de la Paris cu forte proaspete. Bois de Boulogne ti-a lipsit si o sa le lipsesti. "Ma-njurat lumea si o sa ma mai înjure..."cine *** *** te crezi? Ti-o da la *** lumea.

apoca (34 comentarii)  •  1 iulie 2016, 2:24

@Marius ... pai tocmai asta e problema, ca nu exista o lege. Cel putin in fotbal regulamentele sunt atat de ambigue incat legea se face practic pe loc, in functie de cine este judecat.

Manix (25 comentarii)  •  1 iulie 2016, 2:25

Presedintele federatiei ar trebui sa fi tu si antrenor Sumudica. Macar am stii de ce nu avem nici macar minge pe teren la meciuri. Orice divizie sau meci international. Daca nu-ti ajunge din ce traiesti cu primele de la Bois de Boulogne fa un salt la Amsterdam si-ti iei si rezidenta la cât esti de talentat. O ai parte de NlinSiAutSit cât vrei tu si unde vrei tu. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gh (1 comentarii)  •  1 iulie 2016, 4:00

nea Ovidiu, cum sa spui ca sumudica a castigat singur impotriva tuturor?? dar astra-steaua 3-2 din toamna l a castigat singur??

marin veselu (5 comentarii)  •  1 iulie 2016, 6:47

Inca un indemn dat de cei din presa pentru nerespectarea regulamentelor. Nu stiu cu ce v-a extaziat acest necivilizat, dar eforturile dvs. puteau fi indreptate spre o cauza mai buna. Nu spuneti cititorilor faptul ca necioplitul a avut deja parte de clementa, pedeapsa primita fiind una extrem de mica, care nu se incadreaza in limitele impuse de regulamente. Pentru parierea pe meciuri organizate de FIFA sau UEFA pedeapsa minima prevazuta de regulamente este alta si este mai mare. Eu imi imaginez linsajul mediatic la care ar fi fost supus Reghecampf daca ar fi fost in situatia milogului astral (au fost mai multe tentative de acuzare a sa ca pariaza). Faptul ca impricinatul este suspendat in perioade diferite de FRF si FIFA/UEFA se datoreaza, probabil, faptului ca suspendarea trebuie sa fie efectiva intr-o perioada in care competitiile organizate de FIFA/UEFA sunt in desfasurare, nu cand vrea pedepsitul (daca la FRF merge vrajeala, la institutiile mai serioase nu prea tine). Deci personajul "ia-ma si pe mine nea Mircea" si presarii cu interese meschine sa faca ciocu mic si sa multumeasca comisiilor pentru ca a scapat usor. Tupeul si lipsa bunului simt nu sunt argumente rezonabile pentru a genera o simpatie adevarata din partea publicului.

ghita (76 comentarii)  •  1 iulie 2016, 6:50

Nu trebuie sa mire pe nimeni aceast ravna a comisiilor ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dc (16 comentarii)  •  1 iulie 2016, 7:02

tipic gazeta asta; articol tipic de scandal, atacand totul, frf, fifa si mai ales regulile;dincolo de aerul bonom acest individ este un zero ca ziarist

DD (1 comentarii)  •  1 iulie 2016, 7:18

Ce merite domne, ca au tras arbitri cu ei mereu. Stelei in meci direct cu Astra i-au fost anulate doua goluri perfect valabile. Si cu altii la fel. Acum îl mai facem si victima pe Sumudica. Legea e lege si trebuie respectata. Scurt.

traian (1 comentarii)  •  1 iulie 2016, 7:40

Sumudica,a intercut orice masura.El este un circhistsi nu sportiv.Un om civilzat nu se manifesta asa ca el.

gabi (2 comentarii)  •  1 iulie 2016, 7:49

nu a castigat singur campionatul a fost ajutat de arbitrii a-ti uitat meciul din tur cu 3 goluri anulate stelei de ce nu a fost suspendat pe loc cand a pariat nu mai era circul de acum

cosor Ion (11 comentarii)  •  1 iulie 2016, 8:07

Sumudica nu a castigat campionatul,la pierdut Radoi un incepator ca antrenor,la o echipa cu pretentii.Reghe a recuperat cat s-a putut..sa vedem in noul campionat daca Sumy ii va mai arde de bascalie.cat priveste pedeapsa,am impresia ca cei de la federatie au exagerat,cu multe si sa nu se supere domnii de la federatie.sunt aerieni si vor intelege dupa ce vor fi alegerile,pentru ca Ponta nu mai are cum se impune.

Unu (5 comentarii)  •  1 iulie 2016, 8:34

Deja se despica firul in patru aiurea cu acest caz. Indiferent ca un regulament este depasit sau nu, se aplica asa cum este in momentul de fata. Chiar daca are gura bogata, are si rezultate, cu o echipa relativ slaba fata de Steaua, dar asta nu-i permite sa faca scandal. Dar, deh, asa sunt majoritatea antrenorilor de pe la noi. Fitosi, ifose si lipsa de bun-simt si respect, iar cand iesim in Europa, suntem ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tudorica (14 comentarii)  •  1 iulie 2016, 8:40

Articolul este de bun simt si argumentat. Meritul lui Sumudica pentru castigarea campionatului este incontenstabil. A pus pasiune si foarte mult suflet. Daca crede cineva ca este usor sa motivezi fotbalisti neplatiti cu lunile se inseala. Pariurile provoaca dependenta. Te aduc in starea sa te gandesti numai la ele, astfel neglijand aspectele importante ale vietii (familie, serviciu, etc). Sumudica trebuie ajutat sa scape de aceasta dependenta si nu aruncat cu pietre in el. Trebuie lasat sa-si faca meseria si nu suspendat. A aratat ca stie ce face iar acele misto-uri ale lui nu sunt intamplatoare. Provoaca atmosfera in cadrul echipelor adverse. Din acest punct de vedere, Sumi e un adevarat artist... N-am sperante sa se modifice acel regulament al FRF prea devreme, dar vreau sa-l vad pe Sumi facand spectacol pe banca de rezerve. Cu el, fotbalul are mai multa sare si piper.

Fibra (150 comentarii)  •  1 iulie 2016, 8:43

Cum suntem mai duri mai NEA,de vreme ce insolventele joaca in Liga1 si continua sa nu isi plateasca angajatii? Suntem mai smecheri,dar si mai fraieri, ca tot faliment scrie pe acest fotbal fara pic de valoare.

Roth (1 comentarii)  •  1 iulie 2016, 10:18

În alte tari nea Ovidiu îi dă de la un an în sus iar noi ne cramponam la 2 luni!

Paul (2 comentarii)  •  1 iulie 2016, 10:45

Bai MANIX - *** pe langa faptul ca esti total agramat. Invata mah limba romana si apoi sa postezi ineptii ca cele de mai sus. Macar sa fie scrise corect gramatical. NESIMTITULE !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial (434 comentarii)  •  1 iulie 2016, 10:49

sumudica e *** ala de la giurgiu?

lord belial (434 comentarii)  •  1 iulie 2016, 10:50

hai sa il vedem pe *** sumudica daca mai ia anul asta campionatul, cand il avem pe reghe inca de la inceputul turului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

antonela (565 comentarii)  •  1 iulie 2016, 10:56

Nu sunt convinsa ca in alte tari scapa doar cu o amenda, aceasta informatie sigur e trunchiata, ca sa-i iasa scandalul aducator de audienta domnului Ioanitoaia.

sumio san (911 comentarii)  •  1 iulie 2016, 11:03

Toata lumea pariaza. Sigur, in cazul "insiderilor" din respectivele sporturi sau curse cu audienta mare in diversele zone ale lumii, e drept ca nu e nici onest si nici integru sa se apuce sa-si joace "norocul" avand mult mai multe informatii decat cetateanul de rand parior. Daca era japonez, Sumudica si-ar fi facut harakiri in piata centrala dupa ce a aflat ca a fost prins. Macar un pic de bun simt, sa fi jucat si el prin intermediari, neamuri, prieteni, etc, asa cum fac multi altii din fotbal si alte sporturi. Daca il avea (bunul simt), acum n-ar fi fost nevoit sa stea pe tusa exact cand echipa lui are o sansa mare sa avanseze in competitiile europene. Unde nu-i cap, vai de picioare!

costi42 (37 comentarii)  •  1 iulie 2016, 11:11

d-le ovidiu te credeam om cu scaun la cap,sumudica trebuia suspendat atunci,nu cand este ln vacanta si tot mai faceti pe nedreptatitii? stiu ca esti giurgiuvean,la fel ca gino,ca de nu erati voi si cativa arbitri,astra nu intra nici ln play-off,sa nu mai punem aranjamentele cu dinamo care le-a dat 10 pncte din 12,sa fim seriosi sa lasam la o parte vocabularul asta de parloaga!!!.

Radu (7 comentarii)  •  1 iulie 2016, 12:26

Desigur Sumudica a supralicitat. Da din gura, cel mai des la "mistocareala", nu-l cred ca ar fi jucat doar de 2 ori la pariuri. Dar una- i una, alta ii alta ! Deci 1-Perioada de suspendare nu poate fi diferita ca lungime, intr-un fel la FIFA, alcumva la FRF 2-Trebuie spus clar, in aceasta perioada, ce are voie si ce nu are voie sa faca. El acum e cu ASTRA, in pregatire. O avea acest drept ? 3- Trebuie sa recunoastem ca la FRF brambureala si lipsa de unitate in aplicarea unui regulament sint chestii frecvente si unanim acceptate. Multe "legi" sint facute cu dedicatie. Eu va mai ofer un exemplu : la barajul pentru promovare, desi in prima liga sint doar 14 echipe, retrogradeaza direct doar 2. UTA a fost pusa in conditii inechitabile de numar de meciuri, de partide avute la 3 zile, deplasari lungi ( chiar inainte de barajul, baraj, mai jucase altul cu Calarasul) sa lupte cu Voluntari, o echipa care a beneficiat de vreo 10 zile de repaos, plus posibilitatea de a-s studia, pe indelete adversarul, Unii jucau la 3 zile,la 5-600 KM distanta,altii se odihneau. E echitate . ?Alta chestie : cum este posibil sa promoveze o echipa care nu a facut nimic sa-si reduca ccheltuielile insolventei, din contra, tribunalul este gata sa o bage in faliment ? FRF chiar nu avea obligatia sa-i evalueze ? Sa fim seriosi,acolo, de la Burleanu, Bodescu,Visan, la Vochin exista o trupa de neexperimentati in fotbal, doar "purtatori de intentii bune" si realizari...proaste. Asta se vede

Jean-Paul (120 comentarii)  •  1 iulie 2016, 13:06

D-le Ioanitoaia, Nu stiu cum reusiti, dar mereu inotati impotriva curentului fcsb-ist. Poate simtiti o bucurie launtrica nespusa sa-i incitati pe fanaticii(era sa scriu fantasticii, dar mi-am dat seama la timp ca greseam) iubitori ai clubului fcsb-ist. :D :D :D Am o sugestie, daca imi permiteti, pentru dvs: sa faceti de acum incolo, un mic sondaj printre admiratorii fcsb-ului, cu privire la subiectul viitorului articol si apoi sa va conformati. In acest fel, veti avea parte numai de laudele tifosilor fcsb-isti. S-ar putea sa nu aveti aceeasi cantitate(ma refer la numarul mesajelor), in schimb, ati avea parte, poate, de o alta calitate a mesajelor, fiindca suporterii celorlalte echipe nu va vor sari in cap, nici nu va vor jigni pentru ca i-ati canta in struna patronului si echipei fcsb. Poate, nu vor mai citi articolele dvs daca veti persevera in acea directie. Lumea e deja obisnuita sa auda asemenea manele si prefera sa-si bage vata in urechi decat sa asculte.... P.S. Steaua a fost "bagata" in divizia A in 1947, incalcandu-se flagrant regulamentul privind accesul unei echipe, nou infiintate, pe scena primei divizii. La sfarsitul anului competitional 1947-1948 steaua retrogradase pe bune. Dar, stupoare!!!!, se aduc "probe" neprevazute in nici un regulament de pe glob(o poza) pe baza careia se revendica modificarea clasamentului. Se incalca flagrant din nou regulamentul si steaua ramane in prima divizie. Ilegalista steaua, atat prin "promovarea" pe prima scena cat si prin "evitarea" retrogradarii a capushat mai tarziu intreg sportul romanesc, otravind spiritul de fair play. Stupoare, din nou, este din ce in ce mai iubita, cu cat fura mai multi jucatori, cu cat sunt tot mai multi arbitri care fluiera, aiurea, in favoarea stelei. Azi, cand le amintesti acestor suporteri, cine este steaua, ce gainarii a facut si becali, care este situatia anei mariei prodan, sotia unui antrenor si impresara a zeci si zeci de fotbalisti de la mai toate echipele din tara, ti se da cu tifla, esti injurat si, mai mult, declarat dusman al tarii. Iata cine sunt suporterii de azi ai stelei-fcsb, niste lupi moralisti, care nu vor sa recunoasca mizeria uriasa adunata sub presul din ghencea(furtul masiv si repetat de jucatori, furt de trofee, arbitrajele partinitoare, etc), dar infiereaza cu manie proletara pierderea, pe bune, a titlului in 2016. "***" ***.... Sumudica este si el un roman cu bune si cu relele fiecaruia dintre noi, atata doar ca nu face parte din tabara fcsb-ista

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (1607 comentarii)  •  1 iulie 2016, 15:35

@Jean-Paul Probabil ca multe din cele spuse de tine in legatura cu Steaua care totusi cred ca Sumudica ar tine sa te contrazica si ar zice CCA si nu Steaua...pot fi adevarate...Ce legatura mai are echipa de atunci cu cea de acum?Cind spui tabara fcsb-ista cind faci referire de la Adam si Eva...Cind esti pentru pariuri,operatii stomatologice pe stadioane,injurii in bloc,pentru tot stadionul sau pentru intreaga suflare care sustine o echipa...cind te apasa trecutul rusinos al unei echipe...Pari si tu din fabula celebra in care se cere egalitate intre toti ciinii dar nu si pentru catelusi...

cip (2 comentarii)  •  1 iulie 2016, 15:37

De apreciat ca ramaneti in continuare un pacifist printre discipolii dv incarcati de venin. Si eu consider ca pedepsele trebuie cumpanite, iar efectele lor sa aduca pe cat se poate,doar beneficii. Totusi, un mic repros: nu amintiti in acest articol ca FRF l-a "protejat" in privinta suspendarii. I s-au dat doua luni de ragaz, pentru a putea castiga campionatul, iar sumudica era multumit de solutie.

un roman (1 comentarii)  •  1 iulie 2016, 16:11

E posibil ca gesepe sa nu fii inteles bine, sa fie UEFA si nu FIFA si asa cum ne-a obisnuit ca-i pasa de sport, poate prea putin, o tine in continuare cu FIFA. Eventual sa-i explice careva si lui ioanitoaia ca UEFA se subordoneaza la FIFA. Adica FIFA are in subordine atatea uniuni cate continente sunt pe planeta asta, printre care si UEFA. Asta e nea ioanitoaia, cand tastezi zilnic despre fcsb, n-ai de unde sa mai stii si lucrurile de afara.

Comentează